Dodaj do ulubionych

Do ekspertek ogrodowych - pytanie

31.03.11, 11:26
Czy zapleśniałą ziemię trzeba wyrzucić, czy można w niej sadzić?

Na zimę zestawiłam wielkie donice jedna na drugą. Po zdjęciu górnej okazało się, że w dolnej resztki mięty i jakieś inne badyle, nie pamiętam jakie, oregano chyba, pokryte są ciemnoszarym, niemal czarnym, obfitym pleśniowych kożuchem. Szkoda mi tej ziemi, bo do donicy trzeba kilkadziesiąt litrów, ale jeszcze bardziej byłoby mi szkoda zmarnować rośliny, które ewentualnie bym tam posadziła.
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Do ekspertek ogrodowych - pytanie 31.03.11, 11:41
      Ziemia jest po 1 zł za 5 litrów (jeśli kupujesz małą paczkę).
      Ja bym wywaliła.
    • felisdomestica Re: Do ekspertek ogrodowych - pytanie 31.03.11, 12:21
      ja tez bym wyrzuciła, choć jest bardziej prawdopodobne, że są to grzyby saprofityczne, niż pasożytnicze. Ale nawet jeśli zdejmiesz zapleśniałą warstwę, to grzyb odnowi się wkrótce i donica będzie wyglądać mało estetycznie. Możesz wsadzić ziemię do piekarnika i wyprażyć. Tego żadna cholera nie przeżyje, ale prąd chyba będzie kosztował więcej, niż nowa paczka ziemi :-).
    • izas55 Re: Do ekspertek ogrodowych - pytanie 31.03.11, 12:36
      Ja bym wywaliła, a donicę wyparzyła lub wydezynfekowała w jakiś inny sposób jeżeli się da
    • teresa104 Szkoda. Macie chyba rację. 31.03.11, 13:20
      To znaczy ziemi szkoda, a nie szkoda, że macie rację.

Jeszcze nie sadzę, więc wstrzymuję się z zabiegami. Na razie odkryłam donicę, pleśń wyschła, może puszczą się w niej jakieś chwasty (a ja z tych, co w chwastach widzą urodę, nie wyrywam), zobaczę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka