vline 18.07.12, 08:21 i dobrze jest, aczkolwiek nie beznadziejnie: forum.gazeta.pl/forum/w,83,67015264,67015264,To_forum_Koszalina_czy_Tablica_Ogloszen_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Wszystko po staremu 23.07.12, 16:09 Tu nikogo nic nie interesuje - poszukaj jakiegoś wątku nie dotyczącego usług, zakupów i ślubu. Jakie potrzeby takie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Wszystko po staremu 25.07.12, 00:40 Etam, nie interesuje. Mnie akurat interesuje wiele, ale na koszalińskie forum zaglądam w poszukiwaniu lokalnych informacji z gatunku trivia, a nie tematów do dyskusji. Mieszkam tu co prawda dopiero od kilku lat, ale już się zdążyłam zorientować, że - jakby to delikatnie ująć - intelektualne wzloty to raczej pod innym adresem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vline Re: Wszystko po staremu 25.07.12, 11:09 E - tam, zaraz wzloty. Normalnie, pogadać o tym czy o owym, niekoniecznie z kategorii wymienno-sprzedażowej. Trochę spraw teraźniejszych, trochę z historii miasta. Mnie na przykład zawsze interesowało - kto i kiedy spalił koszalińską Starówkę? Co to był za obóz pracy blisko-na-tyłach Harcerskiej i Szerokiej (funkcjonował chyba do 1956, potem nagle znikł; wieżyczki strażnicze, reflektory, psy)? Czy to prawda, że w piwnicach dzisiejszej komendy (za wysokim murem po lewej stronie, jak się szło parkiem od placu Gwiaździstego do Lampego) - że tam wykonywano wyroki śmierci na wrogach ustroju? Skąd się pojawił herb miasta - bo jeszcze za moich czasów funkcjonował w dwu, całkiem innych, wariantach. Gdzie się podziały herby szlachty środkowo-pomorskiej zdobiące balkon jednego z koszalińskich kościołów? Sam je widziałem, wielokrotnie się przypatrywałem; ale po latach ktoś kategorycznie stwierdził, że mi sie przywidziało. Czy w auli szkoły podstawowej nr 1 (przy ulicy Zwycięstwa) są nadal cudne witraże przedstawiające wielkie postaci z historii Niemiec (Luter itd.). Jeśli nie ma - to co się z nimi stało? A może też mi się przywidziały? Gdzie zapodział się stary cmentarz niemiecki - dziś na jego miejscu jest muszla koncertowa, obok, dość karykaturalnie, pomnik - chyba Matki Polki - z jakimś napisem typu "Byliśmy jesteśmy będziemy"? Można było się spodziewać, że będzie w tym miejscu jakaś tabliczka z info, że szczątki przeniesiono na inne miejsce, ale moje oko niczego takiego nie dostrzegło. Mamy festiwal chórów polonijnych na kościach? I tak to. Do Sibeliussa: może założyłbyś odgałęzienie forumowe poświęcone takim sprawom? Żyje jeszcze sporo ludzi, którzy pamiętają. Jakieś "Koszaliństwo" - czy coś takiego? Wspomnienia, zdjęcia, archiwalia. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Wszystko po staremu 25.07.12, 16:26 Akurat cmentarz opisałem jakiś czas temu na Wiki: pl.wikipedia.org/wiki/Stary_Cmentarz_w_Koszalinie ps. na temat Koszalina może pisać i tutaj, to forum i tak jest mało używane. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Wszystko po staremu 29.07.12, 10:25 O, widzisz, to bardzo ciekawe, co piszesz. Ja o historii Koszalina wiem tyle, co nic - moi rodzice i dziadkowie mieszkali tutaj w latach pięćdziesiątych (w tym budynku przy Fałata, w którym są obecnie biura spółdzielni Przylesie), ale cóż, kiedy tato już nie żyje, a mama niespecjalnie potrafi opowiadać o tym, co było kiedyś (poza drobiazgowym roztrząsaniem, jaką fleją była kuzynka Irka, na przykład ;-)). Ale wciąż mieszkają tu siostry mojego ojca - jedna jest emerytowaną historyczką, może uda mi się z niej wyciągnąć jakieś informacje. Czy historią przed- i powojennego Koszalina ktoś się w ogóle na poważnie zajmował? Dzieje Kołobrzegu zostały drobiazgowo spisane przez Hieronima Kroczyńskiego, wracam do jego książek z przyjemnością - a co z Koszalinem? Pisz tutaj, nie znikaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Wszystko po staremu 30.07.12, 09:52 Koszalin był stolicą regencji, ale zawsze był postrzegany w kategoriach sennej mieściny gdzie nic się nie dzieje. Mimo to był to ośrodek przemysłowy i to całkiem spory. Czy ktoś pamięta zakłady cukiernicze Słowianka? Odpowiedz Link Zgłoś