Dodaj do ulubionych

Czym płacić?

13.07.05, 07:27
Czym płacić na Słowacji? Planujemy wycieczkę po Czechach i Słowacji, dzisiaj nie bardzo wiem jak rozłożą się nam wydatki w poszczególnych krajach i dla tego prośba o odpowiedź na pytanie - czy na Słowacji można swobodnie płacić koronami czeskimi (i jak się na tym ew. wychodzi)???

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Czym płacić? 13.07.05, 10:57
      czeskimi - moze tylko w pograniczu. najlepiej o ile mozezsz to karta - nie
      zniknie ci gotowka jak by sie cos stalo (trzymac sie zdala od skupisk cyganow),
      mozna w wiekszych sklepach, na stacjach, w pensjonatach i hotelach. generalnie
      placenie innymi walutami (czesto mozna w euro) jest mniej korzystne niz
      korzystanie z bankomatow
    • morimoto34 Re: Czym płacić? 23.07.05, 14:47
      Na Słowacji obowiązuje korona Słowacka. Więc jest to waluta obowiązująca. Jeśli
      będziesz miał korony czeskie musisz wymienić je na kantorze. Kantory wymieniają
      także złotówki. Najlepiej jednak mieć kartę i dokonywać wypłaty z bankomatu -
      najlepszy kurs
      • utrat Re: Czym płacić? 24.07.05, 13:50
        nie prawda. jak sie uprzesz, to mozesz placic czeskimi, tylko ze nie w sklepach
        na pewno. w knajpach wezma, tylko oczywiscie przelicza je w stosunku 1:1 do
        slowackiej korony, czyli lipa. na dworcach zaplacisz wszedzie czeskimi (oprocz
        kas biletowych naturalnie) i w okolicach dworcow tak samo. nie wiem jak na
        wschodzie kraju, w zachodniej czesci tak jest.
        • morimoto34 Re: Czym płacić? 24.07.05, 17:02
          Co jest nie prawda ??? Że obowiązuje korona słovacka ??? Z Twojego postu wynika
          genralnie to, że nie płaci się koronami czeskimi. Jaki interes w tym, żeby gość
          płacił koronami czeskimi i tracił na tym. W Polsce też zapłacisz koronami
          czeskimi i każdą inną walutą tylko po kiepskim kursie. Więc nie bardzo rozumiem
          Twój kometarz. I reasumując: jak się uprzesz to i muszlami zapłacisz ;)
          • utrat Re: Czym płacić? 25.07.05, 23:54
            nie prawda, ze sie placi tylko slowackimi. o to mi chodzilo.
            • morimoto34 Re: Czym płacić? 27.07.05, 12:12
              Chłopie ja od 7 lat mam dom na Słowacji w Rajeckich Teplicach gdzie kawałek
              roku mieszkam. Więc przestań opowiadać bzdury. Chcesz płacić koroną czeską po
              bardzo słabym kursie to płać. Ale nie namawiaj do tego innych ludzi. W Żilinie
              nie zapłacisz koroną czeską nawet za WC. Podobnie jest w Cieszynie, gdzie nikt
              nie chce przyjąć korony słowackiej. Więc zanim coś napiszesz to się upewnij, że
              masz rację.
              • marekggg Re: Czym płacić? 28.07.05, 14:05
                tu sie zgadzam - jezeli jest to jakis maly sklepik w ktorym pracuja
                wlasciciele - to moze i beda sklonni przyjac korony, ale jesli to jakis inny
                sklep, to watpie. bo im sie nic nie bedzie zgadzalo w kasie a te korony pozniej
                trzeba zamienic i to wiecej zachodu z tym niz pozytku. tak samo z euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka