Dodaj do ulubionych

LWW- urlopy, prawo pracy

27.11.12, 08:48
Z racji, że Lobbystki Wiedzą Wszystko :)

Minął właśnie pierwszy miesiąc pracy na umowę o pracę na czas określony i wiem, że mam już 1 dzień urlopu do wykorzystania z tego tytułu.
A jak to dalej liczyć? Bo "kadrową" mam tak skorą do udzielania informacji, że do rany przyłóż i gangrena murowana.
Obserwuj wątek
    • inez69 Re: LWW- urlopy, prawo pracy 27.11.12, 09:57
      Zależy jak długo pracujesz. Zgodnie z kodeksem pracy wymiar urlopu wynosi: 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat i 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. W pierwszym przypadku to około 1,66 dnia miesięcznie i 2,16 w drugim.
      • beniutka_bo Re: LWW- urlopy, prawo pracy 27.11.12, 11:06
        to moja pierwsza umowa o pracę, po magistrze i 6mies. stażu.
        Czyli liczy się proporcjonalnie- średnia jakaś-tam? Jestem w tym kompletnie zielona.
        • nientepaura Re: LWW- urlopy, prawo pracy 27.11.12, 11:33
          studia wliczają się do stażu pracy, z tego, co się orientuję, ale to i tak daje Ci mniej niż 10 lat, czyli 20 dni urlopu/rok
    • joana.mz Re: LWW- urlopy, prawo pracy 27.11.12, 11:38
      Pracujesz od początku listopada czy zahaczyłaś o październik. Urlop wylicza się proporcjonalnie w skali roku i zaokrągla w górę, moim zdaniem nie ma sensu przeliczać urlopu na miesiące gdyż i tak zaokrąglenia robi się licząc urlop całorocznie.
      Przy 20 dniach przysługujących rocznie za ten rok będziesz miała do wykorzystania: 20/12*2= 3,34 tj 4 dni robocze a jeśli pracę zaczęłaś już w październiku to 20/12*3= 5dni.
      • beniutka_bo Re: LWW- urlopy, prawo pracy 27.11.12, 12:33
        zaczęłam 23.10
    • helenka333 Mogę się podłączyć z podobnym pytaniem? 27.11.12, 12:26
      Mianowicie- ile przysługuje mi w tym roku dni urlopu (20 czy 26) jeżeli obroniłam się w lipcu 2010 r.?
      • azymut17 Re: Mogę się podłączyć z podobnym pytaniem? 27.11.12, 13:30
        A od jak dawna pracujesz na etacie?
        Jeśli masz do tego dwa lata przepracowane, ale niepokrywające się z latami studiów, (nawet jak miną w grudniu) to dostajesz 26 dni za ten rok do wykorzystania.
        • helenka333 Re: Mogę się podłączyć z podobnym pytaniem? 27.11.12, 15:02
          Na etacie pracuję od 4 lat ponad. Chciałam dopytać bo słyszałam już różne wersje. Od takiej, że mam ciągle jeszcze 20, i dopiero od następnego roku 26, przez taka, że się liczy proporcjonalnie, więc jeśli w lipcu mi minęło 10 lat pracy, to przysługuje mi jakaś połowa z tych 6 dni dodatkowych, no i tą wersję, o której Ty piszesz, która jest najkorzystniejsza dla mnie i mam nadzieje jedyna słuszna ;)
          • azymut17 Re: Mogę się podłączyć z podobnym pytaniem? 27.11.12, 16:44
            Jest taki zapis w Kodeksie Pracy bodajże, że sprawy urlopowe, gdzie się wylicza cząstkowo, liczy się na korzyść pracownika.
            W Twojej sytuacji za ten rok przysługuje Ci pełne 26 dni, bo w tym roku nabywasz uprawnień. Tak to liczyliśmy w mojej starej firmie (pracowałam w dziale HR). Możesz się spokojnie o to wykłócać :-)
            • helenka333 Re: Mogę się podłączyć z podobnym pytaniem? 27.11.12, 17:12
              Ok, dzięki za info :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka