Dodaj do ulubionych

Czeski Krumlov

09.11.06, 08:50
Czy był ktoś z Was może w Czeskim Krumlovie zimą? Czy warto tam jechać w
grudniu, czy może lepiej poczekać do lata? Jakie jest Wasze zdanie na ten
temat? Wszystkie zdjęcia, jakie widziałam są robione w lecie, dlatego
zastanawiam się czy w zimie też jest to takie piękne miejsce, czy raczej robi
się szare i brzydsze...
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • krowi_cycek Re: Czeski Krumlov 09.11.06, 10:05
      dla mnie miasto jest wspaniale przez caly rok, jednak nie ukrywam ze zima nie
      ma tyle przyjemnosci z poznawania miasta i zwiedzania, spacerowania czy tez
      zwyklego siedzenia nad rzeka.
      W grudniu zaczyna sie w Krumlovie jarmark swiateczny, oraz zabawy jak pochod
      aniolow i diablow (5.12), spiewanie przy choince (10.12) i caly czas trwa
      historyczny program na rynku starego miasta. Nudzic sie na pewno nie bedziesz :)
      Wpadnij na piwko do Traveller'sa, szczegolnie wieczorem :)
      M.
      • 123asia456 Re: Czeski Krumlov 09.11.06, 12:25
        Dziękuję za szybką odpowiedź :)
        Myślę, że się tam wybiorę. Ten wyjazd ma być prezentem dla mojej Drugiej
        Połówki, dlatego martwię się trochę, żeby przypadkiem nie okazało się to
        niewypałem. Ale skoro tam się tak dużo dzieje to powinno być fajnie :) Zeby
        tylko słońce zaświeciło... A jak nam się spodoba to zawsze można wrócić latem :)
        • krowi_cycek Re: Czeski Krumlov 09.11.06, 13:09
          Zawsze mozecie przyjechac drugi raz :) Mysle ze najlepszy moment na odwiedzenie
          miasteczka jest festwial sredniowieczny piecioplatkowej rozy ktory odbywa sie w
          czerwcu - cale stare miasto zamienia sie w sredniowieczna osade, masa
          przedstawien, koncertow, pokaz sztucznych ogni, turniej rycerski no i wszyscy w
          tradycyjnych strojach. Wspaniale przezycie gwarantowane.
          Udanego wyjazdu :)
          M.
          • Gość: bazylka5 Re: Czeski Krumlov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 20:40
            Czy możesz coś napisać więcej o tym festiwalu? Tłumy są pewnie ogromne? Jaki
            jest koszt wstępu na imprezy?
            pozdrawiam
            • Gość: krowi_cycek Re: Czeski Krumlov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:02
              witaj,

festwial odbywa sie w polowie czerwca i trwa przez dwa dni, wstep (kolorowe
              opaski na reke) to ok. 20 zl za dwa dni (to koszt wstepu do miasta, gdy ktos
              jest przebrany, wstep za darmo). Wszystkie atrakcje sa za darmo, oplata jest
              jednorazowa. Glownymi atrakcjami sa pochody w strojach z epoki (szczegolnie
              jeden w nocy z Zamku na Rynek, z pochodniami i muzyka zapada w pamiec), turniej
              rycerski, koncerty muzyki barokowej, czeskiej, oraz wieczorny pokaz sztucznych
              ogni. Na pewno nie mozna sie nudzic, w kazdym zakatku miasta odbywa sie inna
              zabawa. Mam sporo zdjec, moge przeslac.
              Ostatnio miasto bylo potwornie zatloczone, ale nie niszczylo to atmosfery.
              Jeden problem to ze nocleg trzeba rezerwowac miesiac wczesniej.
              Program znajduje sie na oficjalnej stronie miasta www.ckrumlov.cz

m.
              • Gość: Bazylka5 Re: Czeski Krumlov IP: 80.50.228.* 01.03.07, 10:27
                Dzięki za odpowiedź. Planowałam nocleg w Krumlovie w drodze do Włoch. Ale
                zbierając informacje o mieście i dowiadując się o tym festiwalu przedłużę
                pobyt. Najwcześniej dojadę gdzieś ok.20 w sobotę. czy o tej porze dostanę te
                opaski. Gdzie się je nabywa? Chcę zarezerwować noclegi w Hostel Merlin. czy to
                dobry wybór? Oczywiście poproszę o zdjęcia. A pokaz sztucznych ogni jest w
                sobotę czy na zakończenie w niedzielę?
                • Gość: k_c Re: Czeski Krumlov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:49
                  opaske, czy tez bilet wstepu mozna dostac przy kazdej ulicy biegnacej do
                  centrum miasta. Zaczepia Cie i dostaniecz do lapki bilet, tym nie musisz
                  sie przejmowac :)

Pokaz sztucznych ogni jest ... chyba w sobote wieczorem! Tak, w sobote.

Hostel Merlin jest swietnie umiejscowiony i ma dobra opinie. Jezeli lubisz
                  hostele polecam takze Hostel 99 i Travellers Hostel.

Prosze o adres mailowy, to przesle kilka zdjec z festiwalu
                  pozdrowienia
                  m.
    • 123asia456 :/ 09.11.06, 17:34
      Wlasnie wyczytałam w Internecie, ze zamek jest neiczynny w grudniu. Czy to
      prawda? :(
    • Gość: jola Re: Czeski Krumlov IP: 85.219.140.* 25.11.06, 17:35
      To prawda, Zamek nieczynnny jest bodajże od 1 października do 1 kwietnia. Tak
      jest co roku, po prostu po sezonie zamykają. Ale tylko sam Zamek (plac, ogród
      można sobie oglądać).Latem jest cudownie, ale zimą też jest tam bardzo ładnie,
      romantycznie. Polecam nie tylko sam Krumlov ale i okolice: góra Klet, Ceske
      Budziejowice, etc. (choć to też rzecz gustu; jeden lubi małe wąskie uliczki a
      drugi światła dyskotek i hipermarkety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka