Dodaj do ulubionych

[LWW] Dlaczego ona ma te krateczke???

17.08.10, 23:07
Moze ktos umie mi wytlumaczyc znaczenie tej krateczki na stroju miss:
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80294,8262089,Narodowe_stroje_Miss_Universe__ZDJECIA_.html?i=1
Krateczka chodzi za mna strasznie, odkad trafilam na jakis zjazd
frankofonskich rodzicow i jedna z grup miala te wlasnie krateczke na
szaliczkach identyfikujacych. Grupa w wiekszosci miala ciemny odcien skory,
wiec zakladam, ze nie byla to reprezentacja Paryza... Napis na szaliczkach byl
bardzo stylizowany i w zwiazku z tym trudny do odszyfrowania.
Obserwuj wątek
    • indigo-rose Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 17.08.10, 23:15
      Nie mam pojęcia, niestety... Za to zastanawiam się, cóż to u licha ciężkiego
      Polka ma na sobie.
      • turzyca Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 17.08.10, 23:26
        Za to zastanawiam się, cóż to u licha ciężkiego
        > Polka ma na sobie.

To jest alegoryczne przedstawienie Polski, nawiazujace do tradycji romantycznych "Pawiem narodów byłaś...", a przez zastosowanana kompozycje chromatyczna jednoznacznie doprecyzowujace metafore. Nalezy zwrocic uwage na rownoczesna inspiracje tradycja chlopska, a konkretnie czarnym gorsetem, tak charakterystycznym dla polskich strojow ludowych. To polaczenie subtelnosci poezji romantycznej z ludowoscia tworzy przelomowa, wstrzasajaca wrecz, kompozycje, ktora na pewno zapadnie w pamiec jurorow.

:D

A tak serio to strasznie podoba mi sie stroj ukrainski. Fakt ze przelozenie symboliki flagi na suknie jest takie zupelnie wprost, bardziej kawy na lawe sie nie dalo wylozyac, ale za to trzeba im przyznac ekstra punkt za idealne trafienie w wiedze "swiata" o Ukrainie: worldshowbiz.info/wp-content/uploads/2010/07/Ukraine-Costume-2.jpg
        • justinehh Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 17.08.10, 23:31
          Polka chce się podlizać Hiszpanom ...
        • indigo-rose Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 17.08.10, 23:37
          Tak, pasuje, bo Ukraina na ogół właśnie tak się kojarzy. I ten warkocz. Super :)
        • nomina Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 17.08.10, 23:49
          Dla mnie strój ukraiński - bomba. Zgadzam się z Tobą, świetnie przepracowane
          stereotypy, dające w sumie coś oryginalnego.
    • pierwszalitera Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 17.08.10, 23:54
      turzyca napisała:

> Moze ktos umie mi wytlumaczyc znaczenie tej krateczki na stroju miss:
      >

Panna reprezentuje British Virgin Islands i pewnie ta krateczka ma powiązania do brytyjskiego folkloru, albo brytyjskiej mody z 17 wieku, kiedy to wyspy zostałe anektowane przez Anglię. Kolory są inspirowane godłem na fladze kraju: biały, zielony, żołty, pamarańczowa czerwień.
      Godło: de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Coat_of_arms_of_British_Virgin_Islands.png&filetimestamp=20050603125454
      • turzyca Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 00:24
        Wytlumaczenie "logiczne" to ja sobie umiem dopowiedziec. Ale jestem silnie
        przekonana, ze ta kratka nie jest az tak bez znaczenia, mam takie przeczucie, ze
        ona wystepuje na tym stroju nie bez powodu. Niech to chocby bedzie wzor ze
        strojow typowych dla niewolnikow na plantacjach trzciny cukrowej. Po prostu
        wiem, ze ja juz w jakims sposob podobnym kontekscie widzialam. Ci frankofoni to
        swiezy przyklad, ale gdzies jeszcze na pewno. Niestety nie umiem sformulowac
        pytania dla google'a.
        • pierwszalitera Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 00:50
          turzyca napisała:

Ale jestem silnie
          > przekonana, ze ta kratka nie jest az tak bez znaczenia, mam takie przeczucie, z
          > e
          > ona wystepuje na tym stroju nie bez powodu. Niech to chocby bedzie wzor ze
          > strojow typowych dla niewolnikow na plantacjach trzciny cukrowej.

Twoja hipoteza jest też logiczna. ;-) Nie bardzo wiem jakiego wytłumaczenia szukasz, ale niemiecka Wikipedia podaje, że Brytyjczycy przejmując wyspy wprowadzili uprawę trzciny cukrowej wykorzystując przy tym czarnych niewolników. 90 % mieszkańców wysp jest dzisiaj afrykańskiego pochodzenia, ma więc przodków wśród tych niewolników. Być może chodziło o podkreślenie tego faktu.

de.wikipedia.org/wiki/Britische_Jungferninseln
          • turzyca Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 01:44
            Znalazlam dalszy przyklad tej krateczki:
            en.wikipedia.org/wiki/File:Martinique_Costumes.JPG Martynika byla chyba
            od zawsze frankofonska, nie?

> Twoja hipoteza jest też logiczna. ;-)

Ja to wiem, ze ona jest logiczna. ;) I ze na BVI podobnie jak na Kubie,
            Martynice i innych wyspach (i nie tylko) tego regionu uprawiano trzcine cukrowa
            tez na wszelki wypadek sprawdzilam. ;] Ale to tylko hipoteza, a ja mam nadzieje,
            ze skoro Lobbystki Wiedza WSZYSTKO, to ktos wyskoczy z prawidlowym haslem i bede
            sobie mogla doczytac reszte. Licze bardzo na Sarah, bo to chyba jej ulubione
            zakatki naszego globu. Albo moze przynajmniej ma pod reka kogos, kogo mozna sie
            dopytac.
            • turzyca Re: [LWW] Dlatego ona ma te krateczke 18.08.10, 02:10
              Wydlubalam, ze taki stroj (biala halka, kolorowy wierzch, krateczka, czesto
              falbanki) funkcjonuje pod haslem "creole dress".

Dlubiac dalej trafilam na ksiazke: The language of dress: resistance and
              accommodation in Jamaica, 1760-1890, w ktorej na stronie 62 jest co nieco o
              kroju i kolorach. Jeszcze mnie to nie satysfakcjonuje, szczegolnie ze nie ma nic
              o wzorach, ale uwazam za krok w dobrym kierunku. :)

Przynajmniej juz wiem, czym konkretnie byl inspirowany stroj na MU. Teraz
              zostalo tylko pytanie o krateczke jako taka.
    • inez69 Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 00:18
      Ale że jaką karteczkę? Tę skąd pochodzi?
      • turzyca Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 00:29
        Inez, kRAteczke. :) Na falbanach tej sukienki jest kratka. I ta kratka nie daje
        mi spokoju, bo "ja to juz gdzies widzialam" i nie umiem przyporzadkowac. I co
        gorsza raz na pewno widzialam w nieangielskim kontekscie.

Mam niedomienne wrazenie, ze rozwiazaniem bedzie cos na ksztalt "lowicki
        pasiak". Bez hasla "lowicki pasiak" dojscie do tego "co to sa te drobne kolorowe
        paseczki, jakos tak z Europy Wschodniej chyba, takie ludowe" jest niemozliwe.
      • ciociazlarada Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 09:10
        ROTFL, przez jakies 5 minut tez szukalam KARTECZKI, wiec nie jestes Inez sama:)
    • marta_monika Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 09:17
      Ooooo, zablysne z samego rana. Ta sukienka to 'quadrille dress'
      en.wikipedia.org/wiki/Quadrille_dress, tradycyjna karaibska sukienka, a
      ta kratka to tradycyjna bawelna madras www.stitchnsave.com/Madras_Cotton.asp
      • turzyca LWW! 18.08.10, 12:02
        No prosze, rzeczywiscie lobbystki wiedza wszystko, wystarczylo tylko zaczekac do
        rana zamiast sie wczoraj z googlem meczyc. :)

Swoja droga kto by pomyslal, ze zrodla tego barwnego stroju trzeba szukac w tak
        tradycyjnym, ze az nudnym tancu jak kadryl...
        A w wyniku oczywistego skoku myslowego przypomina mi sie rozmowa na temat
        kadryla (i w czasie kadryla) prowadzona przez Alicje z Hamishem i teraz
        absurdalny swiat krainy czarow bedzie mi towarzyszyl przez caly dzien. :D
        • marta_monika Re: LWW! 18.08.10, 12:30
          Tu jest jeszcze lepsze wytlumaczenie i cala historia sukien w kratke.
          en.wikipedia.org/wiki/Madras_%28costume%29
        • indigo-rose Re: LWW! 18.08.10, 13:02
          Mnie się przypomniał raczej kadryl z homarami. Ale świat skojarzeń ten sam :)
    • wodadobra Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 17:28
      A to cudeńko widziałyście?? ;-)

worldshowbiz.info/wp-content/uploads/2010/07/Ukraine-Costume-2.jpg
      • wodadobra Re: [LWW] Dlaczego ona ma te krateczke??? 18.08.10, 17:29
        grrrrrr
        nie to, tylko to:

worldshowbiz.info/beauty-contest/miss-universe-2010-national-costumes-show-part-4/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka