Dodaj do ulubionych

[LWW] Word 2010 - zaznaczanie

02.11.12, 20:01
Dziewczyny, czy jest jakiś szybki sposób, żeby w dokumencie znaleźć wszystkie wystąpienia danego słowa i zaznaczyć je na stałe wybranym kolorem? A potem szukać innego słowa i zaznaczać innym kolorem?

W starych wersjach Worda robiłam to za pomocą trzech czy czterech szybkich ruchów myszą, tu nijak nie potrafię. Word zaznacza i zaraz zaznaczenie znika. Na stałe nie umiem, chociaż kombinuję jak koń pod górę.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 20:07
      Nie wiedziałam, że tak w ogóle można, nigdy mi to nie było potrzebne, ale już znalazłam.
      Wchodzisz w "zamień" (czyli ctrl+H), wpisujesz w obie ramki wyszukiwane słowo i tam masz na dole po lewej "więcej". Ramka się powiększy, znów na dole po lewej masz "formatuj", w tym zaznaczasz "wyróżnienie" (będąc w tym czasie w dolnej ramce z wpisanym słowem) i klikasz "zamień wszystko". Zamienia na ten kolor wyróżnienia, jaki miałaś wybrany (w zakładce "narzędzia główne"). Potem zmieniasz kolor na inny i powtarzasz procedurę dla innego słowa.

Jak niejasne, to pytaj :)
      • brykanty Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 20:18
        Dzięki, nie widziałam głupia tego wyróżnienia, bo przecież nie było go w poprzednich wersjach, i bez sensu dłubałam w formatowaniu czcionki, które jest wyżej.
        Mnie to bardzo ułatwia robotę, kiedy autor jest za bardzo przywiązany do jednego czasownika w całym tekście.
        • brykanty Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 20:20
          a nie, było, ale ja po prostu zaznaczałam wyróżnienie na pasku narzędzi.
        • jul-kaa Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 20:22
          brykanty napisała:
          > Mnie to bardzo ułatwia robotę, kiedy autor jest za bardzo przywiązany do jedneg
          > o czasownika w całym tekście.

Albo do "wydaje się być" ;)
          • brykanty Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 20:26
            No właśnie - nie zawsze można zastąpić z automatu samym "wydaje się" i widać, gdzie to cholerstwo trzeba przeredagować.
            • jul-kaa Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 20:33
              To i mnie się przyda, fajnie!
              • turzyca Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 22:35
                To ja jeszcze Wam podpowiem, ze jest opcja zaznaczenia wszystkich slow z jednakowym formatowaniem, tez sie to robi dwoma ruchami myszki. Ja tego uzywalam do robienia zestawien, przez skopiowanie tych slow do oddzielnego pliku. Czasem wrecz tworzylam dodatkowe formatowanie o cechach identycznych z podstawowym, jak potem uznawalam, ze nalezy cos zrobic (np. wytluscic wszystkie daty albo wywalic na czerwono wszystkie slowa zawierajace literowke), to wystarczalo klikniecie w ustawieniach formatowania.
                • jul-kaa Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 02.11.12, 23:11
                  Mianowicie?
                  • brykanty Re: [LWW] Word 2010 - zaznaczanie 03.11.12, 00:41
                    Ha, chyba zgadłam - jak się robi szukaj, więcej, specjalne, to tam jest "dowolny znak" i "dowolna cyfra".

Więc jak się to zaznaczy (albo wpisze w okienku ^? - znak albo ^# - cyfra) i potem naciśnie np. ctrl B, i "wyróżnij wszystkie elementy znalezione w tekście", to znajdzie mi wszystkie znaki albo cyfry wyboldowane. Dalej można się bawić kolorami, czcionkami itp. z menu format.

Bardzo pożytecznym dzisiejszym odkryciem było znalezienie sposobu na zaznaczenie wszystkich znaczników przypisów (przy ctrl F każemy szukać ^f) po tym, jak mi się wykrzaczyły i połowę miałam kursywą, a połowę normalnej wielkości zamiast w górnym indeksie.

Lubię te myki. Najbardziej byłam dumna z siebie, jak miałam 109 imion i nazwisk wymienionych w tekście głównym w jednym akapicie po kolei z przecinkami i udało mi się je hurtowo zamienić na wiersze w indeksie i każdemu odkręcić kolejność z nazwiskiem na początku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka