Dodaj do ulubionych

LWW: Kiełkownica

05.03.13, 23:11
Mateczka ma zażyczyła sobie kiełkownicy. Koleżanka przyniosła do pracy kiełki i ona natentychmiast potrzebuje kiełkownicy, bo "nie będzie się bawić w żadne ligniny", a kiełki chce. I już-już miałam kupować taką okrągłą piętrową, ale wyczytałam, że takie są be, nasiona w nich mają za dużo wody, pleśnieją itd. Podobno fajna jest tylko kiełkownica wanienka. Czy ktosia mnie może oświecić w temacie?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: LWW: Kiełkownica 05.03.13, 23:17
      Ja mam od lat tę okrągłą, nieprawidlową, wszystko ladnie rośnie:)
      • kry0 Re: LWW: Kiełkownica 06.03.13, 06:04
        Ja tak samo

• kulka_kulkowa Re: LWW: Kiełkownica 06.03.13, 09:21
          Dzięki dziewczyny :) Pójdę chyba dziś od razu kupić tę "nieprawidłową". Się człowiek naczyta głupot niepotrzebnie. Dobrze, że LWW :)
    • ederlezi1981 Re: LWW: Kiełkownica 06.03.13, 20:21
      Ja mam tę okrągłą, trójpoziomową i kiedys mi cos podpleśniało. Z reguły robię dwie warstwy kiełków - w sumie kocham lucernę, a potem długo nic, wiec wystarcza. No i mimo wszystko co drugi-trzeci dzień przepłukuję nasiona, a nie tylko przelewam wodą.
      • kk345 Re: LWW: Kiełkownica 06.03.13, 20:41
        > w sumie kocham lucernę, a potem długo nic
        Eeee, nie znasz się- przecież słonecznik rządzi, to oczywiste;)
        • ederlezi1981 Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 00:10
          Słonecznik jest zaraz po lucernie, ale on się śluzuje. Ale lucerna jest genialna. O, kiełki buraka też, ale jakoś nasion nie mam.
    • besame.mucho Re: LWW: Kiełkownica 06.03.13, 20:34
      Używałam okrągłej, później mi gdzieś zginęła i tak samo dobrze rośnie przepłukane na sitko i rzucone na talerz. Ale okrągła była spoko - nic mi nigdy nie spleśniało, a kiełków hodowałam sporo.
    • kizombalover Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 10:17
      Okrągła jest ok, pod warunkiem że jak już woda się przeleje przez wszystkie piętra, to ją wylejesz. Jeśli zostawisz wodę na dole, to się robi bardziej sprzyjająco do pleśnienia/śluzowania.
      Aha, i słonecznik rządzi :)
      • kk345 Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 10:49
        Podlewam tą wodą kwiatki, jest podobno dobrą odzywką
    • nunia01 Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 12:00
      W okrągłej udają mi się wszystkie kiełki z 'małych' nasionek, np: rzodkiewka, lucerna, szczypiorek.
      Z 'dużych' nasionek wychodzi mi zazwyczaj katastrofa.
      Ale ja leniwa jestem i często zapominam wylać wody z dołu.
      • kulka_kulkowa Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 14:39
        nunia01 napisała:

> W okrągłej udają mi się wszystkie kiełki z 'małych' nasionek, np: rzodkiewka, l
        > ucerna, szczypiorek.
        > Z 'dużych' nasionek wychodzi mi zazwyczaj katastrofa.
        > Ale ja leniwa jestem i często zapominam wylać wody z dołu.

Kupiłam okrągłą. Obok na stojaku wisiały rzodkiewka solo, lucerna z rzodkiewką i jeszcze jedna mieszanka z rzodkiewką. Czyli powinno być ok, ale przekażę wszystkie uwagi świeżo upieczonej hodowczyni ;)
        • kk345 Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 15:07
          Ja osobiscie nie kupuję mieszanek, sieję na kazdym poziomie inny rodzaj nasion, bo mieszanki wschodzą w różnym czasie i rosną na różną wysokośc, co uniemozliwia mi szybkie zbiory z uzyciem nozyczek:)
          • kulka_kulkowa Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 21:29
            kk345 napisała:

> Ja osobiscie nie kupuję mieszanek, sieję na kazdym poziomie inny rodzaj nasion,
            > bo mieszanki wschodzą w różnym czasie i rosną na różną wysokośc, co uniemozliw
            > ia mi szybkie zbiory z uzyciem nozyczek:)

Mam podobne obawy, ale lucerny solo akurat nie było, a w mieszance stanowi 75%. Druga mieszanka w ramach eksperymentu. Dziś uzupełniłam zestaw startowy o słonecznik, kapustę czerwoną i brokuł :) Samej lucerny znów nie spotkałam.
            Spróbuję, co wyjdzie najlepsze i może też coś skiełkuję. Na razie mam tylko wielkanocne doświadczenia z rzeżuchą, która jest taka sobie.
            • ederlezi1981 Lucerna 07.03.13, 22:59
              Mi wyszło, że opłaca się kupić pół kilo na Allegro. Żeby oszczedzić na kosztach wysyłki, kupiłam od razu dwa opakowania :) Buraków za to dawno nie widziałam, a szkoda...
              Z wodą racja, ja staram się maksymalnie często wylewac starą i przelewać świeżą.
            • kk345 Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 23:01
              > Samej lucerny znów nie spotkałam.
              Zajrzyj do popularnego serwisu aukcyjnego na All :)
    • ansil Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 14:06
      to ja sie jeszcze podepne w temacie
      kupilam sobie kiedys ta okragla kielkownice, potem wybuchla afera z zakazonymi chinskimi nasionami w ekofarmie w niemczech i mnie paranoja dopadla- kielkownica powedrowala na strych..
      teraz rozsadek wrocil i moze tez bym zaczela..
      i glupie pytanie- czy nasiona na kielki roznia sie czyms od tych zwyklych? Bo ja mam w domu np orkisz, slonecznik, siemie, soczewice- wszystko zakupione do celow spozywczych. To wszytsko moge "zkielkowac"? ;)
      • felisdomestica Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 14:45
        Nasiona ogrodnicze mogą być zaprawiane przeciw grzybom, więc nie nadają się do spożycia.
        • kk345 Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 15:06
          Ale juz te spozywcze (słonecznik, soja itp) jak najbardziej kiełkuj na zdrowie.
          • ansil Re: LWW: Kiełkownica 07.03.13, 22:02
            no jk najbardziej spozywcze.. dziekuje!
          • kizombalover Re: LWW: Kiełkownica 08.03.13, 13:41
            Siemię też się kiełkuje? Dobre jest?
            • ansil Re: LWW: Kiełkownica 08.03.13, 15:05
              ja tam nie wiem,ale wyglada na to, ze tak:
              kielki-sklep.pl/pl/nasiona-na-kielki-siemie-lniane-bios.html
              www.blondhaircare.com/2013/01/siemie-lniane-w-zupenie-innej-postaci.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka