Dodaj do ulubionych

Pytanie do użytkowniczek e-fajków

10.03.13, 19:58
Czy ktoś tu użytkuje e-papierosa i może mi pomóc w kwestii wymiany grzałki? Czy są jakieś wyraźne objawy, kiedy należy ją wymienić? Weszłam oczywiście na odpowiednie forum, a przekopawszy się przez x tematów jestem równie mądra jak na początku i na proste pytanie trudno znaleźć odpowiedź. Mój przyjaciel mówi: jedną na tydzień trza liczyć. W instrukcji jest, że jak się czuje spaleniznę albo słabo się pali. Mam swoją grzałkę od 2,5 tygodnia i nie wiem, wymieniać? Spalenizny nie czuję, pali się chyba normalnie...
Obserwuj wątek
    • slotna Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 20:37
      Wymieniaj, jak juz ci nie smakuje. Ja uzywam zazwyczaj kartomizerow i zaden mi sie nie przepalil jeszcze, wymieniam po 3-4 dniach, jak zaczynaja dziwnie smakowac.
      • madzioreck Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 21:07
        Dzięki, tak zrobię :) Kartomizer to to z watką, tak? Ja mam chyba fajka z czymś co się nazywa clearomizer, w środku grzałka ze sznurkami. Jest szansa, że smak zmienia się stopniowo i poczuję coś dopiero po wymianie, ale na razie jest OK. Fajna sprawa ten efajek :)
        • slotna Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 21:25
          Kartomizer to polaczenie atomizera z kartridzem ;) I tak, z watka. Mam tez bezwatkowe, na przezroczyste naboje, atomizer (czyli "grzalka") dzialal ok przez jakies 2 tygodnie, potem zaczal slabiej pracowac, smak w sumie sie nie zmienil, ale ciezko sie ciagnelo i wymienilam. Wydaje mi sie, ze w bezwatkowych nie ma takiej zmiany smaku.

Bardzo fajna sprawa, ja uzywam jak jestem u chlopaka, bo mieszka wysoko i nie ma balkonu, a oboje nie znosimy dymu w mieszkaniu.
          • madzioreck Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 21:50
            O mamo, atomizer, kartomizer... nie orientuję się jeszcze, czym one się wszystkie różnią :)
            Ja nabyłam toto ze względu na palenie w domu. No smrodu nie znoszę, a takie popalanie w kuchni... i tak się roznosi i wali wszędzie. Okazało się jednak, że jest na tyle wystarczający, ze po wykończeniu bieżącej paczki nie kupuję zwykłych fajek :)
            • slotna Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 22:29
              Atomizer to grzalka. Kartridz to pojemnik z liquidem albo z watka nasaczana liquidem. Kartomizer to polaczenie atomizera z kartridzem. Atomizer z zasady dziala dluzej niz kartomizer, ktory jest jednorazowy - kartomizer dopelnia sie liquidem bezposrednio, przy atomizerze zmienia sie kartridze (i tez je mozna dopelniac). Ale pewnie to malo istotne, bo chyba swiat sie zwraca ku systemom bezwatkowym ;)
        • jul-kaa Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 23:05
          madzioreck napisała:
          > Fajna sprawa ten efajek :)

Bardzo fajna! Jestem wielką fanką :)
          • anka_z_lasu Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 10.03.13, 23:30
            tak, gorąco popieram!
            (jako niepaląca ;)
    • besame.mucho Dołączam z pytaniami 11.03.13, 09:13
      Podłączę się pod temat, bo miałam kiedyś Slotną pytać jako ekspertkę i zapomniałam :). Umiesz w kilku krótkich zdaniach wyłożyć trochę o e-fajkach? Bo chciałam sobie kupić takiego z beznikotynowym liquidem (palę jednego fajka raz na ruski rok i mi strzał nikotyny niepotrzebny), ale odpadłam, kiedy weszłam na jakieś forum, zobaczylam FAQ i odkryłam, że żeby go kupić fajka muszę przebrnąć przez kilka stron tekstu nafaszerowanego pojęciami, których nie znam.
      Umiesz oświecić kompletnie zieloną osobę o co chodzi z tymi wszystkimi watkami, jaka minimalna moc baterii jest sensowna, czy lepsze są fajki z atomizerem + kartridżem, czy z kartomizerem i tak dalej?
      Chciałabym coś, co można sobie napełniać różnymi liquidami, bo lubię smakowe fajki, ale są dla mnie zazwyczaj za mocne, więc ich nie palę, chyba że dorwę jakiś fajny lekki tytoń i mogę poskręcać. A świat smakowych beznikotynowych liquidów stoi otworem.
      • slotna Re: Dołączam z pytaniami 12.03.13, 12:08
        E-papierosy sa coraz lepsze, tansze i mniej awaryjne. Do baterii konkretnego modelu zazwyczaj pasuja i atomizery i kartomizery, czesto i watkowe i bez. Najlepiej kup po prostu jeden zestaw, w ktorym beda 2 baterie, dokup dodatkowe koncowki i sprawdz, co ci bardziej pasuje. Z dostepnych w Polsce jestem zadowolona z Milda, mialam wersje X6, teraz w sprzedazy jest X7 - to mocna bateria, uzywalam do niej kartomizerow. Jesli chcesz roznych smakow, kartomizery beda chyba najlepsze, bo mozna je kupic puste i napelniac dowolnym smakiem liquidu, a po kilku napelnieniach wyrzucic (sa jednorazowe). W atomizerze, ktorego uzywa sie dluzszy czas i wymienia tylko kartridze moze pozostac smak poprzednich liquidow ;)

Mild na pewno jest w Arkadii i ponoc w Galerii Mokotow.
        • slotna Re: Dołączam z pytaniami 12.03.13, 14:39
          Aha, i dzieki temu mozesz wdychac przez pol dnia liquid kokosowy, a przez pol dnia czekoladowy czy jakie tam lubisz - po prostu odkrecasz kartomizer i wymieniasz na inny.
          • kotwtrampkach Re: Dołączam z pytaniami 15.03.13, 21:30
            dobrze, że już to nie moja bajka, bo z tymi zapachowymi kartomizerami przedawkowałabym nikotynę pierwszej godziny :-):-) palić, wydmuchiwac dym, pachnieć , móc podpierać brodę prawą ręką - brzmi bajecznie ;-)
            • slotna Re: Dołączam z pytaniami 15.03.13, 23:11
              Mozna spokojnie kupic wszystkie te smaki bez nikotyny.
              • kotwtrampkach Re: Dołączam z pytaniami 17.03.13, 18:24
                hahahahaha, kuś dalej, kusicielko :-)
                Myślę, ze wystarczyłaby mi chwila z takim czy innym papierosem i dwa (albo juz trzy?) lata niepalenia poszłyby w niebyt ;)
                • slotna Re: Dołączam z pytaniami 17.03.13, 19:42
                  Nie no, jak nie palisz, a palilas, to nie probuj ;)

Swoja droga, widzialam kiedys takie cos sprzedawane jakos... slodycze bez kalorii :D
                  • slotna Re: Dołączam z pytaniami 17.03.13, 19:42
                    O:

https://snobka.article.sds.o2.pl/686298573f43bf1189f613343f4c660b2787a7ba
    • heliamphora Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 16.03.13, 20:40
      Mam kilka pytań jako kompletny lajkonik. Weszłam na wątek z zamiarem wzbogacenia wiedzy, bo chcę takie coś sprawić facetowi, żeby nie łaził na balkon i nie wychładzał mieszkania (oraz nie popalał cichcem w łazience). Ale on twierdzi, że to słabizna i na pewno nijak ma się do "prawdziwego" papierosowego doznania. Że zanim się zdecyduje, musiałby spróbować. A tu jak na złośc nikt ze znajomych nie pali. Czy można w sklepie kupić jakiś jednorazowy ustnik i próbnie sobie zapalić jakiś tester?

A jak tak czytam o tych beznikotynowych pięknych zapachach, to zaczęłam się zastanawiać, czy sama bym nie chciała... Np. w ramach nieczucia jakiegoś przykrego zapachu w otoczeniu. Co to człowiek tam w zasadzie wdycha, parę wodną z substancją zapachową?
      • slotna Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 16.03.13, 21:22
        Liquidy maja rozny sklad w zaleznosci od producenta, podstawa jednak jest zawsze glikol propylenowy i gliceryna.

Tanie papierosy, zwlaszcza jednorazowe, ktore mozna znalezc np. na allegro maja bardzo zle opinie i twoj facet raczej nie bedzie z nich zadowolony. Porzadne e-papierosy daja "kopa" - wydmuchuje sie mase pary i doznanie jest podobne do palenia analoga. Moc liquidu dobiera sie samemu, ja pale sporo, ale kiedy zastepuje zwykle papierosy wybieram liquidy z maksymalnie 18mg nikotyny - w sprzedazy sa az do 36 mg, wiec naprawde mocne. Jednak technika palenia jest inna, trzeba sie zaciagac dlugo, a lagodnie. Kilkoro znajomych palaczy wyprobowalo sobie moje papierosy i wszyscy sie na poczatku krztusili (ja zreszta tez ;)), wiec o "slabizne" bym sie nie bala :P
      • madzioreck Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 16.03.13, 22:05
        Dziś, kiedy kupowałam liquid na stoisku z e-fajkami, widziałam kartkę, że można wypożyczyć na tydzień fajka Volish w celu wypróbowania, bezpłatnie. Może popytajcie też u Was :)
        Nie powiedziałabym, że słabizna - ja paliłam dość mocne fajki, żadne tam lighty, a liquid kupuję light (nikotyna 11mg/ml). Dostępne są tez "normalne", czyli moc 18mg/ml.
        Mocniejsze, o ile dobrze wyczytałam z forum, są raczej bazą do robienia własnych liquidów, ale jeszcze się dobrze nie znam.
        • heliamphora Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 17.03.13, 19:38
          Ooo, a gdzie tak wypożyczają? To byłaby świetna opcja!

Mam nadzieję, że ja sama, skuszona ciekawymi zapachami, nie zacznę palić ;)
          • madzioreck Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 17.03.13, 21:49
            Gdzie w Warszawie, to nie wiem ;) U siebie w Łodzi widziałam kartkę na stoisku-wysepce z e-fajkami w Carrefour -. Albo można zamailować do jakiegoś przedstawicielstwa Volish czy cuś...
            • slotna Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 17.03.13, 22:13
              Takie stoiska sa w Arkadii i Galerii Mokotow. Maja Volish i Mild, jesli to inicjatywa producenta, to pewnie tez wypozyczaja.
      • pinupgirl_dg Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 18.03.13, 22:36
        > Ale on twierdzi, że to słabizna i na pewno nijak ma się do "prawdziwego" papierosowego
        > doznania

To zależy. Mój facet ma smakowe lajty i na pewno jest to inne uczucie, niż normalny papieros. Czy lepsze, czy gorsze - trudno ocenić. A mama ma mocny i powiem, że to typowe wyrwipłucko, czasami palę, ale po tej e-fajce aż zamrugałam.

> A jak tak czytam o tych beznikotynowych pięknych zapachach, to zaczęłam się zas
        > tanawiać, czy sama bym nie chciała... Np. w ramach nieczucia jakiegoś przykrego
        > zapachu w otoczeniu. Co to człowiek tam w zasadzie wdycha, parę wodną z substa
        > ncją zapachową?

Glikol propylenowy czy jakoś tak. I podobno to tak działa, że ta para, którą się wydycha, to nasza wilgoć. Stąd przy e-paleniu może być potrzeba częstszego picia i może wysuszać błony śluzowe. Tak przynajmniej twierdził sprzedawca i chyba coś w tym jest, bo za dużo e-papierosa mnie podrażnia. Ale i tak uważam, że to genialny wynalazek.
    • slotna Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 16.03.13, 22:16
      Raport medyczny (po polsku).
      • heliamphora Re: Pytanie do użytkowniczek e-fajków 17.03.13, 19:39
        Dzięki!
        Piszą, że ryzykiem e-papierosów jest opcja, że niepalący zacznie palić. Mają rację, po sobie widzę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka