Dodaj do ulubionych

Obwodnica Śródmiejska

30.05.05, 11:19
Zapytam, bo nie wiem.
Jak ona ma przebiegać?
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: Obwodnica Śródmiejska 31.05.05, 08:18
      Ma przebiegac od ronda na Gnieznienskiej przez Modrzejewskiej, Raclawicką (stary
      rynek/polibuda), a pozniej przecina Zwyciestwa (rog z Pilsudskiego) i biegnie
      do Gdanskiej przez rondo na Kosciuszki.
    • andre3b Re: Obwodnica Śródmiejska 21.06.05, 20:41
      Kurcze! Przechodziłem dzisiaj w okolicach budowy tej drogi i albo mi sie
      wydawało(mam nadzieję), albo ta droga będzie jednopasmowa!!!! Jeżeli tak to ja
      zostawię to bez komentarza i życzę powodzenia w rozładowywaniu ruchu w mieście:-(
      • art1970 Re: Obwodnica Śródmiejska 21.06.05, 21:08
        Też się nad tym zastanawiałem. Bez sensu. Jeśli już mówimy o tej drodze to
        pozwolę sobie wkleić linka do dzisiejszego artykułu w "Głosie Koszalińskim"

www.koszalin.com.pl/?send=gk&id=20021002115441
      • jkammer Re: Obwodnica Śródmiejska 21.06.05, 23:02
        Kasy starczyło tylko na jedno pasmo - niestety.
        Ale i to jedno na jakiś czas wystarczy.
        • andre3b Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 09:03
          Nie wiem czy starczy, bo ja jako kierowca jadąc od strony Poznania w kierunku Na
          Skarpie gdzie mieszkam wybiorę dwupasmówkę biegnącą koło dworca niż
          jednopasmową, zakorkowaną "obwodnicę". Co prawda nadrobię parę metrów, ale
          przynajmniej nie będę
          stał w korku. Mam też nadzieję, że jak zaczną budować halę to starczy im kasy
          na jej dach:-)
          • jkammer Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 10:36
            Na początku (po otwarciu) na pewno będą korki.
            Prawo nowości :-)
            Po prostu każdy będzie chciał przejechać nową trasę.
    • paula_blue Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 14:35
      Może mnie ktoś oświeci? Co znaczy jednopasmowa? Jednokierunkowa? czy jak....

• art1970 Re: Obwodnica Śródmiejska 22.06.05, 14:53
        Po jednym pasie w jedną i drugą stronę, taka sama jak np Piłsudskiego (inna niż
        Zwycięstwa).
    • akwabud Re: Obwodnica Śródmiejska 24.06.05, 21:22
      Kochani nie panikujcie. Budowa przewidziana jest na dwa lata. W tym roku do
      końca listopada ma być oddana do użytku pierwsza nitka trasy. Drugie pasmo ma
      być wykonane w roku przyszłym. Zwrócie uwagę na odległości w jakich od tej
      nitki prowadzone są instalacje podziemne. Między nimi a budowaną obecnie trasą
      będzie jeszcze drugie pasmo. Budowę rozłożono na dwa lata ze względów
      finansowych. Taka kupa trasy sporo kosztuje - weżmy pod uwagę że jest to od
      kilkunastu lat pierwsza tej wielkości inwestycja drogowa.
      • piotr.koszalin Re: Obwodnica Śródmiejska 24.06.05, 23:31
        oj, coś mi się wydaje akwabud, że nie jest tak różowo jak piszesz...
        koszt budowy następnych nitek może nie będzie tak duży jak dwóch pierwszych, bo
        odpadnie budowa nowych skrzyżowań, ronda i mostu, które już teraz zostaną
        prawdopodobnie przystosowane do 4 nitek, ale i tak potrzeba będzie co najmniej
        polowa tej kwoty - czyli +/- 8 milionów...
        chyba nie ma na to kasy... ja obstawiam, ze kolejne nitki pojawia sie nie
        wczesniej niz za 5 lat...
        • akwabud Re: Obwodnica Śródmiejska 25.06.05, 20:08
          Podobno fundusze są na całość, tylko dotacja z UE jest podzielona na dwie
          transze - jedna teraz , a druga w przyszłym roku. Wiadomo że dotacje są
          docelowe i miasto nie może ich przeznaczyć na inne cele - więc jest szansa że
          jednak skończą.
          • piotr.koszalin Re: Obwodnica Śródmiejska 26.06.05, 11:05
            Gdyby za wszystko płaciła unia to bez sensu byłoby rozdzielać inwestycje na dwa
            etapy, bo to zwiększa koszty i rzecz jasna czas trwania inwestycji. Problemem
            są pieniądze z miejskiej kasy, które muszą stanowić minimum 50% wartości
            inwestycji - a tych nie ma. Przynajmniej na ten cel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka