Dodaj do ulubionych

LWW komórka - jaką umowę wybrać?

07.11.11, 23:56
Hej dziewczyny,

w niedzielę po ośmiu latach wracam do Polski.
Jedną z rzeczy, o których nie mam pojęcia, jest wybór sieci komórkowej i modelu płacenia – karta, mix, abonament. Jest gigantyczna oferta, a ja nie mam pojęcia, co wybrać.

Dotąd patrzyłam na Orange, bo mam większość rodziny w Orange, ale może jest też coś innego. Nie mam pojęcia, jak oszacować ilość potrzebnych mi wliczonych minut czy smsów.

Nie potrzebuję telefonu, bo mam. I do tego telefonu chciałabym mieć jakiś pakiet internetowy (danych), nie musi być dużo, wystarczy mi z 200 MB w miesiącu.

Ale nie mam pojęcia jeszcze, ile będę używać telefonu, ile i do kogo będę dzwonić. Na pewno ważny jest dla mnie kontakt zagraniczny do Niemiec, czyli przynajmniej jakaś możliwość wysyłania w miarę tanich SMSów za granicę, a może wiecie, czy istnieje jakiś pakiet, umowa czy opcja, która umożliwia np. tańsze rozmowy z jakimś zagranicznym numerem?

I jeszcze pytania: czy w Polsce standardowo są umowy komórkowe na rok lub więcej czy istnieją też takie np. na miesiąc. I czy np. jeśli zacznę od jakiegoś małego abonamentu (= mało minut/smsów miesięcznie) to czy można go w trakcie trwania umowy zwiększyć bez dodatkowych opłat czy czekania aż się umowa skończy?

Kilka wybranych numerów w Polsce do dzwonienia bez ograniczeń też by było fajne, ale gdybym miała np. jakoś bardzo dużo minut to może to nie ma znaczenia.

W ogóle nie wiem, jak się zabrać za to szukanie. Rozważałam też, żeby na początku mieć telefon na kartę po prostu, a jak się rozejrzę to podpisać jakąś umowę.

A właśnie, czy do podpisywania takiej umowy są potrzebne jakieś zaświadczenia o zarobkach czy mogę ją sobie podpisać tak po prostu - bez tego? Nie mam pojęcia, jakie są zwyczaje... całe moje dorosłe życie spędziłam za granicą i teraz będę się wszystkiego uczyć :)

(możliwe, że otworzę podobne wątki jeszcze w innych takich tematach... :P)
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 00:17
      W wyborze Ci nie pomogę, bo też nie ogarniam tych ofert. Najlepiej zorientować się, na jakie numery będziesz dzwonić i do tego wyliczyć abonament/kartę lub mix (czyli telefon na kartę + aparat).
      Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć abonament na mniej niż 2 lata. Patrzyłam na razie w Erze - to jest minimum. Wykaz honorowanych dokumentów do podpisania umowy dla obywateli RP:
      www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/stali_klienci/obsluga_klienta/pomoc/pakiet_informacyjny/wymagane_dokumenty/os_fizyczna_rp
      Możesz poszukać jeszcze w pozostałych sieciach, czyli Orange, Play i Plus (to chyba wszystkie, nie licząc tych supermarketowym i "jedynie słusznego radia"?).
      • miss-alchemist Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 09:29
        > Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć abonament na mniej niż 2 lata.
        Na pewno play oferuje roczne umowy, jeśli nie bierze się nowego telefonu.

Natomiast ja przychylam się do odpowiedzi Agafki, zeby najpierw spróbować na kartę i tu Heyah ma bardzo dobrą ofertę, podobnie Play Fresh (ale nie wiem jak w Play jest z ofertą za granicę). Heyah na kartę ma meganiską stawkę za internet (2 gr za 100kB), po każdej rozmowie przedłuża wartość konta na rok. Zrezygnowałam z Heyah tylko dlatego, że chciałam telefon na abonament. Na abonament najkorzystniejsze umowy ma natomiast Play (a przynajmniej miał w czerwcu, kiedy studiowałam oferty przed podpisaniem umowy).

Ja_joanna - nastaw się, że będzie CHOLERNIE drogo. Polska ma chyba najdroższą telekomunikację w całej UE, koszty połączeń są wręcz nieprzyzwoite.
      • zenobia44 Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 10:27
        Na 100% Orange ma takie abonamenty na rok (chyba warunkiem jest to, że nie bierzesz wtedy tego ichniejszego telefonu) i jest możliwość zwiększania abonamentu u nich - czyli na początek bierzesz ten niższy/tańszy, a potem podwyższasz.
        Umowę podpisywałam na kogoś, możesz tym się ratować, adres korespondencyjny i tak podasz swój, a i tak wysyłają smsem kwotę z faktury, którą masz do zapłacenia.
        Trudno mi polecać akurat Orange, bo uczciwie mówiąc mnie ta firma wkurza (np. w zeszłym roku (podpisuję na rok) miałam świetną umowę, mnóstwo darmowych minut - nie byłam w stanie ich zużyć, a w tym roku o połowę mniej wszystkiego, mimo, że logika wskazywałaby na coś odmiennego, np. bo jestem stałym klientem czy bo usługi tanieją), ale jak zaczęłam u nich naście lat temu tak ciągnę u nich siłą bezwładu.
        U nich na stronie jest demo kalkulacja, możesz sobie zobaczyć co by ci zaproponowali w ustalonych przez ciebie granicach.
        Aha, od zeszłego wprowadzili taki kruczek w umowie, który mówi o tym, że po zakończeniu terminu umowy (np. tego 1 roku) automatycznie przedłuża się umowę - nie na czas nieokreślony (czyli możesz zerwać kiedy chcesz bez sankcji), ale na kolejny rok, i wtedy jeśli chcesz zerwać umowę płacić "karę" (ergo - trzeba terminu pilnować końca umowy).
        • zenobia44 Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 15:06
          Chyba przestanę pisać posty w trakcie innych czynności:
          > na czas nieokreślony (czyli możesz zerwać kiedy chcesz bez sankcji), ale na[i
          > ] kolejny rok[/i], i wtedy jeśli chcesz zerwać umowę płacić "karę" (ergo - trze
          > ba terminu pilnować końca umowy).

ma być:
          na czas nieokreślony (czyli możesz zerwać kiedy chcesz, bez sankcji), ale na kolejny rok i wtedy jeśli chcesz zerwać umowę musisz płacić "karę" (ergo - trzeba pilnować terminu końca umowy).

przepraszam
    • agafka88 Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 01:17
      to może najpierw weź na kartę, a potek jak oszacujesz, jakie masz faktycznie potrzeby podpiszesz umowę?

Heyah na kartę ma opcję tańszych rozmów za granicę i jakiś limit darmowego internetu, sprardź sobie ich ofertę:
      www.heyah.pl/#/na-karte/nowa-heyah/taniej-za-granice
    • koza-1985 Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 10:58
      od 8 lat mam telefon w plusie i jestem zadowolona. umowa standardowo jest na 2 lata, jeśli nie biorę telefonu to na rok. jako stary klient mam jakieś dodatkowe minuty itp. Mój Kozioł ma umowę w playu dużo korzystniejszą, ale firmową.
      Kup starter na kartę na początek i odwiedź salony kilku sieci, porównaj oferty i wybierz najlepiej spełniająca Twoje wymagania.
    • besame.mucho Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 12:18
      Zastanów się też czy często będziesz jeździła gdzieś poza miasto (na tyle często, że będzie Cię wkurzał brak zasięgu). Ja mam Plusa, fajne jest to, że wychodzi mi chyba najtaniej, ale są i dwa minusy. Po pierwsze ten zasięg - ja akurat wyjeżdżam często na działkę i potwornie wkurzające jest to, że znajomi z T-mobile łażą sobie po domu i gadają przez telefon, a ja jak jest minus dwadzieścia i nagle dzwoni ważny telefon, to w tiszercie i kapciach wyskakuję na mróz na werandę, bo nigdzie indziej nie mam takiego zasięgu, żeby odebrać telefon. Drugi minus jest taki, że jestem u nich chyba od 9 lat i nie mam ŻADNYCH zniżek. Kiedy proponują mi nową umowę, to jest to na takich samych zasadach, na jakich proponowana jest umowa nowemu klientowi (sprawdzam zawsze w internecie). Żadnej zniżki, żadnych dodatkowych minut, żadnych fajniejszych telefonów, nic. Dopiero kilka dni temu (kończy mi się niedługo umowa) jak to nich zadzwoniłam i zapowiedziałam, że poważnie myślę nad przeniesieniem się od nich do T-mobile nagle się okazało, że przy nowej umowie na pewno będą mieli mi do zaoferowania coś ciekawego.

