Dodaj do ulubionych

LWW - Leczenie kanałowe

12.03.11, 11:07
We wtorek po 17 byłam u dentysty - rozpoczęła leczenie kanałowe. Mówiła, że następnego dnia może boleć. Natomiast mnie w środę w ogóle nie bolało, zaczęło boleć tak na dobrą sprawę w czwartek. W sumie boli coraz mocniej, ale tylko jak dolne i górne zęby się stykają, co trochę utrudnia jedzenie :P

Do dentystki nie mogłam się dodzwonić, bo dzwoniłam wczoraj za późno, a ona w piątki przyjmuje rano. Wykopałam numer komórki, ale chwilowo nie odbiera, mam nadzieję, że w końcu uda mi się z nią skontaktować i nie okaże się, że ma zwyczaj chowania służbowego telefonu na cały weekend, żeby odpocząć od pracy ;)

Czy mam się bardzo martwić i szukać jakiegoś pogotowia dentystycznego? Dodam, że panicznie boję się dentystów, tę lekarkę znam, a wizyta u obcego wywołałaby u mnie taki atak paniki, że musiałabym tam jechać po zjedzeniu środków uspokajających. Bo może to jest normalne w sytuacji, gdy ktoś jest wrażliwy na ból (a ja jestem bardzo wrażliwa) i takich ludzi po prostu boli dłużej?
Obserwuj wątek
    • black_halo Re: LWW - Leczenie kanałowe 12.03.11, 11:19
      Moze bolec nawet pare dni. Przykra sprawa niestety. Ale moze dla pewnosci idz na pogotowie dentystyczne, wcale nie musza ci tam nic robic, po prostu bedziesz miala pewnosc, ze to normalne.
    • zmijunia.lbn Re: LWW - Leczenie kanałowe 12.03.11, 12:28
      Rozpoczęła leczenie w sensie że wsadziła trutkę w zęby, tak? Może poboleć kilka dni, jak przestanie - ząb jest martwy i można wydłubać te wszystkie farfocle. Poczekaj jeszcze, poszprycuj się czymś przeciwbólowym jak trzeba - nie ma sensu stresować się obcym dentystą. ;)
    • plecha1 Re: LWW - Leczenie kanałowe 12.03.11, 14:25
      Dzięki :) Najem się w takim razie ibupromu i dotrwam jakoś do poniedziałku :)
      • yaga7 Re: LWW - Leczenie kanałowe 12.03.11, 14:41
        Ja bym się dopiero zaczęła przejmować, gdyby mnie bolało po maksymalnej dobowej dawce ibupromu.
        Sama jestem bardzo wrażliwa na ból, a na ból zębów zwłaszcza, więc wiem, jak się czujesz. Do tego mam zęby dość kiepskie i miałam już sporo leczeń kanałowych i wiem, że to okropne :(
        • kotwtrampkach Re: LWW - Leczenie kanałowe 12.03.11, 15:14
          współczuję..
          Dodam, ze z lekami przeciwbólowymi jest tak, ze mają ograniczony czas działania - np. paracetamol trzeba łyknąć co ok.2-3 godziny. I trudniej wyciszyć ból, który już się odczuwa, niż kiedy się przypilnuje czasu i utrzyma stężenie środka przeciwbólowego na odpowiednim poziomie. (znam osoby, które biorą lek dopiero, kiedy już wytrzymać nie mogą - a wtedy muszą wziąć większą dawkę, są zmęczone bólem)
          Często jest też tak że środek bólowy = srodek przeciwzapalny i to dobrze robi nie tylko chwilowo.
          • yaga7 Re: LWW - Leczenie kanałowe 12.03.11, 15:28
            Ja zawsze łykam od razu i zawsze biorę regularnie - siedzę w tym, to wiem, jak to wszystko działa.
            A bólu nie znoszę, więc nie wyobrażam sobie nie łyknąć na czas ;))

Ale na szczęście zęby mam takie, że mogę mieć dziurę na pół zęba i kanałowe od razu, ale mnie to NIC wcześniej nie boli. Za to potrafi boleć z trutką, no i czasem mnie boli u dentysty mimo porządnego znieczulenia - wtedy od razu dostaję drugą dawkę i jest spokój.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka