Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjna kampania

03.04.12, 13:46
Co o tym myślicie:
www.facebook.com/photo.php?fbid=10150785257478690&set=a.406349853689.199258.67384033689&type=1&ref=nf

(przepraszam że link do facebooka, wiem że nie wszyscy mają, ale nie znalazłam w wersji niefejsbukowej).
Podoba Wam się taki nietypowy charakter kampanii (zazwyczaj tematom trudnym towarzyszą plakaty ze smutną grafiką, itd, tutaj mamy zupełnie coś innego)? Czy przeciwnie, uważacie że to zbytnie trywializowanie poważnego tematu?
Moja reakcja po zobaczeniu tego była "o kurde", nawet nie wiem czy pozytywnym czy negatywnym, po prostu bardo mnie zaskoczyło takie podejście do tematu. Ale po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że podoba mi się ten pomysł. Może zmieniłabym "cycki" na inny wyraz, ale to już moje uprzedzenie spowodowane twierdzeniem "cycki sprzedadzą wszystko" ;). Pomysł podoba mi się nie tylko dlatego, że jest bardziej rzucający się w oczy i zapadający w pamięć niż kolejny smutny plakat, ale też dlatego, że jest optymistyczny, modelki na nim przeszły chorobę, są szczęśliwe, cieszą się życiem. Że tak powiem górnolotnie - taki plakat nie dołuje, ale daje nadzieję.
A Wam się podoba?
Obserwuj wątek
    • kizombalover Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 13:50
      Podoba mi się.
      Spowodował, że zatrzymałam się nad nim. Pierwsze wrażenie też było "że co?", a potem dotarł do mnie humor przekazu.
      No ma coś w sobie.
    • yaga7 Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 13:50
      Mnie się podoba :)

Wiadomo, że temat poważny, ale z drugiej strony ludzie, którzy chorują, są różni, nie stają się poważni przez sam fakt bycia chorymi. A wydaje mi się, że w Polsce często osoby chore są postrzegane prawie wyłącznie przez pryzmat swojej choroby, a nie jako osoby, które przecież poza chorobą mają swoje życie.
    • helenka333 Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 13:55
      Mi się podoba. Gdyby nie to, że już się rozliczyłam, to bym im moje skromne 1% dała.
    • anne_stesia Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 14:47
      Widziałam ten plakat rano i cały dzień wywołuje on uśmiech na twarzy. Jest genialny imho. :) W ogóle regularnie wspieram tę fundację, bo podziwiam jej założycielkę i każda ich kampania promocyjna jest bardzo dobrze przygotowana.
    • indigo-rose Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 15:58
      Skoro są "dragi", to muszą być "cycki", żeby zachować kolokwialny styl. Ja akurat słowo "cycki" odbieram dość zwyczajnie, ale uważam, że jeśli dla kogoś ma zabarwienie wręcz nieco wulgarne (jak deklarowała część Lobbystek w językowym temacie o "cyckach"), to wręcz lepiej, bo wtedy całość jest wręcz nieco półświatkowa. ;)
      • amused.to.death Re: Kontrowersyjna kampania 04.04.12, 11:26
        > Skoro są "dragi", to muszą być "cycki", żeby zachować kolokwialny styl.

dokładnie tak.

Kampania świetna!
    • tfu.tfu świetna kampania 03.04.12, 16:40
      i właściwie każdej z nas potencjalnie ten problem dotyczy.
    • koza-1985 Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 17:29

Po fundacji Magdy Prokopowicz właśnie takiej kampanii można się spodziewać, optymistycznej, wyrazistej i pokazującej że prócz choroby jest też normalne życie gdzie włosy i cycki fajniej mieć niż nie mieć.
      słowa cycki nie lubię, ale zgadzam się że tu pasuje idealnie.
      Besame modelki jeszcze nie przeszły choroby, Magda i Chustaka cały czas walczą ze wznowami.
    • ciociazlarada Bardzo mi się podoba 03.04.12, 19:14
      tym bardziej, że problem dotyczy bardzo bliskiej osoby z mojej rodziny.
    • bathilda Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 19:52
      Pierwszą reakcję miałam mieszaną. Ale drugą pozytywną. IMO silny przekaz, ale nie odrzuca tylko zachęca do zastanowienia się. Myślę że będzie skuteczny.
    • maith Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 20:15
      Pomysłowa i optymistyczna.
      To nie trywializowanie. To pokazanie, że chorzy ludzie też mogą mieć normalne życie i poczucie humoru.
    • slotna Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 20:17
      Obrazki z facebooka mozna podlinkowac poza nim, wystarczy bezposredni link.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/545752_10150785257478690_67384033689_11477046_30866699_n.jpg

Mnie sie podoba.
    • monika3411 Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 21:55
      Bardzo mi się podoba. Robi wrażenie. Choć też słowo "cycki" zastąpiłabym innym.
    • kaga9 Re: Kontrowersyjna kampania 03.04.12, 23:31
      Świetne i niczego bym nie zmieniała. Nawet te cycki mi tu nie przeszkadzają.
    • anulla1974 Re: Kontrowersyjna kampania 04.04.12, 09:20
      Świetne i optymistyczne. I nawet cycki mnie tu nie rażą.
      • marciasek Re: Kontrowersyjna kampania 04.04.12, 10:25
        a mnie cycki w ogóle nie rażą, jeśli są używane przez ich właścicielki lub inne osoby, ale w oczywistym, pozytywnym kontekście. Strywializowany język czasem jest odpowiedni do wyrażenia jakiejś myśli. Cycki to nie jest chyba jakiś straszliwy wulgaryzm, co? Oczywiście razi mnie, kiedy robotnicy na ulicy cmokają i wołają: te, ale masz cycki. Ale i wtedy to nie samo słowo mnie razi, a całokształt: gdyby zawołali: ale masz piersi też bym się czuła nieswojo.
        • besame.mucho cycki 04.04.12, 11:50
          Nie nie, mi w ogole nie chodziło o wulgarność "cycków"! Chodziło mi o to, że mówi się, że cycki wszystko sprzedadzą. Dlatego na każdej reklamie mamy cycki :). Moje odczucie dotyczyło więc tego, że może trochę zbyt oczywistym chwytem jest pisanie na plakacie dużego słowa CYCKI, bo wiadomo, że od razu przyciągnie wzrok. Patrzyłam na to z punktu widzenia poziomu oczywistości reklamy, nie z punktu widzenia "cycki mnie rażą bo wulgarne" :).
          Ale nie widzę tam lepszego słowa niż "cycki" - tak jak piszą dziewczyny wyżej, w połączeniu z "dragami" nie mogłyby to być "piersi", "biust", bo brzmiałoby to głupio i nienaturalnie. Dlatego podobają mi się w reklamie cycki, z tym maleńkim zastrzeżeniem co wyżej.
          • marciasek Re: cycki 04.04.12, 12:19
            tak tak, rozumiem! Mi chodziło o słowo "cycki" w oderwaniu od tej reklamy, o taki ogólny odbiór - bo kilka dziewczyn napisało tu, że słowo im przeszkadza, lub że wyjątkowo nie przeszkadza.
          • anka_z_lasu Re: cycki 06.04.12, 23:30
            "Chodziło mi o to, że mówi się, że cycki wszystko sprzedadzą. Dlatego na każdej reklamie mamy cycki :). Moje odczucie dotyczyło więc tego, że może trochę zbyt oczywistym chwytem jest pisanie na plakacie dużego słowa CYCKI, bo wiadomo, że od razu przyciągnie wzrok."

A z drugiej strony jest to nieco przewrotne, zwłaszcza w kontekście golizny reklamującej dachówki/opony/materiały budowlane, etc. Tym razem te cycki jako takie są naprawdę na miejscu...
    • justinehh Re: Kontrowersyjna kampania 04.04.12, 21:57
      Jak dla mnie to ona wcale nie jest kontrowersyjna, pokazuje po prostu, że chory człowiek to nadal człowiek, a nie jajko ( i kojarzy mi się od razu " Jak uszczypnie będzie znak")...
    • livada Re: Kontrowersyjna kampania 06.04.12, 16:15
      Bardzo mi się podoba, dużo lepsza i trafiająca do wyobraźni niż kolejny smutny plakat!
    • urkye Re: Kontrowersyjna kampania 07.04.12, 08:39
      Moim zdaniem kampania jest świetna:)))
    • kotwtrampkach Re: Kontrowersyjna kampania 14.04.12, 11:17
      też mi sie podoba. jasny, konkretny przekaz, zmusza do zastanowienia sie choć chwilę nad tematem.
      Tylko nie zauważam kontrowersji..
      :)
      • besame.mucho Re: Kontrowersyjna kampania 14.04.12, 11:28
        Ja w plakacie kontrowersji też nie zauważyłam, a później poczytałam komentarze pod nim w kilku miejscach i zapewniam, że kontrowersja jednak najwyraźniej musi być ;P
        • kotwtrampkach Re: (nie)Kontrowersyjna - ale świetna 16.04.12, 11:58
          aż przeczytałam komentarze :-) Kontrowersja wyrażona przez kilka osób na jakieś 650 zachwytów (udostepnień)?
          eeee
          Zawsze znajdą sie marudzący i kwestionujący każdą aktywność; osoby, które coś znajdą do niepodobania, albo napiszą/powiedzą, zanim myśl przebiegnie przez ich głowy.
    • kis-moho Niestety... 25.06.12, 11:31
      Prezes fundacji która stworzyła tą kampanię właśnie przegrała walkę z rakiem :o(
      natemat.pl/20283,zmarla-magdalena-prokopowicz-szefowa-fundacji-rak-n-roll
      • butters77 Re: Niestety... 25.06.12, 11:58
        Słyszałam :(
        Wstrząsająca wiadomość.
      • maith Re: Niestety... 25.06.12, 22:56
        A swoją drogą to była niesamowita kobieta.
        Tutaj można obejrzeć bardzo ciekawy wywiad, którego udzieliła.
        zdrowie.onet.pl/wideo/magdalena-prokopowicz-moje-zycie-z-rakiem,1,5169402,artykul.html
        • maith Re: Niestety... 25.06.12, 23:15
          A teraz zajrzałam na stronę fundacji i otworzyło mi się na tym wpisie...
          magdalenaprokopowicz.blog.onet.pl/Ulalo-mi-sie,2,ID439267811,RS1,n
          Tekst o braku szacunku do drugiego człowieka w szpitalach.
          "do niektórych zmian nie potrzeba nakladow finansowych, wystarczy byc czlowiekiem dla drugiego czlowieka...."
          • kis-moho Re: Niestety... 25.06.12, 23:24
            > Tekst o braku szacunku do drugiego człowieka w szpitalach.
            > "do niektórych zmian nie potrzeba nakladow finansowych, wystarczy byc czlowieki
            > em dla drugiego czlowieka...."

To zdecydowanie racja...
            Ale nie lubię takich uogólnień jak w linkowanym przez Ciebie komentarzu, CO miałam okazję poznać od środka i to przy okazji dwóch specjalności, i powiedziałabym o tamtejszych lekarzach złego słowa.
    • ochanomizu Chustka wczoraj odeszła ['] 30.10.12, 22:50
      chustka.blogspot.com/
      • maith Przed śmiercią dała nam genialny wywiad 02.11.12, 00:40
        A tak niedawno czytałam genialny wywiad z nią w WO. Teraz już dodali tam informację o jej śmierci.
        www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53663,12552254,Zegnamy_Joanne_Salyge.html
        Jeden z najważniejszych wywiadów, jakie kiedykolwiek powstały.
        Opowiadała tam, jak rozmawiać z dziećmi o śmierci, jak nie tracić cennego czasu, jak to możliwe, że świadome dziecko jest szczęśliwsze. O sobie i swoim synku, któremu to, że wie, na czym stoi, bardzo pomaga. Naprawdę warto ten wywiad przeczytać, warto go sobie gdzieś zachować. Warto też poczytać jej blog.
        • maith A teraz czytam październikowe wpisy 02.11.12, 00:54
          Niebywałe. Tyle tylko Wam powiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka