zenobia44
06.06.12, 11:06
Dziewczyny, czy macie doświadczenie w opiece nad osobą starszą albo chorą, której trzeba we wszystkim pomagać, takiej, która ma problemy z podstawowymi czynnościami higienicznymi, jedzeniem, chodzeniem?
Zupełnie nie wiem jakie są ułatwiacze w dzisiejszym świecie i co można zrobić, żeby było łatwiej i wygodniej obu stronom (osobie obsługiwanej i obsługującemu). Nie wiem czego szukać w sieci, na razie posiłkowałam się wizytą na stoisku dziecinnym i kupieniem chusteczek mokrych, pudru i i kremu na odparzenia.
Osoba ta musi być obsługiwana właściwie w każdej czynności, ale póki co (dzięki Bogu!!) np. rozmawia (więc jest w stanie powiedzieć o potrzebach, komunikuje się naprawdę sprawnie), do tego z pomocą jest w stanie przejść kilka kroków, wykonać kilka ruchów - np. można ją posadzić na krześle i dać do ręki kubek (tu gorzej, bo prawie wszystko rozleje). Niestety jest problem z myciem (wanna!), dźwiganiem (jedyna osoba, która była w stanie dźwigać już ma chory kręgosłup i lada dzień jej całkiem wysiądzie).
W sklepie dziecinnym myślałam o takim kubku dla dzieci i śliniaku, ale nie chciałam robić cyrku póki co (nie o poniżanie chodzi, tylko o opiekę), bo kubki były małe i w misie, ale może są gdzieś takie dla dorosłych?
Cokolwiek wam przyjdzie do głowy będzie na wagę złota, bo problem jest wieloaspektowy i opieka nad osobą starszą to naprawdę kawał ciężkiej roboty.