Dodaj do ulubionych

Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-)

20.12.11, 17:30
Nie wiedziałam jaki dać tytuł - chodzi o zwyczaj wróżenia z pogody od Łucji (13.XII) do wigilii (24.XII) pogody na następnych 12 miesięcy.
Ja lubię sprawdzać te moje zapiski następnego roku, ale właśnie sobie zdałam sprawę, że przecież, gdybym chciała jechać na wakacje nad morze - co mi z prognozy pogody na południu polski..
Np. u mnie (beskid sądecki) wczoraj było słonecznie i bezwietrznie, w nocy do popołudnia dziś prószył śnieg, nie było wiatru, po południu dziś już zaświeciło słońce, teraz jest lekki wietrzyk. To pogoda na lipiec/sierpień :)
A jak było na wybrzeżu czy nad zatoką, nie umiem sobie znaleźć.. Mam tylko prognozy.. Lobbystki , pomóżcie.. :D
Obserwuj wątek
    • nientepaura Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 17:39
      ja to może głupia jestem;), ale znam coś takiego - 12 dni jako odpowiednik 12 miesięcy, ale od wigilii do trzech króli - i co teraz?;)
      • 987ania Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 18:00
        Ja też znam od Wigilii a u mnie w pracy od Łucji liczą. Może to w różnych miastach różnie jest.
        • clarisse Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 19:36
          Nie zapisuję.
          Ale też od Wigilii do Trzech Króli.
      • kotwtrampkach Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 21:51
        nientepaura napisała:

> od wigilii do trzech króli
        Ale to 14 dni? wychodziłoby, że boże narodzenie to pogoda na styczeń, a 5 XII - grudzień?
    • turzyca Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 17:43
      Nie, bo wiem, ze istnieja takie strony jak ta, gdzie moge sobie sprawdzic pogode wstecz dla dowolnej stacji meteo dla dowolnego okresu. Tu akurat gdanska, jakbys sie wybierala nad morze w przyszlym roku. :)
      • kotwtrampkach LWW , no tak :) 20.12.11, 21:56
        urzyca napisała:

> Nie, bo wiem, ze istnieja takie strony jak(...)

wielkie dzięki, właśnie na to liczyłam (chyba na to, bo jesczze musze porozgryzać niemieckie słowa :) ) Ja próbowałam szukać na stronach z prognozami pogodowymi, ale oni nie uaktualniają do stanu realnego nawet, więc co mi z archiwum.
        • katriel Re: LWW , no tak :) 21.12.11, 03:38
          > wielkie dzięki, właśnie na to liczyłam (chyba na to, bo jesczze musze porozgryz
          > ać niemieckie słowa :) ) Ja próbowałam szukać na stronach z prognozami pogodowy
          > mi, ale oni nie uaktualniają do stanu realnego nawet, więc co mi z archiwum.

Tu uaktualniają. I jest po polsku, i co godzinę.

--
          An adventure is only an inconvenience rightly considered.
    • amoureuse Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 19:55
      Wybrzeże melduje, że wczoraj u nich ładnie, ale wietrznie i zimno :)
      BTW: ja też znam od Wigilii do Trzech Króli
    • yaga7 Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 20:23
      Nie zapisuję i nie znam żadnych z tych wersji. I nie wpadłabym na to, żeby wierzyć w coś takiego :)
      • kotwtrampkach Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 21.12.11, 13:10
        haha, też bym nie wpadła na to:)
        Ale jak sie przez 2/3 życia słyszy i rozmawia z dziadkiem (był rolnikiem), że w maju wiatr, a czerwiec deszczowy, bo tak ma zapisane; jak się o tym żartuje w jakimś gronie "a dziadek miał zapisane, że będzie deszcz" etc, to aż się chce ciągnąć te zapiski dalej.
        A może się sprawdzi akurat w następnym roku w tych miesiącach, które mnie interesują :):)
    • kaga9 Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 22:45
      O, a ja znam to w wersji "pierwszych dwanaście dni stycznia":P
    • inez69 Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 23:11
      A ja pierwsze o tym słyszę :D
      • szarsz Re: Zapisujecie pogodę "od Łucji"? :-) 20.12.11, 23:39
        Ja też.

Ale to jeszcze można by rozwinąć. pierwsza dekada o poranku, druga w południe, trzecia wieczorem. Tylko te terminy uzgodnijcie, to zacznę jeździć nad polskie morze ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka