Dodaj do ulubionych

Celiakia LWW

08.02.17, 18:09
Na dzień dzisiejszy jestem w trakcie badań, ale podejrzewają celiakię. Do tej pory uważałam najazd na gluten, że zły, niedobry i w ogóle za fanaberię hipsterów, a wychodzi, że być może wypadnie mi odstawić.

+ autoimmunologiczna choroba tarczycy, ale że hormony tarczycy w normie, to do obserwacji na razie tylko.

I teraz kilka pytań: co jeść, czego nie, czy ogólnie chodzi o eliminację pszenicy, czy innych zbóż też? I czy piwo ok, czy nie?
Cieszę się, bo podejrzewali niedoczynność przysadki, celiakia to przy tym pikuś
Obserwuj wątek
    • aadrianka Re: Celiakia LWW 08.02.17, 19:04
      A te hormony tarczycy to jak bardzo w normie? Bo normy laboratoryjne w PL są mocno zawyżone, czy raczej uwzględniają pełen rozrzut wiekowy badanych. Kobieta w okolicach 30 powinna mieć TSH około 1. Ponadto, Hashimoto nie wychodzi z samych hormonów, trzeba jeszcze zbadać przeciwciała i zrobić USG tarczycy. Tyle się wymądrzę, celiakia, chwalić Peruna, mnie ominęła.
      • nientepaura Re: Celiakia LWW 08.02.17, 19:35
        USG mam we wtorek, TSH 1,823, opieram się na tym, co powiedziała lekarka. Że w zależności od usg tarczycy ewentualnie namawiałaby na gastroskopię i że podejrzewa z wyników celiakię.

inne oznaczone:
        fT3 3,37
        fT4 15,60
        AntyTPOpc 778,90
        AntyTGpc 62,40
    • martvica Re: Celiakia LWW 08.02.17, 20:05

> I teraz kilka pytań: co jeść, czego nie, czy ogólnie chodzi o eliminację pszeni
      > cy, czy innych zbóż też? I czy piwo ok, czy nie?

Gluten potrafi być we wszystkim, co nie ma znaku przekreślonego kłosa, łącznie z na przykład mrożonymi warzywami, a ogólnie jest w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Istnieje bezglutenowe piwo.
    • magdalaena1977 Re: Celiakia LWW 09.02.17, 00:17
      1. Mam rozpoznaną celiakię i od 2003 r. jestem na diecie bezglutenowej, więc wiem, to i owo.

2. Podstawowy zestaw informacji znajdziesz na tej stronie:
      www.celiakia.pl/diagnoza/
      3. bardzo ważne jest, żeby bez diagnozy nie przechodzić na dietę bezglutenową

4. na diecie bezglutenowej da się żyć, ale wymaga ona sporo poświęceń i wysiłku, a dodatkowo grozi różnymi niedoborami. Więc nie mam zbyt dobrego zdania o osobach, które przechodzą na dietę bg z powodu mody. Zwłaszcza że zwykle nie jest to prawdziwa dieta bezglutenowa.

5. Trzymaj się! I gdybyś chciała zapytać o coś więcej pisz na magdalaena at wp.pl
    • slotna Re: Celiakia LWW 10.02.17, 12:54
      U mnie tez podejrzewali, ale nie wykryli. Najpierw sie ucieszylam, potem zmartwilam, ze nadal nie wiadomo, co mi jest, a potem akurat rozmawialam z kolezanka patolozka, ktora stwierdzila, ze ludzie nie umieja w wycinki i ona czesto nie ma nawet szans tej celiakii wykryc. I teraz sie zastanawiam czy nie powtarzac badania.
      • nientepaura Re: Celiakia LWW 10.02.17, 13:10
        ja na razie jestem przed usg tarczycy, ale p. dr powiedziała, że i tak namawiałaby na gastroskopię, no nic, zobaczymy. Na razie patrzę na działy bezglutenowe i nadziwić się nie mogę, że to takie drogie, ale ważne że jest - np. Barilla bezglutenowa 12zł za paczkę, a ja przyzwyczajona do barilli za 6 za kg w lidlu i biedrze w promocji ;)
        • magdalaena1977 Re: Celiakia LWW 10.02.17, 18:50
          makarony są tanie, poszukaj bezglutenowych wędlin ;-)
      • magdalaena1977 Re: Celiakia LWW 10.02.17, 18:49
        slotna napisała:

> I teraz sie zastanawiam czy nie powtarzac badania.

Jeśli się zastanawiasz, to może zacznij od badania przeciwciał we krwi?
        na stronie stowarzyszenia piszą, że:
        "Następnym etapem jest wykonanie zleconych przez gastroenterologa badań serologicznych z krwi. Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:

przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
        przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
        przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)"
        • slotna Re: Celiakia LWW 16.02.17, 08:54
          Dzieki, przedstawie to mojej pani doktor.
    • nientepaura Re: Celiakia LWW 14.02.17, 16:12
      teraz to już niczego nie rozumiem. Lekarz robiący USG tarczycy: Pani wie, że ma Pani Hashimoto? Ja na to: nie, zaraz idę do p. doktor z wykonanym usg. Aha, dobrze, to p. doktor wszystko pani powie.
      A Pani dr: kontrolne usg za rok, guzek jest mały. Aha, przyszły wyniki pciał na chorobę trzewną: negatywne.
      Wypis przekażę K.
      No i tyle.
      • nientepaura Re: Celiakia LWW 14.02.17, 16:49
        edit: w sumie nie wiem, czy te przeciwciała, to na Hashimoto, czy na celiakię.
      • magdalaena1977 Re: Celiakia LWW 14.02.17, 19:38
        choroba trzewna to celiakia. Jeśli wyniki negatywne, to SUPER!
        • nientepaura Re: Celiakia LWW 14.02.17, 19:41
          ja wiem, że choroba trzewna to celiakia, ale w sumie nie dopytałam, czy te przeciwciała na celiakię, czy hashimoto. No nic, wychodzi że paniki narobiłam, i w sumie zdrowam ;)
          • anka-ania Re: Celiakia LWW 15.02.17, 16:08
            U mnie hashimoto zdiagnozowano na podstawie usg tarczycy, przeciwciał nie stwierdzono, tsh w górnej granicy tzw. normy. Dostałam leki i stopniowo waga zaczęła spadać, włosy przestały wypadać i w końcu zaczęło mi się coś chcieć, bo przed lekami po powrocie z pracy najchętniej leżałabym, a i w ciągu dnia energii miałam zero. Jedna mała tabletka dziennie, a taaaka zmiana.
            • nientepaura Re: Celiakia LWW 15.02.17, 17:30
              tsh mam w normie, o lekach p. dr nic nie mówiła (ew. w czasie ciąży, ale póki co nie planuję), włosy nie wypadają, wagowo jestem najchudsza od czasów LO, dokucza mi anemia plus biegunki. Wg. polskich stron nie pasuje to do hashimoto, wg. angielskich - może. W USG stwierdzono guzek, przeciwciała dziesięciokrotnie ponad normę.
              • k_linka Re: Celiakia LWW 24.02.17, 21:52
                Wiesz, moja mama była przez 30 lat leczona na ZJN (biegunki, bóle brzucha) i anemie zanim lekarz wykonujący densytometrie nie zasugerował jej ze to celiakia... Wcześniej nikt nie wpadł mimo, ze ma cukrzyce i kilka chorób autoimmunologicznych i z tego względu jest w grupie ryzyka. Także - mimo ze jak widać można żyć z nieleczona celiakia - to doradzałabym drążenie tematu, bo to niepotrzebne cierpienie i pewne nieodwracalne zmiany. Lekarka mowila o gastroskopii? Bo wydaje mi sie, ze wycinki przy diagnozie celiakii pobiera się z przeciwnego konca ukladu pokarmowego. Ujemne przeciwciala nie wykluczają choroby trzewnej (będą też ujemne, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej w trakcie diagnozy). Za to dodatnie anty-TPO świadczą o Hashi, niezależnie od poziomu TSH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka