oryginalny.nick 09.04.11, 21:37 (Rezeption des Buches) jak w temacie, Wybaczcie mi moją niewiedzę. Pilnie potrzebuję wiedzieć, ale nic nie znajduję. Czy ktoś pomoże? Bardzo proszę ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanaberia.fanaberia Kontekst? 09.04.11, 21:50 > (Rezeption des Buches) jak w temacie, Przyjęcie/odbiór? Przez krytyków, czytelników itd.? Zgaduję. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Kontekst? 09.04.11, 22:34 Der Begriff Rezeption (lateinisch für „Aufnahme“) bezeichnet im Allgemeinen die Aufnahme und Übernahme von fremden Ideen, Normen und Wertvorstellungen beziehungsweise Verhaltensweisen, auch von fremdem Gedanken- oder Kulturgut, insbesondere auch jede Art der kommunikativen Aneignung von Literatur, Theater, Kunst und Musik. de.wikipedia.org/wiki/Rezeption_(Kunst) Rezeption in den Literaturwissenschaften: die kommunikative Aneignung eines künstlerischen Werkes auf dem Gebiet der Literatur. Czyli odbiór, przyjęcie, przyswojenie. Przez kogo zależy od kontekstu. Odpowiedz Link
oryginalny.nick Re: Kontekst? 09.04.11, 22:48 Dzięki dziewczyny! Chodzi o jedną książkę, wspomnianego tu już przeze mnie, Artura Beckera. Czyli recepcja (jednej konkretnej) książki A.Beckera to jej przyjęcie przez krytykę i ew. czytelników, tak? Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Kontekst? 09.04.11, 22:55 To byłoby logiczne. Nie napisałaś o jaki kontekst chodzi, ale być może chodzi o to, że książka w jakiś sposób wzbudziła reakcję, została zauważona, przyjęta przez czytelniczy rynek, znaczy krytyków i czytelników, bo czasem wydawane są książki, które przechodzą zupełnie bez echa. Odpowiedz Link
oryginalny.nick Re: Kontekst? 09.04.11, 23:05 Chodzi o pracę dyplomową. Jeden rozdział ma zawierać streszczenie i recepcję książki. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Kontekst? 09.04.11, 23:18 oryginalny.nick napisała: > Chodzi o pracę dyplomową. Jeden rozdział ma zawierać streszczenie i recepcję ks > iążki. A ta praca dyplomowa to w jakiej dziedzinie? Bo przecież każdy kierunek studiów ma swoje metodyczne standardy i definicji, czyli tego, co jest od nas wymagane pod pojęciem "recpecja książki", można szukać w odpowiedniej literaturze fachowej. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Kontekst? 09.04.11, 23:48 W takim kontekście ja bym raczej obstawiała, że to ma być Twój odbiór tej książki. Czyli innymi słowy streszczenie + recenzja. Bo streszczenie i opisanie tego jak książka została odebrana, to raczej odtwórcza praca, na moich studiach praca dyplomowa powinna mieć raczej nie tylko odtwórczy charakter. Chyba, że na Twoich jest inaczej - najlepiej dopytaj kogoś jak ma być i już. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Kontekst? 09.04.11, 22:59 Po polsku recepcja książki to jest po prostu jej odbiór. Bez kontekstu - w szerokim tego słowa znaczeniu. Tj. jak się sprzedała, jakie były recenzje, jakie były opinie czytelników, itd. Odpowiedz Link
nomina Re: Kontekst? 09.04.11, 23:55 Popieram. U nas na filologii recepcja tekstu oznaczała jego przyjęcie przez czytelników, krytykę, opinie w prasie itp. relacje świadczące o reakcji odbiorców na tekst. Oczywiście, ta recepcja może odnosić się zarówno do np. polemik krytyków na łamach różnorakich periodyków, jak i w postaci społecznej szeptanki, sprawiającej, że tekst rozchodził się "spod lady" albo ludzie doszukiwali się w nim jakiegoś "drugiego dna" (coś mi mgliście miga w pamięci, że tak było chyba z Tyrmandem). Odpowiedz Link
oryginalny.nick Re: Kontekst? 10.04.11, 01:36 gdyby to było takie proste ;-) Wydaje mi się, że jeszcze żadna krytyka nie ukazała się drukiem. Wiem, że powstała praca doktorska na temat twórczości A.B., ale pięknie oprawiona leży u kogoś w szufladzie. Póki co posiłkuję się tylko recenzjami w czasopismach i w zasadzie to moja praca jest twórcza. Wciąż ją tworzę ;-) O recepcję spytać się mogę tylko prof., ale na samą myśl... Problem jest taki, że moja pani promotor sama nie wie, jak ma wyglądać moja praca. Oddaje plan i mówi, że ok, a przy omawianiu WSZYSTKO skreśla i każe poprawić. Od 4 spotkań nie wiem, co właściwie powinnam pisać. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Kontekst? 10.04.11, 01:56 oryginalny.nick napisała: Wiem, że powst > ała praca doktorska na temat twórczości A.B., ale pięknie oprawiona leży u kogo > ś w szufladzie. Jeżeli praca doktorska powstała w Niemczech, to jest dostępna w bibliotece uniwersyteckiej (odpowiedzialnego wydziału) i pewnie możesz ją wypożyczyć. W Niemczech nawet prace dyplomowe są publicznie dostępne. Odpowiedz Link
izas55 Re: Kontekst? 10.04.11, 06:41 W Polsce z też są dostępne doktoraty są dostępne w bibliotekach instytucji gdzie były bronione Odpowiedz Link
moniach_1 Re: Kontekst? 10.04.11, 15:01 Magisterki też, ale chyba trzeba mieć jakieś upoważnienie od kogoś nad sobą (np. promotora) Odpowiedz Link
turzyca Re: Kontekst? 10.04.11, 15:14 moniach_1 napisała: > Magisterki też, ale chyba trzeba mieć jakieś upoważnienie od kogoś nad sobą (np > . promotora) Cwiczylam ten numer na UW, faktycznie musialam miec zgode promotora. I o ile dobrze pamietam wlasnie promotora, nie kogos innego, chodzilo o to, zeby utrudnic plagiat. Odpowiedz Link
turzyca Re: Kontekst? 10.04.11, 15:15 > O recepcję spytać się mogę tylko prof., ale na samą myśl... Problem jest taki, > że moja pani promotor sama nie wie, jak ma wyglądać moja praca. Oddaje plan i m > ówi, że ok, a przy omawianiu WSZYSTKO skreśla i każe poprawić. Od 4 spotkań nie > wiem, co właściwie powinnam pisać. To nie brzmi dobrze. To brzmi wrecz zle. Masz szanse zmienic promotora? Odpowiedz Link