luego 14.02.06, 11:23 Mysle i mysle. Snieg pada. I nic! :)) Moze spacer mnie zainspiruje? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 11:34 Zapytaj gdzie jest w Ełku dobry: -pedicurzysta -malarz pokojowy -producent waty cukrowej -itd. itp; Tematy same cisną się na klawiaturę :D wujek Dobra Rada Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 11:44 Do tego należy dodać: gdzie wynająć limuzynę na ślub, w której knajpie wesele, jaka kapela na wesele. Wiem że już było. Ale było nie raz, to się już nawet nikt nie zorientuje, że nowy wątek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 11:51 ...nie bzacząc, że ponad połowa uczestników tego forum przebywa na stałe lub chwilowo poza Ełkiem. Rzeczywiście tylko wróżka władna jest odpowiedzieć na te pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 11:56 A co to już nie można na ślub do Ełku wpaść? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 11:57 "Wpaść" to można, czego konsekwencją bywa ślub, hłe, hłe Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 12:22 Spryciarze! :) W Bialymstoku nikt mi nie odpowie na takie pytania! Ale moge zapytac o bialostockie odpowiedniki, jesli Wam zalezy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 11:42 Ano już czasem tak jest, że człeka niemoc twórcza dopada... We stolycy też pada i to nawet dość intensywnie. To może kolejny wątek o pogodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 14.02.06, 12:23 OK, Rals! :) Juz sie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 10:11 To może wrzucisz coś, co może zainspiruje innych? Co ostatnio ciekawego czytałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 13:14 ja wlasnie jestem po lekturze 2 ksiazek dotyczacych sytuacji kobiec w swiecie arabskim -" spalona zywcem" i "corki ksiezniczki Sultany" oraz swiezo po skonczeniu 1 czesci opowiesci z narnii. moj glod ksiazkowy znowu sie odezwal - to lubie :))). Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 17:16 Ostatnio? Kilka rzeczy na raz. :) Prousta "W poszukiwaniu...", urocze tomiszcze z przygodami Mikolajka, "Chwalcie laki umajone" Michala Olszewskiego, pewne poezje, "Perwersje" Andruchowycza... Mecze tez troche "Wymazywanie" Bernharda. Ogolnie mam niezly stosik i setki czekaja w zapasie. Rany, zycia mi zabraknie. I bardzo mnie to cieszy! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 17:50 Jak kolezance udało się przebrnąć przez tego Andruchowicza? Nigdy nie byłem we Wenecji, ale ta powieść skutecznie mi ją obrzydziła. Wolałbym czytać trzy razy pod rząd "W poszukiwaniu straconego czasu" niż jeszcze raz tego koszmarnego nudziarza! Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 17:54 Jeszcze nie przebrnelam, drogi kolego! :) Brne i brne. Serio az tak zle ten Andruchowycz? Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 18:03 No źle; akcja (?) nie trzyma się kupy, jakieś dziwaczne wtręty dziennika pisanego nie wiadomo przez kogo, ogólnie rzecz ujmując taki Joyce`owski "strumień świadomości" tylko ze znakami przystankowymi. Zresztą bez znajomości Wenecji a także nie będąc miłośnikiem oper- przekaz staje się niezrozumiały. Choć "Moskowiada" dobra- i- idąc owczym pędem skusiłem się Perwersją; duża pomyłka... Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 18:05 O, opery tez nie cenie zbytnio. No zobaczymy. :) Jak skoncze, podziele sie wrazeniami. A w zapasie mam jeszcze "Dwanascie kregow". Znasz to, Koks? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 18:44 U mnie w czytaniu przerwany w chwili powrotu z Ełku Olszewski (Chwalcie łąki...), Kapuściński - Podróże z Herodotem i niedawno skończony Wilczy Notes, M. Wilka - jak ktoś chciałby się zmierzyć z próbą zrozumienia rosyjskiej duszy i myślenia, to to ostatnie może pomóc. Po przeczytaniu mam ochotę sięgnąć po Wołokę tego samego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 18:49 Wilka nie znam, choć słyszałem, że straszny rusofil, jak Dmowski albo stary Giertych, normalnie :) Azaliż prawda to? Ps. O 12 kręgach nie słyszałem, czyje? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 18:54 Coś z rusofilizmu w nim być musi, skoro tyle czasu tam spędził i chętnie wraca. Ale nie znajduję w tym jakiegoś serwilizmu, raczej tylko coś w rodzaju słowiańskiego pokrewieństwa dusz. Tak to odbieram. Jakby porównać dwóch panów: Wilka i Kapuścińskiego, to w warstwie językowej bardziej mi odpowiada Kapuściński. Natomiast jego reportaże, dotyczące Rosji/Związku Radzieckiego są chyba w porównaniu do Wilka bardziej powierzchowne... Ale i jednego i drugiego lubię czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 19:00 "Kregi" tez Andruchowycza :) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 15.02.06, 19:02 No cóż, nic oryginalnego: historia najnowsza, ze szczególnym uwzględnieniem aparatu represji- książki wydawane przez IPN. Na literaturę piękną jakoś nie mam czasu, ani nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 16.02.06, 09:28 Aaaa - w tym nurcie to akurat czytam materiały z konferencji IPN poświęconej akcji "Wisła" Odpowiedz Link Zgłoś
horny7 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 16.02.06, 19:06 Ja wlasnie skonczylem trylogie Lysiaka (Dobry, Konkwista, Najlepszy). Dolujaca momentami lektura dlategotez musze od Waldemara odpoczac (poza felietonami w GP). Moze jakis relaks przy Borysie Vianie he, he... & Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 16.02.06, 19:12 O, niezly pomysl, Horny! :) Moze "Piana zludzen" lub cos? Swoja droga juz stulecia cale nie czytalam Lysiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 16.02.06, 23:38 Ja niedawno przeczytałem jego Salon kłamców. Ale chyba wolę Szachistę... Odpowiedz Link Zgłoś
horny7 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 17.02.06, 08:53 luego napisała: > O, niezly pomysl, Horny! :) Moze "Piana zludzen" lub cos? Moze "I wykonczymy wszystkich obrzydliwcow" albo "Napluje na wasze groby"? > Swoja droga juz stulecia cale nie czytalam Lysiaka. A ja mus odpoczac, zmeczyl mnie troche... & Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 "Półlegalne" książki... 21.03.06, 18:47 czytelnia.za.pl/spis.html Mydło i powidło: Kapuściński, Chmielewska oraz różni pomyleńcy, ale zajrzeć warto. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: "Półlegalne" książki... 22.03.06, 09:51 No fajna to półlegalna stronka... Mam nadzieję, że będą dochodzić nowe tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
loser5 Re: Nie mam pomyslu na nowy watek... 22.03.06, 08:38 mnie inspiruje odśnieżanie przed garażem... żartuję. albo nie... sam nie wiem. też nie mam pomysłu. jak będziesz miał dwa to podrzuć jakiś. sobie zostaw oczywiście ten ciekawszy, w końcu to Twoje pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 E-książki; cd. 26.03.06, 19:18 books.tarl.org/?dir=pl Też po angielsku, trzeba zmienić `pl` w adresie na `en`. Sękju za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: E-książki; cd. 03.04.06, 19:12 Ciekawostka: Miasta i ludzie Prus Wschodnich; www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/MIASTA/MIASTA-QAB08151.HTM Inne książki dostępne po kliknięciu strzałki w górnym lewym rogu z napisem `Biblioteka` -- www.tolerancja.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
elkman Re: E-książki; cd. 03.04.06, 20:30 SUPER! Ten tekst pisany 60 lat temu jest fascynujący użytymi sformułowaniami. Ciekaw jestem dla jakich klas został przeznaczony. Ja nie spotkałem się z nim,chociaż poszedłem do szkoły w rok po jego wydaniu. Sądzę,że żywot tego podręcznika nie był zbyt długi bo pamiętam,że w IV kl. szkoły podstawowej zmieniono w trakcie roku szkolnego podręcznik do historii Polski w którym były odpowiednio,słusznie, opisane wydarzenia historyczne a szczególnie stosunki POLSKI z MOSKWĄ. Pamiętam do dziś komentarz naszej nauczycielki p.HAWRYSZ do tematu NIESPRAWIEDLIWA WOJNA POLSKI Z MOSKWĄ - taki był tytuł w książce, a pani nauczycielka powiedziała nam to czego w podręczniku nie było. KOKS gratuluję nosa! Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 E-książki; cd. 23.04.06, 22:31 www.yodar.apcoh.org/misc/autoindex/ebooks Tradycyjnie, książkowe mydło i powidło. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: E-książki; cd. 23.04.06, 22:37 Ups, przepraszam, ten serwis to jakaś sciema wymagająca hasła i loginu Odpowiedz Link Zgłoś