Dodaj do ulubionych

Opłata za płatność paypalem

13.03.12, 10:24
Jestem nieco zdziwiona. Próbowałam zamówić wczoraj coś w polskim sklepie internetowym. Jedną formą płatności dla klienta zagranicznego jest opcja przelewu (odpada z powodu wysokich opłat bankowych, nie mam polskiego konta i mieć nie będę) i opcja paypala. Wielkie było moje zdzwienie, gdy wybrana płatność paypala naliczyła mi wyższą sumę rachunku. I to sporo wyższą, do rachunku wartości 195 zł doliczono mi ponad 12 zł opłat. Pierwszy raz spotykam się z taką praktyką. Czy spotkałyście się z czymś takim, by sprzedawca naliczał takie opłaty i czy jest zgodne w ogóle z polskim prawem?
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 10:28
      Nie wiem, jak to wygląda od Twojej strony (w sensie zapłaty u polskiego sprzedawcy przez osobę z zagranicy), ale z mojej strony wygląda to tak:
      - kurs paypala jest inny niż kurs bankowy, więc warto o tym pamiętać, czy to nie jest tak kwestia u Ciebie?
      - są opłaty przy przesyłaniu kasy między osobami prywatnymi. Przykładowo, jeżeli chciałabym przesłać kasę do znajomej w Stanach, zapłacę jakąś tam opłatę. Podobnie, jak znajoma ze Stanów będzie mi kasę przesyłać. W Unii te opłaty są chyba niższe, ale też są.

Generalnie wszystkie opłaty są opisane w regulaminie Paypalowym - sprawdziłaś, czy ta Twoja opłata jest gdzieś tam opisana drobnym drukiem?
      • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 10:38
        Nie chodzi o przesyłanie pieniędzy pomiędzy osobami prywatnymi. 6% opłat za opcję paypala pobiera sklep Ewy Michalak. Pierwszy raz się z tym spotykam, także w tym sklepie. Kupuję na całym świecie, do tej pory paypal nie kosztował mnie nic. Żeby było śmieszniej, opłata podana jest tylko w angielskiej formie regulaminu, w polskiej przy opłatach za zagraniczne wysyłki u niej ani słowa. Pytam więc, czy możliwa jest forma zwalania opłat na podaną formę płatności na klienta. Pod uwagę wziąć już trzeba,że przesyłka kosztuje mnie już 27 zł (prawie 7 euro), a to jest już wysoki poziom europejski i oczekuję wtedy naturalnie europejskiego standardu w sposobie płatności.
    • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 10:31
      Spotkałam się tylko z dodatkowymi opłatami za płatność kartą kredytową, ale to trochę inna sprawa, sklep tam chyba faktycznie płaci za transakcję całkiem spora kasę. Poza tym to były tanie linie lotnicze, które jak wiadomo pobierają dodatkowe opłaty gdzie mogą. Z paypalem się nie spotkałam.
      A przyjazne podejście do zagranicznego klienta to mój konik, książkę można o tym napisać...
      • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 10:42
        kis-moho napisała:

> Spotkałam się tylko z dodatkowymi opłatami za płatność kartą kredytową, ale to
        > trochę inna sprawa, sklep tam chyba faktycznie płaci za transakcję całkiem spor
        > a kasę. Poza tym to były tanie linie lotnicze, które jak wiadomo pobierają doda
        > tkowe opłaty gdzie mogą.

Tak, dlatego ta linia (chyba ryanair) została zaskarżona i zmuszona do zaoferowania przynajmniej jednego sposobu płatności bez dodatkowych opłat. Forma przelewu taką jest? Ale kurcze, jak zagraniczni goście mają płacić przelewem? Przecież za to też muszę ponieść dodatkowe opłaty.
        • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:38
          > Tak, dlatego ta linia (chyba ryanair) została zaskarżona i zmuszona do zaofer
          > owania przynajmniej jednego sposobu płatności bez dodatkowych opłat.

To był Wizzair, jak widzę nadal to praktykuje. Za płatność kartą 6 albo 8 euro (w zależności od karty), za przelew 4 euro. Innych sposobów płatności nie widzę, czyli pewnie jest to zgodne z prawem - tylko jakiego kraju? Nie wiem, czy to są ogólnounijne regulacje, czy wizzair obowiązuje prawo węgierskie, bo tam jest główna siedziba firmy. Jeżeli to drugie, to w Twoim przypadku nie pomoże.
          • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:14
            A to nie było tak, że te wszystkie tanie linie się wycwaniły i powprowadzały specjalne karty kredytowe typu "karta WiZZ banku X" i to była ta jedyna darmowa opcja? Pamiętam, że kupując bilety w wizz właśnie coś takiego widziałam, ale może im przeszło.

A co do dodatkowych opłat za płacenie PayPalem, to sytuacja nie różni się od tej z kartami kredytowymi. Wczoraj kupowałam kilka biletów na stronie Lufthansy, za płacenie PayPalem zażyczyli sobie 8 euro. Niech im będzie, skoro wolą się męczyć ze ściąganiem pieniędzy bezpośrednio z mojego konta... (nie mają nawet opcji online banking, dziady)
        • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:00
          Przelewy SEPA - a takie robi się do Polski - mam w obu swoich bankach, holenderskim i niemieckim, zawsze darmowe. A nie są to jakieś wypasione konta ze złotą kartą, tylko zwykłe darmowe. Zainteresowałaś się w ogóle, czy Twój bank by Ci cokolwiek policzył za taki przelew?
          • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:04
            > Przelewy SEPA - a takie robi się do Polski - mam w obu swoich bankach, holender
            > skim i niemieckim, zawsze darmowe. A nie są to jakieś wypasione konta ze złotą
            > kartą, tylko zwykłe darmowe.

O, widzę, że się na tym znasz - jak to jest z takimi przelewami? Jakiś czas temu przelewałam pieniądze w odwrotnym kierunku - z PL do Niemiec. Przelew kosztował co prawda 5 PLN, ale do tego doszły jakieś durne opłaty pod 80 PLN (!). Czy teraz bank musi w obrebie Unii zapewnic darmowe przelewy, czy nadal jest wolna amerykanka?
            • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:25
              Przedziwne. Na pewno nie jest tak, żeby bank miał obowiązek darmowych przelewów, ale SEPA wprowadzono właśnie po to, żeby ułatwić życie w UE i nie wrzucać klientom szalonych prowizji.

Na moim koncie w mBanku przy przelewie mam opcje: przelew krajowy, zagraniczny dowolny (SWIFT) i właśnie SEPA, czyli do krajów UE. SEPA kosztuje 5 zł i nic ponadto, SWIFTy to są te droższe (0,25% kwoty przelewu min 20 zł). Może źle kliknęłaś i poszło jako SWIFT? Albo Twój bank postanowił zarobić sobie na klientach, którzy nie wiedzą, że da się taniej - na pewno sporo osób jest przekonanych, że przelewy zagraniczne muszą dużo kosztować.
              • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:34
                > Na moim koncie w mBanku przy przelewie mam opcje: przelew krajowy, zagraniczny
                > dowolny (SWIFT) i właśnie SEPA, czyli do krajów UE. SEPA kosztuje 5 zł i nic po
                > nadto, SWIFTy to są te droższe (0,25% kwoty przelewu min 20 zł). Może źle klikn
                > ęłaś i poszło jako SWIFT? Albo Twój bank postanowił zarobić sobie na klientach,
                > którzy nie wiedzą, że da się taniej - na pewno sporo osób jest przekonanych, ż
                > e przelewy zagraniczne muszą dużo kosztować.

To było w 2010, więc dokładnie nie pamiętam, ale pamiętam, że przelew kosztował 5 zł, ale za to były dodatkowe opłaty "manipulacyjne". To w Deutsche Bank - jak będę robić kiedyś taki przelew to będę sprawdzać, może teraz jest inaczej.
                • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:39
                  Może w 2010 Twój bank nie obsługiwał jeszcze przelewów SEPA?

Ale na pewno wszystko masz w regulaminie, tylko niestety trzeba poczytać ;)
                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:42
                    > Ale na pewno wszystko masz w regulaminie, tylko niestety trzeba poczytać ;)

Tak, no właśnie. Pamiętam, jaka byłam wtedy wściekła, bo nawet czytałam tabelę opłat. Było tam napisane, że przelew kosztuje 5 zeta. A w zupełnie innym miejscu tabeli - że obsługa przelewu to dodatkowe XX. Tego już wtedy nie doczytałam.
                    A że już od dawna się zabieram do zmiany banku, to inna rzecz...
            • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:26
              Nie wiem, jak jest u Ciebie, ale ja u siebie w banku mogę wybrać, czy to ma być przelew SEPA czy normalny walutowy czy transgraniczny czy jakiś tam inny. I ten brak opłat (albo minimalne opłaty) jest tylko dla przelewów SEPA.
              Jak robiłam normalne walutowe przelewy, opłaty faktycznie były duże, a przy SEPA ich nie ma.
              Musisz w regulaminie swojego banku zobaczyć, czy obsługuje takie przelewy - powinno to być napisane. I powinnaś też mieć napisane, jakie dane musisz mieć, żeby taki przelew wykonać, bo sam numer konta nie wystarczy, trzeba jeszcze mieć dane banku, do którego robisz przelew no i dane osoby.
              • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:36
                > Nie wiem, jak jest u Ciebie, ale ja u siebie w banku mogę wybrać, czy to ma być
                > przelew SEPA czy normalny walutowy czy transgraniczny czy jakiś tam inny

Przeczytałam transgeniczny :o)

I powinnaś też mieć napisane, jakie dane musisz mieć, żeb
                > y taki przelew wykonać, bo sam numer konta nie wystarczy, trzeba jeszcze mieć d
                > ane banku, do którego robisz przelew no i dane osoby.

To był przelew ode mnie do mnie, dane miałam wszystkie.
          • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:06
            mszn napisała:

> Przelewy SEPA - a takie robi się do Polski - mam w obu swoich bankach, holender
            > skim i niemieckim, zawsze darmowe. A nie są to jakieś wypasione konta ze złotą
            > kartą, tylko zwykłe darmowe. Zainteresowałaś się w ogóle, czy Twój bank by Ci c
            > okolwiek policzył za taki przelew?

To zależy pewnie do rodzaju konta i banku. W jakim banku masz konto i w jakiej formie? Ja za przelew na szwajcarskie konto musiałam płacić dosyć wysoką opłatę.
            • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:31
              W tej chwili mam podstawowe konto w lokalnej Stadtsparkasse, czego nie polecam ;) Będę się ewakuować na dniach.

Przelew do Szwajcarii nie jest w obrębie UE, więc nie ma się co dziwić, że był drogi, tym bardziej, że Szwajcarów nie podejrzewałabym o umowy międzynarodowe, które czyniłyby tańszym korzystanie z ich banków. W ogóle to mój brat tam mieszka, opowiadał mi, jak tam wygląda bankowowość elektroniczna - ponoć na poziomie Polski 10 lat temu. Siła tradycji :)
              • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 13:42
                > W tej chwili mam podstawowe konto w lokalnej Stadtsparkasse, czego nie polecam
                > ;) Będę się ewakuować na dniach.

Błąd, błąd, uciekaj jak możesz. Masz już namiary na coś nowego? Ja jestem w Postbanku, uważam, że nie jest zły, chociaż podobno można lepiej, jeżeli się ma więcej kasy i chce inwestować.
                Ja nie mam ;o)
                • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 13:51
                  W zasadzie jestem zdecydowana na DKB, musi mi się tylko zachcieć przebić przez formularze. Ponoć ma być darmowe konto, darmowe wszystkie bankomaty (podstawa!) i wypukła karta = nie będę musiała wyrabiać dodatkowo kredytówki. A jak się wczoraj boleśnie przekonałam, życie bez karty kredytowej nie jest łatwe, jak się człowiekowi zachce bujać po konferencjach z hotelami.

Hm, tylko czy to się nie skończy tak, że ta wypukła karta będzie wszędzie traktowana jak kredytowa i będzie mi to generować koszty? Tak źle i tak niedobrze.

Kasę to ja inwestuję w staniki :) Do oszczędności wystarcza mi małe konto podpięte pod zwykły rachunek, może za 5 lat uzbiera się coś do zainwestowania.
                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 14:04
                    Mszn, zastanów się jeszcze. DKB nie należy do Cash Group (www.cashgroup.de), co oznacza, że za darmo możesz wypłacać tylko z ich bankomatów. Jak masz konto w np. Commerzbank, to wypłacasz za darmo też z bankomatów Postbanku, DB, Uni Credit i kilku innych. To się bardzo przydaje, kiedy nie masz gotówki, a na zadupiu jest jeden bankomat.
                    W Postbank też miałam darmowe konto (to jest od jakiegoś przychodu na miesiąc, ale jak wiesz, kokosów nie zarabiałam ;o)), kredytówka 20/rok. Jak to jest z wypukłą kartą, to już się nie znam, ale się zorientuj, czy będziesz mogła jej używać w normalnym warzywniaku. To wcale nie jest oczywiste.
                    • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 16:08
                      Hm, w pdfie o opłatach lista podstawowych kostenfrei rzeczy jest taka:
                      - Internet-Konto
                      - Girokarte/ Partnerkarte
                      - DKB-VISA-Card/ Partnerkarte
                      - kostenfreie Nutzung von Geldautomaten weltweit mit der DKB-VISACard
                      - Onlinebanking (inkl. Standardüberweisungen und Daueraufträge)
                      - Kontoauszug monatlich für Internet-Konto und DKB-VISA-Card in
                      den „Briefkasten“ im Internet-Banking
                      - Kontobelastung durch Lastschrifteinzüge Dritter
                      - Einreichung inländischer Schecks in Euro

A potem jeszcze wyszczególnione, że chodzi o bankomaty in- und Ausland. Ja to rozumiem tak, że dostaję do konta dwie karty - zwykłą giro i tę visę, i visa ma darmowe wszystkie bankomaty, a giro najwyraźniej nie. Ale za to pewnie giro jest dobre do warzywniaków.

Cholera, czy wszystko musi być na świecie tak skomplikowane, że trzeba to rozgryzać w lobbystycznym gronie?

A w ogóle to teraz Postbank studentom daje za darmo :) Wiem, bo poszłam nadać polecony z tym swoim połamanym niemieckim, a pani się mnie pyta, jakie mam konto. Myślałam, że chodzi jej o jakieś konto prepaid na listy polecone (?!), a że pani po angielsku nie umiała, skończyło się na wołaniu chyba samego naczelnika, żeby mi w zrozumiały sposób wcisnął owo darmowe konto. Chyba bardzo im zależy na nowych klientach.
                      • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 16:15
                        A, to rzeczywiście niezłe. A do tego weltweit, to fajna rzecz. Postbank za to niestety ściąga 5.99, o czym ostatnio się przekonałam. A jak masz i giro i visę, to super.
                        A Postbank lubię, ale rzeczywiście wyglądają na zdesperowanych :o) Plus jest taki, że masz filię w każdej wsi, ale przy takich warunkach w DKB bym się faktycznie nie zastanawiała.
                        Życie jest strasznie skomplikowane, ja teraz siedzę i zastanawiam się, z jaką firmą podpisać cyrograf na telefon. Prepaid, taryfa, jeśli taryfa to jaka, jaki telefon... Cholery można dostać, nie mam na to ani czasu, ani ochoty, ale jak ostatnio wzięłam pierwszą z brzegu "niezłą" taryfę, to klęłam dwa lata. Kiedyś życie było łatwiejsze.
                        • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 16:25
                          To Ci opowiem budującą historyjkę o prostym życiu :) 2,5 roku temu weszłam do pierwszego z brzegu sklepu z telefonami w Amsterdamie, powiedziałam: jaki macie najtańszy telefon z prepaidem? Kupiłam aparat za 19,99, z czego 10 euro było już na dzwonienie. Mam go do dzisiaj, doładowuję 20 euro raz na 2-3 miesiące (a od pół roku jestem w roamingu). Czasem pokazuję go znajomym, w ramach udowadniania, że takie telefony jeszcze istnieją (zresztą może teraz już nie). Po nowym mieście poruszam się z mapą, po wsiach z jednym bankomatem nie poruszam się wcale :)
                          • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 16:32
                            Ja mam niemiecki, polski oraz węgierski telefon na kartę, robię za przenośne muzeum "Z nokią przez wieki" :o) Ale od czasu, kiedy Luby ma smartfone, jest nam (jak jesteśmy razem) dużo wygodniej poruszać się po nieznanych miejscach - a robimy to dość często. Ale jak jestem sama, to łażę z mapą, i widzę różnicę.
                            • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 16:58
                              Trzeba będzie kiedyś strzelić wąteczek o ułatwiaczach życia i uzależnieniu od technologii, to ciekawe jest. Z którego chętnie się dowiem, że internet wcale nie zamienił ludzi w leniwe rozkojarzone bestie, bo zawsze nimi byli. Ja na pewno.
                      • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 23:04
                        mszn napisała:

> A potem jeszcze wyszczególnione, że chodzi o bankomaty in- und Ausland.

Weltweit nie oznacza jednak, że możesz korzystać bezpłatnie z każdego bankomatu. Weltweit oznacza tylko, że bank ma bankomaty w prawie w każdym kraju, ale nie oznacza, że są one tam gdzie je potrzebujesz. Dlatego na codzienne konto warto mieć konto w Sparkassie i/albo w Postbanku, tu filiale masz praktycznie wszędzie. Tu mała inwestycja w wysokości 2,50 euro miesięcznie, bo tyle kosztuje moje onlinebanking konto w Sparkassie naprawdę się opłaca. Wygoda korzystania z internetowych portali i bankomatów na prawie każdej ulicy i w każdym centrum handlowym jest moim zdaniem tego warta. I do tego ewentualnie jeszcze konto w jakimś lepszym banku, gdy chodzi o finansowe inwestycje i oszczędności. A studenci mają darmowe konta chyba też w Sparkassie. W Niemczech bardziej rozpowszechnione jest też płacenie kartą giro, tą zapłacisz wszędzie, z płaceniem typową kredytówką jak Visa i Mastercard możesz mieć problemy. Kartę giro możesz podpiąć też pod niemieckie konto paypalowe.

• kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 08:30
                          > Weltweit nie oznacza jednak, że możesz korzystać bezpłatnie z każdego bankomatu
                          > . Weltweit oznacza tylko, że bank ma bankomaty w prawie w każdym kraju, ale nie
                          > oznacza, że są one tam gdzie je potrzebujesz. Dlatego na codzienne konto warto
                          > mieć konto w Sparkassie i/albo w Postbanku

A wiesz, Ty masz rację, przecież, że:
                          kostenfreie Nutzung von Geldautomaten weltweit mit der DKB-VISACard
                          nie oznacza wszystkich bankomatów. Mszn, dowiedz się tego, Pierwszalitera ma rację.
                          Co do Sparkasse, moim zdaniem o tyle się nie opłaca, że mając konto w filii w Monachium, za wyjęcie pieniędzy w filii w Hamburgu już trzeba płacić. Chyba, że coś się zmieniło?
                          • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 09:19
                            Sparkasse jest przede wszystkim lewa dlatego, że co i rusz ściąga mi bez powodu jakieś niewielkie kwoty z konta, a mi się nie chce dla 90 centów latać do banku i użerać się z paniami "przepraszam, pomyłka". Poza tym płacenie za jakiekolwiek bankomaty to barbarzyństwo.

Przy girokarcie piszą wprost, że bankomaty DKB są kostenfrei, inne za opłatą, zagramaniczne 10 euro. Przy visakarcie piszą tylko "bankomaty in und ausland - kostenfreie". Co się zgadza z tym, co mówili mi znajomi rodziców, którzy oboje takie konta mają i namawiali mnie właśnie ze względu na tę dowolność z bankomatami, po tym, jak wylałam swoje żale na system (bo oczywiście kolega z pracy wmówił mi, że w Niemczech nie ma szans na takie luksusy, a mi zajęło kilka miesięcy zrozumienie, że ten akurat kolega o życiu ma pojęcie niewielkie, mimo że tubylec).
                            • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 09:32
                              Na razie jedyny irytujący haczyk jaki znalazłam to 10 euro za zmianę adresu klienta, a ja się lubię przeprowadzać. Za to darmowe przelewy do EU. A w ogóle to doczytałam przy okazji, i Szwajcaria na SEPA też się łapie, więc przelew do Szwajcarii ze Sparkasse powinien być darmowy.
                              • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 11:29
                                mszn napisała:

A w ogóle to
                                > doczytałam przy okazji, i Szwajcaria na SEPA też się łapie, więc przelew do Szw
                                > ajcarii ze Sparkasse powinien być darmowy.

Niekonieczenie. Nie dotarłam jeszcze do tabeli opłat za SEPA na stronie Sparkassy, ale bank pisze, że coś o "Preiswerte Abwicklung", czyli o niskich kosztach, nie o bezpłatnej możliwości. Tylko trzeba wiedzieć jakie ma się priorytety przy zakładaniu konta. Mnie osobiście SEPA mało interesują, chociaż dobrze wiedzieć, że coś takiego jest, bo przelewy pomiędzy międzynarodowmi bankami zrobiłam chyba trzy w moim całym życiu. Nie są mi szczególnie potrzebne i jeżeli w moim banku wymagana jest za to mała opłata, to nie zbiednieję. ;-)
                            • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 10:17
                              Poza tym płacenie za jakiekolw
                              > iek bankomaty to barbarzyństwo.

To strasznie zależy od kraju - np. na Węgrzech to norma, nawet we własnym banku. Totalny absurd: Luby ma konta w Erste Bank Austria i Erste Bank Węgry - wypłacając na Węgrzech pieniądze węgierską kartą za to płaci, austriacką kartą nie. Bo austracki Erste ma darmowe bankomaty w siostrzanych bankach na terenie całego byłego cesarstwa, a Węgrzy ściągają kasę z klientów za wszystko.

Przy visakarcie piszą tylko "bankomaty in und ausland - k
                              > ostenfreie". Co się zgadza z tym, co mówili mi znajomi rodziców, którzy oboje t
                              > akie konta mają i namawiali mnie właśnie ze względu na tę dowolność z bankomata
                              > mi, po tym, jak wylałam swoje żale na system

Czyli to są dowolne bankomaty? Bo głupio mieć jeden/dwa na duże miasto, jeżeli to są dowolne, to super. Co prawda moja podejrzliwa dusza wietrzy tu gdzieś haczyk (giro w Niemczech w innych bankach za opłatą, a visa nie?), ale ja się x razy sparzyłam i jestem mocno podejrzliwa. Skoro znajomi korzystają, to znają to w praktyce, a skoro są zadowoleni to git.
                            • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 11:04
                              mszn napisała:

> Sparkasse jest przede wszystkim lewa dlatego, że co i rusz ściąga mi bez powodu
                              > jakieś niewielkie kwoty z konta, a mi się nie chce dla 90 centów latać do bank
                              > u i użerać się z paniami "przepraszam, pomyłka". Poza tym płacenie za jakiekolw
                              > iek bankomaty to barbarzyństwo.

Nie bardzo wiem, o co chodzi. Ja mam u nich konto od 1988 roku i nigdy nie miałam problemów. Poza tym mają przeróżne formy konta i dla każdego coś pasującego. Cenowo też nie są drogim bankiem, to przecież bank "dla ludu".

> Przy girokarcie piszą wprost, że bankomaty DKB są kostenfrei, inne za opłatą, z
                              > agramaniczne 10 euro.

Bankomaty do konta giro z kartą debitową są przecież zawsze kostenfrei. U każdego banku. Ale tu chodzi o bankomaty tego konkretnego banku, a nie wszystkie dają możliwość wypłacania z obcych bankomatów bez opłaty. Może ja też jestem zacofana, albo ten bank nie jest w mojej okolicy popularny, ale ja nawet nie wiem co to jest DKB i jaką ten bank miałby mieć przewagę nad innymi popularnymi bankami. I gdzie ten bank ma swoje bankomaty, bo jak ja się rozglądam za jakimś w mojej okolicy, to takiego z DKB jeszcze nigdzie nie widziałam i nie byłabym pewna, czy można bezpłatnie korzystać kartą tego banku z bankomatu Sparkassy, Postbanku, czy Comerzbanku. A Visa jest w Niemczech wyjątkowo mało popularną kartą i nie bardzo wiem do co czego się tu przydaje. Ja mojej Mastercard używam tylko do rezerwacji hoteli online i płacenia w sklepach online, które nie mają paypala, na przykład Amazon, chociaż nawet tam można płacić wygodnie przez Bankeinzug z niemieckiego konta, albo na rachunek, czyli przelewem po otrzymaniu towaru. Kredytówki nie używam nigdy do płacenia w realu, od tego jest karta debitowa (giro konto), i tylko tej używam też w bankomatach. Nawet hotelarze wolą gotówkę, albo debitówkę, bo opłaty za karty kredytowe w Niemczech dla usługodawców są bardzo wysokie i bardzo wielu kredytówki po prostu nie przyjmuje.
                              • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 12:41
                                > A Visa jest w Niemczech wyjątkowo mało popularną kartą i nie bardzo wiem do co czego się tu przydaje.

Teraz już jest lepiej, ale pamiętam czasy, kiedy moją polską Visą Electron mogłam płacić w jednym sklepie w mieście. VISA jako taka jest faktycznie mało popularna, Postbank ma teraz V-Pay (to jakaś córka visy), który co prawda w Niemczech jest wszędzie akceptowany, ale w innych krajach patrzą na mnie dziwnie. Na Węgrzech parę razy mi powiedziano, że takiej karty nigdy nie widzieli i płacić nią nie mogę, w Austrii też nie wszędzie ją przyjmują. A zwykłą VISĄ co prawda w wielu miejscach w Austrii można płacić, ale jest to reklamowane jako "nowość". Przy próbie zapłaty polską visą electron znajoma została wylegitymowana przez sprzedawczynię. Bez sensu, strasznie mnie to irytuje, że te karty nie są uniwersalne, w końcu ludzie się poruszają po Europie bez przerwy...
                                • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 15:21
                                  No właśnie, strasznie męczący jest ten podział Europy na visową i maestrową. Co więcej, w Polsce, gdzie raczej visa jest podstawą, nie miałam problemu z płaceniem maestro. W Holandii i Niemczech visą w zwykłych sklepach zapłacić się nie da, biletu na pociąg kupić też nie.

Ale w ogóle finanse są sto lat do tyłu. Taki PayPal też jest lewy, muszę mieć trzy różne konta na trzy różne adresy mailowe, bo nie mieści im się w głowie, że można mieszkać w jednym kraju i mieć konto/kartę w innym. Nie rozumiem też, dlaczego do założenia konta w banku muszę mieć meldunek w danym kraju - tzn. trochę rozumiem, ale świat nie jest już taki prosty.
                                  • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 15:50
                                    mszn napisała:

> No właśnie, strasznie męczący jest ten podział Europy na visową i maestrową. Co
                                    > więcej, w Polsce, gdzie raczej visa jest podstawą, nie miałam problemu z płace
                                    > niem maestro. W Holandii i Niemczech visą w zwykłych sklepach zapłacić się nie
                                    > da, biletu na pociąg kupić też nie.

W Holandii da się. Mam holenderską Visę (jest takie coś! Z misiem pandą) od 7 lat i czasem sobie coś biorę na "krechę". Wchodzisz do sklepu, wyciągasz Visę, walisz focha i zostawiasz rzeczy na ladzie, najlepiej warte +100 euro i w małych paczkach, które muszą potem odnieść na półki. Działa z opóźnieniem, ale działa - we wszystkich sklepach w których kiedyś mogłam zapłacić tylko Wereldpasem z ABN AMRO, teraz biorą ode mnie Visę i z uśmiechem całują po rączkach. Głos konsumenta i do przodu:)
                                    Najlepiej oczywiście jest w Szwecji, gdzie można zapłacić wszędzie nawet i Książeczką Zdrowia Psa (Kota), ale jak się będziesz dopominać o swoje, to i w Holandii tak będzie.

W Niemczech to co innego, ale ogólnie z tego co piszecie to zaliczyłabym Niemcy do krajów bankowo zacofanych według moich kryteriów.
                                    • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:28
                                      ciociazlarada napisała:

> W Niemczech to co innego, ale ogólnie z tego co piszecie to zaliczyłabym Niemcy
                                      > do krajów bankowo zacofanych według moich kryteriów.

To nie nic wspólnego z zacofaniem, tylko z zwykłym rachunkiem, a Niemcy liczyć potrafią, inaczej nie byliby finansową potęgą Uni. Opłaty z korzystanie z kredytówek są po prostu tu jedne z najwyższych w Europie, taka Holandia to może sobie śpiewać, więc niemieccy usługodawcy niechętnie dają się zżerać bankom. Holenderscy też by tego nie robili przy wyższych opłatach, mogłabyś awanturować się do woli. W Niemczech są inne bardzo wygodne formy płatności, tutaj płaci się bezproblemowo kartą debetową i płaci też na rachunek, czyli po uzyskaniu towaru, tu ufa się klientom. Spróbuj w ten spsób kupić coś w tej nowoczesnej Polsce.
                                      • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 18:06
                                        Ale Pierwszalitero, nie interesuje mnie jaka jest tego geneza i z czym to ma związek, no bo po co? Przykre, że macie takie wysokie opłaty, w wielu krajach już wymyślono sposób na obejście tego, może i wasz rząd coś kiedyś wykombinuje żeby ludzi zbędnie nie golić jak owieczki za zupełnie podstawowe i oczywiste usługi.

Według moich osobistych kryteriów kraj, w którym muszę płacić za wypłacanie gotówki z bankomatu (jakiegokolwiek), nie mogę sobie wybrać dowolnie wystawcy mojej karty (Visa, MC, Amex, Diners itd, itp), muszę chodzić do banku, płacić za przelewy SEPA et cetera jest bankowo zacofany i tyle. Może i sobie być nawet potentatem w wydobyciu szpilek ze stogu siana na minutę, ale co mnie to obchodzi jako leniwego klienta? Zaprawdę powiadam - nic.

• pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 21:20
                                          ciociazlarada napisała:

> Ale Pierwszalitero, nie interesuje mnie jaka jest tego geneza i z czym to ma zw
                                          > iązek, no bo po co? Przykre, że macie takie wysokie opłaty, w wielu krajach już
                                          > wymyślono sposób na obejście tego, może i wasz rząd coś kiedyś wykombinuje żeb
                                          > y ludzi zbędnie nie golić jak owieczki za zupełnie podstawowe i oczywiste usług
                                          > i.

Moim zdaniem jednak warto się zastanowić skąd to się bierze i jakie ma konsekwencje, bo ty widzisz tylko jedną stronę medalu. Ale możliwość płacenia kartą zdrowotną kota w krajach skandynawskich nie jest wcale za darmo. Nic nie jest za darmo. Ktoś te koszty ponosi i naczęściej jest to klient. Porównaj sobie ceny żywności i wielu towarów w sklepach w Niemczech i w innych krajach europejskich, bardzo chętnie skandynawskich. U mnie jest tanio i to wcale nie jest tylko sprawa podatku. Po prostu handlowcy doliczają sobie opłaty za kredytówki do cen i te wyższe ceny płacisz na przykład w Danii, albo w Szwecji. Holandia też nie jest najtańsza. Do Zagłębia Ruhry przyjeżdają klienci z Holandii na zakupy autobusami. I nie skarżą się, że nie mogą płacić kredytówkami. ;-)

> Według moich osobistych kryteriów kraj, w którym muszę płacić za wypłacanie got
                                          > ówki z bankomatu (jakiegokolwiek), nie mogę sobie wybrać dowolnie wystawcy moje
                                          > j karty (Visa, MC, Amex, Diners itd, itp), muszę chodzić do banku, płacić za pr
                                          > zelewy SEPA et cetera jest bankowo zacofany i tyle. Może i sobie być nawet pote
                                          > ntatem w wydobyciu szpilek ze stogu siana na minutę, ale co mnie to obchodzi ja
                                          > ko leniwego klienta? Zaprawdę powiadam - nic.

Nie bardzo orientujesz się więc na niemieckim rynku finansowym, bo ja mam taniuteńkie konto, nie płacę za korzystanie z bankomatów, nigdy tego nie płaciłam. Posiadam online banking, nie muszę więc chodzić do banku. A jeżeli nie chcę korzystać z własnego komputera, albo przyjdzie mi ochota na mieście, to mam do dyspozycji przez całą dobę w gęstej sieci filiali bankowych portale internetowe i mogę wykonywać tam wpłaty i wypłaty gotówki, przelewy i podobne rzeczy. To nie kosztuje nic dodatkowo. Moją debetową kartą mogę płacić też wszędzie. Mogę wypłacać nią pieniądze także w zagranicznych bankomatach, ale z powodu bezpieczeństwa tego nie robię. Co w tym jest zacofanego i co proponuje twój bank dodatkowo? Kredytówka, owszem, coś mnie w moim banku kosztuje, pewnie w innym banku miałabym ją za darmo, ale cenię sobie service mojego i wiem, że w razie czego mam tam partnera do rozmowy, a nie jakąś automatyczną hotline. Kredytówkę też wybrałam sobie sama, zdecydowałam się na mastercard. Więc to nie Niemcy są zacofane, tylko co niektóre osoby w tym wątku chcąc zaoszczędzić pewnie 3 euro miesięcznie decydują sią na jakieś szemrane banki. ;-)
                                          • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 23:04
                                            Co poniektóre osoby w tym wątku szanują swój czas i pieniądze, bo się przyzwyczaiły w tych hiperdrogich (prawie)skandynawskich krajach do pewnego poziomu komfortu i obsługi. Którego to komfortu w Niemczech jak widać ze świecą szukać, m.in. po szemranych bankach. W Polsce zresztą też.

Gdyby nie moje holenderskie konto (i norweskie kolegi, i włoskie drugiego, bo wszyscy przezornie nie przerzuciliśmy się całkowicie na niemieckie banki po przeprowadzce), łazilibyśmy dzisiaj wieczorem pewnie z pół godziny po nieznanym kawałku miasta, szukając bankomatu Sparkasse. A tak mogliśmy skorzystać z pierwszego napotkanego, nie zastanawiając się 10 razy, czy nasz bank na pewno należy do takiej czy innej grupy.
                                            • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 01:25
                                              mszn napisała:

> Gdyby nie moje holenderskie konto (i norweskie kolegi, i włoskie drugiego, bo w
                                              > szyscy przezornie nie przerzuciliśmy się całkowicie na niemieckie banki po prze
                                              > prowadzce), łazilibyśmy dzisiaj wieczorem pewnie z pół godziny po nieznanym kaw
                                              > ałku miasta, szukając bankomatu Sparkasse. A tak mogliśmy skorzystać z pierwsze
                                              > go napotkanego, nie zastanawiając się 10 razy, czy nasz bank na pewno należy do
                                              > takiej czy innej grupy.

No to wytłumacz mi po malutku. W którym kraju europejskim można korzystać jedną uniwersalną kartą nieodpłatnie ze wszystkich bankomatów niezależnie od banku? Bo ja w takie rzeczy nie wierzę. Jesteś pewna, że wypłacając dziś wieczorem gotówkę z pierwszego lepszego niemieckiego bankomatu nie potrącono ci za to opłaty? I bankomaty jakich banków natrafiłaś w poszukiwaniu bankomatów Sparkassy? I po co w ogóle szukać bankomatów, skoro w Niemczech można prawie wszędzie płacić kartą debetową? Ja gotówkę wyciągam tylko przy okazji, gdy akurat przechodzę koło bankomatu. Bez gotówki też daję sobie radę. W większości supermarketów możesz wypłacić nawet dodatkową gotówkę płacąc przy kasie kartą debetową. Jakiego komfortu wymagasz więcej, bo nie rozumiem? I jakie to problemy miałaś konkretnie z kontem w Sparkassie, że zmieniasz konto na takie w mało popularnym banku, o którego kondycjach zresztą niewiele wiesz? Myślisz, że Niemcy nie potrafią obchodzić się z pieniędzmi i dlatego wybierają inne banki? I skąd w ogóle ta pewność, że banki w krajach (prawie)skandynawskich są takie przejrzyste? Naprawdę wszystkie takie są? I nigdy nie bankrutują zostawiając swoich klientów na lodzie?
                                              • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 07:58
                                                > No to wytłumacz mi po malutku. W którym kraju europejskim można korzystać jedną
                                                > uniwersalną kartą nieodpłatnie ze wszystkich bankomatów niezależnie od
                                                > banku?

W Holandii. W Norwegii. Sądząc ze słów Cioci - w Danii i Szwecji. Czytaj nas proszę ze zrozumieniem, pół wątku właśnie o tym piszemy. I nie, nie wyglądają mi te kraje na skażone plagą bankrutujących banków w większym stopniu niż Niemcy
                                                • sbarazzina Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 10:49
                                                  mszn napisała:

> > No to wytłumacz mi po malutku. W którym kraju europejskim można korzystać
                                                  > jedną
                                                  > > uniwersalną kartą nieodpłatnie ze wszystkich bankomatów niezależni
                                                  > e od
                                                  > > banku?
                                                  >
                                                  > W Holandii. W Norwegii. Sądząc ze słów Cioci - w Danii i Szwecji. Czytaj nas pr
                                                  > oszę ze zrozumieniem, pół wątku właśnie o tym piszemy. I nie, nie wyglądają mi
                                                  > te kraje na skażone plagą bankrutujących banków w większym stopniu niż Niemcy

W Austrii :) Specjalnie zajrzałam na konto, żeby sprawdzić przed napisaniem posta. Wyciagając pieniądze austriacką kartą debetową z bankomatów innych banków (różnych austriackich) nie pobrano mi żadnej opłaty.
                                                  Nie chciało mi się grzebać w historii, żeby sprawdzić jak było w przypadku wypłat zagranicą.
                                                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 10:59
                                                    > W Austrii :) Specjalnie zajrzałam na konto, żeby sprawdzić przed napisaniem pos
                                                    > ta. Wyciagając pieniądze austriacką kartą debetową z bankomatów innych banków (
                                                    > różnych austriackich) nie pobrano mi żadnej opłaty.
                                                    > Nie chciało mi się grzebać w historii, żeby sprawdzić jak było w przypadku wypł
                                                    > at zagranicą.

Oczywiście to zależy od banku, austriacki Erste nie pobiera opłat w przypadku korzystania z bankomatów siostrzanych banków, które są właściwie wszędzie w Europie środkowo-południowo-wschodniej (w Polsce niestety nie). W reszcie krajów są opłaty. Natomiast w obrębie kraju wypłata jest za darmo, nie trzeba szukać konkretnych bankomatów.
                                                    W Polsce chyba też częściowo tak jest, prawda? Jest sieć bankomatów, w której jest X banków, nie trzeba szukać swojego? Coś się miało zmieniać, więc nie dam sobie ręki uciąć, ale pamiętam, że zawsze mogłam wypłacać za darmo właściwie wszędzie.
                                                  • maggianna Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 12:09
                                                    W Polsce - mam dwa konta i w obu wyplaty ze wszystkich bankomatow na swiecie sa darmowe, niezaleznie od banku. Do tego (w niemieckim banku!) przelwy zagraniczne (niezaleznie czy w Unii czy poza nia) rowniez darmowe, karta debetowa i kredytowa tez za darmo, pelny pakiet ubezpieczenia, assistance, usluga consierge, wejscie do business lounge na lotniskach (na karte kredytowa) tez w pakiecie. Konto kosztuje mnie 25 zl miesiecznie ale dzieki tej oplacie mam tez tanszy kredyt hipoteczny wiec sie oplaca.
                                                • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 12:57
                                                  mszn napisała:

> W Holandii. W Norwegii. Sądząc ze słów Cioci - w Danii i Szwecji. Czytaj nas pr
                                                  > oszę ze zrozumieniem, pół wątku właśnie o tym piszemy. I nie, nie wyglądają mi
                                                  > te kraje na skażone plagą bankrutujących banków w większym stopniu niż Niemcy

To udowodnij mi to proszę. Jakimś tekstem z internetu, czy coś. Bo moim zdaniem płatność, czy niepłatność zależy od banku i od jego kooperacyjnego partnera, także za granicą. Za darmo jest korzystanie z krajowych bankomatów partnerskich banków, inne zwykle kosztują. Bo dlaczego obcy bank miałby udostępniać swoje bankomaty za darmo? Tam muszą być jakieś umowy pomiędzy bankami. Z niemieckim kontem możesz wypłacać też bezpłatnie kartą w zagranicznych bankomatach, ale nie każdą kartą i nie we wszystkich bankach.
                                                  Taką możliwość daje na przykład karta kredytowa Visa (Cash-Konto) DKB.
                                                  Debetową kartą Deutsche Bank możesz wypłacać we wszystkich bankomatach Deutsche Bank Group, ponadto w Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Scotiabank, Westpac.
                                                  Citibank kooperuje z CIRRUS, ServiRed, Honor, NYCE i Presto, tam możesz użyć więc bezpłatnie karty debetowej tego banku. Opórcz tego Citibank oferuje biznesową mastercard do bezpłatnego pobierania pieniędzy we wszystkich obcych bankomatach.
                                                  Kartę debetową Comerzbanku można pobierać pieniądze bezpłatnie w automatach należących do Deutsche Bank w Hiszpanii i we Włoszech.
                                                  SEB oferuje debetówką bezpłatne bankomaty w Szwecji, albo w całej Europie z Visa-Star-Card.
                                                  W HypoVereinsbank możesz bezpłatnie wypłacać w Central Profit Banka, UniCredit Bank, Nova Banjalucka Banka, UniCredit Bulbank, UniCredit Banca, Zagrebacka Banka, Bank Austria, Bank Pekao, UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Bank Rosja, UniCredit Bank Serbia, UniCredit Bank Słowenja: UniCredit Bank Czechy, UniCredit Bank Turcja: Yapi Kredit Ukraina, Ukrsotsbank, UniCredit Bank Ukraina, UniCredit Bank Węgry.
                                                  W Postbank masz z SparCard 300 możliwość wypłacenia 10 razy w roku bezpłatnie na całym świecie.

Z jakiego powodu banki, zwłaszcza prywatne, w innych krajach Europy miałby postępować inaczej? Poza tym niektóre banki proponują wprawdzie "bezpłatne" korzystanie ze wszystkich bankomatów, ale opłaty za to pobierają sobie w innym miejscu, na przykład w postaci odsetek za wypłaconą sumę, nałożonych na czas od jej wypłacenia do punktu obciążenie konta (kredytówki). Więc nie oskarżaj mnie o brak czytania ze zrozumieniem, bo ja czytać potrafię, ale ludzie mogą pisać wiele. Ja chcę dowodu na to, co napisano, znaczy, że wszystko jest za darmo. Moim zdaniem bowiem banki to nie są altruistyczne organizacje z celem uszczęśliwiania klientów, u nich nie ma nic za darmo. Często trzeba czytać dokładnie umowy, także to napisane małymi literkami, by nie dziwić się, że "głupi" bank pobiera nam ciągle jakieś małe sumy, a my nie wiemy skąd się one biorą. ;-)
                                                  • maggianna Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 13:21
                                                    Jak juz pisalam powyzej - konto zalozone w polskim oddziale Citibanku - konto darmowe, wyplaty na calym swiecie darmowe (niezaleznie w jakim banku), przelewy zagraniczne darmowe, chcialam zrezygnowac z karty kredytowej wiec teraz mam ja za darmo (musze tylko zagwarantowac miesieczne wplywy w pewnej kwocie). Za to konto nie place NIC, bank nie pobiera zadnych oplat, czesc tego negocjowalam indywidualnie (konto CitiOne). W Citibank mam dodatkowo konto w Euro, wyjezdzajac za granice moge przepiac karte do bankomatu do konta w euro i wtedy nawet nie interesuje mnie kurs euro ;-)

Deutsche Bank - oplata za konto 25 zl miesiecznie, zadnych innych dodatkowych oplat, jedyny warunek to przelew pensji, poza obsluga on-line i przez telefon i w oddziale mam nawet opiekuna klienta z ktorym zalatwiam wiekszosc spraw mailem (konto DBLife).
                                                    W obu bankach moge nawet wybrac rodzaj karty debetowej i kredytowej jaki chce, przy kartach kredytowych w obu bankach mam programy rabatowe w sklepach, nawet to 10% znizki na zakupy.
                                                    Mialam konto w Hiszpanii w Barcleys Bank, te same warunki, w portugalskim BBVA bylo podobnie.

Odsetki przy karcie kredytowej za wyplate z gotowki z bankomatu to standard wynikajacy z samej idei karty kredytowej - wybierajac gotowe biezesz automatycznie kredyt w banku wiec stad odsetki.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:00
                                                    maggianna napisała:

> Jak juz pisalam powyzej - konto zalozone w polskim oddziale Citibanku - konto d
                                                    > armowe, wyplaty na calym swiecie darmowe (niezaleznie w jakim banku),

Niecałkiem. Konto jest darmowe tylko jeśli w danym miesiącu suma wpływów na konto wynosi min. 5000 zł lub średnie saldo na wszystkich rachunkach min. 15000 zł
                                                    Ponadto: Bezpłatne wszystkie bankomaty na świecie (dotyczy opłat pobieranych przez Citi Handlowy) Więc jak? Za darmo czy z zastrzeżeniem? Jak to rozumieć?
                                                    Dalej można znaleźć: Klienci Citigold mogą wypłacić gotówkę bez prowizji w każdym bankomacie w Polsce i na świecie, który oznaczony jest symbolem Maestro lub Euronet. Więc tylko przy pewnej formie konta?

> Deutsche Bank - oplata za konto 25 zl miesiecznie, zadnych innych dodatkowych o
                                                    > plat, jedyny warunek to przelew pensji, poza obsluga on-line i przez telefon i
                                                    > w oddziale mam nawet opiekuna klienta z ktorym zalatwiam wiekszosc spraw mailem
                                                    > (konto DBLife).

To płacisz więcej ode mnie. Ja płacę za moje 2,50 euro. Jak doliczę te niecałe 2 euro miesięcznie na kredytówkę, to wychodzi 4,50, ciągle mniej niż u ciebie. Konto w Postbanku mam darmowe. Więc o co chodzi?

> Odsetki przy karcie kredytowej za wyplate z gotowki z bankomatu to standard wyn
                                                    > ikajacy z samej idei karty kredytowej - wybierajac gotowe biezesz automatycznie
                                                    > kredyt w banku wiec stad odsetki.

Te odsetki są różnej wysokości i to często zależy od tego, jak "darmowa" jest reszta. Oczywiście możesz generować dla siebie bardzo niskie, albo zerowe koszty nie korzystając z tych płatnych usług, ale za to płacą inni klienci, a i bank będzie się starał, by cię zachęcić. Wciskając ci darmową kredytówkę na przykład. Nuż widelec skorzystasz.
                                                  • maggianna Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:24
                                                    Pytalas o wybranie gotowki z bankomatu za darmo - wiec podalam przyklady.

Jak na razie wybieralam gotowke zarowno w paru krajach Azji, Ameryce Poludniowej, wiekszosci krajow europejskich i nigdy nic nie placilam, wiec mysle ze bank sie zabezpiecza na wszelki wypadek.

Co do oplaty za konto to tak jak pisalam wyzej - moja oplata za konto jest powiazana z oferta kredytu hipotecznego - deklarujac oplate w wysokosci 25 zl, bank nie pobral prowizji od udzielenia kredytu (w moim przypadku bylo to 10 tys zl), wiec oszczednosc znaczna. No niby masz tansze konto - ale co za 4,50 euro masz - darmowe bankomaty na swiecie? ubepieczenia podrozy i na zycie? darmowe przelewy zagraniczne? Za co jest te 4,50?
                                                    Duzo podrozuje i na 1 wybraniu z bankomatu za granica ta oplata sie zwraca.

I od razu odpowiedz po co mi gotowka - np w Argentynie okazalo sie ze placac gotowka mozna dostac 10% rabatu, wiec szlam do bankomatu, wybieralam za darmo gotowke i wracalam do sklepu/agencji podrozy - dzieki temu zaoszczedzilam kilkaset zlotych.
                                                  • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:06
                                                    No ale w Holandii nie ma czegoś takiego. Zapytaj jakiegoś Holendra ile kosztuje wypłacanie gotówki z bankomatu, to nie zrozumie pytania. Zapewne regulują to umowy międzybankowe, najwyraźniej Holendrzy wiedzą, z której strony mają chleb posmarowany i są one bardzo korzystne dla klientów banków, więc i pośrednio dla gospodarki, bo pieniądze są w ruchu a nie w skrzynce pod wyrkiem.

Wypłacanie gotówki kartą kredytową kosztuje i to wszędzie, ale takie jest założenie, bo bierzesz kredyt.

Konta w Holandii są również raczej tanie, mam normalne konto za 1.27 miesięcznie i to pokrywa wszystkie opłaty (wypłacanie gotówki, przelewy, również międzynarodowe). Karta kredytowa jest opcjonalna i kosztuje różnie, około 30-40 euro rocznie przy podstawowym kredycie wynoszącym, zależnie od banku, od 1000 do 2500 euro.
                                                    Znając Holendrów, droższe usługi bankowe spowodowałyby masowy powrót do tradycyjnych środków przechowywania pieniędzy, i.e. skarpet.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:21
                                                    ciociazlarada napisała:

No ale w Holandii nie ma czegoś takiego. Zapytaj jakiegoś Holendra ile kosztuje
                                                    > wypłacanie gotówki z bankomatu, to nie zrozumie pytania. Zapewne regulują to u
                                                    > mowy międzybankowe, najwyraźniej Holendrzy wiedzą, z której strony mają chleb p
                                                    > osmarowany i są one bardzo korzystne dla klientów banków, więc i pośrednio dla
                                                    > gospodarki, bo pieniądze są w ruchu a nie w skrzynce pod wyrkiem.

Wyraźnie wszystkie banki w Holandii należą do jednej kooperacji, albo podpisały umowy pomiędzy sobą. To mały kraj, więc co się dziwić.

> Konta w Holandii są również raczej tanie, mam normalne konto za 1.27 miesięczni
                                                    > e i to pokrywa wszystkie opłaty (wypłacanie gotówki, przelewy, również międzyna
                                                    > rodowe). Karta kredytowa jest opcjonalna i kosztuje różnie, około 30-40 euro ro
                                                    > cznie przy podstawowym kredycie wynoszącym, zależnie od banku, od 1000 do 2500
                                                    > euro.

Ojej, to moje konto jest tylko niewiele droższe (poniżej 3 euro) i umie to samo. Więc co ma być tym argumentem, by definiować Niemcy jak zacofany finansowo kraj?

• mszn Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:26
                                                    No jak Twoje konto umie to samo, skoro darmowe bankomaty to nie wszystkie bankomaty w kraju, a za przelew do Szwajcarii pobrali Ci opłatę? To nie jest to samo.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 21:15
                                                    mszn napisała:

> No jak Twoje konto umie to samo, skoro darmowe bankomaty to nie wszystkie banko
                                                    > maty w kraju, a za przelew do Szwajcarii pobrali Ci opłatę? To nie jest to samo

Ja mam zawsze darmowe bakomaty, bo nie miałam jeszcze potrzeby korzystania z obcego bankomatu. W pobliżu był zawsze jakiś, z którego mogłam skorzystać bezpłatnie. A przelew do Szwajcarii, to robiłam dawno i nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak SEPA. Teraz pewnie byłoby inaczej.
                                                  • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 15:23
                                                    pierwszalitera napisała:

> Ojej, to moje konto jest tylko niewiele droższe (poniżej 3 euro) i umie to samo
                                                    > . Więc co ma być tym argumentem, by definiować Niemcy jak zacofany finansowo kr
                                                    > aj?
                                                    >
                                                    >

Może to, że jak Ty przyjedziesz do Holandii to będziesz musiała zapłacić za wypłatę gotówki 1.95 euro, a ja, jak przyjadę do Niemiec to zapłacę za wypłatę gotówki 0 euro, zarówno w Twoim banku, i w banku pana Zdzisia spod siódemki?

Co zresztą napisało wiele innych osób w tym wątku.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 21:33
                                                    ciociazlarada napisała:

> Może to, że jak Ty przyjedziesz do Holandii to będziesz musiała zapłacić za wyp
                                                    > łatę gotówki 1.95 euro, a ja, jak przyjadę do Niemiec to zapłacę za wypłatę got
                                                    > ówki 0 euro, zarówno w Twoim banku, i w banku pana Zdzisia spod siódemki?
                                                    >

A może ty za tą "nowoczesność" płacisz wyższym oprocentowaniem kredytówki? Jesteś pewna, że nie? Albo holenderski bank, to ma tylko takie dobre serce? ;-)
                                                  • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 09:58
                                                    Pierwszalitero, spróbuj zrozumieć. Dla banku klient indywidualny to mały żuczek. Nie trzeba go golić na każdym zakręcie, jeżeli w danym kraju nie jest to zwyczajowo przyjęte, bo dla banku źródłem dochodu są raczej duzi gracze - udziały w firmach ubezpieczeniowych, derywatywy i co tylko, a nie moja karta kredytowa czy moje wypłaty z bankomatu. Jeżeli za każdym razem, gdy wyjeżdżam w nieznane miejsce mogę uniknąć drukowania mapy "moich" bankomatów, to chyba logiczne, że inne rozwiązania uważam za zacofane i nieatrakcyjnie dla mnie, jako klienta.
                                                    Już chyba bardziej łopatologicznie nie da się tego wyłożyć, więc dla mnie EOT.
                                                  • maggianna Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 10:54
                                                    Dokladnie o to chodzi - dla bankow miesieczna oplata za konto czy odsetki od karty kredytowej to grosze (zreszta mozna to jak i wszystkie inne warunki bez problemu negocjowac, w sumie bank co miesiac kredytuje moje zakupy a ja splacajac w terminie nic za to nie place), dla bankow najwazniejszy jest klient ktory ma regularne wplywy bo banki zarabiaja na obrocie pieniedzmi, depozytami i kredytami (najlepiej hipotecznymi czy korporacyjnymi) i produktami powiazanymi, a takze na tym ze uzywamy regularnie ich produktow.

Prawo bankowe w PL jest bardzo dobre ale i dosc restrykcyjne - bank zeby udzielac kredytow musi miec depozyty i srodki, stad tak wysokie oprocentowanie depozytow i inne akcje promocyjne zeby wyciagnac pieniadze np "ze skarpet" emerytow.

Rynek w Niemczech jest ustabilizowany, duzo nie mozna na nim zyskac, klienci sa przyzwyczajeni do oplat to po co je znosic, w PL za to nadal na rynku mozna duzo zarobic (bo nadal jest wiele osob nie korzystajacych z bankow), konkurencja jest bardzo duza, klient jest bardzo wymagajacy wiec duzo latwiej dac zupelnie darmowe konto, zejsc ze wszystkich oplat w zamian za gwarancje regularnych wplywow czyli za stalego klienta (im wieksze miesieczne zadeklarowane wplywy tym chetniej bank idzie na ustepstwa), dorzucic mu dodatkowe produkty gratis bo i tak z tego bedzie korzysc.

Nie lubie utrudniac sobie zycia - chce wybrac pieniadze biore je z bankomatu ktory mam po drodze i nie chce sie zastanawiac i nie wiem co to za bank, chce zrobic przelew - nie interesuje mnie w jakim kraju znajduje sie odbiorca przelewu, ile to bedzie kosztowalo, czy moge zaplacic paypalem, czy sa jakies koszty, klikam i przelewam i po problemie.
                                                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 17:30
                                                    > Z jakiego powodu banki, zwłaszcza prywatne, w innych krajach Europy miałby pos
                                                    > tępować inaczej?

W różnych krajach są różne zwyczaje. Jak już pisałam, na Węgrzech za pobranie pieniędzy w bankomacie swojego banku się płaci - i nikt się nie dziwi, wszystkie banki tak mają, widocznie tak trzeba. Przeciętny klient nie ma pojęcia, że w innych krajach ludzie popukaliby się w czoło. Różne rzeczy są w różnych krajach "zwyczajowo", stety albo niestety.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 21:30
                                                    kis-moho napisała:

> W różnych krajach są różne zwyczaje. Jak już pisałam, na Węgrzech za pobranie p
                                                    > ieniędzy w bankomacie swojego banku się płaci - i nikt się nie dziwi, ws
                                                    > zystkie banki tak mają, widocznie tak trzeba. Przeciętny klient nie ma pojęcia,
                                                    > że w innych krajach ludzie popukaliby się w czoło. Różne rzeczy są w różnych k
                                                    > rajach "zwyczajowo", stety albo niestety.

Ależ ja właśnie cały czas o tym piszę i próbuję udowodnić, że Niemcy nie są wyjątkiem w europejskim raju finansowym. Niemieckie banki biorą zwykle za używanie obcych bankomatów, ale mają za to bogatą sieć bankomatów i w kraju nikt nie musi płacić opłat, bo zawsze jest jakiś bankomat kooperacyjnego banku w pobliżu. Zresztą większość ludzi ma konta w kilku bankach. Wypłacanie z bankomatów zagranicznych kosztuje kilka euro, czego unikają może klienci w niektórych innych krajach europejskich, ale nie we wszystkich, jak sam pokazujesz. Ktoś inny pokazał, że w Polsce też nie wszystko w banku jest darmowe, więc jakby poszukać głębiej to znajdzie się też jakiś haczyk w holenderskim, czy szwedzkim banku, tego jestem pewna. Bank wyjdzie i tak na swoje. ;-)
                                                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 09:26
                                                    > > W różnych krajach są różne zwyczaje. Jak już pisałam, na Węgrzech za pobr
                                                    > anie p
                                                    > > ieniędzy w bankomacie swojego banku się płaci - i nikt się nie dzi
                                                    > wi, ws
                                                    > > zystkie banki tak mają, widocznie tak trzeba. Przeciętny klient nie ma po
                                                    > jęcia,
                                                    > > że w innych krajach ludzie popukaliby się w czoło. Różne rzeczy są w różn
                                                    > ych k
                                                    > > rajach "zwyczajowo", stety albo niestety.
                                                    >
                                                    > Ależ ja właśnie cały czas o tym piszę i próbuję udowodnić, że Niemcy nie są wyj
                                                    > ątkiem w europejskim raju finansowym.

Mi raczej chodziło o to, że jeżeli klienci są przyzwyczajeni do pewnych opłat, takie opłaty są we wszystkich bankach, a większość ludzi nie ma pojęcia jak takie sprawy wyglądają za granicą - to wszyscy taki stan rzeczy akceptują. A jeżeli tradycyjnie już bank nie bierze opłat za usługę X, to jej wprowadzenie będzie strzałem w stopę.
                                                    Co oczywiście nie znaczy, że bank nie wychodzi na swoje, bo wyjść musi. Ale tu trzeba brać pod uwagę nie tylko zwykłych klientów indywidualnych, bo to nie jedyne źródło zarobków banku. Nawet nie wiem, czy podstawowe?
                                                • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 13:52
                                                  W Danii nie, ale opłata jest mała (10 koron czy coś takiego). Natomiast można wszędzie płacić kartą, nawet w wychodku bo sprzedawcy płacą ryczałt zależny od wielkości firmy, a nie procent od każdej transakcji. W Szwecji to samo, tyle że akceptują dużo więcej kart, to znaczy wszystkie jakie sobie wymyślisz.

W Holandii wypłaca się z bankomatów za darmo w całej strefie euro. Również w Niemczech wypłacam za darmo holenderską kartą. Tam, gdzie nie ma euro, 2.25 od każdej wypłaty z bankomatu.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:12
                                                    ciociazlarada napisała:

Natomiast można w
                                                    > szędzie płacić kartą, nawet w wychodku bo sprzedawcy płacą ryczałt zależny od w
                                                    > ielkości firmy, a nie procent od każdej transakcji.

W Niemczech też wszędzie zapłacisz kartą debetową. Nawet u lekarza. W wychodku pewnie nie, ale kto wie, może gdzieś na autostradach jednak? ;-)
                                                  • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:19
                                                    Tylko np. ta karta debetowa czasem musi być wydana przez bank w Niemczech. Odmawiano mi przyjęcia karty w niektórych sklepach, bo mimo że Maestro i debetówka, była holenderska. Nieczęsto się zdarza, ale się zdarza.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:24
                                                    mszn napisała:

> Tylko np. ta karta debetowa czasem musi być wydana przez bank w Niemczech. Odma
                                                    > wiano mi przyjęcia karty w niektórych sklepach, bo mimo że Maestro i debetówka,
                                                    > była holenderska. Nieczęsto się zdarza, ale się zdarza.

Taka sytuacja może ci się zdarzyć w każdym kraju. Jaką kartę akceptuje konkretny usługodawca, to jego prywatna sprawa. To się nazywa wolność poglądów i demokracja. ;-)
                                                  • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:28
                                                    Nie mówię, że poza DE takie sytuacje się nie zdarzają. Pokazałam tylko, że są wyjątki od stwierdzenia, że w DE "wszędzie zapłaci się kartą debetową".
                                                  • the_pipeline Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 12:17
                                                    Może palne jakąś głupotę, bo ani nie znam się na bankowości, ani nie mieszkałam za granicą, ale nie, nie wszędzie w Niemczech zapłacisz kartą debetową. Będąc na wakacjach w Berlinie odniosłam wrażenie że w mniejszej liczbie miejsc niż w Polsce, ale może tak mnie oszukiwano bo widać było że turystka ;) W centrum handlowym oczywiście, w supermarkecie jak najbardziej, w kawiarni, w restauracji (chociaż zawsze sie pytalam czy mozna i pokazywałam, wiadomo zagraniczna, inne banki itd). Natomiast w małych spożywczakach i monopolowych prowadzonych głównie przez turków absolutnie, tylko gotówka. Podobnie w mniej eleganckich knajpkach czy barach. Oczywiste dla mnie było że oni nie chcą ponosić tych opłat tranzakcyjnych, przy małych kwotach musi to być irytujące. W Polsce też często jest kartka w spozywczakach że płatnośc kartą od 10 czy 20 zł, ale ludzie lubią płacić kartą i wielu przedsiębiorców idzie im jednak na ręke.
                                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 28.03.12, 11:16
                                                    the_pipeline napisała:

> W Polsce też często jest ka
                                                    > rtka w spozywczakach że płatnośc kartą od 10 czy 20 zł, ale ludzie lubią płacić
                                                    > kartą
                                                    i wielu przedsiębiorców idzie im jednak na ręke.

Tylko jako dodatek, bo bawi mnie zawsze, jak rozpowszechnia się mity o polskiej nowoczesności, bez znajomości faktów:
                                                    W Polsce tylko 15 proc. punktów usługowo-handlowych ma terminal do przyjmowania kart.
                                                    Finanse.wyborcza.biz 28.03.2012
                                              • yaal Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 13:46
                                                > No to wytłumacz mi po malutku. W którym kraju europejskim można korzystać jedną
                                                > banku?

Wszystkich bankomatów należących do banków + wiele wirtualnych banków (głównie brandowane sieciówek)? UK.
                                                Płatne są wypłaty z bankomatów operatorów niezależnych (zwykle umieszczane w klubach/sklepach całodobowych i innych tego typu miejscach), kosztuje to w porywach do £2 bodajże.

Visę debetową do konta w większości banków dostaje się za darmo jako standard.
                                                Podstawowe konta darmowe zwykle.
                                                Przelewy krajowe we wszystkich przeze mnie dotychczas używanych bankach darmowe.
                                                • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 14:09
                                                  yaal napisał:

> Wszystkich bankomatów należących do banków + wiele wirtualnych banków (głównie
                                                  > brandowane sieciówek)? UK.
                                                  W Niemczech też jeżeli bank należy do kooperacji.

> Płatne są wypłaty z bankomatów operatorów niezależnych (zwykle umieszczane w kl
                                                  > ubach/sklepach całodobowych i innych tego typu miejscach), kosztuje to w porywa
                                                  > ch do £2 bodajże.
                                                  W Niemczech obcy bankomat kosztuje 1,95euro.

> Visę debetową do konta w większości banków dostaje się za darmo jako standard.
                                                  Debetowa karta do konta jest zawsze bezpłatnym standardem. Także w Niemczech.

> Podstawowe konta darmowe zwykle.
                                                  W Niemczech też takie są. Ale co to jest konto podstawowe?

> Przelewy krajowe we wszystkich przeze mnie dotychczas używanych bankach darmowe
                                                  W Niemczech też. Przelewy nie kosztują mnie nic.
                                                  • yaal Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 16:14
                                                    > > Wszystkich bankomatów należących do banków + wiele wirtualnych banków (gł
                                                    > ównie
                                                    > > brandowane sieciówek)? UK.
                                                    > W Niemczech też jeżeli bank należy do kooperacji.

Tu dowolny bank.

> > Visę debetową do konta w większości banków dostaje się za darmo jako stan
                                                    > dard.
                                                    > Debetowa karta do konta jest zawsze bezpłatnym standardem. Także w Niemczech.

Np. w Polsce niekoniecznie, mam na myśli Visę Debit, a nie Visę Electron czy kartę bankomatową. I niekoniecznie jest darmowa.

> > Podstawowe konta darmowe zwykle.
                                                    > W Niemczech też takie są. Ale co to jest konto podstawowe?

Podstawowe w sensie rachunek osobisty bez dodatkowych bajerów typu 0% limit kredytowy, różne ubezpieczenia (np. telefonu komórkowego, gadżetów, podróżne) itp.
                                                    Bez opłat za np. sprawdzenie stanu konta w bankomacie albo papierowy wyciąg.
                                                    W Polsce sporo jest darmowych tylko przy określonych minimalnych wpływach.

> > Przelewy krajowe we wszystkich przeze mnie dotychczas używanych bankach d
                                                    > armowe
                                                    > W Niemczech też. Przelewy nie kosztują mnie nic.

W Polsce niekoniecznie.
                                              • besame.mucho Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 12:15
                                                > banku?

W Polsce. Mam taką opcję w moim banku od lat, nigdy nie płaciłam za wyciąganie forsy z jakichkolwiek bankomatów.
                                          • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 23:33
                                            pierwszalitera napisała:

> Moim zdaniem jednak warto się zastanowić skąd to się bierze i jakie ma konsekwe
                                            > ncje, bo ty widzisz tylko jedną stronę medalu. Ale możliwość płacenia kartą zdr
                                            > owotną kota w krajach skandynawskich nie jest wcale za darmo. Nic nie jest za d
                                            > armo. Ktoś te koszty ponosi i naczęściej jest to klient. Porównaj sobie ceny ży
                                            > wności i wielu towarów w sklepach w Niemczech i w innych krajach europejskich,
                                            > bardzo chętnie skandynawskich.

Porównując ceny, ciężko nie porównywać zarobków. Nie orientuję się w nich za dobrze, ale doktorant w Danii zaczyna od pi razy drzwi 2000 euro netto. Mamy jednego z Niemiec i wciąż jest w radosnym amoku z tego powodu:), więc w Niemczech to chyba nieco inaczej wygląda.

> Nie bardzo orientujesz się więc na niemieckim rynku finansowym, bo ja mam taniu
                                            > teńkie konto, nie płacę za korzystanie z bankomatów, nigdy tego nie płaciłam. P
                                            > osiadam online banking, nie muszę więc chodzić do banku. A jeżeli nie chcę korz
                                            > ystać z własnego komputera, albo przyjdzie mi ochota na mieście, to mam do dysp
                                            > ozycji przez całą dobę w gęstej sieci filiali bankowych portale internetowe i m
                                            > ogę wykonywać tam wpłaty i wypłaty gotówki, przelewy i podobne rzeczy. To nie k
                                            > osztuje nic dodatkowo. Moją debetową kartą mogę płacić też wszędzie. Mogę wypła
                                            > cać nią pieniądze także w zagranicznych bankomatach, ale z powodu bezpieczeństw
                                            > a tego nie robię. Co w tym jest zacofanego i co proponuje twój bank dodatkowo?
                                            > Kredytówka, owszem, coś mnie w moim banku kosztuje, pewnie w innym banku miał
                                            > abym ją za darmo, ale cenię sobie service mojego i wiem, że w razie czego mam t
                                            > am partnera do rozmowy, a nie jakąś automatyczną hotline. Kredytówkę też wybrał
                                            > am sobie sama, zdecydowałam się na mastercard. Więc to nie Niemcy są zacofane,
                                            > tylko co niektóre osoby w tym wątku chcąc zaoszczędzić pewnie 3 euro miesięczni
                                            > e decydują sią na jakieś szemrane banki. ;-)

Nie orientuje się w tym rynku w ogóle, to racja. Wyciągam jedynie wnioski z tego co napisałyście w tym wątku na temat opłat takich i siakich, i kombinowania z różnymi kartami/kontami.
                                            • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 01:50
                                              ciociazlarada napisała:

> Porównując ceny, ciężko nie porównywać zarobków. Nie orientuję się w nich za do
                                              > brze, ale doktorant w Danii zaczyna od pi razy drzwi 2000 euro netto. Mamy jedn
                                              > ego z Niemiec i wciąż jest w radosnym amoku z tego powodu:), więc w Niemczech t
                                              > o chyba nieco inaczej wygląda.

Że na uczelniach słabo się w Niemczech zarabia to nie jest tajemnica, ale już nie przesadzajmy, Niemcy do najbiedniesjzych krajów nie należą, systemy socjalne też są tu nie najgorsze i zarobić pieniądze się też da. A ceny są stosunkowo niskie. W Danii bywam dosyć często, znajomi biorą mnie za wariatkę, bo nie dosyć, że pogoda tam niepewna, to wydaję tam na wakacjach majątek na podstawowe rzeczy. ;-)

> Nie orientuje się w tym rynku w ogóle, to racja. Wyciągam jedynie wnioski z teg
                                              > o co napisałyście w tym wątku na temat opłat takich i siakich, i kombinowania z
                                              > różnymi kartami/kontami.

Ja nie zapieram się, że wiem wszystko o niemieckich bankach wszystko. Osobiście mam doświadczenia z trzema, bo nie stawiam tylko na jedno konto. Ale opinie niektórych dyskutantek w tym wątku bazują na niepełnych informacjach. Nie uważam tego za ujmę, nie można wiedzieć wszystkiego o obcym kraju, ale ja nie napisałabym na przykład, że Szwajcaria jest zacofanym krajem, tylko dlatego, że hotelarz w Zurychu wolał byśmy płacili gotówką, a nie kartą. Jestem pewna, że kartą też można. Ale to co można, a to co ludzie stosują w praktyce, to dwie różne sprawy i w tak dużym kraju jak Niemcy istnieje większa różnorodność propozycji bankowych, bo istnieją tu też ludzie, którzy wolą tradycyjny service. Bo tak, bo nie lubią plastykowych pieniędzy, bo lubią zapach banknotów, bo lubią chodzić do wyłożonego marmurem banku, bo lubią osobistą obsługę pani w okienku, bo nie chcą wiedzieć, jak ta technika funkcjonuje, czy coś. I nie widzą potrzeby oszczędzania na niewielkich opłatach. Stać ich po prostu na to. Ale to nie znaczy, że nie ma nowoczesnych i tanich rozwiązań. Prawie w każdym banku. Konto w Sparkassie też można zmienić na inne, bardziej dopasowane do indywidualnych wymagań.
                                              • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 08:33
                                                > > Porównując ceny, ciężko nie porównywać zarobków. Nie orientuję się w nich
                                                > > za dobrze, ale doktorant w Danii zaczyna od pi razy drzwi 2000 euro netto. Mam
                                                > > y jednego z Niemiec i wciąż jest w radosnym amoku z tego powodu:), więc w Niemc
                                                > > zech to chyba nieco inaczej wygląda.
                                                >
                                                > Że na uczelniach słabo się w Niemczech zarabia to nie jest tajemnica, ale już n
                                                > ie przesadzajmy, Niemcy do najbiedniesjzych krajów nie należą, systemy socjalne
                                                > też są tu nie najgorsze i zarobić pieniądze się też da.

Ja tylko w sprawie zarobków - w Niemczech to jest pi razy oko połowa tego co w Danii, przynajmniej w naukach przyrodniczych. Radosnemu amokowi w ogóle się nie dziwię :o)
                                            • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 15.03.12, 08:08
                                              > Porównując ceny, ciężko nie porównywać zarobków. Nie orientuję się w nich za do
                                              > brze, ale doktorant w Danii zaczyna od pi razy drzwi 2000 euro netto. Mamy jedn
                                              > ego z Niemiec i wciąż jest w radosnym amoku z tego powodu:), więc w Niemczech t
                                              > o chyba nieco inaczej wygląda.

:) A weź mi nie podnoś ciśnienia z rana :) Moja katedra jest poza standardowym systemem, więc szef o nas zadbał, ale z tych informacji, które do mnie docierają z innych miejsc, wynika, że z 1000 netto niemieccy doktoranci z humanów cieszą się bardzo.
                                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 16:07
                                    Nie rozumiem też, dl
                                    > aczego do założenia konta w banku muszę mieć meldunek w danym kraju - tzn. troc
                                    > hę rozumiem, ale świat nie jest już taki prosty.

No właśnie... Ja już w Niemczech nie mieszkam, a nie powiadomiłam jeszcze banku o tym fakcie, muszę to w najbliższym czasie zrobić. Orientujesz się, czy to będzie kłopot? Bo meldunku już tam nie mam.
                                    • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 16:55
                                      Nie mam pojęcia. W Holandii udaję, że dalej tam mieszkam, podałam im adres chłopaka, nie jestem tam zameldowana. Może możesz im dać uczelniany adres do korespondencji?
                                      • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:24
                                        > Nie mam pojęcia. W Holandii udaję, że dalej tam mieszkam, podałam im adres chło
                                        > paka, nie jestem tam zameldowana. Może możesz im dać uczelniany adres do koresp
                                        > ondencji?

Pewnie mogę, zresztą korespondencja ogranicza się do reklam, wszystko co ważne idzie przez net. Ciekawa jestem tylko jak to wygląda od strony prawnej, nie chciałabym usłyszeć przy zmianie adresu, że teraz mam zrezygnować z konta. Co pewnie kiedyś zrobię, ale Lastschrift przy zakupach przez net to taka piękna rzecz. Nie wiem, czy austriacy to mają, może tak, wtedy zamknę szybciej, ale teraz nie mam czasu ani chęci się tym zajmować.
                                        A uczelnia nadaje się do korespondencji, ale nie bardzo mogę udawać, że tam mieszkam :o)
                                      • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:28
                                        > Nie mam pojęcia. W Holandii udaję, że dalej tam mieszkam, podałam im adres chło
                                        > paka, nie jestem tam zameldowana.

Inna rzecz - jak to jest z tymi meldunkami w UE? Nie można mieć dwóch, prawda? Ja mam polski i austriacki, i zastanawiam się, czy to może być kiedyś kłopot.
                                        Luby już taki (potencjalnie) ma, bo ma węgierski i austriacki. Jak kupi na siebie samochód, musi go zarejestrować w Austrii, bo ma tu meldunek ORAZ na Węgrzech, bo ma tam meldunek. Kary za jazdę własnym samochodem zarejestrowanym w innym kraju bywają masakryczne. Chyba będziemy musieli wziąć ślub żeby kupić samochód, wtedy będzie go łatwiej zarejestrować na mnie. Chociaż też nie wiem, czy wtedy w Polsce nie będziemy mieli problemu? Czasem mam wrażenie, że prawo nie nadąża za ludzmi...
                                        • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:49
                                          Pierwsze słyszę, żeby dwa meldunki były problemem, ale nie mam samochodu, ani się tym nigdy nie interesowałam. Nie bardzo rozumiem też, czemu miałoby to być złe, tj. póki nie próbujemy robić przekrętów, np. wyłudzać zasiłków w dwóch krajach. Jesienią byłam zameldowana wszędzie, teraz tylko w Polsce i Niemczech.
                                          Tylko że ja w ogóle mam luźne podejście do takich spraw, tzn. póki nikogo nie okradam i krzywdy nie robię, to nie mam problemu z byciem w dziurze prawnej. Składki, które mam płacić, płacę, podatki płacę. Tym bardziej, że w 90% przypdków osoby odpowiedzialne za udzielenie mi informacji nie są w stanie tego zrobić w jednoznaczny sposób.
                                          • sylwiastka Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:59
                                            A ja chyba jestem nigdzie nie zameldowana... Generalnie nie lubie deklaracji.
                                            • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 18:17
                                              A grzywny lubisz płacić? ;P Nie wiem, jak jest u Ciebie, ale jakby mnie w Niemczech przyłapali z umową na mieszkanie i bez meldunku w tym mieszkaniu, to bym popłynęła. Ubezpieczenia zdrowotnego też bym nie miała.
                                              • sylwiastka Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 18:25
                                                Nie slyszalam o wymogu zameldowania sie w mieszkaniu, ktore wynajmuje. Ubezpieczona jestem, przy rejestracji liczylo sie odprowadzanie skladek, a nie meldunek. Meldunek potrzebny mi jest aby uzyskac karte powierdzajaca ubezpieczenie, jeszcze sie po nia nie pofatygowalam. O grzywnach nie slyszalam, ale sie spytam.
                                          • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 18:12
                                            Przejrzałam ustawę polską, przy pobytach za granicą dłuższych niż dwa miesiące trzeba się wymeldować. Tylko oczywiście nikt tego nie sprawdza ani nie ma obowiązku sprawdzać. Nic nie jest napisane o tym, że nie wolno mieć meldunku w innym kraju jednocześnie.
                                            • turzyca Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 17:09
                                              Nic nie jest napisane o tym, że nie wolno mieć meldunku w innym
                                              > kraju jednocześnie.

Ale w sumie to mozesz miec ten inny meldunek tylko jako tymczasowy.

przy pobytach za granicą dłuższych niż dwa miesiące
                                              > trzeba się wymeldować.

Juz to widze, wyjezdzam na semestr, wymeldowuje sie, pozniej zameldowuje sie na nowo, genialne.
                                              I zupelnie nie skoordynowane z przepisami unii, wg ktorych moge mieszkac do 3 miesiecy (dobrze pamietam?) bez meldowania sie.

Bardzo jestem tez ciekawa, co z polskim dowodem w razie wymeldowania sie z polskiego mieszkania? Wystawia z niemieckim adresem?

A w ogole to podoba mi sie idea "zweiter wohnsitz", powinni to wprowadzic powszechnie dla calej Europy (to nie jest tozsame z meldunkiem tymczasowym). Rozwiazaloby sporo problemow wynikajacych ze zwiekszonej mobilnosci.
                                          • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 23:05
                                            > Tylko że ja w ogóle mam luźne podejście do takich spraw, tzn. póki nikogo nie o
                                            > kradam i krzywdy nie robię, to nie mam problemu z byciem w dziurze prawnej.

No właśnie, ja też mam wrażenie, że póki nie popełniam przestępstwa to wszystko gra. Ale z samochodem trzeba już płacić podatki, rejestracje itp., a numery rejestracyjne można mieć tylko jedne. I teraz pytanie gdzie - tam gdzie mam meldunek? Ale który?
                                            • turzyca Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 17:20
                                              I teraz pytanie gdzie - tam gdzie mam meldu
                                              > nek? Ale który?

Tam gdzie spedzasz ponad 180 dni w roku. Tak zasadniczo.
                                              • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 19:53
                                                > I teraz pytanie gdzie - tam gdzie mam meldu
                                                > > nek? Ale który?
                                                >
                                                > Tam gdzie spedzasz ponad 180 dni w roku. Tak zasadniczo.

A widzisz, to jest sensowny konkret. Dzięki.
                                                • turzyca Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 21:01

> A widzisz, to jest sensowny konkret. Dzięki.

Napisalam zasadniczo, bo zastanawiam sie nad jedna rzecza. Takie cos zglasza sie w zasadzie po prostu tak, nikt przeciez nie kontroluje, gdzie mieszkasz. Jedynym wyjatkiem jest placenie podatkow (i na tej podstawie smiem twierdzic, ze tak naprawde chodzi o 180 nocy w roku, bo mieszkancy Malmo, pracujacy w Kopenhadze, placa podatki w Szwecji, mimo ze w Danii spedzaja cale dnie :P). Zastanawiam sie jednak, czy np. nadgorliwy policjant, ktoremu podasz polskie prawo jazdy z polskim meldunkiem, ale austriacki dowod rejestracyjny i austriackie ubezpieczenie, nie stwierdzi, ze cos tu kantujesz, zeby uniknac polskich oplat.
                                                  Niby moglabys okazywac aktualny dowod zameldowania, ale po pierwsze nie wiem, czy to dziala, bo dlaczego niby ktos mialby rozumiec niemiecki czy wegierski, a po drugie nadal zostaje problem dokumentow z innym meldunkiem, ktorego zgodnie z przepisami nie powinnas juz miec.
                                                  • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 21:10
                                                    > Napisalam zasadniczo, bo zastanawiam sie nad jedna rzecza. Takie cos zglasza si
                                                    > e w zasadzie po prostu tak, nikt przeciez nie kontroluje, gdzie mieszkasz. Jedy
                                                    > nym wyjatkiem jest placenie podatkow (i na tej podstawie smiem twierdzic, ze ta
                                                    > k naprawde chodzi o 180 nocy w roku, bo mieszkancy Malmo, pracujacy w Kopenhadz
                                                    > e, placa podatki w Szwecji, mimo ze w Danii spedzaja cale dnie :P). Zastanawiam
                                                    > sie jednak, czy np. nadgorliwy policjant, ktoremu podasz polskie prawo jazdy z
                                                    > polskim meldunkiem, ale austriacki dowod rejestracyjny i austriackie ubezpiecz
                                                    > enie, nie stwierdzi, ze cos tu kantujesz, zeby uniknac polskich oplat.
                                                    > Niby moglabys okazywac aktualny dowod zameldowania, ale po pierwsze nie wiem, c
                                                    > zy to dziala, bo dlaczego niby ktos mialby rozumiec niemiecki czy wegierski, a
                                                    > po drugie nadal zostaje problem dokumentow z innym meldunkiem, ktorego zgodnie
                                                    > z przepisami nie powinnas juz miec.

Dokładnie to jest problem. Jeszcze większy na Węgrzech, bo tam jesteśmy regularnie, Luby zwykle prowadzi, bo ja jak nie muszę to nie lubię jeździć po autostradach pełnych szalonych kierowców (Rumuni i Ukraińcy mają nieco inne zwyczaje na drodze...). On ma węgierski meldunek, w związku z tym nie ma prawa prowadzić obcego samochodu, nawet jeśli samochód nie należy do niego (!). Mamy na to przygotowaną historię, że normalnie ja prowadzę, ale jestem w ciąży i jest mi niesamowicie niedobrze - mężczyźni nie lubią w takie sprawy wnikać (oczywiście może nam się trafić policjantka, ale ich jest mniej w drogówce). Mamy też pozwolenie na używanie samochodu od właściciela, po polsku, angielsku, niemiecku i węgiersku.
                                                    Co wszystko uważam za kompletną paranoję, bo przecież nie robimy nic nielegalnego...
                                  • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 16:36
                                    Ja do tej pory nie miałam żadnych problemów z płatnościami moją kredytową Visą ani w Niemczech, ani w Holandii, ale bywałam w dużych miastach, no i to jest kredytówka, nie debetowa - tylko czy to miałoby aż takie znaczenie?
                                    • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 16:51
                                      > Ja do tej pory nie miałam żadnych problemów z płatnościami moją kredytową Visą
                                      > ani w Niemczech, ani w Holandii, ale bywałam w dużych miastach, no i to jest kr
                                      > edytówka, nie debetowa - tylko czy to miałoby aż takie znaczenie?

Kiedyś mogłabyś mieć z debetówką problem, teraz już jest chyba lepiej. Z kredytówką nie ma generalnie problemu z rozpoznawaniem, ale nie wszystkie sklepy chcą ją brać, bo muszą płacić od tego spore opłaty.
                                      Swoją drogą nie do końca rozumiem rozróżnienie visa debetowa i kredytowa. Jak już pisałam, ostatnio miałam problem z płaceniem polską visą electron w Austrii (to jest debetówka, prawda?). Terminal nie chciał jej przyjąć, babka jak zobaczyła kartę wściekła się, że nie powiedziałam, że to kredytówka, bo ona musi wcisnąć inny guziczek. Na co ja mówię, że to nie jest kredytówka. Zrobiło się nieprzyjemnie, babka orzekła, że nie wiemy, jaką mamy kartę, więc karta nie jest nasza (!), w związku z czym postanowiła nas wylegitymować (!!). Pal sześć nieprzyjemną sprzedawczynię, może się nie znać na wynalazkach w szerokim świecie, ale terminal zaakceptował tą visę electron jako kartę kredytową. Szczerze mówiąc zgłupiałam, a sprzedawczyni dodała jeszcze "a nie mówiłam"...
                                      • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:33
                                        kis-moho napisała:

Pal sześć nieprzyj
                                        > emną sprzedawczynię, może się nie znać na wynalazkach w szerokim świecie, ale t
                                        > erminal zaakceptował tą visę electron jako kartę kredytową. Szczerze mówiąc zgł
                                        > upiałam, a sprzedawczyni dodała jeszcze "a nie mówiłam"...

Visa electron to jest coś pomiędzy. Służy ci jako debtówka w twoim banku i dlatego jest debetówką w twoim kraju, może być jednak używana też międzynarodowo jako karta kredytowa, ale tylko w punktach z połączeniem online, dlatego mogą odmówić ci gdzieś jej przyjęcia, chociaż teraz terminal online mają już prawie wszędzie.
                                      • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:36
                                        No wiem, że od kredytówek są opłaty.

Ale jeżeli sklep ma naklejkę visa, to wiem, że spokojnie mogę nią płacić i nie będę mieć żadnych problemów.

Z tego co słyszałam, to electrony to zupełnie coś innego, ale ja z kolei takiej karty nigdy nie miałam, to nie wiem.
                                  • sylwiastka Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 17:42

> No właśnie, strasznie męczący jest ten podział Europy na visową i maestrową. Co
                                    > więcej, w Polsce, gdzie raczej visa jest podstawą, nie miałam problemu z płace
                                    > niem maestro. W Holandii i Niemczech visą w zwykłych sklepach zapłacić się nie
                                    > da, biletu na pociąg kupić też nie.

To dziwne, bo ja nigdy nie doswiadczylam problemow z platnoscimi karta w roznych krajach swiata. W zamierzchlych czasach jedyne czego nie moglam zrobic, to zaplacic plaska debetowka maestro przez internet. Wyrobilam sobie karte pre-paid do takich platnosci. Teraz juz sie jej pozbylam. Mam amerykanska vise, ktora dziala wszedzie, hiszpanska mastercard oraz polskie maestro. Placilam kartami w roznych konfiguracjach i dzialaly zawsze.Jedyne, co mi przeszkadza w Europie to niechec doplatnosci karta drobnych kwot lub podzialu rachunku w restauracjach i platnoscia z roznych kart. W USA zylam bez gotowki, w Europie jednak tak sie nie da (a szkoda).
                                    System bankowy w zasadzie porownywalny, wszedzie dalo sie znalezc konto darmowe lub z bardzo niskimi oplatami.
                              • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 15:13
                                Wiesz, mamy inne priorytety. Ty mieszkasz w jednym mieście, podróżujesz raczej na wakacje, najważniejsze dla Ciebie są te bankomaty w okolicy i warzywniak. I możesz się przywiązać do jednego banku na 20 lat. Ja mieszkam okrakiem między dwoma krajami, konta bankowe mam w trzech, a mniej więcej raz w miesiącu gdzieś wyjeżdżam i muszę rezerwować lot i hotel. Więc dla mnie podstawa to darmowe przelewy międzynarodowe i to, że gdziekolwiek będę, mogę skorzystać z pierwszego z brzegu bankomatu. Nawet kosztem tego, że idąc u siebie do warzywniaka, powinnam wziąć gotówkę.
                            • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 11:11
                              mszn napisała:

> Przy girokarcie piszą wprost, że bankomaty DKB są kostenfrei, inne za opłatą, z
                              > agramaniczne 10 euro.

No to masz. Bankomaty DKB. Ale ile ich masz w większym mieście? Ja żyję już prawie 24 lata w Niemczech i zawsze w większych miastach, ale tych bankomatów jeszcze nie widziałam. Wiesz jak gęsta jest sieć tych bankomatów?
                              • mszn Re: Opłata za płatność paypalem 14.03.12, 15:07
                                Ludzie, no. Giro jest tak, jak napisałam, ale dołączona visa ma mieć wszystkie bankomaty za darmo, niezależnie od tego, czyj ten bankomat jest. Dla mnie to idealna sytuacja, bo jakiejś visy/kredytówki potrzebuję - może niemieckie hotele kredytówek nie lubią, ale wszystkie inne jak najbardziej. I linie lotnicze. I Amazon.

Kis-moho ma rację, lepiej dziesięć razy sprawdzić, niż się potem nadziać. Jutro wieczorem powinnam mieć czas zadzwonić do tych znajomych z Bremy, to się dopytam. A jeśli się zdecyduję, to za kilka miesięcy zdam raport :)
                                • turzyca Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 17:18
                                  www.topkonto.de/gibt-es-dkb-bankautomaten-oder-wie-kann-ich-dort-mein-geld-abheben/2273/
                                  To wyglada niezle. Dzieki za zwrocenie uwagi, ja za jakis czas bede zmieniac konto, bo przekrocze limit wiekowy dla bezplatnego studenckiego, a temu bankowi placic nie bede, nie podoba mi sie ich oferta ponadpodstawowa, choc siec automatow stowarzyszonych jest niezla. A ja nie lubie nosic przy sobie gotowki, wiec lubie miec gesta siec bankomatow, ale to jednak niejedyny argument, kredytowki i inne udogodnienia tez wazne. Sparkasse rowniez odpada, u nas sobie zycza 7 euro za konto podstawowe plus oplaty w niektorych landach za wyplaty z bankomatow. Twoje konto bardzo mi sie podoba, bede o nim pamietac.
                                  • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 20:43
                                    turzyca napisała:
                                    > To wyglada niezle.

Wytłumacz mi więc, co oznacza ten tekst:
                                    So wirbt die DKB damit, dass man mit der in das Konto inkludierten DKB Kreditkarte von VISA “überall auf der Welt kostenlos Bargeld” abheben könne (bis auf ggf. Auslandseinsatzgebühren der fremden Bank).
                                    Co to są te "Auslandseinsatzgebühren der fremden Bank" i czy to znaczy, że pomimo tego, że nasz bank obiecuje nam bezpłatne wypłacanie pieniędzy na całym świecie (znaczy on nie bierze od nas żadnych opłat) może się zdarzyć, że obcy bank za granicą, z którego bankomatu korzystamy potrąci nam opłatę? Podobny tekst znalazłam bowiem też w servisie polskiego banku. Niby wypłaty na całym świecie za darmo, ale w nawiasie, że chodzi tu o opłaty tego konretnego banku. Czy ktoś więc to naprawdę sprawdzał, czy takie wypłaty na przykład polską, albo holenderską kartą w Niemczech są naprawdę darmowe i czy obcy bank sobie czegoś za tą usługę nie potrącił?
                                    Druga sprawa, DKB bierze za kredyt, czyli także za każdą sumę, którą wypłacasz Visą z obcego bankomatu, 7,90% i bank zastrzega, że ten wskaźnik jest zmienny. To jest dużo, czy mało? Moim zdaniem darmowe to nie jest. To nie to samo, co wypłacanie kartą debetową, którą zarządzasz twoimi środkami płatniczymi na koncie giro. Czyli praktycznie to konto darmowego wypłacania z obcych bankomatów ci nie daje, a własnych ten bank nie posiada. To jest więc konto internetowe, dobre do online banking i dla bezpłatnej karty kredytowej, ale jako konto podstawowe do częstego wypłacanie gotówki się nie nadaje.
                                    • ciociazlarada Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 21:36
                                      pierwszalitera napisała:

Podobny tekst zn
                                      > alazłam bowiem też w servisie polskiego banku. Niby wypłaty na całym świecie za
                                      > darmo, ale w nawiasie, że chodzi tu o opłaty tego konretnego banku. Czy ktoś w
                                      > ięc to naprawdę sprawdzał, czy takie wypłaty na przykład polską, albo holenders
                                      > ką kartą w Niemczech są naprawdę darmowe i czy obcy bank sobie czegoś za tą usł
                                      > ugę nie potrącił?

Zależy od banku. Miałam konto w polskim banku i opłata była, ukryta w przewalutowaniu, ale była i to dość znacząca. Holenderską kartą jak wypłacam 20 euro to z konta znika 20 euro i tyle.

> Druga sprawa, DKB bierze za kredyt, czyli także za każdą sumę, którą wypłacasz
                                      > Visą z obcego bankomatu, 7,90% i bank zastrzega, że ten wskaźnik jest zmienn
                                      > y. To jest dużo, czy mało?

To jest bardzo dużo. Standardowa opłata Visy to 3% ale nie mniej niż... (to już zależy od kraju i waluty, np. 3% ale nie mniej niż 5 złotych) Mam dwie Visy z różnych krajów i dla obu to jest 3%, mimo że wystawcy nie mają z sobą nic wspólnego (Nordea i ICS).
                                      • maggianna Re: Opłata za płatność paypalem 16.03.12, 23:51
                                        U mnie w bankach nie ma nic (choc w jednym jest zapisane to co pisala Pierwszalitera) - w praktyce spotkalam sie tylko raz z takim przypadkiem ostatnio w Argentynie ze zanim wyplacilam gotowke to bankomat poinformowal mnie ze lokalny bank pobierze od tej transakcji dodatkowa oplate w takiej i takiej kwocie i czy chce kontynuowac - zrezygnowalam z wyplaty, okazalo sie ze dotyczy to tylko 1 konkretnego banku, ale sprobowalam wyplacic karta z innego banku w tym samym bankomacie i tutaj juz zadna dodatkowa oplata nie zostala pobrana.

Kurs wymiany zwlaszcza w przypadku DB przy wybieraniu z bankomatow za granica jest bardzo dobry, wychodzi mi zawsze taniej niz jakbym kupila walute w Polsce, w krajach strefy Euro, tak jak juz pisalam, przepinam karte do bankomatu z konta w PLN na konto w EUR wiec jak wybieram 20 euro to bank pobiera z konta dokladnie 20 euro i ani centa wiecej.

Wyjezdzajac nigdy nie zabieram ze soba gotowki, pierwsze co robie po przylocie to ide do bankomatu, zawsze dokladnie potem sprawdzam transakcje i zadnych oplat nie ma, ani zadnych dodatkowych kosztow przewalutowania (uzywam zarowno Visy jak i MasterCard).
                                        • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 17.03.12, 00:14
                                          maggianna napisała:

> U mnie w bankach nie ma nic (choc w jednym jest zapisane to co pisala Pierwszal
                                          > itera) - w praktyce spotkalam sie tylko raz z takim przypadkiem ostatnio w Arge
                                          > ntynie ze zanim wyplacilam gotowke to bankomat poinformowal mnie ze lokalny ban
                                          > k pobierze od tej transakcji dodatkowa oplate w takiej i takiej kwocie i czy ch
                                          > ce kontynuowac - zrezygnowalam z wyplaty, okazalo sie ze dotyczy to tylko 1 kon
                                          > kretnego banku, ale sprobowalam wyplacic karta z innego banku w tym samym banko
                                          > macie i tutaj juz zadna dodatkowa oplata nie zostala pobrana.

No ale to świadczy, że takie opłaty istnieją i sprawa trafienia, albo nietrafienia na podobny bank jest sprawą przypadku i może zdarzyć się, że nie będzie alternatywnego banku.

> Wyjezdzajac nigdy nie zabieram ze soba gotowki, pierwsze co robie po przylocie
                                          > to ide do bankomatu, zawsze dokladnie potem sprawdzam transakcje i zadnych opla
                                          > t nie ma, ani zadnych dodatkowych kosztow przewalutowania (uzywam zarowno Visy
                                          > jak i MasterCard).

No dobrze, ale ty używasz Visy albo MasterCard, a to są karty kredytowe, więc za wypłacanie, czyli praktycznie za korzystanie z kredytu nic nie płacisz? Czy obsługujesz kartą kredytową swoje konto giro? A za swoje konto w DB i możliwość przepinania karty przecież płacisz miesięczną opłatę, więc to też nie jest za darmo.
                                          No i sprawa wymiany waluty zależy od kraju. Mnie się na przykład częściej opłaca wymienić walutę (jeżeli muszę, bo żyję w strefie euro) przed wyjazdem w Niemczech, bo w kraju docelowym kurs jest zwykle dla mnie gorszy.
                                          • maggianna Re: Opłata za płatność paypalem 17.03.12, 00:40
                                            Mam i Vise i MasterCard debetowe (do rachunku biezacego, ktory nazywasz jak rozumiem giro) i Vise i MasterCard kredytowe.

Mozliwosc przepiecia karty do konta mam w Citibank, czyli jest zupelnie za darmo (moge to samo zrobic z kontem w USD) - zazwyczaj dzwonie z lotniska na darmowa infolinie i bank przepina to w trakcie rozmowy.

Bo kurs wymiany zalezy tylko i wylaczenie od banku! W strefie euro nie mam problemu bo korzystam z konta w euro ale podrozuje duzo poza strefe euro i w dla mnie to spory komfort ze nie musze martwic sie o wymiane waluty, zwlaszcza ze w czesci przypadkow waluta kraju do ktorego podrozuje jest niewymienialna i nie da sie jej kupic w PL, badz jest jej zbyt malo i musialabym i tak brac np dolary, wiec przy podwojnym przewalutowaniu wychodzi drozej (mimo ze bank i tak do rozliczenia uzywa waluty referencyjnej).

>>No ale to świadczy, że takie opłaty istnieją i sprawa trafienia, albo nietrafienia na podobny >>bank jest sprawą przypadku i może zdarzyć się, że nie będzie alternatywnego banku.

Dlatego mam dwa konta, w DB jak na razie bylo zawsze bezplatnie (wybieralam gotowke w kilkunastu krajach na swiecie). No i jak do tej pory nie spotkalam sie z sytuacja zeby w kraju byl 1 system bankomatowy.
    • kocio-kocio Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 10:39
      No więc ja jako klient krajowy też się z taką praktyką spotkałam.
      Jak kliknęłam, że "płacę paypal", pojawił się komunikat, że zostanie doliczona opłata w wysokości jakiejśtam.
      Wkurzyło mnie to niezwykle, bo bardzo lubię płacić kartą i jeśli nie mogę bezpośrednio w sklepie, to chętnie to zrobię przez paypal.
      Prawdopodobnie sklep ponosi jakieś koszty w związku z podłączeniem paypala i sobie je próbuje odbić.
      • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:12
        kocio-kocio napisała:

> Prawdopodobnie sklep ponosi jakieś koszty w związku z podłączeniem paypala i so
        > bie je próbuje odbić.

Pewno ponosi, ale w regulaminie mojego konta paypal jest napisane, że założenie i prowadzenie konta przez osobę prywatną oraz dokonywane przez nią płatności w zakupach online w sklepach proponujących płatność paypal jest bezpłatne. Jeżeli więc sklep pobiera za to opłaty u klienta, to łamie moim zdaniem regulamin i w zasadzie nie wolno mu reklamować się jako sklep z opcją paypalu. Swoje prywatne konto używa pewnie jako konta biznesowego.
        • justinehh Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:25
          To musi być coś większego, niż opłata sklepu. Jak płaciłam paypalem zarejestrowanym w uk do polskiego sklepu, to też potrąciło jakąś opłatę manipulacyjną.
      • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:41
        Ja czasami widziałam dodatkowe opłaty za płatność kredytówką w polskich sklepach.

I też mi się wydaje, że po prostu to sklep ponosi dodatkowe koszty związane z płatnością paypalem i kredytówką i chce to sobie odbić. Ale czy jest to zgodne z prawem - nie mam zielonego pojęcia.
        • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:45
          > I też mi się wydaje, że po prostu to sklep ponosi dodatkowe koszty związane z p
          > łatnością paypalem i kredytówką i chce to sobie odbić.

To na pewno. Ostatnio rozmawiałam z bardzo miłym właścicielem kawiarni, koleżanka chciała zapłacić kartą. Mówił, że opłaty od transakcji zjadłyby mu cały zysk, dlatego bierze tylko gotówkę. A kawiarnia była całkiem spora, więc domyślam się, że nie są to małe kwoty.
          • justinehh Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:48
            Gdzieś na gazecie widziałam tekst właśnie o tym, ale za Chiny nie pamiętam tytułu i autora
    • sbarazzina Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:23
      Używam PayPala bardzo często i nigdy jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. PayPala mam podpiętego do karty kredytowej w €, ale płacę nim w różnych krajach, także w innych walutach.
      Różnice walut są zazwyczaj bardzo małe i zgodne z aktualnym średnim kursem.

Ale kiedy otrzymałam płatność przez PayPala jako sprzedawca na ebayu, PaPal pobrał sobie opłatę. Przed chwilą sprawdziłam że jest to 3,4% + 0.35€.
      No ale jakby z zasady tę opłatę ponosi sprzedawca...

• justinehh Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:27
        Ciekawe, czy ma znaczenie, czy płaci się środkami z konta paypal, czy podpiętą kartą
        • yaga7 Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 11:39
          Tak, czasem ma znaczenie, ale za chiny nie pamiętam, gdzie i kiedy.
        • sbarazzina Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:20
          To ma znaczenie tylko przy płatnościach prywatnych. Jeśli masz środki na koncie PayPal, to nie jest pobierana żadna opłata, jeśli środki są przekazywane z karty kredytowej wtedy opłata wynosi 3.4% + 0.35€. Tak przynajmniej to wygląda na PayPalu austriackim.
        • izas55 Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 15:21
          Ja płaciłam podpiętą kartą. Do osoby prywatnej doliczono mi opłatę ~3% transakcji, przy płaceniu w sklepach nie.
      • pierwszalitera Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:03
        sbarazzina napisała:

> Używam PayPala bardzo często i nigdy jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. P
        > ayPala mam podpiętego do karty kredytowej w €, ale płacę nim w różnych kr
        > ajach, także w innych walutach.

Ja też się jeszcze nigdy z tym nie spotkałam, ani w UK, ani w Honkongu. Ale regulamin sklepu Ewy Michalak podaje jak byk:
        PLEASE NOTE:
        A 6% surcharge is applied to all Paypal transactions

Trochę słono te 6%, biorąc pod uwagę, że opłaty za transkacje wykonywanie kartą kredytową nie są aż tak wysokie. W Polsce w okolicach 1,65%. Paypal liczy sobie od sprzedawców jak napisałaś trochę powyżej 3%. To skąd bierze się 6%? Dodatkowy zarobek sprzedawcy?

• mszn Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 13:38
          > Trochę słono te 6%, biorąc pod uwagę, że opłaty za transkacje wykonywanie kartą
          > kredytową nie są aż tak wysokie. W Polsce w okolicach 1,65%. Paypal liczy sobi
          > e od sprzedawców jak napisałaś trochę powyżej 3%. To skąd bierze się 6%? Dodatk
          > owy zarobek sprzedawcy?

Podejrzewam, że chodzi o to samo, co kiedyś napisała mi Kinga z BiuBiu - że nie chce ponosić kosztów przewalutowania przy zwrotach i przenosi je na klienta. Kinga rozwiązała to wprowadzając wyższe ceny dla zagranicznych klientów (był taki moment, że euro stało po 4,4-4,5zł, a w jej sklepie to było 3,50), Ewa dolicza do PayPala. Niech sobie robią co chcą, ja po prostu przestałam u nich kupować jako klient zagraniczny, ewentualne zakupy w BiuBiu robię jak jestem w Polsce, a u Ewy płacę z polskiego konta. Tylko że ja mam takie możliwości i mi się chce, a sporo osób po prostu sobie odpuści. Nie mi oceniać, im to się na pewno jakoś kalkuluje.
    • sbarazzina Re: Opłata za płatność paypalem 13.03.12, 12:23
      A tutaj link do symulatora opłat według polskiego PayPala.

www.paypal-marketing.pl/sprzedawcy/symulator_oplat.html

I to co jest napisane na samej górze:

"Założenie i prowadzenie konta są bezpłatne. Niewielkie opłaty naliczane są jedynie w przypadku odbioru płatności. Opłaty te są uzależnione od Twojej miesięcznej sprzedaży: im wyższa sprzedaż, tym niższe opłaty."
    • marciasek a nie lepiej by było podyskutowac o tym na Lobby? 13.03.12, 22:04
      a konkretnie w wątku sklepu Ewy Michalak, Tak, aby miała możliwość zapoznać się z krytyką i wyjaśnić wam co to za oplata i czemu ma służyć. Np. uwaga na temat braku informacji w regulaminie polskim (słuszna) na pewno by się jej przydała - zazwyczaj takie rzeczy wynikają z niedopatrzenia, a nie ze złej woli.
      • pierwszalitera Re: a nie lepiej by było podyskutowac o tym na Lo 13.03.12, 22:44
        marciasek napisała:

> a konkretnie w wątku sklepu Ewy Michalak, Tak, aby miała możliwość zapoznać się
        > z krytyką i wyjaśnić wam co to za oplata i czemu ma służyć. Np. uwaga na temat
        > braku informacji w regulaminie polskim (słuszna) na pewno by się jej przydała
        > - zazwyczaj takie rzeczy wynikają z niedopatrzenia, a nie ze złej woli.

Nie jestem tym zbytnio zainteresowana, bo nie mam ochoty na nużące, do niczego nie prowadzące dyskusje z właścicielką sklepu. Nie wierzę w tym przypadku po prostu w jakąkolwiek siłę konsumenckiej krytyki i nie mam też ochoty na osobiste przytyki, których się spodziewam. Wydaje mi się, że problem nie dotyczy też aż tak dużej ilości osób, a jak dotyczy i spowoduje tym rezygnację z kupna, to jest to strata sklepu, a nie moja. I jak już właścicielka sklepu nam kiedyś przekazała, nie musimy u niej kupować. ;-)
      • ciociazlarada Mnie też to super razi, ale nie ma o czym gadac 14.03.12, 18:19
        To "golenie owieczek" z zagranicy przez polskie sklepy to dość znany fakt i kartofle mi się w piwnicy tracą jak to widzę.
        Akurat sklep Effuniak bardzo lubię, bo nie spotkałam się tam z przerzucaniem opłat na "obcych", korzystam z polskiej wersji sklepu i sobie chwalę. Koszt przesyłki (poleconej) jest zupełnie przeciętną średnią europejską, z tańszych poczt znam tylko Royal Mail, który ma naprawdę świetne ceny w porównaniu z 90% usługodawców pocztowych z kontynentu.

O tym regulaminie dla anglojęzycznych klientów nie wiedziałam, ale uważam, że to przegięcie.
        No ale cóż, obcojęzyczny klient się nie poskarży, nie orientuje się w polskiej wersji sklepu, nie wie jak wyglądają przeciętne polskie zakupy internetowe ani nie śledzi na bieżąco wahań kursu złotego. Więc w sumie można uznać go za frajera w pompkach i sobie tu i ówdzie dorobić, nieprawdaż?
        • pierwszalitera Re: Mnie też to super razi, ale nie ma o czym gad 14.03.12, 21:28
          ciociazlarada napisała:

> Akurat sklep Effuniak bardzo lubię, bo nie spotkałam się tam z przerzucaniem op
          > łat na "obcych", korzystam z polskiej wersji sklepu i sobie chwalę.

Ależ ja też korzystam z polskiej wersji sklepu i do tej pory nie naliczano mi za paypal. Teraz założono, że skoro mam zagraniczny adres, to czytam regulamin po angielsku. Idiotyzm jakiś. Nagle wyskakuje ci przy zamawianiu suma do zapłacania, której nie potrafisz sobie wytłuamczyć. To jest nowość z tymi opłatami i jakoś nie wierzę, że potrakują cię przy następnych zakupach płaconych paypalem inaczej.
          • ciociazlarada Masakra :( 14.03.12, 22:10
            Ostatni raz zamawiałam kilka miesięcy temu, kupowałam Pawie Oka, więc było to już jakiś czas temu. Myślałam o sprawieniu sobie Biszkoptów i miękkiego Classica, ale skoro czeka mnie taka niespodzianka, to chyba nie warto. Przegięcie.
    • kis-moho Re: Opłata za płatność paypalem 30.03.12, 13:46
      Właśnie ładowałam przez internet moją kartę prepaid w niemieckim Vodafone - za płatność paypalem dopłaciłabym 50 centów. OK, nie jest to majątek, ale jak widać rzecz jest praktykowana.
      • kulka_kulkowa Re: Opłata za płatność paypalem 04.04.12, 20:38
        kis-moho napisała:
        > Właśnie ładowałam przez internet moją kartę prepaid w niemieckim Vodafone - za
        > płatność paypalem dopłaciłabym 50 centów. OK, nie jest to majątek, ale jak wida
        > ć rzecz jest praktykowana.

A ja przez ostatni tydzień zaznajomiłam się z regulaminami wielu (polskich) internetowych sklepów z AGD. Większość pobiera dodatkowe opłaty za płatność kartą lub nawet za zwykły przelew, ale wykonany za pośrednictwem platformy typu PayU, platnosci.pl czy paypal (2-3% wartości transakcji). Gotówka i przelew bez pośredników bez prowizji (logiczne, nie generują sklepowi kosztów). Oczywiście są to głównie sklepy, gdzie sprzęt jest tańszy. Te droższe mają taki narzut, że nie rozdrabniają się na rozpisywanie o marnych 2%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka