Dodaj do ulubionych

Rękawiczki do samochodu

15.12.10, 12:27
Mój mąż zażyczył sobie rękawiczek do prowadzenia samochodu. Mają być bez palców, od spodu skórzane.
Doradzicie coś? Wydaje mi się, że lepiej kupić stacjonarnie (Warszawa), ale czy rękawiczki trzeba mierzyć? Lepsze będą po prostu całe skórzane, czy takie rowerowe?
Obserwuj wątek
    • koza-1985 Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 12:46
      rozumiem że chodzi mu o ciepło dłoni tak?
      są rękawiczki rowerowe z palcami, może takie?
      głównym celem rękawiczek rowerowych jest tłumienie wstrząsów- stąd w lepszych modelach wkładki żelowe, sama takie mam i jeśli chodzi o rower to komfort jazdy w terenie dużo większy. nie wiem tylko jak sprawdzi się to w aucie, można zawsze takie z niższej półki bez wkładek żelowych, po prostu cieńsze.
      bezpalczaste rowerowe nie są ciepłe, są z cienkich dobrze odprowadzających ciepło tkanin, z reguły są niskie i nie zakrywają całego nadgarstka.
      • jul-kaa Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 12:49
        Chodzi o tę część dłoni, która trzyma kierownicę, mąż chce mieć gołe palce. Takie z żelową wkładką chyba nie, bo wg męża to zmniejszy mu "wyczuwanie samochodu" (cokolwiek to znaczy ;)).
        Byłam w GoSporcie i wybór rękawiczek był w sumie żaden.
        • koza-1985 Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 12:55
          no raczej ta w kładka w samochodzie wydaje mi się kiepskim pomysłem, a takie bez wkładki nie sa ciepłe, bo cienkie i krótkie.
          miałamkiedys palczaste z cienkiemdzianinki a dłon miała taka fajna łatkę ze skórki irchowej/nubukowej.
          chyba o to samo chodzi marciaskowi post niżej ;)
    • marciasek Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 12:49
      A to zimowe, ciepłe maja być? Chyba w KappAhlu takie widziałam, ciepłe, dzianinowe z przeciwpoślizgową skórką po wewnętrznej stronie, izolowane thinsulate, z klapką pozwalająca zakryć palce. Ponadto w sklepach z galanteria skórzana znajdziesz pełno takich całych skórkowych rękawiczek dla kierowców, tyle, że one nie są ciepłe.
      • jul-kaa Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 12:54
        Chyba niekoniecznie ciepłe, raczej izolujące od lodowatej kierownicy.
        Jest jakaś firma w warszawie produkująca rękawiczki od pokoleń. Widziałam reportaż, ale nie pamiętam nazwy...
        • kasica_k Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 13:18
          Są rękawiczki samochodowe dla płci obojga, z palcami i bez, np. takie:
          www.groszki.pl/groszki/1,95942,4896009.html
          Zobacz np. w Wittchen, tam zawsze jest jakiś wybór, choć nie jestem pewna, czy w zimie będą bezpalczaste. Osobiście polecałabym jednak z palcami, gołe palce do kierownicy przymarzają, jak się wsiądzie do zimnego samochodu.
          Ta firma, co robi rękawiczki od pokoleń, to chyba na Chmielnej 10:
          www.tvnwarszawa.pl/archiwum/28415,1615334,wiadomosc.html
          Kiedyś kupowałam tam samochodowe damskie.
        • turzyca Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 18:13
          W Warszawie takich firm jest troche, dwie ktore mi sie same narzucaja sa praktycznie tuz obok siebie. Jedna jest na Marszalkowskiej, prawie rog Hozej, w wejsciu do biblioteki miejskiej, a druga jest na Hozej, prawie rog Marszalkowskiej. Z tej drugiej, podobno lepszej, mam pare zimowych rekawiczek i jestem bardzo bardzo zadowolona, z czystym sumieniem moge ich serdecznie polecic.

Rekawiczki maja wlasna numeracje, trzeba reke obmierzyc na wysokosci kostek dloni i to sie potem jakos przelicza. Aczkolwiek jak dlon jest mocno spiczasta (tzn. kostki sa duuuuuzo wezsze niz nasada) to chyba warto to wziac pod uwage. Ale mysle ze w tych sklepach Ci podpowiedza, a w razie czego i pewnie na wymiane mozna sie umowic. Albo dac bon na rekawiczki i pojechac razem kupowac. :)

A co do cen - bardzo tania impreza to nie jest, w porownaniu z chinskimi rekawiczkami cena oczywiscie przytyka, ale jakosc tez jest znacznie, znacznie lepsza. W porownaniu z Wittchenem wypadaja taniej.
    • effka454 Re: Rękawiczki do samochodu 15.12.10, 18:00
      Na allegro masz spory wybór rękawiczek samochodowych:
      moda.allegro.pl/listing.php/search?string=samochodowe&category=50333
      Tak, rękawiczki się mierzy. Zwróć uwagę na rozmiarówkę, zresztą w opisach masz podane wymiary.
      Być może szanowny małżonek w obawie, że za krótkie w palcach rękawiczki będą niewygodne, zażyczył sobie "bezpalcowe". Ale też powodem może być myślenie przyszłościowe, czyli używanie tychże rękawiczek w lecie, kiedy to wsiada się do nagrzanego samochodu i nie można dotknąć kierownicy, bo jest gorąca.

Co do rękawiczek rowerowych się nie wypowiem, bo nie mam i nie używam... ale mam np. rękawiczki żeglarskie, skórzane, bezpalcowe, z krótkim mankietem... i powiem szczerze - na pewno nie sprawdziłyby się jako samochodowe, mimo kroju i materiału, z którego są wykonane.
    • anna-pia Re: Rękawiczki do samochodu 16.12.10, 11:48
      Moim zdaniem najlepiej stacjonarnie, u rękawicznika, zainwestować w porządny, dopasowany produkt. Miałam kiedyś rękawiczki samochodowe, zgubiłam, ale pamiętam, że były skórzane i cienkie, mierzone przed kupnem - w grubych jest nieco mniej wygodnie (ale to już kwestia gustu, ja prowadzę w polarowych i jest OK).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka