Gość: swiatlo IP: *.sympatico.ca 19.04.03, 17:16 Czesto sie zastanawiam jaka przekladnia sie lepiej sprawdza - auto czy manualna? W duzych miastach jak Warszawa to chyba auto ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arklin Re: Auto czy manualna? IP: 212.160.231.* 22.04.03, 10:16 Temat rzeka, wszystko zależy od tego co kto lubi, ja jestem zadowolony z automatu, bo to po prostu szalony komfort, szczególnie w jeździe miejskiej. Wszystko ma swoje wady i zalety więc musisz sam odpowiedzieć, czy za cenę mniejszej (trochę) dynamiki, zwiększonego zużycia paliwa i być może okresowych przeglądów, chcesz mieć ten komfort czy nie. Jeśli chodzi o awaryjość to nie jest źle. Prawidłowo użytkowana skrzynia nie psuje się często. Pozdrófka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christian Re: Auto czy manualna? IP: *.katerini.access.acn.gr 21.08.03, 13:00 Ja na naprawe automatu wydalem juz 5000 zl i jest w strzepach przerabiam na reczna. Wole automat szczerze mowiac ale to troszke zaawansowane technologicznie i malo kto to umie dobrze naprawic. Co gorsza niektore warsztaty celowo zle informuja o tym jak tym jezdzic, zeby miec klientow na naprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karburator Re: Auto czy manualna? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 21:06 Gość portalu: arklin napisał(a): > Wszystko ma swoje wady i zalety więc musisz sam odpowiedzieć, czy za cenę > mniejszej (trochę) dynamiki, zwiększonego zużycia paliwa Jesteśmy obecnie świadkami (niektórzy nieświadomymi)przejścia z generacji skrzyń automatycznych, hydrokinetycznych z dosyć zaawansowaną elektroniką do skrzyń w zasadzie o konstrukcji skrzyni manualnej, ale sterowanej na zasadzie: elektronika/siłowniki/elektryczne sprzęgło. Dynamika dosyć dobra (zależy od software'u)zużycie paliwa porównywalne lub mniejsze:większa przeważnie ilość biegów, dużo częstsze zmiany. Wbrew pozorom kierowca ma dużą możliwość ingerencji w sposób przełączania. Jeżeli mu się nie podoba, przechodzi w tryb ręczny, chociaż elektronika dalej pilnuje, żeby jakiejś głupoty nie zrobił. W kurduplastym Smarcie skrzynia ma sześć biegów właśnie z możliwością przejścia na sterowanie ręczne, zabawy sporo jak ktoś jedzie pierwszy raz, wyświetlacz najpierw wymaga przełączenia z czwórki na piątkę, trochę przyspiesza i domaga się szóstki, niektórzy robią przysłowiowe "oczy" 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Auto czy manualna? IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 24.04.03, 11:25 Nie wiem co się lepiej "sprawdza", ale wiem ,że ja nigdy nie zrezygnowałabym z dynamiki, na rzecz niby-komfortu :| Automaty mogą być dobre dla emerytów albo ludzi, dla których jazda samochodem jest tylko przykrą koniecznościa i nie daje im frajdy... Odpowiedz Link Zgłoś
looos Re: Auto czy manualna? 24.04.03, 12:23 Gość portalu: K. napisał(a): > Nie wiem co się lepiej "sprawdza", ale wiem ,że ja nigdy nie zrezygnowałabym z > dynamiki, na rzecz niby-komfortu :| Automaty mogą być dobre dla emerytów albo > ludzi, dla których jazda samochodem jest tylko przykrą koniecznościa i nie daje > > im frajdy... Przejedz sie dobrym automatem i nie marudź ze małodynamiczny... A potem pojeździj w korku w warszawie kilka godzin i zobaczymy czy cholery dostaniesz od ciągłego zmieniania biegów jedynka - dwójka - stop - jedynka itd itp... :) Mam automat - do jazdy na codzien, rewelacyjny, wcale nie małodynamiczny... choc, zdazyło sie dostać od uno '91 ;) (po lekkich modyfikacjach silnika był... dlatego wygrał), pocisniesz do konca to zbiera sie w miejscu. Mam też manual, do zabawy, i wystarczy :) w korku jest paskudnie :) L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arklin Re: Auto czy manualna? IP: 212.160.231.* 24.04.03, 12:32 Gość portalu: K. napisał(a): > Nie wiem co się lepiej "sprawdza", ale wiem ,że ja nigdy nie zrezygnowałabym z > dynamiki, na rzecz niby-komfortu :| Automaty mogą być dobre dla emerytów albo > ludzi, dla których jazda samochodem jest tylko przykrą koniecznościa i nie daje > > im frajdy... To jest mniej więcej tak jak z wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Wszystko ma plusy "dodatnie i ujemne" zarówno automat jak i manual i nie ma co tego podważać. Jedni lubią brunetki inni blondynki, a twierdzenie, że automaty są dla emarytów jest po prostu bez sensu. Nie jestem emerytem a wręcz przeciwnie, ale automat daje mi wbrew pozorom więcej frajdy niż machanie lewarkiem, w czym zresztą jak się obawiam mógłbym wielu zwolenników manuala zakasować. To, że ktoś ma automat nie oznacza, że nie potrafi machać drążkiem. Może on po prostu tego nie chce? Pozdrófka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Auto czy manualna? IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 25.04.03, 09:41 Ojjj...widze, że paru panów troszkę zabolała moja wypowiedź. Ja też jeżdżę po Wawie i korki znam i jakoś mnie "machanie drążkiem" specjalnie nie męczy :) Na szczęście każdy z nas ma swobodny wybór... a ja automatem jeździć nie będę :) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: Auto czy manualna? IP: *.studiokwadrat.com.pl 29.08.03, 08:50 To Ty chyba nigdy nie jeździłeś automatem gościu. Odpowiedz Link Zgłoś
wgawin Re: Auto czy manualna? 25.04.03, 15:02 Zmieniając autko "ubrałem się" w automat. Zwracam uwagę na następujące wady: - mój automat ma tylko 4 biegi; konsekwencje: 160 nie pojedziesz, pojedziesz 110; stąd też wyższe spalanie, - przy instalacji haka do holowania mówiono o konieczności dodatkowego chłodzenia oleju w skrzyni biegów, a ogólnie - odradzali. - osobiście zalet podczas "jazdy" w korkach nie przeceniam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaczor29 Re: Auto czy manualna?tylko automat !!!!!!!!!!!!!! 21.05.03, 07:26 W PRL-u fachowcy motoryzacyjni określili automat jako element dla Pań.I do dzisiaj pseudo znawcy myślą że każdy samochód do bolid formuły I i każdy będzie rajdowcem.Samochód do normalnej jazdy bez skrzyni automatycznej jest dla mnie samochodem zubożonym,niekompletnym albo korzystając z porównania do kół zapasowych nie kołem pełnym tylko dojazdowym. Jeżdżę na automatach Mercedes 560SEL,Ford Mondeo,Jeep Cheeroky,Leganza wszędzie te same wrażenia ,w przypadku mercedesa 300KM nie wyobrażam sobie skrzyni mechanicznej. Problemy techniczne są wiele mniejsze w automacie niż w manualnej.Problem polega na braku kultury technicznej Serwisów jak i kierowców/jazda bez przeglądów technicznych /nie mylić z przeglądami rejstracyjnymi//-brak możliwości holowania na linkę. 95% samochodów w USA to samochody z automatyczną skrzynią biegów. Odpowiedz Link Zgłoś