diuszesa
24.10.11, 17:52
Zainspirowana wątkiem (powstałym pod wpływem inspiracji innym wątkiem ;-) ), pozwalam sobie założyć kolejny wątek :-)
Wydaje mi się, że w Polsce tradycje słowiańskie są mało znane - gdzieś tam komuś dzwoni o jakiejś nocy Kupały i Dziadach, ale właściwie nie wiadomo, z czym to się je. Jak zauważyła Maith w wątku o komercjalizacji tradycji - możemy się w Polsce poszczycić większą znajomością mitologii greckiej i rzymskiej, niźli słowiańskiej.
Obchodzimy święta chrześcijańskie (które zresztą też czerpią z praktyk pogańskich), przejmujemy święta amerykańskie i irlandzkie, a o tych pradawnych nie wiemy nic, lub nie chcemy pamiętać, nie chcemy nawet wspominać, żeby nie zasłużyć sobie na miano nacjonalisty albo poganina.
Ja sama nie wiem wiele nt. słowiańskich tradycji - wiem, co to były Dziady, ale nie wiem np. co to jest noc Kupały (to jest to samo, co noc świetojańska, tylko przed chrystianizacją? - przepraszam za ignorancję). Z innych tradycji - znam Andrzejki (czasem nawet leję wosk - ostatnio z kolegami - facetami w moim wieku ;-) , ostatki i..... No właśnie - co jeszcze?
Może w tym wątku lobbystki mogłyby przybliżyć znane im tradycje oraz podzielić się sposobem na kultywowanie ich we współczesnym świecie, wśród znajomych i rodziny?