Jeśli jeszcze nie wiesz jak będziesz używała telefonu, weź jakiś niedrogi zestaw na kartę, poużywaj miesiąc czy dwa i zastanów się nad takimi rzeczami:
      - czy są numery pod które dzwonisz znacznie częściej niż pod inne i dłużej rozmawiasz?
      - w jakich sieciach są te numery?
      - czy to jest wiele różnych numerów czy np. jeden/dwa? (to ważne, bo od tego zależy czy bardziej będzie Ci się opłacało wybrać sieć, która po prostu ma tanie minuty do tej samej sieci, czy sieć, w której masz bajer typu "do trzech numerów dzwonisz za darmo")
      - co robisz częściej - dzwonisz czy smsujesz?
      - czy często łączysz się przez telefon z internetem nie tylko tam, gdzie jest jakaś sieć i możesz podłączyć się do niej za darmo, ale tam, gdzie za to płacisz?
      - czy często używasz telefonu w miejscach, gdzie jest słaby zasięg?
      - czy jesteś gadżeciarą? (w sensie czy podpisując kolejne umowy będziesz liczyła na wypasione komórki - Plus ich np. prawie nie ma w ofercie, a jak ma, to są nieprzyzwoicie drogie)
      • helenka333 Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 13:32
        z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że najlepszy zasięg ma właśnie Plus. Używałam każdej sieci oprócz Play, i stwierdzam, że tam gdzie nie miałam zasiegu w Orange i już długo nie miałam w dawnej Erze to Plus spokojnie działał :) Pewnie Twoja działka jest z kolei w takiej plusowej dziurze ;) Co do Play to miał go mój TŻ i katastrofa... (z resztą Play korzysta z nadajników Plusa i jeśli na jednym nadajniku kończą się 'miejsca', a ktoś z numeru Plusa próbuje się przez niego połączyć to żeby zrobić mu miejsce wywalany jest pierwsze lepszy numer Play i wtedy połączenie się rozłącza), czasem jak dzwonię na jakiś numer Play to odbiera ktoś zupełnie inny i z kontekstu rozmowy wychodzi, że ta osoba też się próbuje z kimś połączyć, czyli oboje dzwonimy do swoich znajomych a łączymy się ze sobą.
        Co do oferty Play ciągle ma najlepszą, ale nie odbiega już tak bardzo od reszty jak na początku istnienia. Pozostałe sieci mają podobną ofertę i tak naprawdę najlepiej wybrać tę, w której ma się najwięcej znajomych. Umowę możesz podpisać na rok w każdej sieci, ale jak masz dobry aparat to po co Ci umowa? Wybierz kartę na doładowania bez żadnych umów.
        • besame.mucho Re: Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 13:39
          > z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że najlepszy zasięg ma właśnie Plus.

Wiem i dlatego te X lat temu wybrałam Plusa. No ale się okazało, że u mnie jest akurat plusowa dziura. T-mobile ma tam świetny zasięg, Orange przyzwoity, a ja latam na werandę ;). Także jeśli mamy miejsce, w które często wyjeżdżamy, to warto nie ufać całkowicie mapkom zasięgu na stronach internetowych, tylko sprawdzić samemu.

Plus ma taki plus ;), że Solorz jest też właścicielem telewizji i Aero i ma plan (jako pierwszy w Polsce) zrobić telewizyjno-internetowo-komórkowe kombo. Jeśli mu się uda, to pewnie klienci Plusa będą mieli najsensowniejsze ceny różnych dosyć ciekawych usług.
          • helenka333 Re: Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 13:45
            Tak, ale zanim Solorz zacznie działać to jeszcze troszkę czasu minie :)
            • ja_joanna Plus 08.11.11, 15:20
              Taaa, jak na razie na temat oferty Plusa nie dowiedziałam się z ich strony nic, ponieważ mają podział na aktualnych i nowych klientów. Nowi klienci to wg nich tacy, którzy przechodzą z innej sieci... W ich głowach najwyraźniej nie istnieje przypadek klienta, który wcześniej nie miał polskiej komórki na abonament w ogóle (kiedyś miałam - w Idei, ale to było 10 lat temu ;-)), więc przez Internet chyba się nie dowiem, jakie mają taryfy (albo będę szukać dalej).

"najlepsza oferta" jest imo rzeczą dość subiektywną.
              • besame.mucho Re: Plus 08.11.11, 17:35
                > ponieważ mają podział na aktualnych i nowych klientów

A ja, tak jak pisałam, jako aktualny klient dostaję oferty jak dla nowych klientów, żadnych zniżek, więc nie wiem po co ten podział :)

P.S. Strona Plusa jest okropna od kiedy pamiętam. Do tego wyszukiwarka komórek, przy której wariuję ile razy próbuję skorzystać (czyli zawsze jak podpisuję nową umowę, pytam jakie komórki mi proponują i słyszę, żebym weszła na stronę i zaznaczyła w wyszukiwarce taki i taki abonament, i proponują mi dokładnie takie w takich cenach).
                • maggianna Re: Plus 09.11.11, 15:15
                  Mam Plusa od kilkunastu lat i moze znizek nie ma, ale przy kazdej nowej umowie dostaje calkiem spore pakiety darmowych minut - one sa wpisane w regulaminie i wydawalo mi sie ze dodawane sa automatycznie wiec dziwnie ze nic nie dostalas. Dostaje tez zazwyczaj dobre oferty na nowy telefon - umowe przedluzam za kazdym razem gdzie indziej i nie mialam nigdy problemu z dodatkami dla stalych klientow.
                  • besame.mucho Re: Plus 09.11.11, 15:26
                    Kuźwa. Dziewczyna mojego brata mówi to samo, że dostaje zniżki i fajne propozycje. A ja i brat nic, chociaż mamy wyższy abonament. Jeśli z nich nie zrezygnuję to sobie z nimi poważnie pogadam!
                    • kk345 Re: Plus 09.11.11, 16:24
                      besame, pogadaj, bo o ile zniżek Plus nie daje, to w każdej kolejnej umowie masz więcej minut niż wcześniej za podobne pieniądze. Po prostu nowe taryfy są zawsze "bogatsze" niż stare. Idź do punktu Plusa (najlepiej poza centrum handlowym, punkty w centrach maja duża rotację pracowników i kiepskie warunki do długich rozmów) i poproś o porównanie swojej obecnej taryfy do nowych taryf Do Usług- nie ma bata, żeby wyszło na gorsze:)
          • anka-ania Re: Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 18:03
            besame.mucho napisała:

> No ale się okazało, że u mnie jest
            > akurat plusowa dziura. T-mobile ma tam świetny zasięg, Orange przyzwoity, a ja
            > latam na werandę ;).

Besame, może to nie sieć ma dziurę, a telefon kiepską antenę? Spróbuj włożyć kartę do innego aparatu.
            • ja_joanna Re: Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 19:14
              Może być też tak, że masz przestarzałą kartę SIM. Miałam taką sytuację tutaj, że w w którymś momencie we własnym domu, w środku Berlina, musiałam skakać przy oknach albo wychodzić na balkon, żeby uzyskać zasięg. Zgłosilam się do BOK no i się okazało, że mam starą kartę SIM, a oni zmodernizowali sieć. Po zmianie karty problem zniknął.
              • besame.mucho Re: Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 21:47
                Niestety - wszystko wypróbowane. Karę sim z tego powodu wymieniłam, do różnych telefonów wkładałam i nic. Dziura i już. Ja, mój brat i jego dziewczyna - wszyscy mamy Plusa i różne komórki. I wszyscy latamy gadać na werandę. Znajomi z T-mobile i Orange gadają gdzie chcą.
                To jest czarna dziura, środek lasu. Kiedyś tam żadna sieć w ogóle nie łapała, teraz tamte dwie już łapią dobrze, Plus tylko wymaga wyjścia z domu. W lecie mi to nie robi, ale w zimie wolę gadać w ciepełku ;)
                • kk345 Re: Każda sieć ma dziury w zasięgu, ale 08.11.11, 22:28
                  Pociesz się, że gdzie indziej Plus jest, a Orange ma dziurę- zemsta:)))
                • helenka333 Ajak nowy masz telefon? ;> 09.11.11, 15:00
                  Próbowałas przełączyć zasięg w telefonie z 3G na zwykły?
                  • besame.mucho Re: Ajak nowy masz telefon? ;> 09.11.11, 15:25
                    Tajest. Nie działało ani w poprzedniej erze, kiedy 3G jeszcze po prostu nie było, ani teraz, kiedy 3G przestawiałam na zwykły (mam kumpla pracującego w branży telekomunikacyjnej i większość pomysłów na to co mam zrobić żeby działało mam od niego, więc chyba wykorzystałam już wsjo co się dało ;) ).
                    Nic to, albo się przerzucę na T-mobile albo będę biegała na werandę i czekała aż Plus wypełni tę dziurę. Podobno względnie niedaleko mojej działki ustawili jakiś nadajnik Aero, więc może i komóry tam podepną i będzie działało :)
    • milstar Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 12:29
      W T-Mobile masz możliwość abonamentu z rozmowami w UE wliconymi w abonament. Za sms-y już niestety się płaci
    • ja_joanna A dla firm? 08.11.11, 15:23
      A macie jakieś doświadczenia z komórką na firmę? Bo to też jest opcja, którą rozważam, myślę, że najpóźniej w styczniu ruszę ze swoją działalnością, więc mogłabym sobie wykupić abonament na firmę. Wiecie coś, jakie są wtedy ograniczania i jakie są możliwości? Co z prywatnymi rozmowami prowadzonymi przez taką komórkę? Warto mieć dwie - prywatną i służbową?
      Czy są jakieś plusy komórki na firmę względem prywatnej?
      • kk345 Re: A dla firm? 08.11.11, 22:27
        Jeśli masz firmę, masz automatycznie korzystniejszą ofertę dla firm- więcej minut i tańsze telefony w porównaniu do oferty prywatnej. Nie warto raczej mieć dwóch, zawracanie głowy i podwójne koszty, chyba, ze przewidujesz lawinę telefonów firmowych- wtedy wygodnie jest mieć drugi numer dla rodziny a służbowy wyłączać.
        Najrozsądniej byłoby mieć telefon w tej samej sieci, co reszta rodziny, wtedy masz tańsze/darmowe rozmowy w ramach sieci. W Plusie na przykład masz w tej chwili promocję na połączenia w sieci- płacisz tylko za pierwszą minutę rozmowy, reszta rozmowy jest darmowa.

Zacznij faktycznie od telefonu na kartę, bez umowy, rozejrzysz się, a jakby co możesz przejść na abonament i/lub przenieść numer do dowolnej sieci, bez opłat.
      • iw1978 Re: A dla firm? 09.11.11, 15:10
        Dla firm do niedawna play miał super ofertę - za darmo w play i na stacjonarne, poza tym ceny konkurencyjne i mnóstwo darmowych minut. Mojemu mężowi po przejściu z orange do play rachunki spadły o 60-70 %. Nie wiem jak to teraz wygląda i jak wygląda korzystanie z netu, bo to mojemu akurat nie jest potrzebne. I trzeba uważać na zasięg. Chociaż dziury są raczej kwestią pory dnia - ktoś już pisał o zależności play-plus.
    • paskudek1 Re: LWW komórka - jaką umowę wybrać? 08.11.11, 15:53
      powiem tak: tych nowych taryf w Orange nie polecam. Jak wybierzesz opcję to płacisz abonament za to co w opcji a WSZYSTKO inne dodatkowo, nawet kontakt z biurem obsługi ludzkim (nie automatem). jestem w Orange prawie 10 lat ale te nowe taryfy mi sie nie podobają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka