12.03.02, 21:59
Pani Doktor!
Bardzo proszę o poradę.
Od prawie roku staram się zajść w ciążę. Jestem pod stałą
kontrolą ginekologa-endokrynologa. Miałam problemy ze zbyt
wysoką prolaktyną, ale obecnie jest już w normie (biorę Bromergon).
Od kilku miesięcy mam obserwacje cykli, tzn. w okresie okołoowulacyjnym
USG - raz lub dwa razy, a później od 16 do 25 dnia cylku brałam
Duphaston. Wiem z Pani odpowiedzi na inne wątki, że ten lek
powinno się brać aż do miesiączki. Poza tym mam jeszcze jedną
wątpliwość. Mianowicie po owulacji odczuwałam silną wrażliwość
piersi, ale kiedy po 25 dniu przestawałam brać Duphaston, wrażliwość
mijała i była miesiączka. W jednym cyklu nie było współżycia i wtedy
nie odczuwałam wrażliwości piersi, ale też nie brałam Duphastonu.
Mam pytania:
1. Czy wtedy kiedy brałam Duphaston mogłam być w ciąży?
2. Czy Duphaston może wywoływać taką wrażliwość piersi?
3. Czy powinnam zapytać też o to mojego lekarza?
Bardzo Pani dziękuję!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • alina1 Re: Duphaston 13.03.02, 23:59
      Mam podobny problem.
      Leczę hiperprolaktynemię od pół roku. Teraz po badaniu kontrolnym prolaktyna
      obniżyła się, ale zły jest progesteron. Dostałam duphaston. Mam go brać 10 dni
      od 14 d.c.. Cykle 30 dniowe. I próbować zachodzić w ciążę, co też czynię. Mam
      jednak obawy, że jeśli mi się uda zajść to jak będzie się miał do tego fakt, że
      nie biorę duphastonu (bo brałam go do 24 d.c.). A czytałam gdzieś, że działa on
      na podtrzymanie ciąży.
      Co do nadwrażliwych piersi. To po tych tabletkach. Mam wrażenie jakby były
      poobijane.
      • joannal1 Re: Duphaston 14.03.02, 19:05
        Alino!
        Skąd wiesz, że wrażliwość piersi jest od tego leku?
        Czy pytałaś swojego lekarza o to, czy nie powinno się brać Duphaston dłużej?
        Mnie też to bardzo ciekawi!
        Pozdrowienia
        Joanna
        • misia.j Re: Duphaston 14.03.02, 22:57
          Też biorę duphaston 17-23 d.c., co prawda dopiero 2 cykle, ale nie odczuwam
          żadnej bolesności piersi. Ale męczy mnie ten sam problem, tylko od innej
          strony. Podczas brania duphastonu mam podwyższoną temperaturę, jak Pan Bóg
          przykazał, dzień po odstawieniu wyraźnie się obniża aż do miesiączki. I też nie
          wiem, czy nie powinnam brać duphastonu aż do samej miesiączki. Może jestem
          przewrażliwiona, ale wobec braku sukcesów w zachodzeniu w ciążę chciałabym się
          dowiedzieć, czy problem przypadkiem nie leży w niemożności utrzymania tej
          najwcześniejszej ciąży. Jakby się Wam,dziewczyny coś nasunęło, dajcie znać. Tina
    • monika.antepowicz Re: Duphaston 15.03.02, 06:32
      Duphaston może powodowac wrażliwosć piersi, al jeśli chodzi o ciażę- to tak
      wcześnie wrazliwość piersi raczej się nie pojawia- ma to z reguły miejsce po
      terminie spodziewanej miesiaczki.
      • alina1 Re: Duphaston 16.03.02, 16:16
        Z piersiami to już też gdzies czytałam, że może tak się dziać po duphastonie.
        Ale nadal nie wiemy co z braniem go do czasu ewentualnej miesiączki lub nie.
        Ja do swoje lekarki jeżdzę raz w miesiącu, trudno tam się dostać, a ostatnio
        była jakaś zaganiana i zapomniałam dopytać o wszystko
        Prosimy o pomoc.
        Dziękujemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka