Dodaj do ulubionych

Dobry chirurg w południowej połowie Polski?

24.06.11, 21:15
Mam skierowanie do chirurga-onkologa, bo wskutek badania, o które też kiedyś pytałam, okazało się, że jeden z podejrzanych w moich oczach pieprzyków (ten, przez którego zaczęłam na wszelki wypadek układać się na noc w trumnie ;)) jest do zdecydowanego wycięcia jako "czerniakopodobny". I mam jeszcze takie coś na nodze, co mam już od lat, kiedyś dermatolog stwierdził, że to od ugryzienia pająka, a okazuje się, że to jakiś tam nowotwór łagodny, też do usunięcia.

No i lekarka pierwszego kontaktu zasugerowała mi, żebym znalazła sobie jakiegoś zaufanego chirurga, ale skąd u licha mam takiego wziąć, skoro generalnie nie chadzam do chirurgów jak matki z dzieckiem do piediatrów, często i regularnie?

No więc, rzecz jasna, walę na Lobby, bo gdzie indziej :) Ma któraś z Was zaufanego chirurga-onkologa, który na NFZ wytnie mi to co trzeba, a wszelkie kończyny zostawi na swoim miejscu? Zdążyłam się do nich dość przywiązać przez te dwadzieścia parę lat ;)

Najlepiej gdyby lekarz przyjmował w okolicach Krakowa, choć mogłabym też gdzieś dojechać, bo podejrzewam, że to tylko będzie jakiś nieduzy zabieg, a nie megaoperacja ;) Myślę, że w grę wchodziłby Śląsk powiedzmy czy kilkadziesiąt kilometrów w którąkolwiek stronę :) Chociaż może być też i Warszawa czy Łódź, możnaby się przy okazji z kimś na kawę umówić, a z drugiej strony i nad morze bym się przejechała gdyby się pretekst nadarzył ;)

Innymi słowy - pojechać bym mogła wszędzie chyba, byle chirurga namierzyć :) W sprawie dentystki już mi kiedyś pomogłyście, to moze i teraz się uda :)
Obserwuj wątek
    • nathd Re: Dobry chirurg w południowej połowie Polski? 24.06.11, 21:19
      Moja siostra miała wycinany pieprzyk, bo nie było wiadomo co :) Dobry chirurg z onkologii, blizna prawie niewidoczna - Wrocław, dr Tupikowski.
      Tutaj więcej namiarów:
      www.dobrylekarz.info/gabinet/wieslaw-tupikowski.htm
      Ja polecam :)
      • mania_aniam Lublin 24.06.11, 21:27
        Jesli do poludniowej Polski zaliczy sie Lublin, to polecam dr Kurylcio onkochirurgia.am.lublin.pl/?Kurylcio_Andrzej&normal . Przyjmuje na NFZ na pewno w przychodni na Staszica, to ta na przeciwko szpitala SPSK1.
    • jul-kaa Re: Dobry chirurg w południowej połowie Polski? 24.06.11, 21:47
      Mojej rodzinie pieprzyki usuwała ta pani: www.damian.home.pl/dermatologia/
      Nie wiem czy i gdzie przyjmuje na NFZ, ale może można się tego jakoś dowiedzieć. W każdym razie polecam ją.
      • jul-kaa Re: Dobry chirurg w południowej połowie Polski? 24.06.11, 22:30
        Chodziło oczywiście o panią dr Aleksandrę Gołębiowską
    • fanaberia.fanaberia Re: Dobry chirurg w południowej połowie Polski? 29.06.11, 00:07
      Lekarza w Krakowie nie polecę, bo żadnego nie znam. Kierowałabym się do Centrum Onkologii. Lekarka rodzinna nie może podpowiedzieć konkretnych nazwisk?

Sugerowałabym jednak, żebyś raczej zdecydowała się na zabieg blisko miejsca zamieszkania. Wszelkie podejrzane zmiany skórne należy wycinać z marginesem bezpieczeństwa. Więc pieprzyk jest mały, ale cięcie będzie (powinno być) kilka razy większe. W każdą stronę, także w głąb tkanek. Dla własnego komfortu lepiej jest móc wrócić od razu do domu.

Nie daj się też nikomu namówić na usuwanie tych zmian laserem. Muszą być wycięte tradycyjnie i wysłane do badania.

Trzymam mocno kciuki za szybkie i bezbolesne rozwiązanie.
    • kotwtrampkach Re: Dobry chirurg w południowej połowie Polski? 30.06.11, 10:16
      a myślałaś szukać w takim ranking lekarzy ? mnie się sprawdziły opinie w przypadku chirurgów stomatologicznych, moze co do onkologów też jest ok?
      w krakowie w szpitalu św rafała jest onkologia, ale nie wiem, czy można tam coś zrobić na nfz..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka