Dodaj do ulubionych

Koszalin A i Koszalin B

30.11.05, 16:47
Polskę można podzielić na dwie części, mniej więcej wzdłuż Wisły. Na zachód
od Wisły to bogata Polska A, na wschód Polska B. A jak można podzielić
Koszalin? Da się? Chyba tak, najłatwiej byłoby dzielić na Koszalin północny i
południowy - akurat dwie łączące się w przy dworcu PKS ulice Szczecińska i
Zwycięstwa dzielą Koszalin na częsci A i B...
Czy ktoś ma wątpliwości, która część to Koszalin A, a która Koszalin B? Chyba
nie? W jednej i drugiej części mieszka podobna ilość mieszkańców. Zobaczmy
więc np. ile supermarketów i dyskontów znajduje się w jednej i drugiej
części...
Koszalin A - Biedronka (2), Netto (2), Lidl (2), Sano (wiele), Torg(kilka)
Koszalin B - Torg (1), Netto (1)
Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości?
Ja mam niewątpliwą przyjemność mieszkania w tej części B i zastanawiam się
czy i gdzie w Koszalinie jest miejsce dla nowych dyskontów i supermarketów
(także tych z rodziny MiniMal, Kaufland). Proponuje dwie lokalizacje:
1) os. Wenedów (okolice skrzyżowania Słowiańskiej, Wenedów)
2) sklep 'Stodoła' przy ulicy Łużyckiej - znajduje się tam dość duży teren na
którym spokojnie mógłby stanąć sklep typu Kaufland.
Obserwuj wątek
    • naczelny.prezess Re: Koszalin A i Koszalin B 30.11.05, 19:39
      Ja bym trochę się niezgodził. Akurat w przypadku Rokosowa jest odwrotnie. Część
      A leży na południe od Zwycięstwa. Jest to część osiedla, która szybciej została
      wyposażona w infrastrukturę (drogi, gaz, telefony). Poza tym tytaj takze
      są "strategiczne" obiekty: szkoła, przychodnia, kościół, bibloteka. Tutaj też
      powstają nowe domy i sprowadzają sie nowi mieszkańcy. Generalnie jednak osiedle
      to było do niedawna traktowane po macoszemu (mało autobusów, zwłaszcza w dni
      wolne, brak bankomatów) itp. Miasto wolało inwestowac gdzie indziej. Ale od
      czasów prezia Mikietyńskiego to się zmieniło. Wiadomo - mieszkaniec Rokosowa.
      Co do Koszalina proponowałbym podział osiedlami np.taki: Część A: Śródmieście,
      Północ, Przylesie, Rokosowo, Wspólny Dom Część B: Lechitów, Przemysłowe,
      Morskie, Raduszka, Wilkowo, Sarzyno, Lubiatowo, Dzierzęcin, Unii Eu,
      Tzw. "trójkąt bermudzki", Wenedów.
      • piotr.koszalin Re: Koszalin A i Koszalin B 30.11.05, 20:30
        OK, zaproponowałeś podział, a teraz uzasadnij... Poza tym raczej chodzi mi o
        podział wzdłuż pewnej linii, a nie osiedlami w których mieszka maksymalnie po
        kilkanaście tysięcy osób, a na takim Unii Europejskiej to najwyżej kilkaset...
        Ja swoją teorie opieram na danych empirycznych, ale Twoj post nasunal mi
        kolejny element opisywanego przeze mnie zjawiska... Bankomaty - ile jest
        bankomatów na północ a ile na południe od Zwycięstwa?? Postaram sie to policzyć
        jak bede mial chwile...
        • piotr.koszalin Re: Koszalin A i Koszalin B 02.12.05, 13:07
          Na podstawie danych ze strony www.eholiday.pl/bankomaty/Koszalin/Koszalin

W Koszalinie jest 38 bankomatów (nie są to dane pełne, brakuje np. bankomatów
          BOŚ i EuroBanku)... Ma się to tak:
          - Ulica Zwycięstwa, Szczecińska (strefa neutralna) - 11 bankomatów
          - Koszalin A - 21 bankomatów
          - Koszalin B - 6 bankomatów

To kolejny dowód na to że may do czynienia z Koszalinem A i B...
    • andre3b Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 09:18
      Koszalin B oprócz Netto i Torgu ma też dwa Sano, drugi Torg przy Zwycięstwa i
      dwa targowiska,a już wkrótce bedzie miał hipermarket więc prosze nie "płakać" :-)

Ps. Na granicy Koszalina A i B jest równiez Lidl i Sano na Karłowicza:-)
    • jkammer Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 10:05
      Obszary na których możliwe jest budowa pawilonu handlowego o powierzchni
      sprzedaży do 2000 m2 w "Koszalinie B"
      1. kwartał ograniczony ulicami Polan, Słowiańską i Połczyńską i granicą ogrodów
      działkowych,
      2. teren obecnej bazy PKS (ul. Krakusa i Wandy i Powstańców Wielkopolskich)
      (plan zagospodarowania terenu w opracowaniu) inwestor chce wybudować dla PKS-u
      nową bazę w dzielnicy przemysłowej w zamian za teren obecnej bazy.
      3. teren na rogu Lechickiej i Lutyków,
      4. teren pomiędzy obwodnicą śródmiejską a ul. Wojska Polskiego (obecne ogrodnictwo),
      5. teren przy ul. Szczecińskiej, Cisowej, Bohaterów Warszawy.
      6. teren dawnego targowiska przy ul. Jana Stawisińskiego – również możliwa
      budowa targowiska krytego ﷓ hali targowej,
      7. teren obecnego targowiska – ul. Legnicka, Połczyńska, Płowce – możliwa jest
      również zmiana funkcji terenu np. zabudowa mieszkaniowa.

Wymieniłem tylko niektóre obszary (jest ich więcej).
      • andre3b Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 10:17
        To sie dziwie dlaczego do K-lina nie weszły jeszcze Alberty, Championy, Minimale
        i tp
        • jkammer Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 11:31
          poz. 1. brak planu miejscowego (aktualnie jest w trakcie opracowania -
          przewidywane zakończenie połowa 2006 r.),
          poz. 2. brak planu miejscowego (jest w trakcie opracowania - termin j.w.),
          poz. 3. brak planu miejscowego (jest w trakcie opracowania - termin j.w.),
          poz. 4. brak planu miejscowego (nieznany termin rozpoczęcia prac - 2006-2008?),
          poz. 5. www.koszalin.pl/index2.php?s=200347
          poz. 6. brak planu miejscowego (nieznany termin rozpoczęcia prac - 2006-2008?),
          poz. 7. posiada aktualny plan miejscowy - czasowa (termin likwidacji trudny do
          określenia) lokalizacja targowiska miejskiego.

Część z powyższych lokalizacji jest na gruntach miasta, pozostałe na gruntach
          prywatnych.
          • andre3b Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 11:54
            Ostatnio prezydent poinformowałw RK że wydano zgode na budowe kilku nowych
            stacji beenzynowych. Nie wiesz przypadkiem o ich lokalizacjach i nazwach? Czy to
            beda kolejne Orleny i Ki, czy może coś nowego wchodzi na nasz teren?
            • jkammer Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 12:17
              Nie mam takich informacji.
              Wiem tylko gdzie można je postawić (około 10 lokalizacji).
      • piotr.koszalin Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 14:06
        no proszę wszystkie w Koszalinie B... co za dyskryminacja...

> 2. teren obecnej bazy PKS (ul. Krakusa i Wandy i Powstańców Wielkopolskich)
        > (plan zagospodarowania terenu w opracowaniu) inwestor chce wybudować dla PKS-u
        > nową bazę w dzielnicy przemysłowej w zamian za teren obecnej bazy.
        już widzę jak za chwile obok Statoil stanie jakis blaszak... i po drugiej
        stronie to samo - no nieeeee...
        jedyny nie licząć Manhattanu duzy teren w centrum... nie budujmy tam
        supermarketów...

> 3. teren na rogu Lechickiej i Lutyków,
        ale bym miał blisko:) poproszę Leader Price...
        • jkammer Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 14:41
          Uzupełniam o wybrane (duże) lokalizacje w "Koszalinie A":
          1. teren na rogu Zwycięstwa i Traugutta (naprzeciwko Lindl'a) posiada oczekujący
          na wejście w życie plan miejscowy,
          2. dwa tereny przy ul. Władysława IV (za torami - obok terenu projektowanego
          osiedla TBU) posiada ważny plan miejscowy,
          3. teren między ul. Gdańską a "giełdą" (ogrody działkowe) posiada ważny plan
          miejscowy - konieczna zmiana w celu doprecyzowania zapisów - m.in. budynek o
          wysokich walorach architektonicznych zamiast "blaszaka")

Odp. na pkt 2:
          Nie będzie "blaszaków" na terenie bazy PKS i obok "Statoil".
          Inwestują lub będą inwestować tam prywatni inwestorzy - z tego co wiem nie są
          zainteresowani zwykłym marketem. W przypadku bazy PKS-u ma tam być centrum
          handlowe o powierzchni sprzedaży do 2000 m2 w typie Galerii EMKA w skali mikro
          :-))))

odp. na pkt 3.
          Teren na zagmatwana strukturę własnościową (kilku właścicieli). Jak się dogadają
          między sobą to będzie choćby Twoje wymarzone Leader Price.
          • piotr.koszalin Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 15:37
            > Nie będzie "blaszaków" na terenie bazy PKS i obok "Statoil".
            A możesz mi powiedzieć co w takim razie staje przy Statoil... Może nie będzie
            to dosłownie balaszak, ale raczej nie będzie to miało więcej niż parter ponad
            ziemię...

> Inwestują lub będą inwestować tam prywatni inwestorzy - z tego co wiem nie są
            > zainteresowani zwykłym marketem. W przypadku bazy PKS-u ma tam być centrum
            > handlowe o powierzchni sprzedaży do 2000 m2 w typie Galerii EMKA w skali mikro
            Możesz podać przykład "centrum handlowego o powierzchni sprzedaży do 2000 m2",
            bo to chyba tylko ładna nazwa supermarketu albo dyskontu...
            • andre3b Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 17:07
              Już kiedyś o tym pisałem, ze koło Statoil bedzie podziemny parking, na parterze
              supermarket, a na pietrze również parking... Przynajmniej tak mówi mój teść,
              który pracuje na tej budowie. Mnie jedynie ciekawi dlaczego media milczą w
              sprawie tamtej inwestycji, bo zazwyczaj wszystki plany i projekty publikuja
              zanim ktoś jeszcze łopatw wbije, a tu jest cisza.
              • andre3b Pytanie 01.12.05, 17:22
                Czy przepisy mówiące o tej magicznej granicy 2000 metrów kwadratowych dotyczą
                powierzchni jednego sklepu, czy całego kompleksu? Czy jeżeli ktoś wybuduje
                centrum handlowe o pow 30 tys m kw i podzieli je na sklepy nie większe niz 2000
                m kw to ten przepis go dotyczy, czy nie?
                • piotr.koszalin Re: Pytanie 01.12.05, 18:30
                  He, no właśnie... Jeśli się dobrze orientuje to Emka jest traktowana jako
                  obiekt handlowy o powierzchni sprzedaży poniżej 2000 metrów kwadratowych - w
                  końcu jest to tylko wielki "barak" w którym znajdują się sklepy... A to, czy
                  tych sklepów jest jeden, dwa albo sto nie ma znaczenia...
                • jkammer Re: Pytanie 01.12.05, 22:34
                  Odpowiedź jest tutaj:
                  www.mtib.gov.pl/departamenty/17/pytania/47.html
    • michalina7 Re: Koszalin A i Koszalin B 01.12.05, 11:03
      W części A znajduje się również jedyna w tym mieście galeria - Emka, która nie
      należy do najtańszych.
    • agata.z3 Re: Koszalin A i Koszalin B 02.12.05, 11:07
      a o co właściwie chodzi??
      że niby ta część A jest lepsza od części B dzięki większej ilości marketów??
      Ja mam wątpliwą przyjemność mieszkac na Przylesiu ( a więc w części A) i poza
      zakupami spozywczymi, no i może odzieżowymi, niewile tam mozna kupić - po inne
      artykuły musze się "wyprawić" dalej.
      Kiedyś mieszkałam na Słowackiego (a więc teoretycznie w części B) i tam miałam
      o wiele więcej mozliwości :)
      • piotr.koszalin Re: Koszalin A i Koszalin B 02.12.05, 11:55
        Agatko nie obużaj się to tylko zabawa:))))
        • agata.z3 Re: Koszalin A i Koszalin B 02.12.05, 20:00
          hmmm... jeżeli Twoją intencją przy zakładaniu wątku była zabawa, to sądząc z
          wszystkich tych postów - nie tylko ja się nie połapałam :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka