Dodaj do ulubionych

Tolerancja

19.10.02, 13:22
Nie wiem czy wszyscy zdają sobie z tego sprawę że w Ełku jest kilka wyznań
chrześcijańskich - katolicy, prawosławni, baptyści, metodyści. Są jeszce
grupy nie mające oficjalnego miejsca spotkania.
Dobrze świadczy o mieście różnorodność grup religijnych (nie sekt).
Obserwuj wątek
    • Gość: tomko Re: Tolerancja IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 01:33
      Ano jest trochę tych wyznań. Miasto i region leży na pograniczu kultur,
      narodowości i religii. Sam wolę jednak pojęcie szersze - akceptację ludzi,
      wyznań. Nie oznacza to jednak, że wszystko, co głoszą podoba się mi i przyjmuję
      to. Sam wychowałem się w rodzinie, gdzie byli i katolicy, i prawosławni. Nie
      wspomnę o studiach, gdzie w akademiku w pokoju mieszkałem z dwoma kumplami
      wyznania prawosławnego i metodystycznego. W niczym nam to nie przeszkadzało.
      tomko
      • kris281 Re: Tolerancja 21.10.02, 13:25
        Kiedys w Ełku przed wojną była gmina żydowska, teraz pewnie nie ma osób tego
        wyznania.
        • Gość: Spec Re: Tolerancja IP: 66.28.239.* 21.10.02, 18:06

sa osoby tego wyznania starajace sie o zwrot placu (vide
          starsze watki). ale nie sadze ze mieszkaja w Elku. taka
          teraz tendencja.

a byli/sa w Elku masoni? w bstoku tam gdzie sie miesci
          biblioteka na rynku kosciuszki ten budynek byl kiedys
          siedziba lozy masonskiej w bstoku (nie wiem ktorej). z
          tego co czytalem to przed wojna polskie loze nie byly za
          bardzo tolerancyjne (np. w stosunku do Zydow), a Zydzi
          mieli swoje loze.
          • kris281 Re: Tolerancja 21.10.02, 21:46
            W takim niedużym miasteczku wątpię czy kiedykolwiek byli masoni.
            • Gość: manio Re: Tolerancja IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 23:17
              kris281 napisał:

> W takim niedużym miasteczku wątpię czy kiedykolwiek byli masoni.

za to z całą pewnością byli cykliści ...

natomiast fakt zamieszkiwania Żydów w Ełku przed wojną, słabo świadczy o
              tolerancji Prusaków biorąc pod uwage jak to się skończyło....
              • Gość: Spec Re: Tolerancja IP: 216.179.58.* 21.10.02, 23:50
                Gość portalu: manio napisał(a):

> natomiast fakt zamieszkiwania Żydów w Ełku przed wojną, słabo świadczy o
                > tolerancji Prusaków biorąc pod uwage jak to się skończyło....

mysle ze dobrze im sie zylo w Prusach az do Hitlera...
                a pozniej to wiadomo. W Elku wypuszczano gazete zydowska
                Hamagid (poslaniec) ktora publikowala teksty religijne
                intelektualne a takze zbierala pieniadze dla osadnikow
                zydowskich na terenach dzisiejszego Izraela.
                • Gość: Adam Re: Tolerancja W Lycku byli masoni IP: *.proxy.aol.com 22.10.02, 07:33
                  W przedwojennym Lycku byli masoni i mieli swoja loze. Nazywano ich Freuemauers.
                  Nalezelo do niej bogate ziemianstwo niemieckie, arystokracja. Byli to
                  przewaznie wlasciciele okolicznych majatkow. Wiem, ze nalezal do niej
                  wlasciciel majatku w Witynach za Oraczami i wlasciciel majatku Zelazki za
                  Zakladami Miesnymi. Krewni moich przodkow pracowali we dworze u jednego z nich.
                  Nalezeli tez bogaci kupcy. Siedziba lozy masonskiej znajdowala sie przy obecnej
                  ulicy Wojska Polskiego. Do dzisiaj zachowal sie ich budynek w ktorym odbywaly
                  sie misteria masonskie.
                  Budynek ten znajduje sie na takim wzgorzu na przeciw nowej siedziby ZUS przy
                  ul. Wojska Polskiego. W latach 70-tych budynek ten zostal czesciowo zniszczony
                  w wyniku pozaru. Prefabet kupil go za grosze od miasta, przeprowadzil remont
                  kapitalny i zrobiono tam mieszkania dla pracownikow Prefabetu. W wyniku remontu
                  kapitalnego stracil budynek dawne cechy stylowe. Wmontowano wspolczesne okna, z
                  tylu za domem zrobiono klatke schodowa. Tymczasem glowne wejscie do budynku
                  znajdowalo sie od ul. Wojska Polskiego. Od chodnika biegly schodki pod gore.
                  Obecnie zachowala sie czesc schodow prowadzacych do zamurowanej sciany gdzie
                  bylo dlowne wejscie do budynku i metalowe porecze.

Pozdrawiam
                  Adam
                  • Gość: Spec Re: Tolerancja W Lycku byli masoni IP: 66.28.239.* 22.10.02, 16:24

zdziwil bym sie zeby ktos powiedzial ze w takim miescie
                    jak Elk przed wojna nigdy nie bylo masonow.

OT: Ostatnio byl ciekawy program w telewizji o
                    stowarzyszeniu Skull and Bones do ktorego naleza obaj
                    Bushowie i nalezeli Rockefellerowie (a takze wielu
                    wplywowych producentow znanych na calym swiecie). Nie sa
                    to masoni ale cos w ten desen. Wciagaja do siebie
                    absolwentow uniwersytetu w Yale (tych bogatszych), no i
                    jak ktos sie dorwie na stolek to wciagaja tez kolegow. W
                    rzadzie Busha jest conajmniej 4 wysoko postawionych
                    czlonkow tej orgranizacji. Kazdy czlonek tej organizacji
                    ma obowiazek zapisac jej w spadku bodajze 1/3 majatku.
                    Dowiedzialem sie o nie jak bylem w 1000 Islands -
                    stowarzyszenie to ma tak na wlasnosc jedna z wysp

Pozdr.
                    Spec
                  • Gość: tomko Re: Tolerancja W Lycku byli masoni IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.10.02, 20:40
                    Teraz w tym budynku, od ul. Wojska Polskiego znajduje się zakład fotograficzny,
                    w pozostałej zaś części pełni on funkcję mieszkalną.
                    tomko
                    • spec5150 Re: Tolerancja W Lycku byli masoni 10.06.04, 22:20
                      Gość portalu: tomko napisał(a):

> Teraz w tym budynku, od ul. Wojska Polskiego znajduje się zakład fotograficzny,
                      > w pozostałej zaś części pełni on funkcję mieszkalną.

ogólnie wiadomo, że masoni lubowali się w tajemnicach. Ciekawe czy ełccy masoni
                      również byli tacy i na wzór "Niesamowitego dwóru" mieli swoje tajne przejścia i
                      komnaty....
                      • spec5150 Re: Tolerancja W Lycku byli masoni 10.06.04, 22:25
                        spec5150 napisał:

[...]

> ogólnie wiadomo, że masoni lubowali się w tajemnicach. Ciekawe czy ełccy masoni
                        > również byli tacy i na wzór "Niesamowitego dwóru" mieli swoje tajne przejścia i
                        > komnaty....
                        >

na google z deutsche Freimaurer lyck wyskakuje jedynie, że Lenz dostał nagrodę
                        literacką od nich w 1970 roku - też ciekawe.
                        • ralston Re: Tolerancja W Lycku byli masoni 11.06.04, 19:23
                          Od masonów tę nagrodę dostał?
                          • spec5150 Re: Tolerancja W Lycku byli masoni 11.06.04, 19:28
                            ralston napisał:

> Od masonów tę nagrodę dostał?

na to wygląda:
                            oregonstate.edu/instruct/ger341/lenzs.htm
                            "den Literaturpreis der deutschen Freimaurer (1970)"

a Ty co nie na długim weekendzie???
                            • ralston Re: Tolerancja W Lycku byli masoni 11.06.04, 19:39
                              Ja niestety niemieckiego ni w ząb. Z tego tekstu to tylko Hitler-Jugend
                              zrozumiałem ;)
                              • spec5150 Re: Tolerancja W Lycku byli masoni 11.06.04, 19:50
                                ralston napisał:

> Ja niestety niemieckiego ni w ząb. Z tego tekstu to tylko Hitler-Jugend
                                > zrozumiałem ;)

"den Literaturpreis der deutschen Freimaurer (1970)"

no to będzię chyba tak:
                                Literatur wiadomo, preis to jak w preis ist heiss - czyli nagroda
                                frei to będzie wolno
                                mauer to murarzy, czyli pewno też i mularzy.

a tekstu nie tłumaczyłem.

chyba jednak nadal jedyną zagadką w Ełku pozostaje ten podwodny tunel...
    • gabiberg Re: Tolerancja 11.06.04, 20:47
      Ralston
      Nie miales okazji uczyc sie niemieckiego na studiach czy wczesniej w liceum?
      Polecam ten jezyk. Warto sprobowac nawet teraz.
      gabi
      • spec5150 Re: Tolerancja 11.06.04, 20:56
        gabiberg napisała:

> Ralston
        > Nie miales okazji uczyc sie niemieckiego na studiach czy wczesniej w liceum?
        > Polecam ten jezyk. Warto sprobowac nawet teraz.
        > gabi

przecież Ralston pisał wcześniej, że się uczył w Technikum Elektronicznym w
        Olsztynie. Skąd wzięłaś informację, że się uczył w liceum?
        • ralston Re: Tolerancja 11.06.04, 22:17
          Nigdy nie pisałem, że się uczyłem w Technikum Elektronicznym ani, że w Olsztynie.
          Kończyłem ogólniak w Białymstoku. Miałem angielski i rosyjski.
          A niemieckiego jakoś nie chce mi się uczyć. Nie czuję potrzeby. To już prędzej
          hiszpański - jakoś mi się bardziej brzmienie podoba :)
          • spec5150 Re: Tolerancja 11.06.04, 22:39
            a Ty nigdzie się nie wybierasz na długi weekend?
            (napisałem maila)
            • ralston Re: Tolerancja 11.06.04, 23:14
              Na długi weekend się nie wybrałem nigdzie i trochę teraz żałuję. Miał przyjechać
              do nas brat z bratową i córką, ale mu się kobiety rozchorowały i tym sposobem
              zostałem z rodzinką w opustoszałej Warszawie. Myślałem, że chociaż korzystając z
              mniejszego niż zwykle ruchu uda mi się kilka spraw załatwić - a tu również nici.
              Bank zamknięty, na poczcie awaria systemu komputerowego (i to akurat jak
              przyszła moja kolej). Ale odnotowałem jeden sukces - Straż Miejska w osobie
              bardzo miłej pani anulowała mi mandat za niewłaściwe parkowanie. Zostałem
              pouczony i jestem 200 złotych do przodu :)
          • manio15 Re: Tolerancja 12.06.04, 07:51
            ralston napisał:

> Nigdy nie pisałem, że się uczyłem w Technikum Elektronicznym ani, że w
            Olsztyni
            > e.
            > Kończyłem ogólniak w Białymstoku. Miałem angielski i rosyjski.
            > A niemieckiego jakoś nie chce mi się uczyć. Nie czuję potrzeby. To już
            prędzej
            > hiszpański - jakoś mi się bardziej brzmienie podoba :)
            masz racje ralstonie ! Mówię w tej twardej mowie muzyków i poetów ( tak sądzą
            Niemcy o sobie) ale czynię to bez przyjemności i satysfakcji. Tłumaczenie
            tekstów ( którym katuja mnie niektórzy) jest dla mnie pokutą za niepopełnione
            jeszcze grzechy i ćwiczeniem charakteru.
            Hiszpański jak najbardziej ! Najbardziej ciekawi mnie właśnie tak gadająca
            część świata.

Obermanio
            • ogabignac Ojejunku! 12.06.04, 14:15
              To juz was tam kilku do ulubiencow j. hiszpanskiego nalezycie? Ja tez i zasuwam
              od pol roku az milo.Wasz Ogi
            • spec5150 Re: Tolerancja 12.06.04, 14:48
              > Hiszpański jak najbardziej ! Najbardziej ciekawi mnie właśnie tak gadająca
              > część świata.

chodzi o Queens? ;)
              • manio15 Re: Tolerancja 13.06.04, 10:04
                spec5150 napisał:

> > Hiszpański jak najbardziej ! Najbardziej ciekawi mnie właśnie tak gadająca
                > > część świata.
                >
                > chodzi o Queens? ;)
                >
                też, ale ciekawa jest cała hiszpańskojęzyczna Ameryka z rajem Fidela włącznie.
                Ogabignac obiecał kiedyś jakies fotoraport - ale jakos nie słyszałem aby
                dotrzymał słowa?
                Ucz sie specu bo angielski w USA jest w odwrocie i zginie razem z bladymi
                twarzami !
                no to po piwku !
                • ralston Re: Tolerancja 14.06.04, 21:36
                  No to za ten ginący angielski! Hiszpańskim winem! :)
                • ralston Re: Tolerancja 07.06.05, 17:31
                  manio15 napisał:

(...) ciekawa jest cała hiszpańskojęzyczna Ameryka z rajem Fidela włącznie.
                  > Ogabignac obiecał kiedyś jakies fotoraport - ale jakos nie słyszałem aby
                  > dotrzymał słowa?

Dotrzymać, dotrzymał, ino zapomniał na forum adres zapodać, oto on:

fotogalerie.pl/galeria/galeria_ogabignac
            • spec5150 Re: Tolerancja 12.06.04, 19:08
              kiedyś jak przyjdzie Wam przyjechać od USA to będziecie mieli jak w domu. gdzie
              nie zadzwonisz to jest press 1 for English, press 2 for Spanish.
              swoją drogą nawet mówiący tym językiem mają problem z porozumiewaniem się. nawet
              z tach bliskich krajów jak Meksyk i Dominikana.
              Ja ograniczyłem naukę do absolutnego minimum na wypadek znalezienia sią w
              ekstremalnej sytuacji. Chodzi o sentencję "Una cervesa por favor". No i drugie
              najważniejsze zdanie w tym języku: "Mas una cervesa por favor". Z tym nigdzie
              nie zginiecie.

spec (od hiszpańskiego)
              • ralston Re: Tolerancja 13.06.04, 00:21
                Hehe - tę tematykę mam opanowaną nawet po węgiersku :))))
    • spec5150 mlodzi masoni? 14.06.04, 22:14
      emlut.w.interia.pl/
      nasze logo:
      emlut.w.interia.pl/zalozenia.html
      chyba nieprzypadkowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka