ralston 17.06.02, 10:09 Pojawiły się nowe fotki starego Ełku (a także parę współczesnych) na stronach internetowych Spec-a. Ależ to miasto miało kiedyś klimat... a może to tylko taka nostalgia czarno-białej fotografii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Spec Re: Nowe fotki IP: *.fibercitynetworks.net 17.06.02, 15:31 no i kilka ciekawych historii www.castlesofpoland.com/prusy/elk_stories.htm jedna na temat zagadkowej pocztowki o 500-leciu, od ktorej komentarz przyslal manio no i kilka aktualnych zdjec... chcialbym otrzymac kilka komentarzy na temat szybkosci ladowania sie strony. Tu w NY laduje sie super szybko ale dostalem kilka komentarzy z Niemiec ze jest marnie. A u was? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nowe fotki 17.06.02, 15:43 U mnie ładuje się bardzo sprawnie i nigdy nie miałem kłopotów technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Nowe fotki IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 18.06.02, 10:44 Pewnie zanudzam, ale warto znać historię swojego miasta. Polecam nowe kartki - numery 107 i 106 / w tej kolejności/. Na pierszej unikalne ujęcie synagogi żydowskiej. Jest to ulica Armii Krajowej - gdzie jest bank PKO BP. Niemcy odbudowywali domy na starych fundamentach. Łatwo można ustalić gdzie kończy się budynek z bankiem i za nim była synagoga. Numer 110 - to ulica Konopnickiej. Szkoła na zdjęciu słynęła z wysokiego poziomu nauczania. W tym miejscu jest sklep tzw "blaszak". Proponwałem umieszczenie nowych ujęć obok starych kartek. Lub zamianę - po najechaniu myszką na kartkę. Ujęcie domu wczasowego / niestety byłego - skończy jak zamek / jest identyczne jak na kartce z okresu I Wojny. Budynek na kartce 96 istnieje nadal.Można porównać ile stracił na wyglądzie. Również jest ujęcie z współczesne. Proszę zwrócić uwagę, na piękne stare latarnie / chyba gazowe /. Były już w 1908 roku. SPEC nie umieścił kartki z tego roku z budynkiem byłego Sądu - a obecnie Szkoły Postawowej Nr 1 i 2. Była już wówczas fontanna w parku - a więc był wodociąg.Na tej samej kartce / 96 / widać piękny stary samochód. Ełk był miastem zadbanym. Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nowe fotki 18.06.02, 18:35 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Pewnie zanudzam, ale warto znać historię swojego miasta. > Polecam nowe kartki - numery 107 i 106 / w tej kolejności/. > Na pierszej unikalne ujęcie synagogi żydowskiej. Jest to ulica Armii Krajowej > - > gdzie jest bank PKO BP. Niemcy odbudowywali domy na starych fundamentach. > Łatwo można ustalić gdzie kończy się budynek z bankiem i za nim była synagoga. > Numer 110 - to ulica Konopnickiej. Szkoła na zdjęciu słynęła z wysokiego > poziomu nauczania. W tym miejscu jest sklep tzw "blaszak". > Proponwałem umieszczenie nowych ujęć obok starych kartek. Lub zamianę - po > najechaniu myszką na kartkę. > Ujęcie domu wczasowego / niestety byłego - skończy jak zamek / jest > identyczne jak na kartce z okresu I Wojny. > Budynek na kartce 96 istnieje nadal.Można porównać ile stracił na wyglądzie. > Również jest ujęcie z współczesne. > Proszę zwrócić uwagę, na piękne stare latarnie / chyba gazowe /. Były już w > 1908 roku. SPEC nie umieścił kartki z tego roku z budynkiem byłego Sądu - a > obecnie Szkoły Postawowej Nr 1 i 2. Była już wówczas fontanna w parku - a więc > > był wodociąg.Na tej samej kartce / 96 / widać piękny stary samochód. > Ełk był miastem zadbanym. > Pozdrawiam Janusz Nie wiem czy mówimy o tej samej fotografii nr 96, bo na mojej ten samochód jest zaprzężony w dwójkę koni :) www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po096.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Wszystko się zgadza, IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 18.06.02, 22:50 Wszystko się zgadza / łącznie z kasą /. Byłem na ulicy Dworcowej / Hindenburgstrasse, Armii Czerwonej, Armii Krajowej / . Ruch - jak zwykle był duży. Z jednej strony jechał pojazd o napędzie 2 koni, z drugiej pojazd o napędzie 6 koni / 4 cylindry / . Pierwszy jechał wolniej, więc zdjęcie wyszło ostre. Drugie zdjęcie wywoływałem dłużej . SPEC je już otrzymał - i mam nadzieję, że razem ze zdjęciem ukochanej szkoły podstawowej wszyscy zobaczą. Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś