Dodaj do ulubionych

Poduszki ortopedyczne

16.05.11, 19:09
Tyle sie naczytalam...ze funkcjonuja swietnie , i drugie tyle ze w ogole nie pomagaja...
Nie wiem ile juz czasu mecze sie z bolacym karkiem , z odretwieniem , z uciskiem w okolicach karku i lopatki.Sa dni kiedy budze sie z tak silnym bolem i " wykreceniem " karku ze nie moge nim poruszac ani w jedna , ani w druga strone.Wtedy grzecznie udaje sie do lekarza ktory zwykle przepisuje mi jakies tabletki na rozluznienie miesni i zaleca grzanie bolacego miejsca poduszka elektryczna.Sa tez dni kiedy kark mnie nie boli ale mimo wszystko czuje tam jakies napiecie.Czyli jednym zdaniem - cos tam jest nie tak.Lekarz zalecil zmienic poduszke na odpowiedniejsza ale tak naprawde nigdy nie powiedzial czy ma to byc poduszka ortopedyczna czy po prostu jakas inna , bardziej odpowiednia poduszka...
Moze Wy macie jakies doswiadczenia z owymi poduszkami?Pomagaja , czy nie pomagaja?Jakies konkretne firmy?
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 19:43
      IMHO jest super !

Słyszałam, że najlepsze są poduszki szwedzkie firmy valde www.valde.pl/poduszkiikorektory_vilab4.html i właśnie taką sobie kupiłam. Jest po prostu cudowna, idealnie przytula się do karku. Jeśli śpię bez niej np. na wakacjach jest mi dużo mniej wygodnie.
      Moja krewna, która miała poważniejsze problemy z kręgosłupem, jest tak uzależniona, że zabiera poduszkę na urlop ;-)
      • krisb65 Re: Poduszki ortopedyczne 30.09.11, 10:39
        Na początek sprostuję. Firma Valde produkuje poduszki w Polsce i takiej oczywiście są produkcji.
        Właściwie jedyne co łączy je ze Szwecją to tak jak w logo tej firmy - "Swedish design" :)
        Osobiście korzystałem dotychczas z poduszek firmy Sissel i wyżej wymienionej i niestety bardzo żałuję zakupu tej z firmy Valde. Miałem nadzieję, że jak kupię produkt polski i w cenie takiej jak poduszka szwedzka , to jakość będzie podobna. Niestety rozczarowałem się. Ten produkt powinien kosztować co najwyżej 1/3 swej ceny oferując taką jakość.
        Więcej takiego błędu nie popełnię i kupię produkt firmy sprawdzonej, do której mam zaufanie.
        • magdalaena1977 Re: Poduszki ortopedyczne 30.09.11, 16:48
          sio, spamerze !
    • azymut17 Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 19:48
      Mnie nie pomagała, była za twarda i kark dalej mnie bolał. Musiałam trochę pokombinować z różnymi zestawami poduszek i wyszło mi, że potrzebuję poduszki raczej miękkiej, ale bardzo wysokiej (w Ikei są poduszki o różnych wysokościach). Do tego muszę ją wymieniać, gdy się "ubije".
      Dlatego zbierz kilka poduszek z domu, poukładaj w różnych zestawach i zobacz, na którym czujesz, że po położeniu rozluźniają Ci się mięśnie. Ważne jest, w jakiej pozycji najczęściej śpisz - na plecach, czy na boku. Poduszka ortopedyczna jest tak twarda, że substytutem może być złożony koc z podwiniętym brzegiem.
      • doris.sol Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 20:11
        Musze sie przyznac ze mialam wczesniej jedna poduszke ortopedyczna ale byla to jakas taka zwykla piankowa konstrukcja ( bardzo tania zreszta byla wiec nie sadze zeby spelniala swoja funkcje ) , ktos mi chyba ja podarowal.Niestety po tygodniu powedrowala prosto do smieci.Byla strasznie niewygodna , zalamywala sie srodkiem , sztywna , nieprzyjemna w kontakcie ze skora.No i przede wszystkim - nie pomagala.Teraz przymierzam sie do kupna dobrej jakosciowo poduszki i dlatego chce zasiegnac porady.Stacjonarnie probowalam poduszek marki Tempur (www.tempur.es/LA-HISTORIA-DE-TEMPUR/TECNOLOGIA-TEMPUR.aspx ) . Baaardzo drogie i bardzo,bardzo...niewygodne jak dla mnie.Ekspedientka zapewniala o wysokiej jakosci , i rzeczywiscie , dostosowuje sie fantastycznie - ma sie wrazenie " wtapiania " w poduszke , jakby poduszka , kark i glowa byly jednoscia ale co z tego?Dla mnie material jaki tam zastosowano jest zdecydowanie za twardy.
        • doris.sol Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 20:18
          Cos tamten link nie teges...Tu poprawny www.tempur.pl/page23677.aspx
          • doris.sol Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 20:20
            A co to jest poduszka skandynawska???
    • estreno Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 20:08
      Ja bardzo polecam taką poduszkę. W nocy drętwiały mi dwa palce lewej ręki, miałam też mrowienia w łopatce - od kręgów szyjnych, potwierdzone badaniem rentgenowskim itd. Lekarz oprócz rehabilitacji zalecił mi poduszkę skandynawską. W sklepie rehabilitacyjnym dobrali mi poduszkę do długości szyi. Kupiłam poduszkę firmy Sissel. Nie była tania, ale nie żałuję. Dolegliwości ustały. Do spania na poduszce przyzwyczaiłam się pierwszej nocy, choć lekarz uprzedzał, że może to potrwać nawet i do dwóch tygodni. Poduszki z Ikei nie są podobno złe, ale szybko się "wyrabiają", więc na dłuższą metę opłaca się chyba zainwestować w droższy produkt. Ja na swojej śpię od roku i nie nie ma potrzeby jej wymiany. Kosztowała chyba ok. 150 zł, akurat wtedy podobna cena wychodziła z przesyłką przy zakupie internetowym, więc zdecydowałam się jednak na sklep rehabilitacyjny.
    • arwena-g Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 20:46
      Mój TŻ z powodu przepukliny rdzeniowej miał rwę barkową (straszna, kilkumiesięczna zmora). Od tego czasu śpi na poduszce ortopedycznej. Pierwszą kupił przez internet, ale była dla niego za niska (teraz śpię na niej ja) , drugą w Jysku i ta jest idealna. Obie mają,, że tak powiem "pamięć kształtu", ta z Jyska jest jakby podwójna, można wyjąć część i wtedy będzie niższa. Mnie też się śpi rewelacyjnie. Gdy zdarzy mi się noc poza domem, to zawsze wstaję połamana. Chyba też zacznę poduszkę wozić ze sobą;). Świetna sprawa, tylko naprawdę trzeba ją dobrać "do siebie".
    • turzyca Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 20:53
      Mi nie pomaga. Pewnie dlatego ze zazwyczaj spie 15 cm ponizej poduszki - praktycznie zawsze budze sie poza poduszka. Nie wiem, czy to nie swiadczy o jej wygodzie.
      Za to bardzo pomaga wizyta u fizjoterapeuty, ktory zdejmie skumulowane napiecie. Dziala zdecydowanie dluzej niz tabletki.
      • doris.sol Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 21:22
        No na pewno fizjoterapeuta moze wiele zdzialac.Sama poddaje sie serii masazow ktore przynosza duza ulge.Niestety bez odpowiedniej poduszki napiecie miesni karku powraca...Kazdej nocy krece sie i wierce , nie moge znalezc odpowiedniej pozycji wlasnie dlatego ze czuje sie niewygodnie.Nie mam duzego wyboru w sklepach stacjonarnych , musze sie zdac na zakupy przez internet. Wyczytalam ze wlasnie wysokosc poduszki ma kluczowe znaczenie.Odcinek miedzy szyja a koscia ramienia u mnie wynosi 10 cm.Z tego co wyczytalam wiec-powinnam miec poduszke niska i , jak na moj gust , srednio twarda.Musze poprobowac.W razie nie trafionego wyboru-zwroce do sklepu i zamowie kolejna i kolejna i kolejna...Az do skutku :-)
        • turzyca Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 21:36
          > No na pewno fizjoterapeuta moze wiele zdzialac.Sama poddaje sie serii masazow k
          > tore przynosza duza ulge.Niestety bez odpowiedniej poduszki napiecie miesni kar
          > ku powraca...
          No wlasnie nie masaze, a terapia manualna, u mnie to robi potworna roznice. No i u mnie napiecie jest efektem stresu, techniki relaksacyjne przydaja sie bardziej niz poduszka.
          • babus2 Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 23:11
            Witam

Śpię na poduszce ortopedycznej od dwóch lat. Uważam, że jest wspaniała, naj naj najwspanialsza. Małżowinek twierdzi, że niewygodna, ale jak tylko jest wolna to zaraz z niej korzysta :)
            Kupiłam w sklepie ze sprzętem ortopedycznym i taką opcję mogę z czystym sumieniem polecić.
            Sprzedawczyni - fizjoterapeutka przyniosła mi do zmierzenia kilka poduszek.
            W sklepie jest kozetka, można się wygodnie położyć i przymierzyć poduszkę.
            Gdy już wybrałam rozmiar, pani sprawdziła czy kręgosłup leży tak jak powinien.
            Zanim kupiłam to cudo, za radą rehabilitanta pod kark podkładałam zrolowany mały ręcznik, lub małego jaśka. Ponieważ to zmniejszało trochę ostry ból, postanowiłam zainwestować w poduszkę. Jednym słowem polecam
            Pozdrawiam
            PS Moim problemem są dwie przepukliny w obrębie kręgosłupa szyjnego, objawy: ból barku, ramienia, przedramienia, nadgarstka, mrowienie w palcach, drętwienie ręki
            • doris.sol Re: Poduszki ortopedyczne 17.05.11, 13:09
              Z pewnoscia sklep ze sprzetem ortopedycznym bylby najlepszym rozwiazaniem , ale niestety najblizszy taki sklep ma bardzo skromne zaopatrzenie - poduszek ortopedycznych tam nie maja.Oprocz , oczywiscie , wspomnianego wczesniej Tempura :-( .Znalazlam wczoraj dwa sklepy internetowe ktore posiadaja poduszki Sissel i Valde.Oczywiscie za nic na swiecie nie moge sie dopatrzyc kosztow wysylki zagranicznej.Naskrobalam wiec maila ale , jak do tej pory , odpowiedzi brak...:-/
    • joana.mz Re: Poduszki ortopedyczne 16.05.11, 23:41
      Mamy WellPur - są w Jysk

Małzonek jest zachwycony, ja nie. Stymże ja zawsze wolałam spać bez poduszki a ostatnio na takiej małej cienkiej "owieczce" więc ta ergonomiczna jest dla mnie zdecydowanie zbyt wysoka i twarda.
      • zooba Re: O/T 17.05.11, 09:34
        z tym, że

sorry, zabolało mnie w oczy :-)
    • pierwszalitera A materac? 30.09.11, 17:03
      Ja posiadam podłużną poduszkę marki Dunlopillo z lateksu. Najchętniej brałabym ją ze sobą w wyjazdy. Bez niej marnie i niewygodnie śpię. Duże, konwencjonalne, kwadratowe poduszki wyrzucam od raz z łóżka, po nich budzę się gwarantowanie ze sztywną szyją.
      Ale sama poduszka to nie wszystko. Jeżeli ma się po przebudzeniu ortopedyczne kłopoty, to winny może być też materac, niezależnie od tego, że boli w karku.
      • zuzaneczka1 Re: A materac? 10.10.11, 12:08
        No dobrze, ale czy taka poduszka sprawdza się również kiedy sypiam na boku? Nie zasnę na wznak:(
        • dadaczka ja też śpię na boku..na poduszce ortopedycznej :-) 10.10.11, 12:15
          takiej "z pamięcią". Zdarza mi sie sypiać na innych, ale na ortopedycznej mi najlepiej. Jakbym miała wybierać: normalna czy ortopedyczna to zdecydowanie ortopedyczna "z pamięcią" (takiej "bez pamieci" też używałam, mam do tej pory, ale z pamiecią jest wygodniejsza dla mnie)
          • zuzaneczka1 Re: ja też śpię na boku..na poduszce ortopedyczne 10.10.11, 12:19
            no to szykuje mi się inwestycja - opoduszkowanie rodzinki! :D Muszę tylko zrobić rozeznanie i dobrać każdemu wg potrzeb ;)
    • omah88 tutaj możecie przyjść i sprawdzić działanie 25.11.13, 15:55
      Mają na miejscu łózko i można poduszki od razu wypróbować
    • kizombalover Re: Poduszki ortopedyczne 26.11.13, 10:03
      Mąż i ja śpimy na takich z Jyska. Tempur bodajże, ale są różne rodzaje i trzeba sobie po prostu dobrać. Kupiliśmy takie trójwarstwowe, miękkie, dopasowujące się. Mąż śpi na trzech warstwach, ja sobie środkową wyjęłam, bo mi było odrobinę za wysoko. Nie zamienię się w życiu już na zwykłą poduszkę, chociaż oczywiście koszt jaki jest, każdy widzi.
      Kiedyś mieliśmy jakieś tańsze, ze zwykłej gąbki.... no niestety, to nie jest to samo. Robi się twarda, niewygodna, śmierdzi.
      • kizombalover Re: Poduszki ortopedyczne 26.11.13, 10:04
        A na boku oczywiście można spać, jak najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka