Dodaj do ulubionych

ortograficznie, czyli są wyrazy...

17.07.13, 05:02
których pisownia, obiektywnie nie trudniejsza od innych, sprawia mi problem od lat. Nie mam problemów z ortografią, w liceum zdobywałam nawet tytuł szkolnego mistrza ortografii, ale regularnie zastanawiałam się, jak się pisze wyraz "rzadko". I wciąż, przez dwadzieścia lat, to "rzadko" nie może mi wejść do głowy. Teraz też musiałam sprawdzić w słowniku.
Czy ja mam defekt mózgu czy ktoś jeszcze tak ma?
Obserwuj wątek
    • koza-1985 Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 07:06
      ja tak mam :) i to właśnie z rzadko, notorycznie też myli mi się ręcznik z szalikiem...
    • madzioreck Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 13:07
      Moja nauczycielka w liceum przyznała nam się kiedyś, że choć zna niemiecki i uczy go od 20 lat, to dotąd nie jest w stanie zapamiętać, jak jest po niemiecku "jemioła" ;)
    • normalna_ja Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 15:52
      Jakbym czytała o sobie :D.
      I zawsze kiedy muszę napisać słowo "rzadki" zastanawiam się, jak je powinnam napisać. Po sekundzie przychodzi zawsze to samo olśnienie - rzadki, nie żaden! ;)
      • szarsz Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 20:52
        Czyli "rzadki" JEST trudny, uff :)

Ja szalika z ręcznikiem nie, ale zawsze bagażnik z piekarnikiem i pokrywkę z patelnią. Kiedyś się z mężem nawet pokłóciłam niemal do łez, jak mi złośliwiec wpierał, że z zmywarce nie ma żadnej patelni. A przecież były trzy!
        • brykanty Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 21:37
          Ech, mój kolega mylił podwiązki z podpaskami, co kiedyś stało się przyczyną konfuzji towarzyskiej, kiedy wyznał, że go kręci, jak dziewczyna nosi podpaski...
          • madzioreck Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 18.07.13, 22:34
            Padłam :D
    • marta_monika Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 21:47
      Tak!!! Rzadki - zawsze sie zastanawiam jak napisac i czy jest roznica miedzy pisownia w zaleznosci od znaczenia (jako przeciwienstwo slow gesty i czesty). I nigdy nie wiem jak napisac hojny i chciwy.
      • babus2 Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 17.07.13, 23:02
        Witam

A ja mam problem z alkoholem :)
        Za każdym razem muszę sprawdzić pisownię

Pozdrawiam
    • ciociazlarada Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 18.07.13, 21:41
      Z rzadkim nie mam problemu, ale mam z różowym i żółtym, to znaczy bardzo często na różowy mówię żółty i odwrotnie. Wydaje mi się, że oba kolory odróżniam prawidłowo to znaczy nie uważam, że piwo jest w takim samym kolorze jak szminka:)
    • the_cellist Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 18.07.13, 23:16
      Poczułam się troszeczkę mniej dziwna po przeczytaniu tego wątku ;)
      Ortotgraficznie mam problem z hodowcą, na pewno, rzadko, skąd. A po za tym zdarza mi się użyć losowego słowa i wychodzą kwiatki. Jednym z najdziwaczniejszych było oświadczenie "Kochanie, spakowałam twoje halabardy". Halabardy okazały się być butami :)
    • rudaa26 Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 19.07.13, 12:37
      Ooo matko a myślałam że tylko ja mam jakąś dysfunkcję że nie umiem spamiętać przez jakie "rz" czy "ż" i to własnie dwa słowa: rzadko i żaden
      Kamień z serca...
      • ter-be Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 19.07.13, 13:25
        Na pewno czy napewno? Ciagle musze sie zastanawiac zanim napisze na pewno. A i tak targaja mna watpliwosci... choc przeciez wiem, ze na pewno to osobno a nie razem...
        • babus2 Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 19.07.13, 22:29
          Na pewno pisze się osobno tylko dlatego, że naprawdę pisze się razem.
          Tak mi kiedyś ktoś wytłumaczył i już nie mam wątpliwości :)

Pozdrawiam
        • bathilda Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 19.07.13, 23:01
          Na pewno i naprawdę to proste - mają tyle samo znaków. Co oznacza że w pierwszym musi być spacja ;). To mój sposób i szczęśliwie skuteczny.

Na rzadki i żaden sposobu nie znalazłam :(.
          • irenaearl Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 20.07.13, 18:13
            NapRRRawdę ma RRR i pisze się RRRazem. Na pewno nie ma R i nie można go pisać razem. To mój niezawodny sposób.

Mój problem to "okrutny" To powinno się pisać przez ó! Z u wygląda dziwnie i nienaturalnie.
          • brykanty Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 20.07.13, 22:26
            Rzadki się rozlewa i rozprzestrzenia, więc jest szersze, czyli przez rz.
            (a poza tym wymienia się na редкий i rare)
            Żaden musi być przez ż, bo to chuda litera, a żaden jest taki chudy, że aż go nie ma.
            • ananke666 Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 23.07.13, 00:30
              Potwierdzam, rzadki raz na zawsze zapamiętałam ze względu na konsystencję. Rzadkie coś wylane na powierzchnię się rozlewa i zajmuje dużo miejsca. RZ jest szersze niż ż :) niezawodne skojarzenie.
              • livada Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 24.07.13, 15:11
                Ja zawsze pamiętam że "rzadki" (np. pkaz) jest częstszy niż "żaden" (bo tego nie ma w ogóle), więc jest go więcej, czyli "rz" a nie "ż". I jeszcze olśnił mnie jak kiedyś koleżanka przysłała mi SMSa bez polskich znakówz "rzadkim" z błędem - przeczytałam "zadki", zamyśliłam się głęboko o czyje zadki może chodzić, potem zrozumialam, ale od tej pory wiem, że to nie może się tak pisać ;-)
    • marikooo Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 20.07.13, 15:04
      Mnie prześladuje "z powrotem", nigdy nie mam pewności, czy nie istnieje jednak słowo "spowrotem". Muszę napisać, żeby zobaczyć, że jednak dziwnie wygląda.
      • 100krotna Hobbit szedł tam i spowrotem... 21.07.13, 22:26
        Jeszcze niedawno dałabym sobie za to rękę i nogę uciąć.

Na pewno i naprawdę już dawno się nauczyłam, aczkolwiek duże lepiej dla mnie wygląda "napewno". Zawsze mam problem z "na razie".
        I jest jeszcze hodowanie. Wiem, że piszemy, przez H, ale jak sobie wyobrażę owieczki hodowane przez hodowcę, to mam wrażenie, że one takie strasznie hude... przepraszam, chude. Hodowca stanowczo powinien być pisany przez "Ch", podobnie jak wszelkie wahania ;)
        W szkole długo miałam problem z "który" i z "chmurami".
        • turzyca Re: Hobbit szedł tam i spowrotem... 23.07.13, 12:43
          > I jest jeszcze hodowanie. Wiem, że piszemy, przez H, ale jak sobie wyobrażę owi
          > eczki hodowane przez hodowcę, to mam wrażenie, że one takie strasznie hude... p
          > rzepraszam, chude.

Siostra mi kiedys powiedziala, ze przez "h" pisze sie halasliwe rzeczy: hamulce, wahadla i wahania, hardych bohaterow. :) Hodowle tez sa glosne.
          • kotwtrampkach Re: Hobbit szedł tam i spowrotem... 08.08.13, 20:27
            turzyca napisała:

> Siostra mi kiedys powiedziala, ze przez "h" pisze sie halasliwe rzeczy: hamulce
            > , wahadla i wahania, hardych bohaterow. :) Hodowle tez sa glosne

fajne :-)
    • shachar Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 23.07.13, 21:41
      Nigdy nie wiem, jak się pisze 'dopóki,' czy 'dopuki', choćbym 10x sprawdzała. Teraz też nie wiem.
      • brykanty Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 24.07.13, 00:12
        Dopóki balonik nie pęknie, to jest okrągły - czyli pisać przez ó.
        • shachar Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 05.08.13, 16:17
          dzięki Brykanty, żaden wyraz nie sprawia mi kłopotu, tylko ten :-)
          co to jest, że są takie wyrazy, że ani rusz, nie można zapamiętać, jak się je pisze, choćby nie wiem co?
      • kotwtrampkach Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 08.08.13, 20:31
        hhihi, ja się waham m.in. przy "mózgu" - czy to ten otwarty, jak Umysł, czy w bereciku, z antenką :):)
        sporo takich mam - tragedia, kiedy mi przyjdzie pisac "ręcznie" dłuższy tekst (i obciach straszny), za to edytory tekstu błogosławię za szybkość reakcji :)
    • brykanty Mnemotechnika 24.07.13, 00:15
      A miałyście tak, że nie mogłyście zapamiętać, które w ułamku to licznik, a które mianownik?
      Bo ja zapamiętałam, jak siostra zaprowadziła mnie do przedpokoju i powiedziała:
      - Patrz, licznik jest zawsze u góry.
    • indigo-rose Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 04.08.13, 22:17
      A ja, pomimo również konkursów ortograficznych i dobrych ocen na dyktandach, sadzę błędy w wyrazach, których pisownię mam w małym paluszku. Nigdy nie zastanawiam się, jak pisać "rzeczywiście", bo to oczywiste, że przez "rz", a mimo to często piszę przez "ż", stukam się w głowę i poprawiam. W trudnych wyrazach błędów nie robię. Czasami tylko zawieszam się, czy "znaleźć" czy "znaleść" (teraz wiem, bo pod drugim mam czerwony wężyk :)).
      • szarsz Re: ortograficznie, czyli są wyrazy... 05.08.13, 19:06
        Znaleźć jest akurat bardzo proste, bo wymienia sie na "znaleziony" czy "znalazłam" :)
        Ale i ja też potrafię puścić straszliwego babola, szczególnie na klawiaturze. Wyślę post i nagle GO widzę, jakby swiecil na czerwono...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka