Dodaj do ulubionych

Węgry - okolice Egeru kilka pytań

IP: 217.97.167.* 04.07.10, 12:19
pytanie dotyczy dojazdu do Egeru ponieważ wybieram się na Węgry po raz pierwszy :)

1. na Słowacji po prawej stronie autostrady biegnie równolegle droga expresowa
czy na nią również kupuje się winiety??

2.Na mapie na Węgrzech w okolicach Miskolca droga E - 71 przechodzi na kilku
km w autostardę , ( może błędnie to odczytuję )czy
mogę się dostać tą drogą E-71 w okolice Egeru bez kupowania winietek

3. jak jest z bezpieczeństwem pojazdów na parkingach przy basenach

4. czy ktoś może już podać jakie są ceny za kwatery prywatne w tym roku w
okolicach Noszvaj , Bogacs , Eger

Dziekuję i pozdrawiam
wybieram się 13 lipca
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Węgry - okolice Egeru kilka pytań 04.07.10, 13:13
      ad1
      Winietki dla samochodów powyżej 3,5 t ale czy to mozna nazwać drogą
      ekspresową bym nie powiedział.
      ad4
      W Bogacs czy Nosvaj kwatery zdecydowanie tańsze niz w samym Egerze.
    • Gość: vvv Drogi płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.10, 19:12
      węgierskie: www.motorway.hu/
      slowackie: www.ndsas.sk/mapa-spoplatnenych-usekov/10788s
    • Gość: szeklownik Re: Węgry - okolice Egeru kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 09:10
      własnie wróciłem z bogacs, ale jechałem zwykłaymi drogami.

Na Węgrzech nie było problemów z bezpieczeństwem. Zostawiałem samochód w naprawdę dziwnych miejscach, odludziach (np parking przy kolejce wąskotorowej w Miskolcu).

Ja za kwaterki w Bopgacs płacilem 5300 forintów za domek 3 osobowy. Warto się targować.
    • simon_r Re: Węgry - okolice Egeru kilka pytań 05.07.10, 18:18
      Do Egeru możesz dojechać całkowicie bez winietek.
      Przez SŁowację jedziesz za Swidnikiem na Vranow, potem na Trebisov i
      Satoraljajhuely (po słowackiej stronie zwany Nowym MIastem Słowackim).. tam
      przekraczasz granicę węgierską i przez Tokaj drogą 37 jedziesz do MIszkolca. W
      Miszkolcu zamiast autostradą jedziesz drogą nr 3 równoległą do autostrady prosto
      do Egeru. A jeszcze fajniej jest przejechać się przez Góry Bukowe i Lillafured.
      Po drodze jest mnóstwo fajnych miejsc do zobaczenia ->
      Tu
      możesz poczytać
    • Gość: beger Re: Węgry - okolice Egeru kilka pytań IP: 194.204.156.* 05.07.10, 21:03
      Wczoraj wróciłem z Bogacs.

Na Słowacji jadąc samochodem osobowym płaci się za drogi oznaczone znakiem autostrady lub znakiem drogi ekspresowej (biały przód samochód na niebieskim tle). Gość vvv podał linki do mapek. Na odcinki drogi nr 67 koło Tomala i przed granica w Kral rozpoczyna się płatna droga ekspresowa, a na tej mapce jej nie ma, więc trzeba być czujnym. Płatne drogi sa oznakowane i jest możliwość zawczasu zjechac gdyby się na taką trafiło.

Spokojnie możesz zostawić samochód do późna np do g.24 w centrum miasta i przy basenie w Egerze. W centrum parkingi są płatne do g.18. Po g.18 są za darmo. Jak nie chcesz płacić (przy basenie około 8zł za 5h), to parkuj kawałek za centrum.

Za apartament w Bogacs płaciłem 6000 forintów (za 2 osoby), bez targowania. Cena zależy od standardu. Pokój z łazienka na korytarzu widziałem za 2500F, bez targowania. Ładny apartament j.w. za 6000F.
      Podobnie w Egerszalok.

Polecam baseny w Egerszalok (przy hotelu). Są dużo droższe
      (4300F za cały dzień od dorosłej osoby), ale i standard zupełnie inny od tych najpopularniejszych w Bogacs i Egerze.

Miłego wypoczynku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka