26.09.11, 22:48
Powiedzcie mi, czy kazdy nowy posiadacz nawigacji bawi się z nią w "zaraz cie wykiwam"?
Bo my od trzech dni jeździmy z nawigacją i celowo obieramy inne niż sugerowana trasy śmiejąc się do rozpuku z nerwowych reakcji pani: "TERAZ skręć w prawo" "ZAWRÓĆ i skręć w lewo!".
No wiem, idioci.

Ale ad rem. Nasza nawigacja (Navigon) ma wgraną mapę, na której... nie ma naszego osiedla :) Chcielibyśmy wgrać jej nowszą mapę - czy to jest możliwe? Czy trzeba wcześniej zdjąć jakąś blokadę? Czy można o zrobić bezpłatnie? Jakie mapy są najlepsze? Czy są mapy ze zdjęciami terenu?
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: Nawigacja 26.09.11, 23:04
      Wejdź na stronę producenta i poszukaj aktualizacji.
      Reszty nie wiem, mam innego GPS-a.
    • kis-moho Re: Nawigacja 27.09.11, 09:48
      > Powiedzcie mi, czy kazdy nowy posiadacz nawigacji bawi się z nią w "zaraz cie w
      > ykiwam"?

Ja zawsze uwazam, ze i tak wiem lepiej (przynajmniej w mojej szeroko pojetej okolicy). Nawigacji wlasnej nie mam (bo wiem lepiej) ale jak jezdze z cudza, pasazerowie robia sie lekko nerwowi. Zupelnie nie wiem dlaczego :o)
      • besame.mucho Re: Nawigacja 27.09.11, 09:55
        To tak jak ja :). Jadę po trasie, którą znam (albo nie znam, ale sprawdziłam najlepszą drogę na mapie) i nawigacja zawsze każe mi skręcać w jakieś głupie miejsce. Ja jeszcze do tego należę do osób, które gadają z przedmiotami, więc jak nawigacja mówi "skręć TERAZ" to ja mówię "chyba sobie żartujesz" (a jak jestem zdenerwowana to nieco brzydziej). Pasażerowie u mnie też się jacyś dziwni robią ;)
        • kis-moho Re: Nawigacja 27.09.11, 09:59
          > Jadę po trasie, którą znam (albo nie znam, ale sprawdziłam na
          > jlepszą drogę na mapie)

O to to. Dla mnie nawigacja ma sens w obcych miastach, kiedy chce dojechac w konkretne miejsce, albo tylko z tego miasta wyjechac - a jest to 10. miasto na trasie. W innych przypadkach - mam mape i planuje przed droga ktoredy bedzie lepiej/ladniej/szybciej.

> Ja jeszcze do tego należę do osób, które gadają z przedmiotami,

Ja mowie do nawigacji moich rodzicow per "pani Kasiu". Pani Kasiu, pani chyba zartuje. Miny pasazerow - bezcenne :o) ale ja sie jakos nie moge oduczyc.
          • besame.mucho Re: Nawigacja 27.09.11, 10:04
            Dokładnie, ja korzystam w zasadzie też tylko w obcych miastach :).

Mi jeszcze zostało cb radiowe przyzwyczajenie do nazywania rozmówców na trasie kolegami, więc nawigacja słyszy też dłuższe wypowiedzi typu "kolego, jak nie wiesz jak mi pomóc, to nie staraj się wymyślać na siłę, bo tylko mnie mylisz!"
            • jul-kaa Re: Nawigacja 27.09.11, 11:17
              My na razie jeździmy po Warszawie i raczej sprawdzamy, co nam zaproponuje nawigacja, a jedziemy i tak swoją trasą.
              Ustrojstwo bardziej może się przydać w czasie wakacji, kiedy zwiedzamy różne dziwne miejscowości.
        • yaga7 Re: Nawigacja 27.09.11, 10:39
          U nas jest tak, że ja jako kierowca sprawdzam sobie na mapie, a Luby jako pilot wrzuca info do nawigacji. Było już tak, że się nie dogadaliśmy i ja sobie na mapie sprawdziłam jedną drogę, a nawigacja z Lubym wymyślili inną. I potem w środku trasy wielkie zdziwienie, bo ja w prawo, nawigacja w lewo ;)) Oczywiście moja droga była lepsza, hehe ;))

Po Krakowie jeździmy zawsze bez nawigacji, bo jeździmy tam, gdzie znamy. Ale po obcych miastach nawigacja jest super, pod warunkiem, że nie ma objazdów ani remontów, bo to też nam się przydarzyło. Objazd w lewo, nawigacja w prawo w ślepą uliczkę zamkniętą z powodu remontu. Nawigacja na most, a most od paru lat nieczynny. I tak dalej.
    • magdalaena1977 Re: Nawigacja 27.09.11, 10:05
      Ja na początku raczej testowałam na zasadzie "a co Marzenka sobie wymyśliła". I niektóre trasy (typu dom - babcia) ma całkiem fajne. Generalnie lubię jeździć z nawigacją po Warszawie, bo liczy mi przewidywany czas dojazdu do celu.

Co do aktualizacji - ja mam Automapę i ona aktualizuje się się co kilka miesięcy - tj. dostaję maila i muszę sobie ściągnąć z ich strony na kartę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka