Gość: aniax3
IP: *.skleporion.net
23.08.10, 08:39
Witam,
jestem mamą 6-latki. Moja córka od trzech lat uczęszcza do przedszkola. Przedszkole sprawia jej frajdę, ma grupę koleżanek. Ale wśród dziewczynek zdarzają się czasem koleżanki-intrygantki (wszystkie takie tematy pamiętamy z dzieciństwa prawda?). Ja niestety znajdowałam się w grupie tych "sterowanych", chciałabym żeby moje dziecko tego uniknęło. Córka moja ma koleżankę poza przedszkolem, która bawi się z nią tylko kiedy są same. Kiedy pojawia się nowa, bardziej atrakcyjna z punktu widzenia tego dziecka osoba moja córka zostaje dość "ostentacyjnie" wypraszana. Odchodzi grzecznie na bok i bawi się sama. Kiedy tamtej przechodzi i zaprasza moją córkę z powrotem moje dziecko radośnie wraca do zabawy.
Moje pytanie: jak nauczyć moją córkę aby umiała odmówić tego rodzaju osobom swojego towarzystwa? Aby umiała siebie szanować?
I drugie pytanie: ta "intrygantka" to córka mojej najlepszej przyjaciółki. Chodzi do innego przedszkola. Tam ma jedną przyjaciółkę i jest okropnie wobec niej zaborcza. Nie pozwala nikomu z nią się bawić, nie chce chodzić do przedszkola kiedy tamta jest chora. Skąd bierze się taka zaborczość tego dziecka?
Pozdrawiam