Dodaj do ulubionych

Nowe fotki

17.06.02, 10:09
Pojawiły się nowe fotki starego Ełku (a także parę współczesnych) na stronach
internetowych Spec-a. Ależ to miasto miało kiedyś klimat... a może to tylko
taka nostalgia czarno-białej fotografii?
Obserwuj wątek
    • Gość: Spec Re: Nowe fotki IP: *.fibercitynetworks.net 17.06.02, 15:31
      no i kilka ciekawych historii
      www.castlesofpoland.com/prusy/elk_stories.htm
      jedna na temat zagadkowej pocztowki o 500-leciu, od ktorej komentarz przyslal
      manio
      no i kilka aktualnych zdjec...

chcialbym otrzymac kilka komentarzy na temat szybkosci ladowania sie strony. Tu
      w NY laduje sie super szybko ale dostalem kilka komentarzy z Niemiec ze jest
      marnie. A u was?
      • ralston Re: Nowe fotki 17.06.02, 15:43
        U mnie ładuje się bardzo sprawnie i nigdy nie miałem kłopotów technicznych.
        • Gość: Janusz Re: Nowe fotki IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 18.06.02, 10:44
          Pewnie zanudzam, ale warto znać historię swojego miasta.
          Polecam nowe kartki - numery 107 i 106 / w tej kolejności/.
          Na pierszej unikalne ujęcie synagogi żydowskiej. Jest to ulica Armii Krajowej -
          gdzie jest bank PKO BP. Niemcy odbudowywali domy na starych fundamentach.
          Łatwo można ustalić gdzie kończy się budynek z bankiem i za nim była synagoga.
          Numer 110 - to ulica Konopnickiej. Szkoła na zdjęciu słynęła z wysokiego
          poziomu nauczania. W tym miejscu jest sklep tzw "blaszak".
          Proponwałem umieszczenie nowych ujęć obok starych kartek. Lub zamianę - po
          najechaniu myszką na kartkę.
          Ujęcie domu wczasowego / niestety byłego - skończy jak zamek / jest
          identyczne jak na kartce z okresu I Wojny.
          Budynek na kartce 96 istnieje nadal.Można porównać ile stracił na wyglądzie.
          Również jest ujęcie z współczesne.
          Proszę zwrócić uwagę, na piękne stare latarnie / chyba gazowe /. Były już w
          1908 roku. SPEC nie umieścił kartki z tego roku z budynkiem byłego Sądu - a
          obecnie Szkoły Postawowej Nr 1 i 2. Była już wówczas fontanna w parku - a więc
          był wodociąg.Na tej samej kartce / 96 / widać piękny stary samochód.
          Ełk był miastem zadbanym.
          Pozdrawiam Janusz
          • ralston Re: Nowe fotki 18.06.02, 18:35
            Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Pewnie zanudzam, ale warto znać historię swojego miasta.
            > Polecam nowe kartki - numery 107 i 106 / w tej kolejności/.
            > Na pierszej unikalne ujęcie synagogi żydowskiej. Jest to ulica Armii Krajowej
            > -
            > gdzie jest bank PKO BP. Niemcy odbudowywali domy na starych fundamentach.
            > Łatwo można ustalić gdzie kończy się budynek z bankiem i za nim była synagoga.
            > Numer 110 - to ulica Konopnickiej. Szkoła na zdjęciu słynęła z wysokiego
            > poziomu nauczania. W tym miejscu jest sklep tzw "blaszak".
            > Proponwałem umieszczenie nowych ujęć obok starych kartek. Lub zamianę - po
            > najechaniu myszką na kartkę.
            > Ujęcie domu wczasowego / niestety byłego - skończy jak zamek / jest
            > identyczne jak na kartce z okresu I Wojny.
            > Budynek na kartce 96 istnieje nadal.Można porównać ile stracił na wyglądzie.
            > Również jest ujęcie z współczesne.
            > Proszę zwrócić uwagę, na piękne stare latarnie / chyba gazowe /. Były już w
            > 1908 roku. SPEC nie umieścił kartki z tego roku z budynkiem byłego Sądu - a
            > obecnie Szkoły Postawowej Nr 1 i 2. Była już wówczas fontanna w parku - a więc
            >
            > był wodociąg.Na tej samej kartce / 96 / widać piękny stary samochód.
            > Ełk był miastem zadbanym.
            > Pozdrawiam Janusz

Nie wiem czy mówimy o tej samej fotografii nr 96, bo na mojej ten samochód jest
            zaprzężony w dwójkę koni :)
            www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po096.htm
            • Gość: Janusz Re: Wszystko się zgadza, IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 18.06.02, 22:50
              Wszystko się zgadza / łącznie z kasą /.
              Byłem na ulicy Dworcowej / Hindenburgstrasse, Armii Czerwonej, Armii
              Krajowej / . Ruch - jak zwykle był duży. Z jednej strony jechał pojazd o
              napędzie 2 koni, z drugiej pojazd o napędzie 6 koni / 4 cylindry / . Pierwszy
              jechał wolniej, więc zdjęcie wyszło ostre. Drugie zdjęcie wywoływałem dłużej .
              SPEC je już otrzymał - i mam nadzieję, że razem ze zdjęciem ukochanej szkoły
              podstawowej wszyscy zobaczą.
              Pozdrawiam Janusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka