b.bujak
12.04.11, 12:26
mój syn (6lat) ma od jakiegoś czasu potrzebę wyjścia ze swoją twórczością do ludzi :) i nie wiem, jak tą sprawą pokierować... twórczość obiektywnie rzecz biorąc jest przeciętna (porównując do innych przedszkolnych prac) - syn produkuje rysunki, montuje jakieś wycinanki, odkrywanki - zrozumienie przekazu bez rozmowy z autorem jest raczej trudne, tym bardziej dla osoby postronnej; i tu pomysły syna: wystawa prac na chodniku przed domem, sprzedaż rysunków, odwiedziny u każdego z sąsiadów z wręczeniem własnoręcznego dzieła; po rozmowie z synem udało mi się wyperswadować mu zbieranie pieniędzy za rysunki, na pytanie dlaczego chce to robić twierdzi, że chce się pochwalić swoimi pracami...
jak to rozegrać? ludzie mogą różnie reagować na takie dziecko z rysunkiem... chyba najlepszy pomysł jaki mi przyszedł do głowy to wywieszenie na dole w klatce schodowej tablicy, na której będziemy wieszać rysunki :)
syn jest raczej nieśmiały, ale jak już złapie z kimś kontakt jest baaardzo gadatliwy - ma wśród sąsiadów kilka osób, z którymi ucina sobie pogawędki (zazwyczaj z inicjatywy osoby dorosłej) - jak będzie miał te swoje rysunki to zagada na śmierć, bo oczywiście do każdego rysunku jest niekończąca się opowieść...