Dodaj do ulubionych

Tani nocleg w Poznaniu

09.11.11, 11:33
Kiedyś pomogłyście mi już z noclegiem we Wrocławiu, może i Poznań znacie tak dobrze ;)
Wybieramy się z chłopem do Poznania na 11 listopada, głównie ze względu na koncert Happysad, który odbywa się tego dnia. Początkowo mieliśmy pojechać 11 rano i wrócić w nocy, ale udało nam się znaleźć trochę dodatkowych funduszy żeby próbować gdzieś przenocować i jeszcze w sobotę pooglądać. Szukam noclegu blisko Targów (gdzie odbywa się koncert), który będzie naprawdę niedrogi i nie będzie problemu, że pojawimy się po koncercie pewnie w godzinach porannych. Wymagany standard - studencki - żeby było na czym spać i jakaś łazienka bliżej niż 0,5 km od legowiska ;) Znacie takie coś?
Obserwuj wątek
    • zooba Re: Tani nocleg w Poznaniu 09.11.11, 11:44
      Na ulicy św. Marcin jest hostel: www.fusionhostel.pl/ widziałam pokoje i całokształt, wyglądało naprawdę przyzwoicie. Wejście jest dość obskurne od podwórka, ale nie należy się zrażać. Na targi blisko, spokojnie można dojść pieszo.

Jest jeszcze jeden nowy hostel Cinema Paradiso: poznan-hostel.pl/ lokalizacja też w centrum, gorszy dojazd na Targi (ja bym szła z buta), ale ta nazwa :-) W tym nie byłam w środku, miałam tylko ulotkę w rękach.
      • hostel_jezyce_poznan Re: Tani nocleg w Poznaniu 27.01.14, 12:57
        Hostel Jeżyce Poznań to idealny wybór dla osób poszukujących wygodnego zakwaterowania w kameralnym mieszkaniu o wysokim standardzie, a jednocześnie w atrakcyjnej cenie – od 45 zł do 79 zł od osoby za dobę. Do MTP zaledwie 900 metrów! www.hosteljezyce.pl
    • kis-moho Re: Tani nocleg w Poznaniu 09.11.11, 11:49
      Ja nocowałam w Poznaniu w Cinnamon Hostel. Nie było źle, hostel jak wiele innych. Wejście też obskurne, ale sam hostel czysty. Lokalizacja prawie w samym centrum. Link tu:
      www.cinnamonhostel.com/pl/
    • kk345 Re: Tani nocleg w Poznaniu 09.11.11, 23:29
      www.man.poznan.pl/~ptsm/schron9.html
      Nie ma cen na stronie, ale to klasyczne schronisko młodzieżowe, 10 minut spacerkiem od targów i dworca kolejowego, 3 minuty do Palmiarni:), standard studencki, ale mogą być konkurencyjni cenowo, warto sprawdzić.
      Jak już do nas zawitacie, koniecznie spróbujcie rogali marcińskich:)
      • urkye Re: Tani nocleg w Poznaniu 10.11.11, 06:42
        ta pani dobrze prawi o rogalach-polać jej! ;)
        • kk345 Re: Tani nocleg w Poznaniu 10.11.11, 21:40
          Nie mogę patrzeć na godziny twoich postów- ale polać zawsze możesz:)
      • jul-kaa Re: Tani nocleg w Poznaniu 10.11.11, 21:49
        Kurcza, a ja rogala nie jadłam, bo za drogi mi się wydał. Ale może niesłusznie i warto się było wyszczypać?
        • filoruska Re: Tani nocleg w Poznaniu 10.11.11, 22:09
          Jak mogłaś. Toż to przestępstwo.
          Rogale są wielkie i ciężkie, więc muszą swoje kosztować. Kupiłam dzisiaj kilka różnych firmy i ceny wahały się w okolicach 30-40 zł za kilogram.
        • zarin Re: Tani nocleg w Poznaniu 10.11.11, 23:32
          Szczerze to jak zwykła drożdżówka, nic szczególnego jak dla mnie.

Co do noclegu to akademiki, gdzieś za 30 zł za noc się da z tego co wiem, tylko nie jestem pewna, czy będą o tej porze roku jakieś wolne miejsca. Trzeba podzwonić.
          • zooba Re: Tani nocleg w Poznaniu 11.11.11, 08:18
            To pewnie tania podróba, prawdziwe rogale mają tyle nadzienia i tak specyficzny smak, że są daleko od drożdżówek. Nie lubię żadnych innych rogali/ków ze względu na nieciekawe nadzienie, a jeść samą bułę - bez sensu dla mnie.

Być może jestem pod wpływem indoktrynacji poznańskiej, trochę u nas wstyd się przyznać, że się nie jada rogali...
            • kis-moho Rogal 11.11.11, 15:36
              O cenie rogala:
              wyborcza.biz/biznes/1,101716,10599623,Ile_to_kosztuje_i_dlaczego_tak_drogo__Rogal_swietomarcinski.html
            • jul-kaa Re: Tani nocleg w Poznaniu 11.11.11, 16:21
              Ale wiecie, świnie w sumie jesteście, siedziałam w tym Poznaniu kilka dni i nikt mi nie powiedział, ze mam KONIECZNIE zjeść rogala. I teraz żałuję strasznie swojego skąpstwa :(
              • kk345 Re: Tani nocleg w Poznaniu 11.11.11, 21:03
                jul-kaa, bo prawdziwemu poznaniakowi nie przyjdzie do głowy, by jeść rogala w październiku:) Przejdź się do Piotra i Pawła, sprzedają właśnie rogale z certyfikatem we wszystkich swoich sklepach.
          • satia2004 Re: Tani nocleg w Poznaniu 11.11.11, 15:53
            zarin napisała:
            > Szczerze to jak zwykła drożdżówka, nic szczególnego jak dla mnie.

Prawdziwemu rogalowi marcińskiemu zdecydowanie daleko jest do drożdżówki!
          • kk345 Re: Tani nocleg w Poznaniu 11.11.11, 21:07
            > Szczerze to jak zwykła drożdżówka, nic szczególnego jak dla mnie.
            Jeśli skojarzyło Ci się z drożdżówką, to na pewno nie był prawdziwy rogal- ciasto półfrancuskie nawet nie wygląda ja drożdżówka, o smaku nie mówiąc.
    • smallfemme Re: Tani nocleg w Poznaniu 13.11.11, 18:51
      Podsumowanie - może komuś się przyda ;)

Schronisko na Berwińskiego blisko targów, z zewnątrz wygląda znośnie, w wewnątrz nie wiem - bo nieczynne w niedziele i święta ;) Wg kartki na drzwiach możliwość rezerwacji telefonicznej od 16-20.
      Fusion Hostel naprawdę przyjemny, panie na recepcji sympatyczne i pomocne - nie było już wolnych miejsc, ale skierowały nas do By The Way Hostel na Półwiejskiej.
      BTW Hostel - mieści się na 3 piętrze starej kamienicy. W środku czysto i całkiem przytulnie, miejsce mogłoby stanowić reklamę katalogu IKEA. Kilka dwójek, niestety zajętych. Trafiliśmy do pokoju 10-osobowego. Łóżka piętrowe całkiem porządne, niestety na osobę przypada tylko jedna zamykana szafka - brakuje jakiegokolwiek miejsca na buty i kurtki, co o tej porze roku i zmiennej pogodzie daje się odczuć. Ze zniżką studencką noc 40 zł od osoby, w tym możliwość korzystania z kuchni - naczynia, lodówka, mikrofala, kawa i herbata, oraz śniadanie rano - płatki z mlekiem + kanapka z serem lub szynką. Oczarował mnie piec kaflowy z zamontowaną w elektryczną grzałką. Ogólnie cały hostel ogrzewany elektrycznie, łazienki trochę niedogrzane. Droga na Targi prosta, do Rynku blisko :)

Jeśli chodzi o rogale, to na spróbowanie kupiliśmy podczas parady - pyszne. W sobotę chcieliśmy dokupić więcej, żeby wziąć ze sobą, ale 95% poznańskich cukierni zamyka w sobotę o 14. Te które zamykały później rogali już nie miały. Ostatecznie znaleźliśmy na Dworcu PKP, niestety bez możliwości płatności kartą, więc kupiliśmy tylko 3 (potrzebowaliśmy ~8-10)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka