Dodaj do ulubionych

śmierdząca Rospuda

11.02.07, 23:45
czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi z obwodnicą przez Rospudę. na ogól jak
nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. upór urzędników i nagły
pośpiech jest zadziwiający pomimo gróżb KE. czy mi się tylko wydaje (na
chlopski rozum rzecz biorąc) że samo postawienie estakady musi nadszarpnąć
ekosystem? ale Ministerstwo Srodowiska usiłuje wmówić, że żadnej szkody dla
środowiska nie będzie i że pseudoekolodzy protestują, bo to lubią.
jak dla mnie, sprawa na kilometr śmierdzi korupcją. smutne to. a co się o tej
obwodnicy mówi w Ełku? czy się wogóle mówi? co wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • horny7 Re: śmierdząca Rospuda 12.02.07, 10:13
      nikadaw1 napisała:

> czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi z obwodnicą przez Rospudę. na ogól jak
      > nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. upór urzędników i nagły
      > pośpiech jest zadziwiający pomimo gróżb KE. czy mi się tylko wydaje (na
      > chlopski rozum rzecz biorąc) że samo postawienie estakady musi nadszarpnąć
      > ekosystem? ale Ministerstwo Srodowiska usiłuje wmówić, że żadnej szkody dla
      > środowiska nie będzie i że pseudoekolodzy protestują, bo to lubią.
      > jak dla mnie, sprawa na kilometr śmierdzi korupcją. smutne to. a co się o tej
      > obwodnicy mówi w Ełku? czy się wogóle mówi? co wy o tym sądzicie?

Ja sie nie znam, ale jak slysze o "ekologach" to od razu mam przed oczami
      tych cwaniakow od blokad centrow handlowych w Warszawie - jak im zaplacisz
      (vide Arkadia 2 mln PLN) to siedza cicho, jak nie (vide Zlote Tarasy) to
      zablokuja inwestycje. Widzialem jakis program gdzie miejscowa ludnosc wyglada
      tej obwodnicy jak zbawienia. Swoja drogo dziwne to "ekologi" co nie zadaja
      wstrzymania inwestycji a jedynie zmiany trasy co sie wiaze z niszczeniem innych
      terenow...

&
      • moniamm Re: śmierdząca Rospuda 12.02.07, 22:43
        Ja sie nie znam, ale jak slysze o "ekologach" to od razu mam przed oczami
        > tych cwaniakow od blokad centrow handlowych w Warszawie - jak im zaplacisz
        > (vide Arkadia 2 mln PLN) to siedza cicho, jak nie (vide Zlote Tarasy) to
        > zablokuja inwestycje. Widzialem jakis program gdzie miejscowa ludnosc wyglada
        > tej obwodnicy jak zbawienia. Swoja drogo dziwne to "ekologi" co nie zadaja
        > wstrzymania inwestycji a jedynie zmiany trasy co sie wiaze z niszczeniem
        innych
        > terenow...
        skro sie nie znasz i nie znasz tez tematu to poco wogole zabierasz glos???????
        propopnuje wpisac w wyszukiwarke" rospuda" i poswiecic choc 5 min na
        zaznajomienie sie z problemem. a nie tylko przykleiac komus etykietki.
        moze dla ciebie kasa jest miara wszystkiego- ale wierz mi sa ludzie, ktorzy
        protestuja w imie wyzszych celow.
        a co do doliny rospudy - w skrocie chodzi o to, ze ktos niezbyt madry
        postanowil pociagnac sobie obwodnice przez bagienne tereny, na ktorych jest
        mnostwo unikatowych gatunkow roslin i zwierzat- wpisane w europejski program
        ochrony natura 2000. nikt nie wzial pod uwage propozycji ekologow- pociagniecia
        drogi pare kilometrow dalej, przez wioski. obyloby sie bez zbednych kosztow
        zwiazanych z przygotowywaniem gruntow pod budow-prawdopodobnym osuszaniem
        torfowisk.
        mimo sprzeciwu ekologow, KE i rzecznika praw obywatelskich min. ochrony
        srodowiska i wojewoda podlaski wyrazili zgode na zaglade doliny. pytanie kto
        komu i za ile dal lapowki i kto zostal posiadaczem dzialek, przez ktore ma isc
        w tej formie obwodnica.
        pytanie kolejne-kto zaplaci kary nalozone przez KE jesli okaze sie, ze ta
        budowa jest bezprawna?

• horny7 Re: śmierdząca Rospuda 13.02.07, 08:30
          moniamm napisała:

> skro sie nie znasz i nie znasz tez tematu to poco wogole zabierasz glos???????

Nie goraczkuj sie tak dziewcze. Idz lepiej na lody, dla ochlody.
          Z tresci Twojego postu widze, ze temat znam rownie dobrze. W przeciwienstwie
          do Ciebie jednak, staram sie zrozumiec obie strony.

> propopnuje wpisac w wyszukiwarke" rospuda" i poswiecic choc 5 min na
          > zaznajomienie sie z problemem. a nie tylko przykleiac komus etykietki.

Polecam Ci na przyszlosc posiasc umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.
          Czasem pomaga. Napisalem z czym mi sie "ekolodzy" kojarza i chyba mam
          do tego prawo. Czy nie? Wiekszosc moich znajomych ma o nich podobne zdanie.
          Wszystko dzieki takim szlachetnym stowarzyszeniom jak Przyjazne (sic!) Miasto.

> moze dla ciebie kasa jest miara wszystkiego- ale wierz mi sa ludzie, ktorzy
          > protestuja w imie wyzszych celow.

Np. PARTIA Zieloni 2000? :-) Widzialem w telewizorze, ze byla tam Szczuka.
          Slynie z dosyc ekspresyjnych form argumentacji:
          www.youtube.com/watch?v=sRiV3E3SMCE
          > drogi pare kilometrow dalej, przez wioski. obyloby sie bez zbednych kosztow
          > zwiazanych z przygotowywaniem gruntow pod budow-prawdopodobnym osuszaniem
          > torfowisk.

A co na to mieszkancy tych wiosek, przez ktore mialaby biec obwodnica?

&
          • brytan4 Re: śmierdząca Rospuda 13.02.07, 12:41
            jeżeli ktoś bezinteresownie czegoś broni (dla dobra nas wszyskich) to szczytem
            chamstwa jest przypisywanie mu złych intencji. Inicjatorem walki o Rospude jest
            Adam Wajrak (a nie jakieś cwaniaki) który wie jakie będą konsekwencje tej
            inwestycji, i nie ma tu żadnych racjonalnych argumentów drugiej strony.
            Minister Szyszko po raz kolejny udowadnia że ma w d przyrode a konsekwencje
            jego indolencji będziemy ponosić my wszycy. A nowa trasa proponowana przez
            ekologów miała biec przez tereny nie tak istotne dla przyrody jak akurat
            okolice Rospudy
            p.s. gratukuję znajomych, którzy mają takie samo zdanie...
            • horny7 Re: śmierdząca Rospuda 13.02.07, 15:39

He, he... Ale jaja. Miej tu czlowieku nie tyle odmienne zdanie, a jakies
              pytania czy watpliowsci co do Jedynie-Slusznej-Linii :)

Wyluzuj. Piszesz o jakiejs alternatywie. Czy ona nie zostanie oprotestowana
              przez jakies kolejne organizacje lub np. mieszkancow, przez ktorych tereny
              ma biec trasa? Albo wlascicieli okolicznych gospodarstw agroturystycznych.

&
              • nikadaw1 Re: śmierdząca Rospuda 13.02.07, 19:08
                Horny, agresję we mnie budza tyle twoje odmienne ppoglądy, co twój
                protekcjonalny ton.
                dziewczę= sugerujesz, że rozmawiasz z osobą niedojrzałą
                lody dla ochłody = sugerujesz, że twój rozmowca kieruje się emocjami, a nie
                mysłi racjonalnie.

podobno mieszkańcy Augustowa od lat narzekają na spaliny, hałas i wypadki
                powodowane przez tiry. pytanie, co władze miasta zrobiły do tej pory, by choć
                odrobinę poprawić ten stan rzeczy? czy na trasie tirów są ustawione światła,
                ekrany dzwiękoszczelne, kładki na ulicą albo (tfu, fantastyczne pomysły)
                przejścia podziemne? przez lata samorząd nie kiwnął palcem w tej sprawie,
                obiecując obwodnicę. i ludzie czekają jej jak wybawienia.

w tej spprawie oburza mnie nie sam pomysł poprowadzenia obwodnicy przez
                chronione tereny, co buta i bezczelność władz: Unia jest daleko, tu jest Polska,
                to my mamy rację itp. kompletne zamknięcie na dyskusję, zapominając że istotą
                demokracji jest konstrktywna debata.

w lutym ekipa budowlana ma wejśc do doliny, połowa lutego, jeszcze nie weszła.
                od 1 marca zaczyna się okres lęgowy występujących tam ptaków, co zobowiązuje do
                zaprzestania róbót na ten czas, czyli pół roku. rozumiem z tego, że buldożery
                mają wjechać tylko po to, by pokazać, kto tu ma racje.
                • freeman8 Re: Dolina Rospudy 13.02.07, 20:23
                  Horny! jak się okazuje masz poparcie w osobie premiera:
                  www.radio5.com.pl/elk/artykul.php?id=9879
                  1.Skąd to radio ma takie wiadomośći ?!
                  2.Nie sądziłem,że ostatnie zawirowania rządowe będą miały wpływ na Dolinę
                  Rospudy.
                  -"Rency opadajo!"
                  • moniamm Re: Dolina Rospudy 13.02.07, 21:21
                    jesli jestescie online teraz to wlasnie trwa w radiowej trojce dyskusja na
                    temat rospudy.
                    nie komentuje wypowiedzi hornego, niektorym sie nie da przemowic do rozumu,
                    niestety...
                  • horny7 Re: Dolina Rospudy 14.02.07, 09:08
                    freeman8 napisał:

> Horny! jak się okazuje masz poparcie w osobie premiera:

Nie tylko:

www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070214/REG11/70214003
                    BTW, przepraszam wszystkich, ktorych swoim rzekomym pretensjonalnym tonem
                    urazilem :)

Skoro Jarek powiedzial, to pewnie sie zisci. A spor trwal bedzie :)

Uklony!

&
                    • elkman Re: A może autostrada przez Puszczę Białowieską ? 14.02.07, 10:43
                      Aleś przywalił argument w postaci tego artykułu w w GazWsp!
                      Proponuję jak wyżej w temacie. Też nie będziesz widział nic przeciw?
                      A gdyby tak TIR'y przejeżdzały ul. Warszawską przez w Giżycku to też nic?
                      Ponadto powiedz, kiedy ostatnio byłeś w Augustowie?
                      Mnie wystarczył tylko 1 rok gdy przebudowywano ul. Przemysłową w Ełku i
                      wszystkie TIR'y przejeżdzału ul. Wosjska Polskiego. To był horror!
              • brytan4 Re: śmierdząca Rospuda 19.02.07, 10:29
                teraz to do tych gospodarst agroturystycznych nikt nie przyjedzie, chyba że
                sobie popatrzeć na piekną drogę szybkiego ruchu.A odmienne zdanie mają ci
                którym nie przeszkadza smród i brud w tym kraju, stosy śmieci w lasach i
                dewastacja przyrody.
      • moniamm Re: śmierdząca Rospuda 12.02.07, 22:48
        dla lepszego zroumienia tematu polecam
        www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3492673.html
        lub kazdy inny portal jezeli kogos razi po oczach wyborcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka