Dodaj do ulubionych

Porada prezentowa

14.03.13, 14:24
Mój bardzo dobry przyjaciel niedługo się broni i chciałabym mu kupić odpowiedni prezent.
Znam go bardzo dobrze, ale jest to osoba IMO trudna do obdarowania dla lajkonika.

Po pierwsze, on sam daje świetne prezenty - ja na swoją obronę dostałam od niego nową, zapudełeczkowaną butelkę Theoremy, perfum których nie produkowali już wtedy od ponad 5 lat, więc się naprawdę postarał. Wszystkie prezenty od niego są zawsze doskonale trafione i dobrze przemyślane, niekoniecznie drogie.

Po drugie, interesuje go moda i wystrój wnętrz - zwłaszcza o tej drugiej rzeczy mam pojęcie marne, odróżniam expedity po kolorze, a on się naprawdę zna i na jednym i na drugim, jest zawsze świetnie ubrany i często pokazuje mi jakieś garnitury, tudzież kawałki żelastwa, komód lub drewienek z komentarzami "1952, wczesne cośtam i ktośtam, wyprodukowane w liczbie 3 sztuk, kupiłem na ebayu, superokazja, zobacz" - są to zawsze ciekawe rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia.

Macie jakieś sugestie? Dałabym zegarek, bo na tym się dla odmiany znam ja, ale po pierwsze nie chcę się szarpać na wielki wydatek i tworzyć głupich sytuacji (ostatnio gadaliśmy o IWC, a to poza moim zasięgiem całkowicie i poza tym wydaje mi się nieco nieadekwatnym "kwotowo" prezentem wśród przyjaciół), a po drugie już ma.
Obserwuj wątek
    • zawsze_zielona Re: Porada prezentowa 14.03.13, 15:58
      Po pierwsze, ile chcesz na ten prezent wydac? Dobrze pamietam, ze Danish design trafila w jego gust? Bo moze pojsc w "Danish design" roznych pierdol do kuchni (køkkentilbehør)? Mozna kupic naprawde ladne rzeczy bez zupelnego zrujnowania sie. Z nazwisk znam tylko Arne Jacobsen i George Jensen.
      Link do dunskiej gazetki o wystroju wnetrz:
      bobedre.dk/gallery/search/image/730391?color=s%C3%B8lv&material=st%C3%A5l&type=k%C3%B8kkentilbeh%C3%B8r
      A tu do przykladowego sklepu:
      www.designstore.dk/Kokken/
      Pomoge z tlumaczeniem, jak potrzeba:)
      • ansil Re: Porada prezentowa 14.03.13, 16:25
        jak on klimaty "3 sztuki w 52 roku" to raczej sie w danish design nie wpasuje.. ja bym raczej sie po jakis sklepach z antykami/starociami poszlajaja i jakis drobiazg bardziej uzyteczny wyszperala.. jak styl domu znasz..
      • ciociazlarada Re: Porada prezentowa 14.03.13, 18:32
        Danish design jak najbardziej, kupuje dużo rzeczy na DBA na przykład, tylko ja się nie podejmuję nic wybrać bo kompletnie nic na ten temat nie wiem. Kiedyś jedną lampke nocną oceniłam jako obleśnawą, po czym dowiedziałam się, że to przedmiot kultowy.
    • kis-moho Re: Porada prezentowa 14.03.13, 16:01
      Pierwsze co mi przyszło do głowy to wizyta w jakimś ciekawym centrum designu, z tym że to trochę zależy od miejsca gdzie on mieszka i od kwoty którą chcesz przeznaczyć. Np. leci w sobotę rano, odwiedza miejsca xy (tu się nie znam na tym co warto), wraca w niedzielę.
      Nie wiem tylko czy da się to tak zrobić żeby data była do dopasowania a cena w normie.
    • kasica_k Re: Porada prezentowa 14.03.13, 16:20
      Co to są expedity? :)
      • ansil Re: Porada prezentowa 14.03.13, 16:26
        hehe, wygooglalam sobie ja.. to seria w Ikea ;)

chyba o to chodzi..
        • ciociazlarada Re: Porada prezentowa 14.03.13, 18:52
          Ano. Exhibit, tj. expedit to taka popularna seria z Ikei.
    • turzyca Re: Porada prezentowa 14.03.13, 17:06
      Trudne. Bo jak wejdziesz w jego dziedzine, to raczej na pewno nie trafisz, wyjdzie cos w stylu sprezentowania Ci jakiegos zupelnie banalnego zegarka. Ale moze wejsc w jego dziedzine od nietypowej strony i poszukac przykladu dobrego polskiego wzornictwa z lat powojennych? Spoldzielna "Lad"? Albo jakis ciekawy album na ten temat?
      • ciociazlarada Re: Porada prezentowa 14.03.13, 19:08
        Oglądam tą Spółdzielnię Ład i to byłby strzał w 10. Myślisz, że da się znaleźć coś na ten temat (album, katalog) po angielsku? To nie jest Polak.
    • pierwszalitera Prezent książkowy 14.03.13, 18:13
      Ja bym żadnego wystroju wnętrz nie kupowała, bo możesz kompletnie nie trafić, ale książka, album to zawsze elegancki i niezobowiązujący upominek. Z kategorii moda (np. Dior, Chanel, Lanvin, YSL ), design, sztuka XX-wieku, architektura, industrial design (Le Corbusier, George Nelson, Alvar Aalto, Verner Panton, Dieter Rams, Jean Prouvé, Michael Thonet). Istnieją też design museum (np. Design Museum London albo Museu do Design e da Moda Lisboa, Vitra Design Museum Berlin, Rhode Island School of Design Museum), może jakieś opracowanie z masterpieces. Fantastyczne są też stare katalogi jakiejś marki specjalizującej się na drogich, wyszukanych meblach, zegarkach, czy innych interesujących gadżetach. Ja tam na książkę nigdy się nie pogniewam, nawet jak w temacie świetnie się orientuję i jest tylko następną w kolekcji. Niektóre albumy są przecież fantastycznie wydane i całkiem nawet drogie, więc nie będzie, że kupione w najbliższej księgarni w drodze z pracy.
      • ciociazlarada Re: Prezent książkowy 14.03.13, 18:46
        Kurcze, taki stary katalog wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem, na Ebayu na pewno coś ustrzelę. Drugą opcją byłoby to co zasugerowała Turzyca, jakiś wytwór lokalnego projektanta, może być ubraniowy. Znacie jakiś polski odpowiednik szala Etro?

A jak katalog to jaki? Kolega ma takie książki w domu, przeglądałam je ale żadna firma ani nazwisko nie zapadło mi w pamięć. Co najwyżej zafiksowałam się na Sitzmaschine (to to i ja mogłabym mieć:-)). Danish design kupuje z lat 30-50 (chyba), coś mówił kiedyś o jakiejś znanej duńskiej wytwórni mebli - zawsze_zielona, kojarzysz może jakieś?

Chciałabym zapłacić nie więcej niż 100-150 euro, może być mniej.
        • pierwszalitera Re: Prezent książkowy 14.03.13, 19:31
          ciociazlarada napisała:

> A jak katalog to jaki?

Na przykład Le Corbusier. Tu masz pełny katalog z lat 1905-1965. To niemieckie wydanie, ale znajdziesz może podobne w innym języku i może taniej, bo książki w Niemczech są drogie.
          • dorota2424 Re: Prezent książkowy 14.03.13, 21:42
            Ja mojemu meżowi kupiłam pod choinkę polskojęzyczną wersję tej książki: www.karakter.pl/dizajn/piotr-rypson-against-all-odds , ale to tylko projektowanie graficzne, nie wiem, czy wpisuje się w zainteresowania kumpla.
            • ciociazlarada Re: Prezent książkowy 15.03.13, 14:18
              Trafiłam wczoraj na tę książkę oraz drugą, "Out of the Ordinary" - myślę, że pędem nabędę;-) Zastanawiałam się również nad jakimś polskim wyrobem dołączonym do książki, jakiś oryginalny plakat z epoki albo właśnie Ćmielów czy cuś. Mam nadzieję, że stare polskie plakaty nie kosztują tyle co Michael English.

Polskie plakaty wydają mi się znane na świecie z ciekawego wzornictwa, no przecież nie kupię mu żywego araba ani 3 metrów lnu;-) polanego gorzałą...
    • sbarazzina Re: Porada prezentowa 14.03.13, 23:17
      A kolega ma jeszcze jakieś inne poboczne zainteresowania oprócz wymienionych? Bo tak jak dziewczyny piszą, może być tak, że to co mu się podoba już ma a reszta może być niewystarczająco dobra.

Gdybyś jednak chciała pójść w modę to ja mam kilka pomysłów, które sprawdziły się w przypadku bardzo wymagającego osobnika (no ale ja wiedziałam co osobnik ma w domu i czego by ew potrzebował).

1. pudełko na zegarki :) i ew męską biżuterię. może kolega ma jakieś spinki, więcej zegarków, inną biżuterię. Fajne robi Aspinal.
      2. Krawat, np marki Drake. Naszywka: handmade in London robi wrażenie ;) Szukając odpowieniego krawatu weszłam na forum o męskiej elegancji (coś ala nasze Lobby) i tam się właśnie dowiedziałam, że to taki mercedes wśród krawatów ;)
      3. jeśli nosi krawaty, to może wieszak na krawaty, ew można wygrawerować inicjały
      4. spinki do mankietów, wybór jest duży, również tematyczny.

Mnie się najbardziej podoba opcja nr 2 :)

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
      • fanaberia.fanaberia Re: Porada prezentowa 15.03.13, 10:24
        Głosuję za 3 lub 1 + 3, czyli pudełko ze spinkami w środku. A spinki z bursztynem albo z krzemieniem pasiastym. Będzie unikatowo i po polsku ;)
    • felisdomestica Re: Porada prezentowa 14.03.13, 23:53
      Wydrukuj mu 50 szt ekskluzywnych wizytówek z tytułem, który nabywa, imieniem i nazwiskiem :-). Najlepszy papier, druk itd. W stylu z okresu, który lubi najbardziej.
      • pierwszalitera Re: Porada prezentowa 15.03.13, 00:33
        felisdomestica napisała:

> Wydrukuj mu 50 szt ekskluzywnych wizytówek z tytułem, który nabywa, imieniem i
        > nazwiskiem :-). Najlepszy papier, druk itd. W stylu z okresu, który lubi najbar
        > dziej.

O rany! Przecież jak on taki stylowy, to te wizytówki mogą mu się nie spodobać i szkoda pieniędzy na ten drogi papier. Projektowanie wizytówek to wielka sztuka i lepiej nikogo tym nie zaskakiwać. Mój wymagający znajomy zaangażował do tego kreatywną agencję, dopracowano wszystkie graficzne szczegóły, wybrano papier, a w drukarni jakiś domorosły dyzajner zmienił rodzaj papieru, bo ten wydawał mu się bardziej pasujący. Wszystko poszło do śmieci.
        • felisdomestica Re: Porada prezentowa 15.03.13, 11:54
          Owszem, mogą mu się nie spodobać, tak jak każdy inny prezent :-). W tym głowa obdarowującego, żeby trafić w gust.
          • pierwszalitera Re: Porada prezentowa 15.03.13, 13:21
            felisdomestica napisała:

> Owszem, mogą mu się nie spodobać, tak jak każdy inny prezent :-). W tym głowa o
            > bdarowującego, żeby trafić w gust.

I dlatego ciociazlarada założyła ten wątek, by znaleźć w miarę bezpieczny prezent dla stylowego gościa. Niewymagający telepatii.
          • kasica_k Re: Porada prezentowa 15.03.13, 14:12
            Moim zdaniem wizytówki to jest taka rzecz, którą każdy chce sobie albo zaprojektować sam, albo mieć daleko idącą kontrolę nad wynikiem. Tak jak np. wystrój mieszkania. Można komuś kupić np. lampę, ale już robić mu projekt salonu to bardzo ryzykowna rzecz. Wizytówkę oceniam na podobny poziom ryzyka :)
            • ciociazlarada Re: Porada prezentowa 15.03.13, 14:20
              Wizytówki mamy wszystkie branżowe, więc prywatne odpadają. Nie ma kiedy wręczać.
    • tfu.tfu Re: Porada prezentowa 15.03.13, 00:09
      a może figurkę z ćmielowa z lat 50-tych (do upolowania czasem w antykwariatach lub na allegro), albo kopię?
      www.as.cmielow.com.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka