sloggi 30.05.05, 11:19 Zapytam, bo nie wiem. Jak ona ma przebiegać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: Obwodnica Śródmiejska 31.05.05, 08:18 Ma przebiegac od ronda na Gnieznienskiej przez Modrzejewskiej, Raclawicką (stary rynek/polibuda), a pozniej przecina Zwyciestwa (rog z Pilsudskiego) i biegnie do Gdanskiej przez rondo na Kosciuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Obwodnica Śródmiejska 21.06.05, 20:41 Kurcze! Przechodziłem dzisiaj w okolicach budowy tej drogi i albo mi sie wydawało(mam nadzieję), albo ta droga będzie jednopasmowa!!!! Jeżeli tak to ja zostawię to bez komentarza i życzę powodzenia w rozładowywaniu ruchu w mieście:-( Odpowiedz Link Zgłoś
art1970 Re: Obwodnica Śródmiejska 21.06.05, 21:08 Też się nad tym zastanawiałem. Bez sensu. Jeśli już mówimy o tej drodze to pozwolę sobie wkleić linka do dzisiejszego artykułu w "Głosie Koszalińskim" www.koszalin.com.pl/?send=gk&id=20021002115441 Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Obwodnica Śródmiejska 21.06.05, 23:02 Kasy starczyło tylko na jedno pasmo - niestety. Ale i to jedno na jakiś czas wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 09:03 Nie wiem czy starczy, bo ja jako kierowca jadąc od strony Poznania w kierunku Na Skarpie gdzie mieszkam wybiorę dwupasmówkę biegnącą koło dworca niż jednopasmową, zakorkowaną "obwodnicę". Co prawda nadrobię parę metrów, ale przynajmniej nie będę stał w korku. Mam też nadzieję, że jak zaczną budować halę to starczy im kasy na jej dach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 10:36 Na początku (po otwarciu) na pewno będą korki. Prawo nowości :-) Po prostu każdy będzie chciał przejechać nową trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula_blue Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 14:35 Może mnie ktoś oświeci? Co znaczy jednopasmowa? Jednokierunkowa? czy jak.... Odpowiedz Link Zgłoś
art1970 Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 14:53 Po jednym pasie w jedną i drugą stronę, taka sama jak np Piłsudskiego (inna niż Zwycięstwa). Odpowiedz Link Zgłoś
akwabud Re: Obwodnica Śródmiejska 24.06.05, 21:22 Kochani nie panikujcie. Budowa przewidziana jest na dwa lata. W tym roku do końca listopada ma być oddana do użytku pierwsza nitka trasy. Drugie pasmo ma być wykonane w roku przyszłym. Zwrócie uwagę na odległości w jakich od tej nitki prowadzone są instalacje podziemne. Między nimi a budowaną obecnie trasą będzie jeszcze drugie pasmo. Budowę rozłożono na dwa lata ze względów finansowych. Taka kupa trasy sporo kosztuje - weżmy pod uwagę że jest to od kilkunastu lat pierwsza tej wielkości inwestycja drogowa. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: Obwodnica Śródmiejska 24.06.05, 23:31 oj, coś mi się wydaje akwabud, że nie jest tak różowo jak piszesz... koszt budowy następnych nitek może nie będzie tak duży jak dwóch pierwszych, bo odpadnie budowa nowych skrzyżowań, ronda i mostu, które już teraz zostaną prawdopodobnie przystosowane do 4 nitek, ale i tak potrzeba będzie co najmniej polowa tej kwoty - czyli +/- 8 milionów... chyba nie ma na to kasy... ja obstawiam, ze kolejne nitki pojawia sie nie wczesniej niz za 5 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
akwabud Re: Obwodnica Śródmiejska 25.06.05, 20:08 Podobno fundusze są na całość, tylko dotacja z UE jest podzielona na dwie transze - jedna teraz , a druga w przyszłym roku. Wiadomo że dotacje są docelowe i miasto nie może ich przeznaczyć na inne cele - więc jest szansa że jednak skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: Obwodnica Śródmiejska 26.06.05, 11:05 Gdyby za wszystko płaciła unia to bez sensu byłoby rozdzielać inwestycje na dwa etapy, bo to zwiększa koszty i rzecz jasna czas trwania inwestycji. Problemem są pieniądze z miejskiej kasy, które muszą stanowić minimum 50% wartości inwestycji - a tych nie ma. Przynajmniej na ten cel. Odpowiedz Link Zgłoś