ja_joanna
07.11.11, 23:56
Hej dziewczyny,
w niedzielę po ośmiu latach wracam do Polski.
Jedną z rzeczy, o których nie mam pojęcia, jest wybór sieci komórkowej i modelu płacenia – karta, mix, abonament. Jest gigantyczna oferta, a ja nie mam pojęcia, co wybrać.
Dotąd patrzyłam na Orange, bo mam większość rodziny w Orange, ale może jest też coś innego. Nie mam pojęcia, jak oszacować ilość potrzebnych mi wliczonych minut czy smsów.
Nie potrzebuję telefonu, bo mam. I do tego telefonu chciałabym mieć jakiś pakiet internetowy (danych), nie musi być dużo, wystarczy mi z 200 MB w miesiącu.
Ale nie mam pojęcia jeszcze, ile będę używać telefonu, ile i do kogo będę dzwonić. Na pewno ważny jest dla mnie kontakt zagraniczny do Niemiec, czyli przynajmniej jakaś możliwość wysyłania w miarę tanich SMSów za granicę, a może wiecie, czy istnieje jakiś pakiet, umowa czy opcja, która umożliwia np. tańsze rozmowy z jakimś zagranicznym numerem?
I jeszcze pytania: czy w Polsce standardowo są umowy komórkowe na rok lub więcej czy istnieją też takie np. na miesiąc. I czy np. jeśli zacznę od jakiegoś małego abonamentu (= mało minut/smsów miesięcznie) to czy można go w trakcie trwania umowy zwiększyć bez dodatkowych opłat czy czekania aż się umowa skończy?
Kilka wybranych numerów w Polsce do dzwonienia bez ograniczeń też by było fajne, ale gdybym miała np. jakoś bardzo dużo minut to może to nie ma znaczenia.
W ogóle nie wiem, jak się zabrać za to szukanie. Rozważałam też, żeby na początku mieć telefon na kartę po prostu, a jak się rozejrzę to podpisać jakąś umowę.
A właśnie, czy do podpisywania takiej umowy są potrzebne jakieś zaświadczenia o zarobkach czy mogę ją sobie podpisać tak po prostu - bez tego? Nie mam pojęcia, jakie są zwyczaje... całe moje dorosłe życie spędziłam za granicą i teraz będę się wszystkiego uczyć :)
(możliwe, że otworzę podobne wątki jeszcze w innych takich tematach... :P)