Dodaj do ulubionych

[LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz?

07.12.14, 12:14
Jestem poniekąd na kupnie nowego odkurzacza i przydałaby mi się porada. Wybór jest przytłaczający, poczytałam za dużo, i teraz nie wiem: może w gruncie rzeczy powinnam pragnąć bezworkowego Dysona za 2K? Albo Miele w podobnej cenie, który wygrywa wszystkie testy i jest cichusieńki? Czy błądzę, nie chcąc wydawać takich kwot akurat na odkurzacz? Często nie mam problemu z wytłumaczeniem sobie, że ten fantastyczny i najlepszy na rynku produkt, niezależnie od ceny, musi być mój, a tu zonk i chwilowo nawet jakieś kompromisowe 600 zł za cichy odkurzacz z dobrymi parametrami (minus to workowatość) wydaje mi się kompletnie absurdalne i pragnę wydać bardziej coś na kształt 400 zł.

Proszę mnie oświecić, bardzo ładnie proszę.
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 12:57
      Nie wiem, czy Ci pomogę, ja ostatnio wydałam 800 na Ergorapido ;)

Stwierdziłam, że 2k na Dysona to przegięcie, a tańsze nie miały wszystkiego tego, co bym chciała i miały gorszy akumulator.
      • mniickhiateal Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 17:45
        A możesz rozwinąć? Czemu akurat Energorapido, chciałaś akumulatorowy? I co to są te wszystkie rzeczy, których inne nie miały? Bo ja myślałam o zwykłym kablowym, czemu nie powinnam chcieć zwykłego kablowego odkurzacza?
        • yaga7 Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 18:07
          Tak, ja akurat chciałam akumulatorowy, bo miałam dość wielkiego grata z kablem, który dla mnie był mega nieporęczny i w związku z tym nie chciało mi się odkurzać. Ergorapido mamy od 2-3 miesięcy i sprawdza się u nas idealnie. Mogę go jedną ręką wziąć, odkurzać na bieżąco - dla nas super.

Nie, nie chodzi mi o to, że nie powinnaś chcieć zwykłego kablowego, tylko raczej o to, żeby kupić taki kablowy (skoro chcesz kablowy), który ma takie parametry, które Ty chcesz, a nie że ma taką a taką cenę.
          Skoro chcesz kablowy, cichy i bezworkowy, to tylko wchodzą w grę takie za 2k? Te tańsze już mają worki?
        • szarsz Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 19:08
          > zemu nie powinnam chcieć zwykłego kablowego odkurzacza?

Jak najbardziej powinnaś. Ergorapido jest świetne jako wspomagacz, ale porządnego odkurzania nie zastąpi, szczególnei jeśli masz gdzieś kawałek dywanu albo wykładziny. Albo duże mieszkanie - ja mam ten z niby lepszymi bateriami, wystarcza na 60 -70 m2.
    • szarsz Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 17:50
      Ja się nie znam na odkurzaczach za 2k to się wypowiem :)

Kupiłam w sierpniu odkurzacz za około 1/4 z tego i jestem z niego mega zadowolona, bo ciągnie jak smok (w niektórych ustawieniach przysysa się do posadzki i nie da się go oderwać), dzięki czemu odkurzanie jest szybkie, lekkie i przyjemne.
      Patrzyłam wówczas na dysony i inne, ale parametry miały znacznie gorsze - głośniejsze przy dużo mniejszej mocy, producenci nie podawali mocy ssania etc.

Ergorapido też mam i też bardzo lubię.

Z ciekawości: czemu uważasz worki za wadę?
      • mniickhiateal Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 17:59
        szarsz napisała:

> Ja się nie znam na odkurzaczach za 2k to się wypowiem :)
        Tak jest pewnie znacznie zdrowiej na psychikę :)

> Kupiłam w sierpniu odkurzacz za około 1/4 z tego i jestem z niego mega zadowolo
        > na, bo ciągnie jak smok (w niektórych ustawieniach przysysa się do posadzki i n
        > ie da się go oderwać), dzięki czemu odkurzanie jest szybkie, lekkie i przyjemne
        A możesz podać, jaki konkretnie masz ten fantastyczny odkurzacz?

> Ergorapido też mam i też bardzo lubię.
        >
        > Z ciekawości: czemu uważasz worki za wadę?
        Być może gdyż ponieważ mi lektura materiałów marketingowych Dysona zaszkodziła? Ogólnie worki są tam malowane jako samo zło, bo nieprawdaż się zapełniają i obniżają tym siłę ssania, a potem trzeba je wymieniać, fuj. Poza tym już samodzielnie doszłam do wniosku, że nie lubię, jak trzeba dokupywać materiały eksploatacyjne, bo są drogie i jak się ma pecha, producent potrafi francowato wycofać akurat człowiekowi potrzebny, pasujący model.
        • szarsz Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 19:05
          > A możesz podać, jaki konkretnie masz ten fantastyczny odkurzacz?

Mam Philipsa (numerka nie widzę), ale nie wiem, czy da sie go jeszcze kupić, bo ma 2200 watów. Kupiłam go w sierpniu na fali lęku przed UE, która podobnież zakazała od września odkurzaczy o silnikach mocniejszych niż 1600 czy 1900 watowych. Philips podawał siłę ssania (500 watów, to utkwiło mi w pamięci), inni producenci niekoniecznie.
          Wcześneij miałam tylko ergorapido i dwie szczotki do zamiatania i też sobie dawałam radę, ale jednak porządny odkurzacz robi różnicę.

> Ogólnie worki są tam malowane jako samo zło, bo nieprawdaż się zapełniają i obniżają tym
          > siłę ssania

W moim bezworkowym ergorapido pojemnik też się zapełnia, co obniża siłę ssania. Która na domiar wszystkiego nie jest zbyt wielka, co oznacza, że muszę pojemnik opróżniać co odkurzanie.

> jak trzeba dokupywać materiały eksploatacyjne, bo są drogie i jak się ma pecha, producent potrafi
          > francowato wycofać akurat człowiekowi potrzebny, pasujący model.

To fakt, niestety. Częściowo rozwiązuje problem zakup populanego modelu.
          Ja bezworkowca nie rozważałam z innego zupełnie powodu. Każdy bezworkowiec jest z definicji brudny i przy opróżnianiu mocno się kurzy. Worek zamykasz, wyrzucasz i zapominasz.
          • mniickhiateal Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 09.12.14, 07:13
            Dziękuję. Istota wspomagająca w naziemnym sklepie wczoraj mi pokazała całkiem akceptowalne coś za 400 zł i w sumie miał wszystko, o czym piszesz, czego pragnę i jeszcze i popularny model worka, ale był w neonowym pomarańczowym kolorze i jakoś z nim nie wyszłam. Jestem najwyraźniej odkurzaczowo rozkapryszona.
      • zarin Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 19:52
        O ja właśnie nie lubię tego przysysania, bo trzeba odrywać i odkurzanie trwa dłużej. Wolę, jak już mi się worek trochę napełni i idzie płynnie. Wiem, nic nie wniosłam.
    • turzyca Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 07.12.14, 23:44
      Poczekaj, podejdz do sprawy metodologicznie:
      - masz male dzieci?
      - masz zwierzeta?
      - jak czesto odkurzasz?
      - jaka powierzchnie?
      - masz gladkie podlogi czy dywany?
      - odkurzasz rowniez meble nietapicerowane, czy wolisz wytrzec je sciereczka?
      - ktos z domownikow ma alergie na kurz?
      - masz czesto gosci nocujacych na materacu i pompke podlaczana do odkurzacza?

Bo wiesz, innego odkurzacza potrzebujesz, gdy ze wzgledu na koty odkurzasz pietrowy dom z pietrem pokrytym wykladzina praktycznie codziennie, a najchetniej robilabys to podczas drzemki malego alergika, a innego gdy raz na dwa tygodnie przelatujesz po katach kawalerki. A to sie przeklada na cene.
      Podejrzewam, ze w powyzszym spisie pytan brakuje jeszcze kilku. Ale zasadniczo patrz na sile ssaca i ew. glosnosc oraz obecnosc potrzebnych Ci dodatkow. Jesli chcesz odkurzac cos poza podlogami, to sprawdz jaka jest najmniejsza mozliwa sila ciagu.
      • magdalaena1977 Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 08.12.14, 07:00
        Ja dwa lata temu kupiłam odkurzacz za 160 zł i uważałam, że ma wszystko, co trzeba.
        Porządnie ssał, miał worki i jeszcze do tego był ładny.
        www.ceneo.pl/1743261
        Głośność nie interesowała mnie zupełnie, mieszkanie mam małe, bez zwierząt i dzieci.

Ale w niewyjaśnionych okolicznościach sprzątaczka mi go utopiła :-(
        • mniickhiateal Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 09.12.14, 07:10
          Dziękuję. Używałam kiedyś Elfa i była zdecydowanie niezachwycona performansem i estetyką, ale mogło to mieć związek z niedopasowaniem rozmiaru tego produktu do metrażu, który musiałam posprzątać.
      • mniickhiateal Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 09.12.14, 07:08
        Może się nieprecyzyjnie wyraziłam - z czytaniem takich obietnic producenckich vel specyfikacji technicznych sobie bez problemu poradzę i coś wybiorę do swojej sytuacji mieszkaniowej. Nie potrafię jednak w ogóle wyczaić, w jaką klasę cenową celować. Są podobne parametry w różnych cenach, a mnie chodzi o nie wydanie 2K, ale jednocześnie, żeby ten kupiony odkurzacz był trwały i przyjemny w użyciu, plastik mu się nie spaskudził po roku, szczotka nie połamała, zwijanie kabla nie zacięło, i żebym była z niego zadowolona powiedzmy 7-10 lat, a nie że po upływie 2-letniej gwarancji będę musiała kupować coś nowego.
        • anna-pia Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 09.12.14, 08:58
          Tego nikt Ci nie powie.
          Miałam przez pewien czas u siebie stareeego Rainbowa, oddałam, bo nie cierpię używać czołgu w mieszkaniu, ale skuteczny był nad wyraz i w idealnym stanie. U mojej mamy jest Zelmer, kupiony jakieś 10 lat temu, mały, kosztował jakieś 300 czy 400 zł, miał fafdziesiąt końcówek itp., oddałam, bo ich nie używałam, a mama lubi. Do dziś działa bez zarzutu, mimo że kiedyś zleciał mi ze schodów. Teraz mam Electroluxa, też za jakieś 300 zł (ale na szczęście bez fafdziesięciu końcówek, które i tak leżą gdzieś w kącie), ma jakieś 4 lata i działa. Worki - cóż, kupuję zamienniki, bezworkowe mnie brzydzą.
          Nie wydałabym na odkurzacz więcej niż 800 zł (Roombę kupił mąż :P), wychodząc z założenia, że jak kosztuje więcej, to pewnie napakowany jakąś elektroniką, która siądzie od sprzątania raz w tygodniu zamiast codziennie ;) Nikt nie da Ci gwarancji, że plastik się rozwali później w takim za 2k niż w takim za 500. I nie kupiłabym pewnie takiego za 100 czy 150, chociaż jedyne żelazko, które przetrwało wszystko, to to pełnoletnie kupione kiedyś za jakieś 30 zł.
        • turzyca Re: [LWW] Ile powinien kosztować odkurzacz? 10.12.14, 12:20
          To moze raczej pytaj sie o poszczegolne marki? Bo w tym samym segmencie klasowym sa rozni producenci.
    • mniickhiateal raport 21.12.14, 12:16
      No więc koniec końców stwierdziłam, że przecież na głowę upadłam, żeby ten temat tak neurotycznie wałkować, kupiłam ten miło przeceniony Electrolux Ergospace czy jak się ten okaz wabi, zachwalany parę dni wcześnie przez obsługę naziemną i o przyzwoitych opiniach w necie, i po krzyku. Działa, ssie, worki ma popularne, wygląda względnie porządnie i solidnie, kolor przeżyję, bo i tak koleś siedzi na codzień w szafie i korzysta z niego głównie p. Sprzątająca. Howgh.
      • kk345 Re: raport 21.12.14, 12:43
        > wygląda względnie porządnie i solidnie, kolor przeżyję

Podejdź do sprawy praktycznie- o odkurzacz w neonowym kolorze trudniej się przewrócić, jeśli porzucisz go w trakcie sprzątania i zapomnisz o nim na smierć, zajęta miłą lekturą/kipiącymi ziemniakami/frapujacym filmem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka