Dodaj do ulubionych

higieniczny nerwusek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 08:44
Witam.
Mój 6 letni syn od zawsze ciągle coś gryzie ( paznokcie, rękawy, sznurki). Nie ma takiej chwili, żeby czegoś nie pchał sobie do buzi.
Dwa lata temu mąż podjął nową pracę, od tamtej pory syn widuje go zaledwie parę godzin tygodniowo. Wówczas (dwa lata temu) syn zaczął mieć problemy w toalecie , robił siku i odwracał się sprawdzając czy nie zrobił kupy ( oczywiście nie robił), później zaczął wkładać rękę w majtki i obwąchiwać ( sprawdzał czy nie zrobił kupy) potrafił tak robić bez względu na miejsce w którym się znajdował i dosłownie co chwilę. Przeszło mu po kilku miesiącach po urlopie spędzonym wspólnie z rodzicami i siostrą . Gryzienie mu nie przeszło.

Obecnie znowu mamy problem z czystością pupy. Syn po zrobieniu kupy wyciera pupę papierem toaletowym, obrywając kawałek wyciera pupę raz, obwąchuje papier i wyrzuca i zabieg powtarza kilkanaście razy, za każdym razem wąchając, mówi,że wącha sprawdzając czy pupa jest czysta. Przyznam, ze wygląda to okropnie, zwłaszcza to wąchanie. Od kilku tygodni syn po wycieraniu zaczął myć pupę wodą, kupiłam więc chusteczki nawilżane, to teraz po takim wyczyszczeniu używa jeszcze trzech chusteczek, "żeby pupka była czysta".
Kąpiel zaczyna od mycia... pupki, mówi że dla niego jest najważniejsza żeby była czysta.

Obserwuj wątek
    • justyna_dabrowska Re: higieniczny nerwusek 26.10.10, 14:06
      Wygląda to na zachowanie troche obsesyjne. Radziłabym konsultacje u psychologa klinicznego specjalizującego sie w terapii dzieci. TERAPII a nie robieniu testów. Takie zachowania mozna "wygasić" przy pomocy odpowiedniego postepowania. Proszę napisac na mój adres agorowy (justyna.dabrowska@agora.pl) gdzie Panstwo mieszkacie a ja poszukam namiarów do specjalisty

pozdrawiam
      JD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka