17.02.04, 22:48
Co tu taka cisza?
Obserwuj wątek
    • spec5150 Re: Nudno tu! 17.02.04, 22:52
      ano....
      czasem wystartuje jakis temat ale nikt nic nie pisze...

szkoda

az chce sie wyjsc z kina. i kto za to placi? ja place, pan placi, pani placi,
      spoleczenstwo....
    • sarna2003 Re: Nudno tu! 17.02.04, 22:58
      bo jak cos powiesz to tak cie obskocza ze szkoda gadac......durnie i tyle bez
      poczycia humoru, a moze ty cos napiszesz?????????/

panie hutmen??????????? ktos ty taki????????? ze taki odwazny, oni ciebie
      tutaj zjedza, hehe......
    • spec5150 Re: Nudno tu! 18.02.04, 15:22
      sam zaczął i nic nie pisze.
      a o czym chcesz rozmawiać?

o życiu Ełku, może historii, o tym jak Ełk widzą inni?

może na temat nie związany?
      ja na przykład wczoraj skończyłem czytać pan samochodzik i zagadki fromborka.
      wziąłem tą książek do ręki ze względu na sentymenty z młodości, a jednak książka
      nie okazała się taka dziecinna. teraz mam ochotę sięgnąć po następnego. może
      ktoś poradzić? wiem że templariusze są ok, również księga strachów i wyspa
      złoczyńców.

ktoś może czytał Nienackiego "dla dorosłych"? np. te "raz do roku w
      Skiroławkach". mówią że jest dobry. z tego co zdążyłem się zorientować znana
      były również książka "Wielki las" - przetłumaczono ją na języki naszych sąsiadów...
      • spec5150 nienacki/pan samochodzik 18.02.04, 15:23

jest fajna stronka, którą ciężko znaleźć bo nie wyskakuje na topie w google:
        www.nienacki.art.pl/
        stare dobre czasy
        • sarna2003 Re: nienacki/pan samochodzik 18.02.04, 16:17
          spec5150 napisał:

>
          > jest fajna stronka, którą ciężko znaleźć bo nie wyskakuje na topie w google:
          > www.nienacki.art.pl/
          > stare dobre czasy
          >

BARDZO CIEKAWE. smutne bylo to jego zycie za czasow komuny, :((
          • spec5150 Re: nienacki/pan samochodzik 18.02.04, 17:14
            sarna2003 napisała:

> spec5150 napisał:
            >
            > >
            > > jest fajna stronka, którą ciężko znaleźć bo nie wyskakuje na topie w googl
            > e:
            > > www.nienacki.art.pl/
            > > stare dobre czasy
            > >
            >
            >
            > BARDZO CIEKAWE. smutne bylo to jego zycie za czasow komuny, :((

może nie smutne a z przygodami, tak jak jego książki. myślę, że ogólnie osiągnął
            swój cel życiowy czyli pisanie książek które się podobały, a były wręcz kultowe.

ostatnio zdarzyło mi się obejrzeć "Pan samochodzik i templariusze" - ten
            Mikulski to był nasz komunistyczny ekwiwalent Mela Gibsona trochę ;)
        • spec5150 nienacki - ekranizacje 18.02.04, 21:02
          taki zabawny fragment recenzji:
          www.nienacki.art.pl/g_ekranizacje.html
          "Tyle Piotrek. Od siebie dodam tylko, że moja opinia o tych "dziełach" jest
          identyczna. Uważam, że wszystkie trzy opisane tu filmy to potworne gnioty, które
          nie tylko nie są w stanie oddać wspaniałości prozy Nienackiego, ale nie potrafią
          nawet zainteresować średnio rozgarniętego ucznia pierwszych klas podstawówki. Są
          po prostu zbyt infantylne."

:)))))

jak dla mnie w same sedno. Niektórym "dorosłym" się wydaje, że szeroko pojęte
          "dziecko" (od np. 4-15 lat) powinno interesować się jedynie kopciuszkiem, babą
          jagą i czerwonym kapturkiem. Tymczasem mózg w tym wieku potrzebuje pożywki może
          bardziej niż mózg dorosłego osobnika.
        • adamnyc Re: nienacki/pan samochodzik 19.02.04, 08:15
          Pamietam jak jeszcze w Polsce czytalem Nienackiego "Raz w roku w Skirolawkach"
          i "Wielki las". Pamietam jak polonistka wspomniala nam kiedys o Nienackim w
          szkole. A my ciekawi wiedzy dorwalismy sie do jego ksiazek. Pozniej na lekcji
          pewien kolega zapytal polonistke tak dla zabawy "czy to prawda, ze marzeniem
          kazdej kobiety jest byc zgwalcona" jak twierdzil Nienacki w jednej z ksiazek.
          Jaka wywiazala sie wtedy burzliwa dyskusja:)

"Wyspe zloczyncow" ogladalem w Stanach. Otoz w polskiej wypozyczalni kaset
          przez pomylke do opakowania od serialu "Samo Zycie" wlozono "Wyspe Zloczyncow".
          Obejrzalem jak juz mialem to w domu. Film wylacznie dla dzieci i stanowi
          jednoczesnie produkt czasu.

Pozdrawiam
          Adam
          • spec5150 Re: nienacki/pan samochodzik 19.02.04, 15:30
            adamnyc napisał:

> Pamietam jak jeszcze w Polsce czytalem Nienackiego "Raz w roku w Skirolawkach"
            > i "Wielki las". Pamietam jak polonistka wspomniala nam kiedys o Nienackim w
            > szkole. A my ciekawi wiedzy dorwalismy sie do jego ksiazek. Pozniej na lekcji
            > pewien kolega zapytal polonistke tak dla zabawy "czy to prawda, ze marzeniem
            > kazdej kobiety jest byc zgwalcona" jak twierdzil Nienacki w jednej z ksiazek.
            > Jaka wywiazala sie wtedy burzliwa dyskusja:)

to już drugi rodzaj jego książek które tu się zachwala - trzeba będzie zajrzeć

>
            > "Wyspe zloczyncow" ogladalem w Stanach. Otoz w polskiej wypozyczalni kaset
            > przez pomylke do opakowania od serialu "Samo Zycie" wlozono "Wyspe Zloczyncow".
            > Obejrzalem jak juz mialem to w domu. Film wylacznie dla dzieci i stanowi
            > jednoczesnie produkt czasu.

ja widziałem pan samochodzik i templariusze. czasem dziecinny, ale filmy z
            tamtych lat sie fajnie oglada. nie widzialem "wyspy zloczyncow", ale wiem ze
            roznia sie glowna rola - w templariusza byl kloss - Mikulski, a w wyspie kwinto
            - Jan Machulski. niemniej mysle ze i tak go obejrze. zdecydowanie mnie nie
            interesuja inne filmy z tego rodzaju wyprodukowane pod koniec lat
            osiemdziesiatych i na poczatku dziewiecdziesiat. probowalem ogladac ze wzgledu
            na sentyment, ale to juz jest rzeczywiscie obraza dla inteligencji uczniow
            pierwszej klasy szkoly podstawowej.

Pozdrawiam
            Spec
      • ralston Re: Nudno tu! 18.02.04, 18:53
        spec5150 napisał:

> sam zaczął i nic nie pisze.
        > a o czym chcesz rozmawiać?
        >
        > o życiu Ełku, może historii, o tym jak Ełk widzą inni?
        >
        > może na temat nie związany?
        > ja na przykład wczoraj skończyłem czytać pan samochodzik i zagadki fromborka.
        > wziąłem tą książek do ręki ze względu na sentymenty z młodości, a jednak
        książk
        > a
        > nie okazała się taka dziecinna. teraz mam ochotę sięgnąć po następnego. może
        > ktoś poradzić? wiem że templariusze są ok, również księga strachów i wyspa
        > złoczyńców.
        >
        > ktoś może czytał Nienackiego "dla dorosłych"? np. te "raz do roku w
        > Skiroławkach". mówią że jest dobry. z tego co zdążyłem się zorientować znana
        > były również książka "Wielki las" - przetłumaczono ją na języki naszych
        sąsiadó
        > w...
        >
        Czytałem "Dagome Iudex" ale tylko pierwszy tom "Ja Dago" - naprawdę niezłe
        było. Pamiętam że bardzo mi się podobało. Potem nie mogłem nijak dotrzeć do
        kolejnych części a potem zapomniałem w ogóle o tej książce. Dzięki za
        przypomnienie. Podejrzewam, że teraz dużo łatwiej będzie ją znaleźć.
        • spec5150 Re: Nudno tu! 18.02.04, 19:13
          ralston napisał:

[...]

> Czytałem "Dagome Iudex" ale tylko pierwszy tom "Ja Dago" - naprawdę niezłe
          > było. Pamiętam że bardzo mi się podobało. Potem nie mogłem nijak dotrzeć do
          > kolejnych części a potem zapomniałem w ogóle o tej książce. Dzięki za
          > przypomnienie. Podejrzewam, że teraz dużo łatwiej będzie ją znaleźć.

ze strony www.nienacki.art.pl wynika, że nie jest właśnie tak łatwo, ale mogę
          się mylić - zależy też czy chcesz wypożyczyć czy mieć na własność. z tego co
          rozumiem jego twórczość poza-pano-samochdzikowa nie była wznawiana.

wczoraj skończyłem "zagadki fromborka" - pewno jedno z przyczyn, że tak bardzo
          mi się podobała, było to, że nie mogę się tam "ćwiknąć" na weekend kiedy tylko
          bym chciał.
          za każdym razem jak planuję odwiedzić frombork, myślę o przekimaniu w mieście
          i żeby w końcu wybrać się na rejs wodolotem. pamiętam że wycieczkowy w tą i z
          powrotem pływał tylko raz dziennie.
          no i poza tym nie zdąrzyłem poznać dobrze miasta. w książce wydaje się, że ma
          więcej infrastruktury turystycznej niż pamiętam z własnych wycieczek. a może tak
          jak wiele prowincjonalnych miasteczek bardziej wtedy (przed 1989) tętnił życiem
          • ralston Re: Nudno tu! 18.02.04, 21:56
            Powinno byc łatwiej - bo są antykwariaty internetowe. Chociażby z tego powodu.
            Wcześniej od znajomych pożyczyłem - ale mieli tylko pierwszy tom...
            • spec5150 Re: Nudno tu! 18.02.04, 22:10
              czasem sie trafia taki bialy kruk, albo okazuje sie ze jakis czas temu byla
              jakas ksiazka ktora miala ogromny wplyw na cale pokolenie a ja nigdy o niej
              nieslyszalem.
              przykladem dla mnie byl paragraf 22, ktora od razu sobie sprawilem. inna ksiazka
              to tybetanska ksiega umarlych - w USA byla natchnieniem dla hipisow, szczegolnie
              tych palacych rozne stafy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka