kibic007 19.11.02, 23:54 Właśnie się dowiaduję, że jeden z Waszych przeszedł na ciemną stronę mocy i poparł kandydata SLD. Czy mógłbyś nas oświecić co do układu sił w Radzie i co wam chodzi? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomko Re: Tomko, o co chodziło w - do kibica007 IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 12:21 Cześć kibic007, Układ sił w Radzie Powiatu w Ełku: 7 SLD-UP, 7 Wspólnota Samorządowa - Dobro Wspólne, 3 Platforma Ziemi Ełckiej, 3 LPR, 1 PSL. Kto utworzy koalicję w Radzie - okaże się niebawem. Pewnym jest, że ani WS-DW oraz LPR nie utworzą wspólnej koalicji z SLD. Wiem, że 3 radnych PZE (2 z UW i 1 z PO)przymierza się do koalicji z SLD, pomimo że program i sposób działania tej ekipy im nie odpowiada. Pytasz się kto przeszedł na "ciemną stronę mocy"? Nikt. Zapewniam Ciebie, że nikt. Zaszła pomyłka w głosowaniu jednego z radnych WS-DW. Oczywiście zdrowo myślący człowiek zapyta się, jak to możliwe? I pewnie prosta odpowiedź brzmi - to niemożliwe. Mi też trudno byłoby zrozumieć, gdyby nie fakt, że w ciągu ostatnich 4 lat w Radzie przeżyłem szereg głosowań tajnych w sprawie wybrania, powołania, odwołania kogoś na coś. I wiem, że pomimo jasnych przekonań, gdy działają emocje, nie jest trudno o pomyłkę. Wczoraj sam, gdy głosowałem, kilka razy odczytałem nazwisko, bo nie miałem pewności, kto pierwszy jest wpisany na karcie do głosowania, choć jak wiesz nie jestem młodzikiem w głosowaniach. Teraz to czuję ogromny wstyd, jakkolwiek tłumaczyć wynik głosowania. Wstyd wobec ludzi oraz innych radnych, tym bardziej, że zamierzałem kierować klubem radnych. Niestety, takie głosowania, niezależnie od tego czy zaszła pomyłka czy nie, mogą powodować utratę zaufania. Teraz trzeba je odrobić. Wczoraj chcieliśmy doprowadzić do sytuacji patowej, gdzie przewodniczący nie zostałby wybrany - siłą głosów 9 do 9 (w chwili obecnej 2 radnych z SLD i 1 ze WS-DW złożyło mandaty). Natomiast jest pewnym, że ten sam przewodniczący rady z SLD zostałby wybrany na następnej sesji, po wprowadzeniu nowych radnych, siłą głosów 11 do 10. Tyle wyjaśnień. tomko Odpowiedz Link Zgłoś
kloz Re: Tomko, o co chodziło w - do kibica007 20.11.02, 14:19 A więc przegrana Fadrowskiego to nie był przypadek, wy nawet zagłosować (skreślić, zakreślić, podkreślić) nie potraficie. Do szkoły !!! Miała rację Jola: "Politycy, ku... wasza mać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: Tomko, o co chodziło w - do kloz IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 15:31 my, wy, oni (one)... A ja zawsze myślałem, że rozsądni ludzie starają się łączyć... Najważniejsze, że Ty dobrze skreśliłeś i nigdy błędu nie popełniłeś, jak mniemam z Twego wpisu. Wyciągam też inny wniosek, że emocje - nawet tu na forum - nie służą dobrej, tym samym wyważonej i obiektywnej komunikacji. Serdecznie pozdrawiam. t Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiekt Re: Tomko, o co chodziło w - do ktoz 21.11.02, 08:23 kloz napisała: > > A więc przegrana Fadrowskiego to nie był przypadek, > wy nawet zagłosować (skreślić, zakreślić, podkreślić) nie potraficie. > Do szkoły !!! Miała rację Jola: "Politycy, ku... wasza mać" Jacy z nich tam politycy? Politycy to sa w Warszawie. A tutaj siedza siurki prowincjonalne. wiesiekt Odpowiedz Link Zgłoś
kibic007 Re: Tomko, o co chodziło w - do kibica007 20.11.02, 21:37 Dzięki Tomko za wyjaśnienia. Jestem na emigracji w W-wie i staram się śledzić wydarzenia, co na odległość nie jest łatwe. Jeśli nie masz nic naprzeciw od czasu do czasu zapytam co słychać w moich rodzinnych stronach. Niestety serwisy (typu strona WWW miasta, Gazeta Olsztyńska, nie wspominając o GW) serwują wielkie G... (notabene piany dostaję na stronach Radia 5, gdzie nie slyszeli o aktualizacji, tu rekordy bija strony o sporcie, a w dodatku strona do kontaktu, gdzie ich zbulzgac nie dziala). Pozdrawiam, Kibic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lapusz Re: Tomko, o co chodziło w - do kibica007 IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 21.11.02, 08:26 Kibic, w 100 procentach się z Tobą zgadzam jeśli chodzi o źródła aktualnych wieści z ojczyzny. Współczesna czyni poniech, rzeczywiście pozostaje tylko olsztyńska, niewiele lepsza (mówię o serwisie elk.naszemiasto.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Informacje - do kibic007 i Lapusza IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 09:59 kibic007 napisał: > Dzięki Tomko za wyjaśnienia. > Jestem na emigracji w W-wie i staram się śledzić wydarzenia, co na odległość > nie jest łatwe. > > Jeśli nie masz nic naprzeciw od czasu do czasu zapytam co słychać w moich > rodzinnych stronach. Niestety serwisy (typu strona WWW miasta, Gazeta > Olsztyńska, nie wspominając o GW) serwują wielkie G... (notabene piany dostaję > na stronach Radia 5, gdzie nie slyszeli o aktualizacji, tu rekordy bija strony > o sporcie, a w dodatku strona do kontaktu, gdzie ich zbulzgac nie dziala). > > Pozdrawiam, > > Kibic Z chęcią podzielę się wiedzą i innym wiadomościami - zarówno tymi dobrymi, jak i złymi. Niestety ani miasto, ani powiat nie mają dobrej strony serwisowej z wiadomościami. Portale medialne - Gazety Współczesnej, Gazety Olsztyńskiej i Radia 5 daleko odbiegają od doskonałości. Choć muszę przyznać, że w ostatnim czasie Radio 5 zaczęło aktualizować informacje na bieżąco, czyli to, co danego dnia ukazuje się na antenie - publikowane jest na portalu (choć rzeczywiście ostatnie wiadomości sportowe są z 12 października). W Gazecie Współczesnej ostatnio też zaszły zmiany i w miarę na bieżąco aktualizuje się tam wiadomości. Co raz gorzej jednak odbieram to, co dzieje się na stronie www.naszemiasto.pl, z której korzysta też G. Olsztyńska. Innym problemem jest to, że niejednokrotnie zamieszczane teksty są niepełne i nie odzwierciedlają rzeczywistości. I nie chodzi mi tu tylko o teksty krytyczne, ale to temat na zupełnie inny wątek. tomko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tomko, o co chodziło w - do tomko IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 18:03 tomko, nie opowiadaj bajek dla naszych krajan. Po prostu Roszkowski was wyrolowal, bo jest starym kumplem Franczuka. Albo Franczuk go "przekonal" (jest chyba w radzie nadzorczej Switu?). Rozumiem, ze jest to dla was przykre ale niestety prawdziwe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kloz Re: Roszkowski - blueee 21.11.02, 18:28 Gość portalu: karol napisał(a): > Po prostu Roszkowski was wyrolowal, bo jest starym kumplem Franczuka. > Albo Franczuk go "przekonal" (jest chyba w radzie nadzorczej Switu?). tez tak myslalem - to Roszkowskij, lis farbowany, prezes pieprzony. Tylko mi tu Tomko nie pisz, że nie piepszony, bo jeżeli nawet to nie on się wyłamał, to i tak uwazam, że czas mu abdykowac, albo brać się za temat ogrzewania i pozwalniać łapówkarzy typu Lacki, Wasilewski i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko do kloz i innych adwersarzy IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 21:55 Forum to wolna trybuna, ale i tu obowiązują pewne reguły. A za pomówienia w tym kraju póki co prawo każe. Łatwo tu napisać Iksiński to łapówkarz i dziwkarz i weź się broń przed czymś takim. Jeśli nie potrafisz przyjąć czyjegoś wyjaśnienia, to powiedz, że nie wierzysz w to i zrozumiem to, ale swojego negatywnego zdania na czyjś temat nie obracaj w stek obrazoburczych inwektyw, do tego z błędami ortograficznymi. Mam nadzieję, że wybaczysz tę złośliwość. Pozdrawiam serdecznie. tomko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: Tomko, o co chodziło w - do karola IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 21:50 Opowiadasz głupoty. Czysta przyzwoitość i lojalność nie pozwala mi ujawnić kto pomylił się i skąd to zamieszanie. Ale dziwię się, że Ci nie podoba się to, skoro i tak UW, PO w Ełku w Radzie Powiatu idą z SLD. t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tomko, o co chodziło w - do tomko IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 16:28 wiem, ze ci glupio z tego powodu, ze jeden z was sie wylamal ale tak bylo. Co ma do rzeczy fakt, iz PZE idzie w koalicje z SLD, przyznam nie rozumiem. Przeciezz bylo o tym wiadomo juz wczesniej. Czyzbys liczyl na to, ze pod wplywem waszej "perswazji" (czytaj: obstrukcji)zmieni zdanie? Tomko, sam powiedz, czy mozna myslec o kalicji z takim partnerem, ktory nie jest pewien swoich ludzi, a jak dodasz jeszcze element niepewnosci w postaci LPR, to nie wiem czy PZE bylaby przy zdrowych zmyslach idac w koalicje z wami. Rozumiem, ze to bolesne zdobyc 7 mandatow, miec paru kompetentnych ludzi, a mimo to byc w opozycji. Takie sa jednak skutki arogancji i braku profesjonalizmu politycznego. Nie chodzi mi przy tym o urazone ambicje ale raczej o brak przewidywalnosci takiego partnera. Obawiam sie, ze popelniacie gzrech "swietosci", to znaczy, ze myslicie o sobie: jestesmy tacy dobrzy i przeciez mamy racje... o co chodzi? Dlaczego nie rzadzimy? Odpowiedz brzmi: bo inni tez maja racje. W polityce, podobnie jak w ekonomii, istnieje kilka "racji" i wszystkie moga byc prawdziwe. Sztuka ich godzenia nazywana jest przez jednych "kompromisem", przez innych "walka o stolki". Blizsze jest mi 1 okreslenie. Na marginesie, uwaga: nie czepiaj sie prosze bledow ortograficznych, stylistycznych, gramatycznych, interpunkcyjnych itd. w wypowiedziach innych. Nikt nie przywiazuje wagi do literowek, a post na forum, to nie wypracowanie szkolne. Mysle zreszta, ze wiesz o tym, a uwagaa do kloz byla tylko wyrazem bezsilnej zlosci. Wiecej dystansu do rzeczywistosci, pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: Tomko, o co chodziło w - do karola IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 17:29 Cześć karol, każdy z nas odpowiada za swoje czyny, zachowanie, wypowiedzi. Od czasu jakiegoś starasz się obarczyć mnie i uczynić odpowiedzialnym za wszystkie błędy prawicy, centroprawicy (tu, jak zauważasz nie twierdzę, że ich nie popełnia się). Staram się prowadzić dialog na tym forum w sposób cywilizowany, bez oskarżeń, pomówień, zakładając szacunek do ludzi. Tego oczekiwałbym też od innych, choć pewnie złudna ta moja naiwność. Wiarzę w ludzi, w dobro i to, że kierują się wyższymi racjami. Dziwią mnie wypowiedzi, także Twoje karol, które w arogancki sposób komentują różne wydarzenia. Nie wspomnę o pomówieniach, bo sam wiesz, jako doświadczony facet, że z nich nie da się tłumaczyć, a każda forma usprawiedliwienia skazana jest na niepowodzenie, bo skoro się ktoś tłumaczy - zgodnie z funkcjonującymi stereotypami - jest winny i podejrzany. Nie lubię, gdy starasz się - swoją wypowiedzią - wprowadzić w błąd czytelników - co do obstrukcji, sugestii w głosowaniu. W tym się mylisz. Mogę Ciebie uznawać za autorytet w różnych dziedzinach, ale tutaj ja wiem, jak było i to zanim jeszcze wyszedłem z urną, w której były karty do głosowania. Nie popełniłeś nigdy błędu? Jeśli nie popełniłeś, to jesteś pierwszym człowiekiem, którego spotykam i gratuluję. A jeśli popełniłeś, to wiedz, że każdy ma prawo go popełnić i wyciągnąć wnioski. Mówisz, że jest mi głupio. Dziwię się, że wiesz, co w mym sercu i głowie. Głupio mi nie jest. Jest mi najzwyczajniej przykro. Kompromis jest wskazany zawsze, gdy chodzi o to, by wspólnie realizować program, zaspokoić swoje roszczenia. Co do koalici i opozycji. Nie ma jeszcze opozycji i koalicji, ponieważ nie było rozstrzygających głosowań w radzie. A jak wiesz układ - proponowany przez SLD i PZE jest bardzo kruchy - 11 do 10. I pewnie się zdziwisz, gdy okaże się, że autorem planowanej koalicji nie jest ani PZE, ani PO, ani UW. Póki co - nie miejsce i czas, by pisać o tym na forum. Tylko w tym krytykanctwie (bo nie krytyce, która zakłada wskazanaie błędu i możliwości naprawienia go) pomijasz wszystkie błędy, zaniechania i zaniedbania innych ugrupowań, choćby Unii Wolności, także tej ełckiej. Dzisiaj trudno mi zrozumieć wątpliwość znaczących w ełckiej UW postaci, co do proponowanego składu zarządu, skoro miałoby w nim znaleźć się dwóch ludzi z tego ugrupowania. Nie jest bolesnym, to co zakładasz. Bolesnym jest to, że rozsądni ludzie, których szanowałem przez lata sprzedają się i myślą kategoriami Machiawellego. W opozycji i to tej konstruktywnej jestem zahartowany, a na sesję czekam ze spokojem i pokorą, których naszym lokalnym politykom brakuje. Co do błędów ortograficznych - jeśli ktoś stara się być komentatorem i mentorem, a na dodatek komentuje błędy innych, to oczekiwałbym, by nie robił błędów ortograficznych. O stylistycznych i literówkach nie wspominałem, ale jak widać zostało to mi przez Ciebie przypisane. I nie zakładałbym, że do błędów ortograficznych nikt nie przykłada wagi. Warto przejrzeć kilka wątków i wpisów, w których pojawiają się prośby o to, by nie robić byków. Prawdą jednak jest, że wypowiedź do kloz była nieco złośliwa, co sam zaznaczyłem prosząc o życzliwe wybaczenie. Na koniec chciałbym podkreślić - mogę przyjmować krytyczne argumenty, słuchać opinii i polemizować z nimi, ale pomówienia, bezpodstawne oceny są niesprawiedliwe i w zwyczaju nie mam odpowiadać na nie , w szczególności w formie pisanej. Pozdrawiam Ciebie. tomko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tomko, o co chodziło w - do tomko IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 20:29 Mam wrazenie, potraktowales moje wypowiedzi osobiscie. Ok, moze juz dosyc "polityki" w moich wypowiedziach. Ostatecznie jest jeszcze pare bardziej ciekawych tematow w zyciu. Wyjasniam tylko, ze nie bylo moim celem atakowanie ciebie ani obarczanie cie osobista odpowiedzialnoscia za "grzechy" prawicy. Jesli odebrales to inaczej, a widze po twoich wypowiedziach, ze tak, to sorry. I jeszcze jedna sprawa, ten link. Jak wiesz, w wydaniu gazetowym "Rz" tekst wywiadu z M. Syczem oraz komentarz byl troche inny. Dziennikarze tez czasami (nawet czesciej niz czasami)pisza banialuki i nieprawde. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: Tomko, o co chodziło w - do karola IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 01:07 cześć karol, Jak nie traktować ich osobiście, jeśli są kierowane do mnie - i adresowane w kontekście "ty", "wy". Przyznasz, że inaczej trudno byłoby je odebrać. Nie gniewam się na Ciebie. Uważam, że na każdy temat trzeba rozmawiać, nawet ten najtrudniejszy, ale nie w formie wypominania i mentorstwa. W każdym razie - dzięki, że podjąłeś temat. Co do linku - nie porównywałem tych tekstów, bo szkoda mi na to czasu (choć pozowoliłem sobie to zrobić po przeczytaniu Twego wpisu i skontaktować się z autorką I. Trusiewicz). W wydaniu papierowym tekst był autoryzowany, a w wydaniu internetowym nie przeszedł jeszcze całkowitej korekty, ale zasadniczo nie różnią się one od siebie. A link poleciłem Tobie dlatego, że tekst i zawarta w nim analiza oraz komentarz są bardzo dobre. A to, że dziennikarze piszą często banialuki i nieprawdę, bądź ją naciągają, to inna sprawa. Czym dalej od centrum Polski, tym więcej takich wpadek. Ale to temat na inny wątek. Pozdrawiam. t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: Tomko, o co chodziło w - do karola IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 17:31 Karol, polecam - arch.rp.pl/a/rz/2002/11/20021119/200211190055.html?k=on;t=2002111920021119 tomko Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiekt Re: Tomko, o co chodziło w - do karola i tomko 24.11.02, 07:09 hej WY karol i tomko marni politycy, wezcie sie lepiej za robienie kartaczy, a nie za polityke, to moze lepiej na tym wyjdziecie. Nawet do tanca na rurze was nie wezma. wiesiekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenczytamten Re: Tomko, o co chodziło w - do karola i tomko IP: *.acn.pl / 10.65.0.* 28.11.02, 13:25 sluchajcie ci marni i politycy i ci co sa takimi medrcami : po co tyle gadac jezeli ktos wie to niech powie kto inaczej zaglosowal albo niech zachowa to dla siebie i nawet o tym nie wspomina bo to ludzi wkurza. A ja chcialbym poruszyc jeszcze jedna kwestie o ktorej jakos nikt nie mowi. Chodzi mi o goscia ktory do rady powiatu dostal sie z gmin prostki i kalinowo a startowal z PSL. Podobno w pierwszym zalozeniu mial on sie laczyc z Dobrem Wspolnym ale poszedl do SLD gdyz ci zaproponowali wiecej kapusty. Moim zdaniem zachowanie gone SPRZEDAWCZYKA!!!co inni na to?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tomko, o co chodziło w - do tomko IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 20:35 "gratuluje" nowego koalicjanta! Tomko, naprawde nie macie juz z kim rozmawiac tylko z F.? Wiesz jak sie nazywa postawa tego pana? "K.... polityczne". Nie wiem jak wytlumaczycie swoim wyborcom wejscie w uklady z tym durakiem. powodzenia karol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tomko, o co chodziło w - do tomko IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 20:40 a, tak a'propos jak wygladaja teraz Twoje tlumaczenia o pomylce podczas wyborow na przewodniczacego rady? Patrz Pan, jak to sie ladnie zlozylo: Dobro Wspolne sie pomylilo, a przewodniczacy teraz z wdziecznosci zawiazuje koalicje, he, he pozdrawiam karol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Tomko, o co chodziło w wyborach w Radzie Powi IP: *.proxy.aol.com 29.11.02, 07:05 Tomko wiesz cos o tym gosciu z Prostek? To chyba sprawa z Twojego podworka. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vic Re: Tomko, o co chodziło w wyborach w Radzie Powi IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 30.11.02, 15:47 Gość portalu: Adam napisał(a): > Tomko wiesz cos o tym gosciu z Prostek? To chyba sprawa z Twojego podworka. > > Pozdrawiam > Adam Tomko uwazaj,do Adam jest agentem FBI do spraw elckich albo naszego CBS na delegacji w USA. On zbiera informacje, ktore posluza jego mocodawcom,po naszym wejsciu do UE, do wyslana Ciebie na Alaske za to,ze nie dopilnowales dobra wspolnego. Vic Odpowiedz Link Zgłoś