02.02.10, 23:00
Czyli czytadełka do książek. Inspirowane tym.

Polecajcie, przestrzegajcie, dzielcie się doświadczeniami :)
Obserwuj wątek
    • agafka88 Re: E-book 02.02.10, 23:16
      Gorąco polecam ebook readera. Genialne urządzenie, książki pochłaniam teraz w
      tempie błyskawicznym, bo nie muszę chodzić do biblioteki. Zwykle odbywało się
      to tak, że taszczyłam tonę książek z biblioteki, pochłaniałam je
      błyskawicznie, a potem nie było mi po drodze znowu do biblioteki, więc żyłam
      na książkach wysępionych od znajomych+tych czytanych na laptopie. Niestety
      przy laptopie męczyły mi się oczy, dzięki czytnikowi z e-papierem oczy się nie
      męczą. + odpoczął mi kręgosłup, bo nie muszę dźwigać kilogramów kodeksów na
      uczelnię.

Ja sama mam model Sony prs-505, o taki:
      images.google.pl/images?hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&um=1&ei=K6FoS-bqK6LkmgORjMHWBg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=prs+505&spell=1&start=0
      Jest dosyć lekki, poręczny, dokładnych wymiarów nie znam, ale jest mniejszy od
      zeszytu A5. Dużym plusem jest to, że oczy naprawdę się nie męczą, ze względu
      na to, że ekran nie jest podświetlany a tekst wygląda praktycznie jak drukowany.

Minusem jest to, że czytnik nie wyświetla polskich liter w formacie doc. Tak
      więc albo trzeba przerabiać doc na pdfy, albo wg. instrukcji z neta wgrać
      specjalny program, który nam zainstaluje polskie czcionki. Ja przerabiam na
      razie darmowym programem na pdfy i raczej nie będę kombinować.

Czytnik jest czarno-biały, można na nim wyświetlać zdjęcia i słuchać muzyki.

Jakieś pytania? :)
      • justinehh Re: E-book 02.02.10, 23:21
        A zbiera i przechowuje artykuły z gazet?
        • agafka88 Re: E-book 03.02.10, 10:06
          justinehh napisała:

> A zbiera i przechowuje artykuły z gazet?

Typowo do przeglądania gazet służy chyba jedynie jak na razie tablet firmy apple.

na czytnik mozna wrzucić jakiekolwiek pliki min. w formacie doc i pdf, ale sam
          on artykułów za nas nie wyszuka.
      • daslicht Re: E-book 02.02.10, 23:47
        A ile bateria trzyma?
        Czy można zabrać to sobie na wykład i zająć się czymś ciekawszym? A może za bardzo zwraca uwagę?
        Czy łatwo go rozwalić?
        • agafka88 Re: E-book 03.02.10, 09:58
          daslicht napisała:

> A ile bateria trzyma?

Nie mierzyłam dokładnego czasu, ale starczyło na przeczytanie 5 książęk po
          kilkaset stron i jeszcze się nie rozładowało, naładowałam tylko i wyłącznie
          dlatego, że wybierałam się w podróż.

> Czy można zabrać to sobie na wykład i zająć się czymś ciekawszym? A może za bar
          > dzo zwraca uwagę?

Nie zwraca aż tak uwagi, po złożeniu wygląda tak,czyli jak notes:
          www.bhphotovideo.com/images/images345x345/630648.jpg
          Z powodzeniem używałam na wykładach.
          > Czy łatwo go rozwalić?
          >
          Jeszcze nie próbowałam ;)
      • panistrusia Re: E-book 03.02.10, 09:57
        Do zrobienia sobie pdfa wystarczy konto w gmailu - nie trzeba nawet nic
        instalować.
    • magdalaena1977 Re: E-book 03.02.10, 00:28
      a skąd bierzecie e-booki ?

Ja czytam sporo książek papierowych, ale gazety i fanfiki czytam z ekranu
      laptopa i mogłabym w ten sposób czytać więcej. Na osobny czytnik chyba nie
      jestem gotowa, bo rzadko czytam poza domem, a w poczekalni u lekarza wystarczają
      mi książki z biblioteki i gazety.
      Niestety polski rynek ebooków jest dopiero w powijakach i niewiele można kupić
      poza darmowymi utworami z domeny publicznej i poradnikowo - biznesowymi
      książkami, które raczej mnie nie interesują.
      Znam dobrze angielski i płynnie czytam w tym języku (wolę oryginały od
      tłumaczeń) więc w zasadzie mogłabym kupować na amerykańskim i angielskim rynku,
      bo książek jest dużo a ceny umiarkowane. Dostawa darmowa i błyskawiczna.
      Tylko że wszystkie te sklepy ograniczają się do rynku amerykańskiego. Ostatnio
      tropiłam pewną powieść, która była dostępna w formie e-booka w kilku
      księgarniach. Wchodziłam, pobierałam program do czytania, potem próbny
      egzemplarz (wszystko ok), przechodziłam do kasy , a tam okazywało się, że
      sprzedaż jest dostępna tylko dla mieszkańców USA. To samo spotkało mnie w kilku
      kolejnych sklepach - tj. ograniczenia regionalne były wpisane małym druczkiem
      gdzieś na końcu ostatniego odnośnika w FAQ.

Czy znacie jakiś sklep przyjazny dla polskiego użytkownika ?
      • adra_19 Re: E-book 03.02.10, 01:35
        Warto zapoznać się z księgarnią eClicto (to ci od pierwszego polskiego czytnika ebooków). Całkiem niezła oferta jak na Polskę i co kilka dni pojawiają się nowe książki. W praktyce jeszcze nie sprawdzałam, ale można poczytać opinie klientów lub zapytać się o coś na ich forum. Przedstawiciele firmy odpowiadają ;)
        www.eclicto.pl/
    • agafka88 Re: E-book 03.02.10, 10:09
      pdaclub.pl/index.php?Itemid=89&catid=33:sprzet&id=13636:e-ink-w-praktyce-z-sony-prs-500&option=com_content&view=article
      w tym miejscu jest ciekawy artykuł o czytnikach, tyle że przedstawia model prs-500, a ja mam prs-505

a tu lista formatów, jakie odtwarza:
      DRM Text: BBeB Book (LRF)
      Text: BBeB Book, TXT, RTF, PDF, DOC
      Pliki graficzne: JPEG, GIF, PNG, BMP
      Pliki Audio: MP3, AAC7
      • ines546 Re: E-book 11.03.10, 18:45
        A czy można czytać z tego czytnika ebooki ściągnięte na komputer z jakiegoś zwykłego forum? I po prostu potem z komputera przełożyć na czytnik? Odczyta to czy będzie blokada przez to, że nie zostało kupione w konkretnej księgarni?
        • agafka88 Re: E-book 13.03.10, 22:52
          ines546 napisała:

> A czy można czytać z tego czytnika ebooki ściągnięte na komputer z jakiegoś zwy
          > kłego forum? I po prostu potem z komputera przełożyć na czytnik? Odczyta to czy
          > będzie blokada przez to, że nie zostało kupione w konkretnej księgarni?

Na mój sony można sobie przekopiować cokolwiek, byle było w odpowiednim
          formacie. Dokumenty utworzone przez siebie czy ściągnięte z neta też.
    • agn44 Re: E-book 13.03.10, 10:12
      a jak jest z cenami ebooków? są one tańsze niż tradycyjna książka czy takie same?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka