Dodaj do ulubionych

Wschodnie Czechy

23.11.16, 14:33
Doradźcie, co fajnego do zwiedzania jest we wschodnich Czechach, tak na wschód od Brna? Samo Brno?
Jakieś parki narodowe? Skanseny? Muzea? Urokliwe miasteczka? Zamki? Coś innego? :)
Obserwuj wątek
    • balbina11 Re: Wschodnie Czechy 24.11.16, 11:44
      Podróżowaliśmy motocyklem po Czechach. Jest tam wiele ciekawych miejsc, winnice, browary, zamków też trochę mają. Taki sposób zwiedzania jest o tyle wygodny, że zatrzymujemy się tam gdzie nam się podoba.
      • yaga7 Re: Wschodnie Czechy 11.12.16, 13:23
        Niestety nie będziemy podróżować motocyklem ;)

A czy możesz polecić jakieś konkretne atrakcje?
    • kasiamat00 Re: Wschodnie Czechy 11.12.16, 13:16
      Dlaczego ja to teraz widze?!

Po pierwsze, na bloga Kropki marsz: morava.blox.pl/

Po drugie: w Brnie najwieksza atrakcja jest chyba Villa Tugendhat, tylko do niej bilety rezerwuje sie tak z kilka tygodni naprzod. Poza tym warto pochodzic po miescie, zobaczyc zegar, ktory nie wyglada jak zegar i z ktorego nikt nie umie odczytac godziny (lacznie z projektantem ;), przed swietami zahaczyc o jarmark swiateczny (pewnie znowu sa dwa na obu rynkach) i klasztor, gdzie Mendel hodowal groszek.

W okolicach: Lednice/Valtice, nie wiem tylko czy sie da je zwiedzac zima.

Oczywiscie lokalne wino, Starobrno (piwo) odradzam, chyba ze w knajpie przy browarze, tam podobno jakims cudem jest dobre.
      • yaga7 Re: Wschodnie Czechy 11.12.16, 13:27
        Dzięki za linka, poczytam :)

Nie, nie będziemy jechać zimą, tylko w lipcu :)

O, Villa Tugendhat, zapomniałabym, przypomniałam sobie, że chciałam ją zobaczyć po lekturze Glass Room, chociaż to kompletnie nie mój styl architektoniczny.
        • kasiamat00 Re: Wschodnie Czechy 12.12.16, 14:48
          A nie, w lipcu to koniecznie Lednice/Valtice.

Po drodze z Krakowa bedziecie miec Olomuniec, bardzo ladne miasto, i akurat w lipcu maja jakis festiwal: www.czechtourism.com/pl/e/olomouc-baroque-festival/.

W Brnie warto wlezc na Spilberg i zobaczyc zamek z zewnatrz, w srodku muzeum jak muzeum, tylko z historia wszystkich zrywow antypanstwowych w Austro-Wegrzech, to bylo glowne wiezienie polityczne za Habsburgow. W podziemiach jest tez muzeum tortur, nie odwazylam sie wejsc.

Jest tez trasa podziemna, calkiem fajna z tego co pamietam, wejscie gdziez z Zelnego Trhu (mniejszy rynek, blizej dworca).

Rozumiem, ze bedziecie samochodem? Nie wiem gdzie sie parkuje, polecam znalezc sobie hotel w okolicach Namesti Svobody (byle nie za bardzo na wschod w okolicach Cejlu) i po miescie poruszac sie na nogach albo komunikacja publiczna, jest przyzwoita. O, hotel Pegas jest chyba dobrym pomyslem, oni tam warza wlasne, calkiem dobre piwo. No i sa w bardzo dobrym miejscu wypadowym do zwiedzania.

Mam sie dowiedziec, gdzie sie teraz w Brnie chodzi na obiad/piwo? Bo ja sie wyprowadzilam 2 lata temu, a z tego co slyszalam to sie pozmienialo, chlop mi marudzil, ze co najmniej jedna porzadna knajpe diabli wzieli (tzn. jest nadal, ale bardzo sie zepsula).
          • yaga7 Re: Wschodnie Czechy 12.12.16, 15:02
            O, mieszkałaś w Brnie? To sobie zapamiętam tak na przyszłość, bo nie jest wykluczone, że tak w ogóle gdzieś będziemy emigrować i to Brno się pojawiło we wstępnych rozmowach. No ale to już będzie zależeć od tego, czy i gdzie mąż znajdzie robotę.
            Na razie jedziemy w lipcu na festiwal w okolice Zlina i przy okazji coś byśmy pozwiedzali. Jakbyś miała namiary na fajną knajpę z obiadem i piwem, to chętnie skorzystam z namiarów :)
            • kasiamat00 Re: Wschodnie Czechy 12.12.16, 15:47
              Brno do mieszkania polecam, powaznie rozwazam powrot tam jak juz bede na tyle bogata, ze bede mogla pracowac tylko rekreacyjnie ;) Mieszkalam tam dwa lata, bardzo milo to wspominam. Obcokrajowcow tam duzo, regularnie zdarzalo mi sie slyszec w tramwaju wylacznie angielski - sporo korpo z IT ma tam swoje oddzialy. Jak Twoj chlop w IT (a tak mi sie cos kojarzy), to polecam tez Zurich, znajomosc niemieckiego sie przydaje, ale konieczna nie jest, za to stosunek zarobkow do wydatkow lepszy ;)

Na piwo chyba zdecydowanie Pegas, jedzenie tez bylo OK - jesli nie bedziecie dluzej, to chyba nie ma co kombinowac, jesli dluzej to popytam gdzie sie teraz chodzi. Odradzam Na Svabce (na pewno sie zepsula) i niestety Zelena Kocke (tez chyba jest gorzej :/). Stopkova na Namesti Svobody powinna ujsc, chociaz serwis jest/byl fatalny (jak na czeskie standardy, nadal powyzej sredniej polskiej). Na piwo najlepiej chyba tu: vycepnastojaka.cz/ <- tyle ze tu, zgodnie z nazwa, jest "na stojaka", stolikow brak albo prawie brak.
              • yaga7 Re: Wschodnie Czechy 12.12.16, 16:32
                Dzięki za dalsze info :)

Nie, nie IT. Na Zurich to ja niestety za mało zarabiam, a wątpię, żeby on dorwał coś aż tak intratnego, żeby nam się opłacało ;) No ale nic, zobaczymy, jak to się potoczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka