Dodaj do ulubionych

LWW Innsbruck

07.01.16, 11:21
Ponieważ Lobbystki Wiedzą Wszystko, mam pytanko.

Czy ktoraś z Was wie może, czy w Innsbrucku, gdzieś w centrum, jest jakiś parking (najlepiej bezpłatny, ale może tam wszystkie płatne?), plus może jakaś galeria handlowa (szukam eko/wege delikatesów, liczę, że będą, bo to cywilizacja)? Ewentualnie może ta galeria jest z parkingiem? Tak, żeby dojechać, rzucić okiem na stare miasto, rzucić okiem na sklep, i wyjechać - całość na pół dnia maksymalnie.

Dzięki za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: LWW Innsbruck 07.01.16, 12:34
      W Innsbrucku trudno o bezpłatny parking. Także za Park and Ride trzeba płacić. Na ulicach w centrum do tego parkowanie często ograniczone jest czasowo, od 90 do 180 minut i opórcz krótkiego czasu pomiędzy sobota popołudnie i poniedziałek rano zawsze płatne. Trzeba też uważać gdzie się staje, bo w wielu miesjcach w ogóle nie można, centrum jest strefą bezsamochodową i to dużo wtedy kosztuje (za odholowanie życzą sobie ponad 200 euro). Parkować można na parkingach Hafen Innsbruck albo Olympiaworld (Olympiastraße 10), albo w wielu garażach parkingowych w samym mieście (około 20 sztuk). Koszt garażu, to około 14-18 euro na dzień (godzina około 2,40 euro). Turystom zaleca się zostawienie samochodu w centralnych garażach w okolicach Altstad (stare miasto) i zwiedzanie na piechotę, bo miato jest dosyć małe i nie trzeba się koniecznie przemieszczać samochodowo. Tu masz plan położenia tych garażów. Listę z informacjami na temat kosztów i czasów otwarcia masz tu.
      W sobotę parkowanie w Zentralgarage (Wilhelm-Greil-Straße 10) przy domu towarowym Kaufhaus Tyrol kosztuje w czasie otwarcia sklepów tylko 4 euro.
      Popularne centra handlowe mniej więcej w okolicy Altstad, to właśnie Kaufhaus Tyrol (Maria-Theresien-Straße 31) i Sillpark (Museumstraße 38). Ciut dalej ale największe w Innsbrucku to DEZ Einkaufszentrum (Amraser-See-Straße 56a). Przy DEZ Einkaufszentrum parkowanie jest nawet za darmo, w każdym razie było. Z Altstad można dojechać autobusem.
      Co do sklepów z eko/wege, to nie pomogę, ale zaglądaj także do zwykłych supermarketów, mogą mieć dobrze zaopatrzone stoiska eko/wege.
      • yaga7 A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 13:13
        Wielkie dzięki za dokładne info!!! Zaraz sobie dokładnie poczytam i posprawdzam :))

A nie wiesz może, jak jest w Linzu (w sensie też czy można wjechać do centrum, jak parkingi i ewentualne galerie handlowe) bądź czy koło Wiednia jest jakieś giga centrum handlowe (na zasadzie zjazd z autostrady, parking, zakupy, powrót)? Bo do Wiednia wjeżdżać to już raczej nie bardzo, za duże miasto, za dużo by zeszło czasu.

> Co do sklepów z eko/wege, to nie pomogę, ale zaglądaj także do zwykłych superm
        > arketów, mogą mieć dobrze zaopatrzone stoiska eko/wege.

Tak, wiem, dlatego właśnie myślę, że duży supermarket w jakimś wypasionym centrum handlowym by wystarczył.
        • hke Re: A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 14:00
          Nie wiem, co z tego wege/eko potrzebujesz, bo może świeże warzywa, ale w Austrii spory wybór rozmaitych eko cudów ("bio" się to po germańsku nazywa) jest w drogeriach typu Rossmann czy DM, no i w supermarketach też się zdarza. Bio stoiska z warzywami bywają na zwykłych rynkach.
          W Wiedniu chyba wam by było najwygodniej w Shopping Center Süd zjechać.
          www.scs.at/W/do/centre/anfahrt-auto

Aha, i pamiętaj, że w Austrii wszelkie takie przybytki będą w niedziele zamknięte, handel niedzielny jest tam mocno ograniczony (w Tyrolu może być ciut inaczej, bo to miejscowosci turystyczne i jakieś mętne wyjątki się do nich stosują, więc może być otwartych więcej sklepów, ale raczej nie duże centra handlowe)
          • yaga7 Re: A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 14:26
            Nie, świeże warzywa jeszcze w Kraku mam ;)

Ale czuję niedosyt, jeśli chodzi o wszelkie wegeparówki, steki, kotlety czy insze, bo to jest ciężkie do dostania (wiem, są, ale mam na oku konkretne firmy, konkretne produkty, które gdzieś tam kupowałam na jakichś wegefestach, a nie ma ich w normalnej sprzedaży). U nas w Rossmannach pewnie też jest słabszy wybór niż w austriackich Rossmannach.

Tak, wiem, że w niedzielę pozamykane, w grę wchodzi na szczęście poniedziałek :)

Dzięki za link, sobie sprawdzę!
            • hke Re: A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 15:14
              A to wegekotlety, smarowidła do chleba i takie tam to powinny być też w Rossmannach, wybór jest zdecydowanie większy niż u nas, chociaż oczywiście niekoniecznie to, co sobie upatrzyłaś.
              Ogólnie jakbyś gdzieś wypatrzyła szyld "Reformhaus", to to będzie właśnie taki sklep eko (z tego co widzę w tym SCS też jest)
              • yaga7 Re: A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 15:20
                Dzięki za info, o tym Reformhaus to nie wiedziałam :)
            • kis-moho Re: A Linz / Wiedeń? :) 09.01.16, 22:08
              W Austrii nie ma Rossmanna, jest DM i BIPA.
              • hke Re: A Linz / Wiedeń? :) 11.01.16, 11:07
                Zaiste, zaćmienie :/ Dzięki za sprostowanie
        • pierwszalitera Re: A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 15:30
          yaga7 napisała:

> A nie wiesz może, jak jest w Linzu (w sensie też czy można wjechać do centrum,
          > jak parkingi i ewentualne galerie handlowe) bądź czy koło Wiednia jest jakieś g
          > iga centrum handlowe

Sorry. Nie wiem. Ale w większości historyczno-turystycznych miast w niemieckojęzycznych regionach ruch samochodowy w centrum miasta jest mocno ograniczony (rozległe strefy tylko dla pieszych), a parkowanie poza płatnymi parkingami w garażach bardzo utrudnione.
          Ale tu masz informacje o parkowaniu i ogólnie o Linz:
          portal.linz.gv.at/Serviceguide/viewChapter.html?chapterid=121836
          Głupio tylko, że angielska strona nie odpowiada niemieckiej i jak znajdę jakąś praktyczną informację po niemiecku, to po klinikęciu na angielski totalnie się gubię i w ogóle mam wrażenie, że po angielsku oprócz trochę blabla typu how to travel to Linz i sightseeing wiele tam nie ma.
          • yaga7 Re: A Linz / Wiedeń? :) 07.01.16, 15:46
            Dzięki i tak :)

> Głupio tylko, że angielska strona nie odpowiada niemieckiej i jak znajdę jakąś
            > praktyczną informację po niemiecku, to po klinikęciu na angielski totalnie się
            > gubię i w ogóle mam wrażenie, że po angielsku oprócz trochę blabla typu how t
            > o travel to Linz i sightseeing wiele tam nie ma.

No niestety, przerabiałam to dość mocno w ciągu ostatniego roku, bo akurat sporo czasu spędziłam na necie szukając info o różnych niemieckich miastach i atrakcjach, no i właśnie tak było - angielska strona z małą ilością informacji i niemiecka z kompletem.
            Czas wrócić do nauki niemieckiego ;)
        • kis-moho Re: A Linz / Wiedeń? :) 09.01.16, 22:06
          Yaga, w Wiedniu zdecydowanie zalinkowany SCS. Tam jest gigantyczny Interspar, powinno być sporo eko/wege, oni robią też sporo takich rzeczy pod marka własną. Billa też ma nie najgorsze. Do Hofera nie warto specjalnie, chyba że po warzywa czy owoce (pod marka zurück zum ursprung). Do DM też warto po tego typu rzeczy zajrzeć.
          To jest w ogóle największe centrum handlowe w Wiedniu, więc gdybyś chciała ogólnie spędzić czas na zakupach to nie jest to złe miejsce. Tylko nie w sobotę, bo tłumy są przerażające.
          • yaga7 Re: A Linz / Wiedeń? :) 10.01.16, 10:56
            Dzięki za info, w grę wchodzi poniedziałek i to przed południem (bo potem wracamy do Kraka), więc mam nadzieję, że tłumów nie będzie.
    • szarsz Re: LWW Innsbruck 09.01.16, 20:58
      Yaga, ja z samym Innsbruckiem nie pomogę, ale w austriackich P&R bywa tak, że trochę droższy bilet jest jednocześnie biletem na komunikację miejską. Nie wiem, w ile osób będziesz podróżować, dla jednej to się niekoniecznie opłaca, ale juz dla dwóch jak najbardziej.
      • yaga7 Re: LWW Innsbruck 10.01.16, 10:54
        Dzięki za info :)

Ale ze względu na jednak ograniczoną ilość czasu, dojazdy komunikacją odpadają, bo chciałabym to w miarę sprawnie ogarną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka