spec5150 Re: Nudno tu! 17.02.04, 22:52 ano.... czasem wystartuje jakis temat ale nikt nic nie pisze... szkoda az chce sie wyjsc z kina. i kto za to placi? ja place, pan placi, pani placi, spoleczenstwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
sarna2003 Re: Nudno tu! 17.02.04, 22:58 bo jak cos powiesz to tak cie obskocza ze szkoda gadac......durnie i tyle bez poczycia humoru, a moze ty cos napiszesz?????????/ panie hutmen??????????? ktos ty taki????????? ze taki odwazny, oni ciebie tutaj zjedza, hehe...... Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 Re: Nudno tu! 18.02.04, 15:22 sam zaczął i nic nie pisze. a o czym chcesz rozmawiać? o życiu Ełku, może historii, o tym jak Ełk widzą inni? może na temat nie związany? ja na przykład wczoraj skończyłem czytać pan samochodzik i zagadki fromborka. wziąłem tą książek do ręki ze względu na sentymenty z młodości, a jednak książka nie okazała się taka dziecinna. teraz mam ochotę sięgnąć po następnego. może ktoś poradzić? wiem że templariusze są ok, również księga strachów i wyspa złoczyńców. ktoś może czytał Nienackiego "dla dorosłych"? np. te "raz do roku w Skiroławkach". mówią że jest dobry. z tego co zdążyłem się zorientować znana były również książka "Wielki las" - przetłumaczono ją na języki naszych sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 nienacki/pan samochodzik 18.02.04, 15:23 jest fajna stronka, którą ciężko znaleźć bo nie wyskakuje na topie w google: www.nienacki.art.pl/ stare dobre czasy Odpowiedz Link Zgłoś
sarna2003 Re: nienacki/pan samochodzik 18.02.04, 16:17 spec5150 napisał: > > jest fajna stronka, którą ciężko znaleźć bo nie wyskakuje na topie w google: > www.nienacki.art.pl/ > stare dobre czasy > BARDZO CIEKAWE. smutne bylo to jego zycie za czasow komuny, :(( Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 Re: nienacki/pan samochodzik 18.02.04, 17:14 sarna2003 napisała: > spec5150 napisał: > > > > > jest fajna stronka, którą ciężko znaleźć bo nie wyskakuje na topie w googl > e: > > www.nienacki.art.pl/ > > stare dobre czasy > > > > > BARDZO CIEKAWE. smutne bylo to jego zycie za czasow komuny, :(( może nie smutne a z przygodami, tak jak jego książki. myślę, że ogólnie osiągnął swój cel życiowy czyli pisanie książek które się podobały, a były wręcz kultowe. ostatnio zdarzyło mi się obejrzeć "Pan samochodzik i templariusze" - ten Mikulski to był nasz komunistyczny ekwiwalent Mela Gibsona trochę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 nienacki - ekranizacje 18.02.04, 21:02 taki zabawny fragment recenzji: www.nienacki.art.pl/g_ekranizacje.html "Tyle Piotrek. Od siebie dodam tylko, że moja opinia o tych "dziełach" jest identyczna. Uważam, że wszystkie trzy opisane tu filmy to potworne gnioty, które nie tylko nie są w stanie oddać wspaniałości prozy Nienackiego, ale nie potrafią nawet zainteresować średnio rozgarniętego ucznia pierwszych klas podstawówki. Są po prostu zbyt infantylne." :))))) jak dla mnie w same sedno. Niektórym "dorosłym" się wydaje, że szeroko pojęte "dziecko" (od np. 4-15 lat) powinno interesować się jedynie kopciuszkiem, babą jagą i czerwonym kapturkiem. Tymczasem mózg w tym wieku potrzebuje pożywki może bardziej niż mózg dorosłego osobnika. Odpowiedz Link Zgłoś
adamnyc Re: nienacki/pan samochodzik 19.02.04, 08:15 Pamietam jak jeszcze w Polsce czytalem Nienackiego "Raz w roku w Skirolawkach" i "Wielki las". Pamietam jak polonistka wspomniala nam kiedys o Nienackim w szkole. A my ciekawi wiedzy dorwalismy sie do jego ksiazek. Pozniej na lekcji pewien kolega zapytal polonistke tak dla zabawy "czy to prawda, ze marzeniem kazdej kobiety jest byc zgwalcona" jak twierdzil Nienacki w jednej z ksiazek. Jaka wywiazala sie wtedy burzliwa dyskusja:) "Wyspe zloczyncow" ogladalem w Stanach. Otoz w polskiej wypozyczalni kaset przez pomylke do opakowania od serialu "Samo Zycie" wlozono "Wyspe Zloczyncow". Obejrzalem jak juz mialem to w domu. Film wylacznie dla dzieci i stanowi jednoczesnie produkt czasu. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 Re: nienacki/pan samochodzik 19.02.04, 15:30 adamnyc napisał: > Pamietam jak jeszcze w Polsce czytalem Nienackiego "Raz w roku w Skirolawkach" > i "Wielki las". Pamietam jak polonistka wspomniala nam kiedys o Nienackim w > szkole. A my ciekawi wiedzy dorwalismy sie do jego ksiazek. Pozniej na lekcji > pewien kolega zapytal polonistke tak dla zabawy "czy to prawda, ze marzeniem > kazdej kobiety jest byc zgwalcona" jak twierdzil Nienacki w jednej z ksiazek. > Jaka wywiazala sie wtedy burzliwa dyskusja:) to już drugi rodzaj jego książek które tu się zachwala - trzeba będzie zajrzeć > > "Wyspe zloczyncow" ogladalem w Stanach. Otoz w polskiej wypozyczalni kaset > przez pomylke do opakowania od serialu "Samo Zycie" wlozono "Wyspe Zloczyncow". > Obejrzalem jak juz mialem to w domu. Film wylacznie dla dzieci i stanowi > jednoczesnie produkt czasu. ja widziałem pan samochodzik i templariusze. czasem dziecinny, ale filmy z tamtych lat sie fajnie oglada. nie widzialem "wyspy zloczyncow", ale wiem ze roznia sie glowna rola - w templariusza byl kloss - Mikulski, a w wyspie kwinto - Jan Machulski. niemniej mysle ze i tak go obejrze. zdecydowanie mnie nie interesuja inne filmy z tego rodzaju wyprodukowane pod koniec lat osiemdziesiatych i na poczatku dziewiecdziesiat. probowalem ogladac ze wzgledu na sentyment, ale to juz jest rzeczywiscie obraza dla inteligencji uczniow pierwszej klasy szkoly podstawowej. Pozdrawiam Spec Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nudno tu! 18.02.04, 18:53 spec5150 napisał: > sam zaczął i nic nie pisze. > a o czym chcesz rozmawiać? > > o życiu Ełku, może historii, o tym jak Ełk widzą inni? > > może na temat nie związany? > ja na przykład wczoraj skończyłem czytać pan samochodzik i zagadki fromborka. > wziąłem tą książek do ręki ze względu na sentymenty z młodości, a jednak książk > a > nie okazała się taka dziecinna. teraz mam ochotę sięgnąć po następnego. może > ktoś poradzić? wiem że templariusze są ok, również księga strachów i wyspa > złoczyńców. > > ktoś może czytał Nienackiego "dla dorosłych"? np. te "raz do roku w > Skiroławkach". mówią że jest dobry. z tego co zdążyłem się zorientować znana > były również książka "Wielki las" - przetłumaczono ją na języki naszych sąsiadó > w... > Czytałem "Dagome Iudex" ale tylko pierwszy tom "Ja Dago" - naprawdę niezłe było. Pamiętam że bardzo mi się podobało. Potem nie mogłem nijak dotrzeć do kolejnych części a potem zapomniałem w ogóle o tej książce. Dzięki za przypomnienie. Podejrzewam, że teraz dużo łatwiej będzie ją znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 Re: Nudno tu! 18.02.04, 19:13 ralston napisał: [...] > Czytałem "Dagome Iudex" ale tylko pierwszy tom "Ja Dago" - naprawdę niezłe > było. Pamiętam że bardzo mi się podobało. Potem nie mogłem nijak dotrzeć do > kolejnych części a potem zapomniałem w ogóle o tej książce. Dzięki za > przypomnienie. Podejrzewam, że teraz dużo łatwiej będzie ją znaleźć. ze strony www.nienacki.art.pl wynika, że nie jest właśnie tak łatwo, ale mogę się mylić - zależy też czy chcesz wypożyczyć czy mieć na własność. z tego co rozumiem jego twórczość poza-pano-samochdzikowa nie była wznawiana. wczoraj skończyłem "zagadki fromborka" - pewno jedno z przyczyn, że tak bardzo mi się podobała, było to, że nie mogę się tam "ćwiknąć" na weekend kiedy tylko bym chciał. za każdym razem jak planuję odwiedzić frombork, myślę o przekimaniu w mieście i żeby w końcu wybrać się na rejs wodolotem. pamiętam że wycieczkowy w tą i z powrotem pływał tylko raz dziennie. no i poza tym nie zdąrzyłem poznać dobrze miasta. w książce wydaje się, że ma więcej infrastruktury turystycznej niż pamiętam z własnych wycieczek. a może tak jak wiele prowincjonalnych miasteczek bardziej wtedy (przed 1989) tętnił życiem Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nudno tu! 18.02.04, 21:56 Powinno byc łatwiej - bo są antykwariaty internetowe. Chociażby z tego powodu. Wcześniej od znajomych pożyczyłem - ale mieli tylko pierwszy tom... Odpowiedz Link Zgłoś
spec5150 Re: Nudno tu! 18.02.04, 22:10 czasem sie trafia taki bialy kruk, albo okazuje sie ze jakis czas temu byla jakas ksiazka ktora miala ogromny wplyw na cale pokolenie a ja nigdy o niej nieslyszalem. przykladem dla mnie byl paragraf 22, ktora od razu sobie sprawilem. inna ksiazka to tybetanska ksiega umarlych - w USA byla natchnieniem dla hipisow, szczegolnie tych palacych rozne stafy ;) Odpowiedz Link Zgłoś