Dodaj do ulubionych

Internet: Aster, Netia czy Vectra?

01.08.11, 19:50
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenia z tymi firmami?
Dotąd mieliśmy Aster, ale teraz chcemy zrezygnować z pakietu internet+tv na rzecz samego internetu i Aster nie oferuje nam nic fajnego, a do tego ma dwuletnie lojalki.
Doradzicie?
Obserwuj wątek
    • victoria1985 Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 01.08.11, 20:52
      na pewno nie polecam Netii za jakość obsługi - długi czas realizacji podłączenia internetu nawet do 2 miesięcy !!! Vectrę miałam w moim rodzinnym mieście i było ok ale tez bez rewelacji, jeśli chodzi o obsługę klienta, ale za to szybkie podłączenie netu .
    • madzi1 Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 01.08.11, 21:57
      A nie macie opcji podłączenia do upc? My mamy tylko internet plus kilka kanałów przez internet (discovery, ng, tvn24 i jakieś dziecinne). Do tego internet jest po wifi z możliwością podłączenia chyba do 5 numerów ip.
    • tfu.tfu Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 01.08.11, 23:25
      Aster był bezkonkurencyjny i na 5 lat całe 2 awarie, a wymiana modemu w 2 dni i super miły pan technik :-)
    • marciasek Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 03.08.11, 00:39
      to zależy, czy chcesz głównie ściągać, bez wysyłania dużych plików (naprawdę dużych, np. do naświetlania) - czy nie. Nam akurat zależy na wysyłaniu i wszelkie oferty typu Netia czy Neostrada oferujące łącza asynchroniczne odpadają. Trzeba określić swoje potrzeby i do nich dobrać rodzaj łącza; promocje, lojalki i ceny powinny być kryterium rozpatrywanym w drugiej kolejności :)
      • jul-kaa Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 03.08.11, 07:56
        marciasek napisała:
        > to zależy, czy chcesz głównie ściągać, bez wysyłania dużych plików (naprawdę du
        > żych, np. do naświetlania)

Nie wysyłam duzych plików, rzadko mi się zdarzy 20MB. Czy w takim razie 1Mb na wysyłkę mi starczy?
        • marciasek Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 03.08.11, 10:02
          Pewnie, że tak :) Najwyżej poczekasz minutkę. Ja wysyłam po 500 - 600 MB i to dość często, czasem się zdarzy >1 GB. Dlatego ignoruję łącza asynchroniczne. Ale Ty właśnie takimi powinnaś się zainteresować, bo z reguły są tańsze od synchronicznych, a spełniają Twoje potrzeby.
    • virgaaurea Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 03.08.11, 09:45
      na pewno nie polecam vectry;
      mialam net w malej firmie operujacej na moim osiedlu (warszawa), caly czas bylo ok, dopiero kiedy firme kupila/przejela vectra zaczela sie katastrofa;
      przerwy i awaryjnosc byly koszmarne, zglaszane reklamacje iles razy ginely i potem sstwierdzano, ze niczego niezglaszalam; w koncu bylam zmuszona kazda reklamacje (po kazdym miesiacu) wysylac listem poleconym;
      co miesiac bylo iles awarii, a w umowie vectry bylo tak, ze dopoki ta awaria byla krotsza niz 24ha - firma nie ponosila zadnej odpowiedzialnosci;
      najgorszy byl jednak kontakt z dzialem obslugi klienta, never ever; nigdy nie spotkalam sie z gorszym bajzlem i gorszym odnoszeniem sie do klienta;
      zmienilam na aster (ktory juz kiedys mialam, jeszcze przed ta firma lokalna, ale sama telewizje, zrezygnowalam, bo niewiele bylo ciekawych kanalow), teraz znowu mam z aster i net i tv - jest znosnie cenowo, ale przede wszystkim od roku prawie nie mialam zadnej awarii (w vectrze bylo ich najmarniej kilka na miesiac), a to jest dla mnie najwazniejsze;
      moj brat mieszkajacy w zupelnie innej czesci wwy ma jeszcze vectre (tez nie przedluza umowy) i problem identyczny, jak mialam ja, wiec wyglada, ze nie jest to lokalne tylko;
      czasy, kiedy vectra byla solidna firma dawno sie skonczyly;
      Nie polecam;
      • vectra-01 Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 16.08.11, 10:35
        virgaaurea: Przerwy i zakłócenia w dostarczaniu sygnału były spowodowane uszkodzeniem światłowodu, podczas prac instalacyjnych, realizowanych przez firmę współpracującą z Vectrą. Awarie dotknęły nie tylko naszych warszawskich Klientów, ale abonentów Vectry z innych miast. W przypadku każdej awarii zawsze podejmujemy szybkie działania naprawcze.
        • virgaaurea nie wiem, ale nie vectra; 17.08.11, 16:16
          ja rozumiem, ze moze zdarzyc sie awaria;

ale jesli jest 4-5 awarii w miesiacu to jest przesada; bo przynajmniej w wwie w tej chwili standardy sa zupelnie inne; nie najlepiej swiadczy to o jakosci uslug; jesli takie uciazliwe i ponawiajace sie awarie jednak sie zdarzaly, od porzadnej i uczciwej firmy oczekiwalabym rekompensaty finansowej proporcjonalnej do uciazliwosci usterek;
          od kiedy przenioslam sie do konkurencji awarie cudownie zniknely; internet nie padl mi ani razu;

dzialania naprawcze panstwo owszem podejmowali, ale przynajmniej w moim przypadku nie byly szybkie jak na warszawskie standardy; a tlumaczenie, ze to "firma wspolpracujacaa z vectra" jest dla mnie zenujace - ja mialam jednego dostawce, ktoremu placilam, a komu i co panstwo zlecaja, to naprawde nie moja sprawa;

natomiast brak kompetencji pracownikow biura obslugi klienta jest juz niewybaczalny;
          w przypadku awarii powinni udzielac kompetentnych informacji; gdybym np. wiedziala, ze netu nie bedzie 3 dni, bo az tyle firma potrzebuje na naprawe, bo np. ma za malo ludzi, zeby ogarnac cala wwe i musi ich wyslac tam, gdzie ma wiecej abonentow czy z jakichkolwiek innych powodow, to zorganizowalabym sobie spokojnie prace inaczej; ale takiej informacji tez pracownicy nie byli w stanie udzielic;
          ginely zglaszane przeze mnie reklamacje, i telefonicznie i mailowo;potem pracownicy twierdzili, ze zadnych reklamacji nie bylo, mimo, ze podawalam dokladne dane od kiedy do kiedy netu nie bylo; przestaly ginac dopiero te wysylane listem poleconym; itd.

wszystko to sklada sie na to, ze firmy nie polecam;

• piemont12 Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 08.11.11, 11:08
        Podpisuję pod twoim postem wszystkim kończynami na raz ! Vectra doprowadza mnie do szału.. Kompletna ignorancja, łamanie umów z klientami , wręcz drwiny prosto w twarz..... Gdy dotarłem do biura obsługi{?} i zapytałem uradowaną blondynę, dlaczego
        jet tak, a nie jak powinno być, odpowiedział mi drwiąco " To proszę pojechać do Gdyni "..
        Cholera, dałem się namówić na umowę 2 -letnią....Może rzecznik Praw Konsumenta by tu zadziałał ? Proszę o podpowiedzi......
        • jul-kaa Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 08.11.11, 11:25
          My zdecydowaliśmy się jednak na Aster, wynegocjowaliśmy trochę niższy abonament.
          Vectra totalnie mnie zniechęciła nieuprzejmością obsługi. Zadzwoniła do mnie kobieta z Biura Sprzedaży chcąc zaoferować mi pakiet. Rozpoczęła monolog, więc weszłam jej w słowo mówiąc, że nie jestem zainteresowana. Na co ona wypaliła: "Dobre wychowanie wymaga, by nie przerywać osobie, która odezwała się jako pierwsza".
          • vectra-01 Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 16.11.11, 09:37
            Możemy jedynie przeprosić za zachowanie pracowników. Zapewniam, że pracujemy nad tym, aby takie sytuacje nigdy nie miały miejsca. W przypadku pracownika, który dzwonił - wszystkie rozmowy są nagrywane i takie przypadki można zgłaszać firmie.
            • jul-kaa Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 16.11.11, 14:50
              Zgłosiłam, mejlowo. Nie dostałam żadnej odpowiedzi od Państwa.
            • szakal79 Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 23.06.13, 23:40
              Dobrze ze tu wszedlem bo akurat udalo mi sie pozegnac beznadziejne Upc i zastanawialem sie nad Vectra... ale jak slysze o tych 4 awariach w miesiacu gdzie dopiero po 24h mozna reklamowac to sorry, nigdy. Stabilnosc lacza i jego dostpenosc 24h na dobe to podstawa.
        • daslicht Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 16.11.11, 20:53
          Mam w Trójmieście Vectrę niby 16 Mb/s, która muli wściekle i lubi się psuć. Serwisowi trzeba kilka dni przypominać, żeby naprawili.
    • mantha Re: Internet: Aster, Netia czy Vectra? 24.06.13, 10:36
      Tylko nie vectra!!!! nie dalej jak 3 tygodnie temu zakonczylismyz nimi umowe i nigdy przenigdy wiecej, przezylismy po prostu horror. winna tutaj jest obsluga klienta, na infolinii odbieraja jakies niedouczone cwoki, ktore maja przekazac sprawe dalej do zaltwienia i NIC z tego kompletnie nie wynika.
      nasza sytuacja byla taka: placilismy co miesiac rachunki na zly nr konta (ktorego sami rzecz jasna sobie nie wymyslilismy), jednoczesnie przysylali nam upomnienia, ze zalegamy, no to my wysylalismy skany rachunkow oplaconych, oni, ze dziekuja i ze mamy nadplate, po czym znowu ponaglenie i w rezultacie nam wylaczyli internet na 11 dni (tyle trwalo przeksiegowanie zaplaconej przez nas dawno kasy). nadmieniam, ze pracujemy w domu i M stracil z tego powodu 1/3 swojej pensji.
      musialam to opisac, bo to byl obled. zarowno wizyty jak i telefony nie dawaly nic. jak najdalej od nich, nigdy wczesniej nie przezylismy z zadna firma czegos takiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka