Dodaj do ulubionych

Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę dni

01.09.11, 14:49
A może któraś z Was ma jakieś namiary na fajną miejscówkę w górach - tak w okolicy do 150 km od Krakowa, więc jakieś Beskidy tak, ale Bieszczady to już za daleko (tak, wiem, że można, ale na razie myślę o czymś bliższym), Tatry niechętnie, bo nie lubię zakopianką jeździć (a raczej stać w korkach w drodze powrotnej ;))

Planuję jakiś wypad na 2-3 dni, ale nie mam absolutnie żadnych sprecyzowanych planów, więc ciężko mi przegrzebać net w poszukiwaniu czegoś, o czym nie wiem ;)

W każdym razie chodzi mi o fajne miejsce noclegowe (typu cokolwiek ale konie z własną łazienką), może być agroturystyka, pensjonat. Ważne, żeby było w ładnym miejscu, blisko jakichś szlaków.

Jakieś pomysły? :D
Obserwuj wątek
    • kry0 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 01.09.11, 20:59
      Odległość pasuje mi do Ustronia w Beskidzie Sląskim. Spędzam tam zwykle trochę urlopu bo jestem z tej częsci Polski. Spię www.ukrzysia.pl/ w domku nr 7 na parterze. Można obejrzeć zdjęcie 360 wnętrza. Kuchnia z wyposażeniem, łazienka, TV. Są to domki wybudowane na miejscu starych domków kampingowych
      Dobre miejscedla Ciebie bo przez kamping przechodzi czerwony szlak Beskidzki z Równicy na Czantorię.
      Atrakcji sporo, zależy co kto lubi. Są parki linowe, szyny z saneczkami, nawet Planetarium.
      I i piekne widoki z góry.
      • beniutka_bo Zawoja? 01.09.11, 21:12
        Zawoja i Babia Góra- wspaniałe widoki, fajne jedzenie (w miejscowych knajpach albo i blisko "Karczma Rzym" w Suchej B.). A i trasy są dość ambitne(polecam na Babią przez "Perć Akademicką")
        Namiarów na konkretny nocleg nie ma sensu chyba pisać,bo nie spełnia wymagań "łazienkowych".
        • koza-1985 Re: Zawoja? 01.09.11, 21:23
          o właśnie Babia, w zeszłym roku byłam we wrześniu i było cudnie

trudno schronisko na Markowych nazywac schroniskiem, myślę że powinno spełniać Twoje kryteria
          • yaga7 Re: Zawoja? 02.09.11, 05:48
            Mnie schroniska kojarzą się też z tym, że nawet jak są wypasione, a to widzę, że jest, to średnio można do nich podjechać samochodem i trzeba tam podejść. No chyba że w tym przypadku się mylę? :)
        • yaga7 Re: Zawoja? 02.09.11, 05:47
          Ambitne trasy to może jeszcze nie do końca dla nas, ale o tej Zawoi będę pamiętać!
      • yaga7 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 02.09.11, 05:46
        Dzięki za pomysł i za namiary, posprawdzam :)
    • beniutka_bo Pieniny 01.09.11, 21:21
      Dość popularne, ale piękne i dla każdego coś miłego da się znaleźć.
      1. Pieszo
      - Trzy Korony+Sokolica- wspaniałe widoki, może nawet na Tatry
      - Wąwóz Homole+ Wysoka
      2. Spływ Dunajcem- polecam, wspaniałe widoki- fajnie spojrzeć do góry na szczyty na których się było/będzie
      3. Trochę leniwie- kolejka linowa na Palenicę w Szczawnicy.
      • yaga7 Re: Pieniny 02.09.11, 05:49
        Wąwóz i spływ zaliczyłam, ale faktycznie o Pieninach nie pomyślałam ;)
        • ocisza Re: Pieniny 08.09.11, 12:28
          Pieniny mam na świeżo zaliczone - byłam w ostatni weekend w Niedzicy. Z Krakowa jechaliśmy zakopianką bez korków. Niecałe dwie godziny w każdą stronę. Drugi samochód wybrał jakieś objazdy bojąc się korków właśnie i ich dojazd był dłuższy. Jeśli chodzi o spływ Dunajcem to polecam rafting pod warunkiem, że jedziesz co najmniej kilkuosobową grupą. Super zabawa. Można zwiedzić zamek jak kto lubi, można połazić po górach albo pojeździć na rowerach. Rowerzyści zachwycali się możliwościami, ja nie próbowałam, więc tylko przekazuję.
          • domkaswiech Re: Pieniny 13.08.12, 10:10
            Jezeli Pieniny to zdecydowanie polecam Szczawnice. Duza baza noclegowa i turystyczna, jest gdzie zjesc i pospacerowac, szlaki raczej latwe .
            jeżeli wybierasz sie do tego miasta to polecam nocleg w szczawnicy
            Ceny przystepne, czysto i spokojnie :-)
            • 123-turysta Re: Pieniny 12.10.13, 10:52
              Szczawnica to jak najbardziej dobry wybór jeśli mówimy o Pieninach. Ja również polecam Jaworki - w sumie nie daleko. Dla wszystkich zainteresowanych wpis na blogu serwisu 123Nocuj.pl.
              Przy okazji, w serwisie można również dodać bezpłatne ogłoszenie swojego obiektu.
            • kryspianmw Re: Pieniny 05.06.15, 10:30
              Z tym spokoje to nie przesadzałbym, w maju i czerwcu jest jednak sporo turystów na najbardziej uczęszczanych szlakach.
    • inez69 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 01.09.11, 21:25
      Szkoda, że nie Tatry, bo wynajmujemy pokoje w Kościelisku pod Zakopanem.
      • beniutka_bo Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 01.09.11, 21:30
        Ehh,szkoda,że nie wiedziałam o tym rok temu;(
        Ale nic,co ma wisieć.... Będę pamiętać :D
      • yaga7 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 02.09.11, 05:50
        W sumie do Kościeliska można podjechać od drugiej strony, przez Czarny Dunajec, więc nie jest to zła miejscówka :)
        A macie jakąś stronę internetową, czy jakby co, pisać na gazetowego?
      • 100krotna Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 13.10.13, 12:03
        Inez, czy ja mogę poprosić o namiary na pocztę gazetową? Kila razy do roku wybieram się na weekend w góry a gospodarze "mojego" domku wycofali się z wynajmowania pokoi. Kościelisko znam, wszystkie ferie i wakacje dzieciństwa spędzałam na Karpielówce ;)
    • madzi1 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 01.09.11, 21:35
      Ja w tym roku znalazłam super miejscówkę, ale w Sudetach. Nie spełnia twoich wymogów odelgłościowych bo to pewnie jakieś 300 km z Krakowa... Ale warto się tam wybrać jak ktoś lubi kompletne odludzia i bliskość szlaków...
      dwaborsuki.pl/
      • yaga7 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 02.09.11, 05:51
        Sudety planujemy kiedyś tam też, wiec dzięki za namiary, zachowam sobie na przyszłość! :)
        • madzi1 Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 02.09.11, 10:26
          No to baaardzo polecam Sudety! Bardzo dużo ciekawych rzeczy do zobaczenia, a i do czech blisko. Można przy okazji do Pragi wyskoczyć na jeden dzień, albo do przygranicznych wiosek na smażony ser i zupę czosnkową :)
    • marciasek a może Leśniakówka? 08.09.11, 00:43
      Glichów jest dość blisko, a miejscówka bardzo fajna: www.lesniakowka.pl/
    • yaga7 Nadal szukam czegoś podobnego :) 25.10.12, 08:29
      Podrzucam do góry - tym razem szukam miejscówki na okres sylwestrowy, w sumie najchętniej to bym się zaszyła w jakiejś dziurze w lesie w górach, ale z udogodnieniami (typu łazienka) i pięknym widokiem :)

Wszelkie namiary mile widziane, jak nie skorzystam ja, to może ktoś w przyszłości :)
      • mniickhiateal Re: Nadal szukam czegoś podobnego :) 12.10.13, 11:06
        A takie coś jak Eris w Krynicy bierzesz pod uwagę? Bo tam jest bosko rozpieszczająco i człowieka masują i nieźle karmią, widoki są wspaniałe, liczne szlaki piesze (na których jest pusto i można się do woli wyhasać, a potem wrócić do wygód) i jak się jeździ na nartach, to też ponoć bardzo i owszem stok pod drzwiami.

Tylko że Sylwester to dla nich najbardziej największy high season i nie wiem, jak z miejscami, plus może Ci nie harmonizować liczna ludzkość w hotelu z koncepcją zaszywania. Ale pokoje są bardzo ciche, SPA ma sensowny system rezerwacji niekolidujących terminów, a jak się tylko trochę wejdzie 2 metry do lasu, to już ich wszystkich nie ma i jest tylko pięknie.
    • velika Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 12.10.13, 20:52
      W Beskidach z kwater prywatnych mogę polecić to miejsce w Korbielowie:
      e-turysta.net/pensjonat-koliba-korbielow-120655.html
      czysto, pokoje w łazienkami, a ceny niskie. Można z Korbielowa iść na Pilsko, a tam nocować w Schronisku na Hali Miziowej - które jest raczej hotelem, aczkolwiek bardzo fajnym i złego słowa nie powiem.
      Może komuś się przyda ;)
    • 123-turysta Re: Turystycznie - Beskidy i insze góry na parę d 13.10.13, 08:46
      W Pieniny można z Krakowa dojechać za ok. 2h. Po prostu w miejscu gdzie kończy się droga ekspresowa zjeżdżamy z Zakopianki na 968 na Mszaną i tamtędy spokojnie do Krościenka albo do Szczawnicy lub dalej na jaworki. Proponuję wycieczki z Krościenka oczywiście Trzy Korony, Szczawnica np. na Wysoką (najwyższy szczyt Pienin) albo Przechyba (trochę dłuższa wycieczka) w Jaworkach wąwóz Homole i chyba już trzy dni minęły na wysokich obrotach ;-). Opis wycieczki w Jaworkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka