Dodaj do ulubionych

Nocleg w Warszawie

16.10.14, 08:51
Dziewczyny, potrzebuję licznych noclegów w Warszawie, najlepiej w pieszym zasięgu UW (w promieniu ok. 3 km). Ponieważ będzie ich wiele, nie mogą być drogie, górną granicę ustaliłam na 160 złotych za noc. No i marnie mi idzie szukanie, jest masa hosteli w tej cenie, a hostele, wiadomo, łazienka na korytarzu, pokoje dwu i więcej osobowe. Znalazłam też jakieś tzw. apartamenty, niby cena 150, tyle że pierwsza noc 170 (a to będą noce pojedyncze). No i apartamenty te mają duże wzięcie, sugerowano mi rezerwować teraz, żeby przespać się w grudniu, w dodatku już zapłacić. A gdzie spać w październiku i listopadzie?

Podsumuję: UW, 160 złotych, pokój z łazienką dla jednej osoby.

Macie jakieś sprawdzone miejsca? Lektura portali hotelowych już mnie dołuje, mam wolne łącze i sprawdzanie wszystkiego doprowadza do furii. Dziękuję z gór.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 09:32
      A będziesz "gościem UW"? Patrzyłaś w Herze?
      portalinformacyjny.uw.edu.pl/hera/
      • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 09:39
        Chyba tak to można nazwać, gościówą. Gógle mi dają odleglość 3,8 km, nie dają, czym dojechać.
        Mogę taksówkę brać, jakąś korporację się poleca?
        • jul-kaa Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 10:21
          To jest przy tej samej ulicy, co UW. Autobusy masz dwa (503 i 116), jadą 10-15 minut, wg rozkładu są co kilka minut (max. 10), bilet kosztuje 3,4zł, to pół stawki za trzaśnięcie drzwiami w taksie.
          Komunikacja na tej trasie jest świetna, w porównaniu z łódzką wymiata :P
          • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 11:38
            Dzięki!
            Uwagę o komunikacji łódzkiej również przyjmuję za dobrą monetę.
          • grecz Re: Nocleg w Warszawie 20.10.14, 20:12
            Niekoniecznie przy tej samej ulicy ale komunikacja Hera-UW rzeczywiście jest świetna. Jeśli jedziesz na UW jako ichni gość/student/ktoś to skontaktuj się z sekretariatem Wydziału, do którego jedziesz, by przysłali faxem do rezerwacji Hery tzw. Zgłoszenie Przyjazdu. Cena noclegu jest wtedy miło niższa ;)
        • maggianna Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 10:23
          Możesz taksówka (korzystam zazwyczaj z Glob taxi 19668), lub autobusami (z tych podanych na stronie to 116 i 180 I 503 jadą pod UW). Wystarczy bilet 20 minutowy, jak pogoda bedzie ładna to polecam tez spacer.
    • maggianna Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 10:33
      Znajomi obcokrajowcy korzystają tez czasem z tego hostelu - wiem ze maja pokoje z łazienkami, to jest 10 min spacerkiem do UW.
      www.tamkahostel.pl/cennik
      • magdalaena1977 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 11:15

maggianna napisała:

> Znajomi obcokrajowcy korzystają tez czasem z tego hostelu - wiem ze maja pokoje
        > z łazienkami, to jest 10 min spacerkiem do UW.

Ale pod górę ;-)
        • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 11:40
          Ale w drugą stronę jest z górki - atrakcyjnie, zwłaszcza na lodzie.
          • jul-kaa Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 12:41
            Z Hery też jest pod górę, ale większą ;)
            • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 12:53
              Ale podejście jest poręczowane?
        • maggianna Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 12:25
          To nie góra, to lekkie wzniesienie, całe 5 min zajmuje to "podejście" :-)

Jakby był lód to sa 2 przystanki autobusem - spod UW pod hostel.
          • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 12:54
            Coś Ty, najciekawiej jest, kiedy jest lód.
            • maggianna Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 13:37
              Po lodzie zejście zajmuje ok 45 min, wersji przyspieszonej nie próbowałam :-) możliwy jest nawet slalom bo słupki stoją :-) poręczy nie ma.
      • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 11:39
        Konkret. Dziękuję. Pasowałoby mi.
    • nientepaura Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 14:09
      akademiki na Kickiego? dobry dojazd (tramwaj + dojście 5-10 min) spod palmy. jakieś studia podyplomowe? ;)
      z noclegiem bardziej nie pomogę, ale na jakąś kawę/piwo/obiad chętnie bym się ustawiła, jeśli miałabyś czas & ochotę ;)
      • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 14:49
        Na teraz czasu wolnego nie zakładam, będę przyjeżdżać późnym wieczorem i nazajutrz wyjeżdżać też wieczorem. Przewiduję tylko wizyty w Vagabond w ZT, bo są mi absolutnie do egzystencji niezbędne takie wysokie sznurowane buciory (przydadzą się na lód na zboczach warszawskich;)
        Ale może uda się zachachmęcić i przyjeżdżać wcześniej, to wtedy, jak Lobbystki coś będą organizować, jakoś przełamię wstyd.
        • slotna Re: Nocleg w Warszawie 16.10.14, 18:58
          Tez bym sie pisala na takie spotkanie :)
    • teresa104 Pytanie aktualne 20.10.14, 20:31
      Przegarowałam jedną noc w pewnym hostelu, w którym były miejsca, niewspominanym tutaj. Mniejsza o nazwę, jak ktoś będzie pytał o nocleg w Warszawie, to napiszę, gdzie NIE spać.
      150 złotych za smród chlorowo-odchodowy, brud, staroć, hałas. Nędza do potęgi. Chyba zwiększę pulę i pójdę do jakiegoś Ibisa.
      Albo będę wstawać o trzeciej i dojadę rano.
      • nientepaura Re: Pytanie aktualne 20.10.14, 21:21
        to jest opcja, choć pewnie uciążliwa, no i polski bus ma tanie bilety na ranne połączenia;), a przynajmniej dłużej zostają te za 1zł ;)
      • maggianna Re: Pytanie aktualne 20.10.14, 21:30
        Wbrew pozorów w Warszawie jest problem z hotelami i to niezależnie od ceny za noc.

Ibisy masz 3, z tego Stare Miasto do UW masz na piechotę, z budget należy dojechać autobusem, z Ibis Centrum jest na Stare Miasto dobry dojazd tramwajem i potem musiałabyś sie przejść.

www.ibis.com/gb/hotel-6401-ibis-budget-warszawa-centrum/index.shtml

www.ibis.com/gb/hotel-3714-ibis-warszawa-stare-miasto-old-town/index.shtml
        • teresa104 Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 08:22
          No właśnie tak się zastanawiałam, wychodzi, że są dostępne dwa typy noclegów - coś między Bratem Albertem a ośrodkiem kolonijnym i luksus i drożyzna w cenach kompletnie kosmicznych. W środku jest kilka sztuk pokoi, o które ludność przyjezdna się bije, godzi na płatność z góry dwa miesiące przed i cenę jednak, moim zdaniem, nieadekwatną. Popyt jest olbrzymi, podaż znikoma, można więc narzucać dowolne warunki.

No i wielu ludzi kima chyba u kogoś w domu, ja mam w Warszawie i całkiem pokaźną rodzinę, i znajomych, ale zwalać się na łeb komuś, kto nie może odmówić ze względu na sympatię i stosunki rodzinne, jest nadużywaniem tych więzi i wystawianiem ich na próbę zbyt ciężką.

Mam też kawałek ziemi w mazowieckim, czemu ja nie śpię u siebie???!!! Ziemiankę zaraz się zbuduje, ludność mi to ułatwia, bo latami czerpie piach z tej działki, dół jest już całkiem sensowny do zamieszkania.
          • maggianna Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 09:16
            Co ciekawe jest tez problem z drogimi hotelami - znalezienie noclegu w centrum z tygodniowym wyprzedzeniem w hotelach 4 i 5 gwiazdkowych rownież graniczy z cudem, zdarzają sie ceny powyżej 2 tys za noc!! Moja firma na wszystkie duże konferencje w przyszłym roku ma juz zarezerwowane pokoje hotelowe. W tym roku w maju szukałam w ostatniej chwili noclegu dla gościa i nie było nic, żadnych apatamentow, żadnych hoteli (nawet o niższym standardzie), jeden hotel miał wolny apartament prezydencki ;-)
            To jest jakiś fenomen.
            W tym hotelu zdarzają sie promocje, ok 200 zł za pokój (i czasem te superior sa tańsze niz standard)
            www.jmhotels.pl/pl/pokoje_i_apartamenty/cennik
          • slotna Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 18:20
            Dziwilam sie, ze mieszkanie u mnie w klatce jest wynajmowane na noce, ale juz mnie nie dziwi w takim razie ;)
          • akna Re: Pytanie aktualne 23.10.14, 09:26
            Ibisowo podpowiem - załóż sobie kartę lojalnościową accora- jest bodajże 20 zł zniżki.
            Jak się zna terminy pobytu- warto rezerwować z wyprzedzeniem. Ja np. w Krakowie upolowałam Ibis Budget za 39 zł :) i to jakiś miesiąc wcześniej
        • the_pipeline Re: Pytanie aktualne 23.10.14, 13:51
          Konkretnie nie pomogę, bo zazwyczaj jeśli ktoś znajomy przyjeżdza do Warszawy to raczej nocuje u znajomych.
          Ale jeśli rozważasz ten ibis dugdet na Zagórnej to lokalizacyjnie on jest bardzo dobrze położony, mam go niedaleko swojego bloku. Autobusem 171 jest 5 minut pod palmę, przystanek Krucza -dawny smyk :(, dalej albo podejść Nowym światem, albo podjechać czymkolwiek z przystanku Foksal (kolejne 3 min). Jak na Warszawe to jest bardzo dobre połączenie.
          A hotel widzę że za 150 zł da rade i miejsca jakby są i wygląda że czysto.
      • maggianna Re: Pytanie aktualne 20.10.14, 21:45
        Wczoraj na spacerze zauważyłam szyld kolejnego hostelu na Powiślu czyli spacerkiem na UW:
        www.puffahostel.pl/pl/
      • jul-kaa Re: Pytanie aktualne 20.10.14, 22:08
        Masz karę. Nie słuchałaś Lobbystek.
        • teresa104 Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 07:25
          Ależ słuchałam! Tyle że rezerwować trzeba z dużym wyprzedzeniem i brałam, co było. Poza tym kara powinna być współmierna. Teraz należy mi się rekompensata.
          • grecz Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 08:31
            A do Hery dzwoniłaś? Dopytuję tak nieśmiało, bo może bym miała zobaczyć osobiście osobę powodującą dziwne sny u innych Lobbystek ;)
            • teresa104 Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 08:50
              Do Hery nie. Czyżbyś tam rezydowała?
              • grecz Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 15:59
                Niom ;) A Ty na UW jesteś jako Ktoś powiązany pracą/studiami? Czy to UW było napisane jako punkt orientacyjny? Jak to pierwsze to zajrzyj do mojego posta z wczoraj ;)
      • pinupgirl_dg Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 10:19
        Ostatnio nocowałam w hotelu Aramis, 120zł mnie to kosztowało (bez śniadania), dało się wyspać, umyć itd, nie narzekam. Nie wiem, jak z bliskością do UW, bo mnie interesuje co najwyżej Wydział Fizyki. Ale dojazd do centrum był łatwy. Nocowałam też kiedyś w Sokratesie i też nie miałam większych zastrzeżeń. W Herze jeszcze nie miałam przyjemności.
        • jul-kaa Re: Pytanie aktualne 21.10.14, 10:27
          Te hotele są na Trakcie Królewskim, podobnie jak Hera i UW. Dojazd jest więc łatwy, jest bezpośredni autobus. Ale już z Aramisa (i spółki) jednak dłuższy, zwłaszcza jak już jest korek.
    • besame.mucho Re: Nocleg w Warszawie 23.10.14, 13:38
      A rozważałaś coś nieco dalej od UW, za to na linii metra? Może być taniej niż w centrum, a metrem do Świętokrzyskiej dojedziesz szybko, od metra spacerem na UW jest 10 minut. Wyszukiwarka wyrzuca np. takie coś: www.wilsonhostel.pl/pl/index.html
      Na zdjęciach wygląda porządnie (nie musisz spać w kapsule ;) ), są łazienki w pokojach, jednoosobowy pokój 135 zł, dwuosobowy 160.
    • teresa104 Re: Nocleg w Warszawie 23.10.14, 20:31
      Dziękuję, Dziewczyny, za wszelkie tropy. Na kolejny rzut zaklepałam sobie Tatamkę (pokoje z łazienkami niestety zajęte do grudnia) i dalej będę doświadczać doli tułaczej.
      Najbardziej bym chciała gdzieś po prostu przybazować, nawet zgodzić się na pewne niedoskonałości wyboru, ale mieć to "swoje" miejsce i nie szukać więcej.

Co do lokalizacji - raczej jednak centrum, z różnych względów, względy są do przewalczenia, ale odkładam tę walkę na dłuższy dzień i wyższą temperaturę.
      • maggianna Re: Nocleg w Warszawie 23.10.14, 21:00
        Ten Ibis Budget jest w tej samej części miasta - na piechotę poniżej 3 km, tak jak pisała The_pipeline jest autobus 171, można tez dojechać do Tamki 162 i podejść na gore do UW.
        • teresa104 Tatamka lepiej 11.11.14, 19:38
          co prawda mało kibelków i kabin prysznicowych, ale, dzięki lisiemu sprytowi oraz łatwości wstawania o 5, udało mi się użyć owych luksusowych udogodnień względnie bezkolizyjnie.
          No i sukces wielki - na grudzień zaklepałam pokoje z łazienką.

Znalazłam też wegetariański bar, zdaje się w ASP, gdzie da się spożyć nietrującą paszę w cenie absurdalnie niskiej. Jakoś przetrwam jako słój bez słoja.
          • maggianna Re: Tatamka lepiej 12.11.14, 11:07
            Ciesze sie ze dalo sie przenocowac i zarezerwowac kolejny nocleg. Jakbys miala ochote to zapraszam przy nastepnym pobycie na kawe :-)

Po drugiej stronie Tamki otworzyli wlasnie typowy Powislansko-hipsterski lokal - mozna wyprobowac nowa warszawska mode czyli chemix i areopress :-)
            nakarmionastarecka.pl/cafe-stor-slicznie-zagranicznie/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka