Dodaj do ulubionych

Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm?

20.01.10, 22:36
Na forumki można liczyć w każdej materii, jak doświadczenie uczy :)

Mam problem i chyba nie tylko ja z zakupem rajstop i pończoch na siebie, a jestem osobą wysoką 180 i nie szczupłą bynajmniej czyli całkiem sporą powierzchnię posiadam do odziania.

Zwykle noszę 42-44-46 konfekcyjne
Np. taka Gatta w rozmiarze 4 kończy się często 10cm poniżej kroku, a rozmiar: 5 są rzadko spotykane, i z nie-fajnym podwójnym klinem.
Kupuję jak leci z nadzieja na lepszą przyszłość: w sieciówkach typu H&M czy Cubus, ale też mi małe.
Jedynie KappAhl ma jakieś większe rozmiary dla ludków wymiarowych inaczej i tam czasem udało się wygrzebać jakąś parę rajstop na 46-48 która od biedy pasowała.

O ile latem da się jeszcze tak nosić pod spódnicami (bo nie widać), to teraz zimą jest to okropnie niewygodne jeśli chodzi o zakładanie rajstop pod spodnie. Ten niski krok ciągnie mi też spodnie w dół odsłaniając plecy i brzuch przy okazji zamiast dogrzewać i wygląda to nieestetycznie a w te mrozy już bez rajstop chodzić się nie da po prostu :<

Z Pończochami ten sam problem.

Wszystkie wyglądają na mnie jak zakolanniki ledwo. Kończą się 10-15 cm nad kolanem – porażka pod średnią długość spódnicy nie założę, bo wszytko widać nie tylko przy siadaniu ale i przy energicznym chodzeniu :( A latem pończochy są jednak niezastąpione!

Jakiej firmy polecicie dłuższe rajstopy dziewczyny?
W jakie rozmiary pończoch (do pasa lub samonośne) celować? bo zwykłe ¾ to oczywista porażka…. I gdzie ich szukać?
Wysokie forumki – podzielcie się wiedzą, bo żyje już na tym świecie trochę a niezorientowana jestem tak jak byłam, i już mi to dopiekło ostatnio!
Obserwuj wątek
    • 100krotna Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 20.01.10, 23:26
      A legginsy? Nie mają stóp, więc nie powinny ciągnąć na dół :) najlepiej kupić
      takie z koronkowym lub falbankowym wykończeniem dołu, tak, żeby podciągnięte
      wyżej nie wpijały się w łydkę :) do tego podkolanówki.
      To taka rada na szybko :)
      Chociaż powiem Ci, że ja też mam problem z rajstopami, mimo wzrostu
      średnio-niższego (164 cm) - tzn rajstopy o rozmiarze 2 są na mnie w większości
      za krótkie, za to 3, które sobie na długość radzą, są za szerokie i się
      zsuwają... :) Zwykle więc noszę legginsy.
      • daslicht Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 21.01.10, 00:59
        Ta dłuższa wersja legginsów kończy się za kolanem ^^
        • 100krotna Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 21.01.10, 15:48
          Przy około 180 cm wzrostu? to jest jakieś 15-18 cm więcej niż ja
          mam, a moje getry kończą się na kostce. Przecież nie masz o 30 cm
          dłuższych nóg ode mnie ;) - te 15 cm prawdopodobnie rozkłada się
          proporcjonalnie na korpus i na giczoły, więc obstawiam różnicę ok 10-
          11-12 cm. To wychodzi wysokość gdzieś około dolnej granicy tego
          mięśnia (mięsień brzuchaty łydki) na łydce ;)
          Tak w teorii ;)
      • yo_anka Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 22.01.10, 00:08
        100krotna napisała:

> A legginsy? Nie mają stóp, więc nie powinny ciągnąć na dół :) najlepiej kupić
        > takie z koronkowym lub falbankowym wykończeniem dołu, tak, żeby podciągnięte
        > wyżej nie wpijały się w łydkę :) do tego podkolanówki.
        > To taka rada na szybko :)

Dzięki 100krotna!!!
        Rada genialna w swej prostocie!
        A sama na nią nie wpadałam, bo ostatnio leginsy nosiłam w podstawówce, jako strój wierzchni, a nie spodni :)
        Dobry pomysł na zimę pod spodnie!
    • madzioreck Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 20.01.10, 23:30
      A byłaś tutaj ?
    • daslicht Hudson! 21.01.10, 00:58
      Jedynie Słuszna Firma. Kiedys masowo dostępna w Auchanach, ostatnio unikat ;((((
      A firma ma się dobrze i produkuje wykręcone wzory (zwykłe też). Ja u nich nosze 4 bez naciągania do trzeszczenia.

Całkiem łatwo można kupić rajstopy Kunert (mają coś wspólnego z Hudsonem, coś w stylu Panache i Masquerade, nie wiem dokładnie co), rozmiary do 6, kolory zwykłe, tanio w marketach.

Pończochy też fajne i też firmy Hudson, ale dostać je to masakra totalna!
      • pierwszalitera Re: Hudson! 21.01.10, 11:53
        daslicht napisała:

> Całkiem łatwo można kupić rajstopy Kunert (mają coś wspólnego z Hudsonem, coś w
        > stylu Panache i Masquerade, nie wiem dokładnie co), rozmiary do 6, kolory zwyk
        > łe, tanio w marketach.

Te marki mają tyle ze sobą wspólnego, że obie są niemieckie. Obie należą też, wraz z trzecią męską marką Julius Kunert do Kunert Group. Więc sprzedawane są najczęściej w tych samych sklepach i to zaraz obok siebie. Ale są to raczej osobne firmy z własnym asortymentem i na metkach Hudsona nie znajdzie się nazwy Kunert i odwrotnie. Hudson jest nawet firmą w ręku jednej rodziny.
      • yo_anka Re: Hudson! i Kunert na + 03.01.17, 13:08
        Tak, potwierdzam, kupiłam gdzieś w Carrefourze czy innym markecie rajstopy i pończochy tych obu firm i potwierdzam są duże i solidne, a czasem nawet mają fajne wzory :)
    • magdalaena1977 Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 21.01.10, 20:07
      yo_anka napisała:

> Zwykle noszę 42-44-46 konfekcyjne
      > Np. taka Gatta w rozmiarze 4 kończy się często 10cm poniżej kroku, a rozmiar: 5
      > są rzadko spotykane, i z nie-fajnym podwójnym klinem.
      Ja jestem niższa i grubsza, ale też mam problem. Rozmiar 4 jest za mały w
      biodrach, a 5 mają za długie nogawki :-(
      W dodatku strasznie ciężko je dostać, bo wiele sklepów nie sprzedaje piątek.
      A ostatnio ze wszystkich marketów zniknęły normalne beżowe rajstopy grubości 20
      DEN :-( W tym moje lubione Marylinn.
    • akj77 Calzedonia - drogo, ale fajnie 21.01.10, 23:57
      Calzedonia.

Mam podobne wymiary i kilka par grubych ponczoch od nich, rozmiar 4. Jak na
      ponczochy, sa niemal do zdarcia. Rajstopy tez niezle, zdaje sie, ze maja 5-tki.

Niestety dosc drogie one sa, ale miescilam sie bez problemu nawet jak bylo mnie
      troche wiecej, no i maja swietne kolory.
      • yo_anka Re: Calzedonia - drogo, ale fajnie 22.01.10, 00:06
        tak miałam kiedyś dwie pary z Calzedonii z wyprz
        zaiste były niezłe, i dobrej jakości!
        Mam w sumie niedaleko ich butik - nie byłam już z 5 lat.
        Czas to nadrobić!

Hudsona widziałam kiedyś w jakimś markecie, ale nie testowałam jeszcze. Spróbuję!
    • nunia01 Re: Raj - stopy? Pończochy? Gdzie na 180cm? 22.01.10, 19:31
      Polecam rajstopy z Marks&Spencer - też mam 180 cm wzrostu, rozmiary noszę trochę
      większe do kompletu długie nogi (o 5 cm dłuższe niż siostra, która też ma 180 cm
      wzrostu). Proponuję spróbować z cienkich L a z grubych łączonego rozmiaru L/XL -
      nie mają klina a są długie.
    • yo_anka Femmini MEGERA - kolorowe 5 03.01.17, 13:13
      Podzielę się : znalazłam na wysoką XXL kolorowe rajstopy na All: mają niedrogie 5 w fajnych kolorach i dużym wyborze z niedrogą dostawą Inpostem:)
      allegro.pl/femmini-megera-40den-rajst-microfib-30-kolor-5-xl-i6543669111.html
      Wzięłam odcienie różu : Vescoville i Fuchsie
      vescoville wypada ciemniejszy i głębszy niż na foto, bardziej w fiolet, ale za to idealnie pasuje mi do Biubiowej Angeliny Fuksji www.biubiu.pl/angelina-fuchsia.html :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka