Dodaj do ulubionych

Skonczylam studia i szukam pracy...

15.07.09, 19:34
Wlasnie skoczylam studia dzienne (ekonomia). Od ponad roku pracowalam w ramach
umowy o prace na pol etatu jako pracownik biurowy. Umowa wygasla. Planuje
najpierw zarejestrowac sie w urzedzie pracy i oczywiscie szukac jej we wlasnym
zakresie. Myslalam o stazu, ale czy przysluguje on osobie, ktora zatrudniona
juz byla na umowe o prace tak jak ja?
Ostatnio zlozylam podanie o prace na stanowisko pracownika dzialu kadr.
Dzisiaj zadzwoniono do mnie z tej firmy i pani na wstepie zapytala, czy
interesuje mnie przyuczenie do zawodu. Oczywiscie kolejne pytanie brzmi, czy
moge z tego skorzystac? Siostra mowila mi, ze moge, jesli posiadam inny zawod
wyuczony, np. bylabym fizjoterapeuta.
Nie wiem o mam zrobic. Dopiero dzisiaj moglam odebrac zaswiadczenie o
uzyskaniu tytulu magistra. Jutro podjade do urzedu gminy i sprobuje zapisac
sie do urzedu pracy.
Zadaje te pytania, bo nie wiem czy jest sens isc jutro na rozmowe (chodzi o to
przyuczenie do zawodu), jesli faktycznie nie moge z niego skorzystac no i czy
w ogole moge liczyc na cos z urzedu pracy, czy zarejestrowac sie i szukac
tylko na wlasna reke.
Juz mnie troche zalamuje to szukanie... Jest ktos moze w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • kuraiko Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 20:04
      jeśli chodzi o urząd pracy, to nie wiem jak jest w Twoim mieście ;)
      ale w moim można liczyć tylko i wyłącznie na ubezpieczenie
      zdrowotne, oraz ksero z adresami www agencji i stron z
      ogłoszeniami ;) mnie jako osobie, która nigdy nie była zatrudniona,
      a ukończyła szkołę kilka lat temu, przysługuje 6-miesięczny staż.
      Urząd niczego nie oferuje, nawet staranie się o staż zachodzi
      wyłącznie między pracodawcą a szukającym pracy ;/
      • nati_88 Co do stażu 15.07.09, 21:22
        Chyba co miasto, to inaczej jest :)
        W zeszłym roku nie mogłam znaleźć pracy, więc zarejestrowałam się w UP. Wyznaczono mi dzień, w którym miałam się zgłosić w urzędzie w celu sprawdzenia ofert. Jako, że pani poleciła mi staż, to się na niego zdecydowałam. Dała mi magiczny segregator z ofertami i sobie wybrałam sama miejsce, gdzie chcę odbywać staż :) Trafiłam na super miejsce, z wyrozumiałym opiekunem i świetną kadrą :) Szkoda, że rok szybko minął.
        Aha, byłam po maturze, skończyłam szkołę policealną a w zeszłym roku, 3 miesiące po rozpoczęciu stażu, poszłam na studia.

No a teraz szukam sobie jakiejś pracy :)
        • kuraiko Re: Co do stażu 16.07.09, 00:26
          w jakim mieście tak dbają o bezrobotnego? :) dla mnie to brzmi jak
          bajka ;)
          • nati_88 Re: Co do stażu 16.07.09, 11:11
            Bielsko-Biała :)
            Wiesz co, nie wiem, jak to jest teraz, ale tak miałam w zeszłym roku. A może po prostu na miłą panią trafiłam? :)
      • zazulla Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 17.07.09, 09:43
        W rzeszowskim zalapalam sie na kurs grafiki komputerowej (byly tez inne), za
        ktory dostalam stypendium. Zaraz po kursie dostalam prace jako grafik
        (umiejetnosci zdobylam wczesniej, kurs mnie doslifowal i dal papier).
    • quleczka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 20:40
      A czemu w ogóle chcesz szukać przez urząd pracy, a nie normalnie?
      Tam raczej super ciekawych ofert nie znajdziesz :)

Co do przyuczenia to poszukałam i wygląda na to, że to raczej nie dla Ciebie

www.mpips.gov.pl/index.php?gid=704#staz_i_przygotowanie
      forumprawne.org/prawo-pracy/33385-przyuczenie-do-zawodu.html
      pup.tczew.ibip.pl/public/?id=78629
      Co do stażu to chyba możesz - ważne jest, że jesteś osobą bezrobotną (i będziesz
      przez okres stażu), masz poniżej 27 lat i właśnie skończyłaś studia

pup.tczew.ibip.pl/public/?id=145490
      • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:04
        Ja we wlasnym zakresie zaczelam szukac pracy jak jeszcze mialam umowe o prace
        (skonczyla sie 30 czerwca). Nie licze na super oferty z urzedu pracy, tylko na
        sam staz :)
        Te strony przegladalam juz wczesniej. Dlatego naszly mnie watpliwosci, czy moge
        isc na staz i na przygotowanie do zawodu. Jasno wynika z jednego linku, ze nie
        moge isc na przygotowanie do zawodu, tylko chyba osoba, ktora do mnie dzwonila,
        po przejrzeniu mojego cv, powinna o tym wiedziec...
        • justinehh Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:11
          W urzędzie pracy możesz co najwyżej dostać ubezpieczenie zdrowotne, a nie pracę.
          Przejrzyj strony z ogłoszeniami ( gazetapraca, praca.pl, pracuj.pl, jobpilot),
          powysyłaj CV...
          • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:21
            Dziewczyny chodzi mi tylko o staz, zebym zdobyla dodatkowe doswiadczenie. Ja
            codziennie przegladam po kilka stron z ofertami pracy, strony roznych urzedow,
            zagladam nawet na strony wiekszych firm w moim miescie. Rozsylam cv. Ale prawda
            jest taka, ze na powiedzmy 20 ogloszen jest tylko jedno, ktore mi odpowiada. I
            nie chodzi tu o to, ze ja stawiam jakies warunki. Po prostu z tych 20, to ok. 10
            sa przedstawiciele handlowi lub doradcy finansowi. Z pozostalych 5 to np. praca
            dorywcza, praca kompletnie nie zwiazana z kierunkiem moich studiow (np. dla
            informatykow) badz praca wymagajaca 3 lat lub wiecej stazu pracy. A ja pracuje
            dopiero 13 mies. i przez to ostatnio nie spelnilam warunow formalnych na
            stanowisko, na ktore sie ubiegalam.
            W urzedzie pracy musze sie zarejestrowac wlasnie ze wzgledu na ubezpieczenie i
            na staz, dzieki ktoremu moglabym nabyc dodatkowe doswiadczenie.
            • kasiamat00 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:32
              Warunkami typu staż pracy się za bardzo nie przejmuj (no chyba że firma wymaga
              10 lat albo coś w tym guście), jeśli spełniasz resztę wymagań - wysyłaj. Bardzo
              rzadko zdarza się osoba spełniająca wszystkie warunki formalne, szczególnie
              jeśli jest ich dużo :)

Poza tym - uruchom wszystkie kontakty, powiedz wszystkim znajomym, że szukasz
              pracy i co cię interesuje, może akurat w firmie znajomego lub znajomego
              znajomego kogoś szukają?
              • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:37
                No wlasnie nie przejmowalam sie tym stazem pracy i wysylalam oferty (nadal tak
                bede robila :) ), ale jednak w instytucjach panstwowych bardzo tego pilnuja :/
                • limonka_01 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:57
                  edytaf5 napisała:

> bede robila :) ), ale jednak w instytucjach panstwowych bardzo tego pilnuja :/

Możliwe, że to była oferta "formalna" ;)
              • limonka_01 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:53
                kasiamat00 napisała:

> Warunkami typu staż pracy się za bardzo nie przejmuj (no chyba że firma wymaga

Kasiamat ma rację. Wiesz jak się pisze takie wymagania? Bierze się co się ma pod ręką i daje do kadr. Czasami się trafi rok doświadczenia, czasami 3 lata, ale i tak najważniejsze jest, co kandydat umie i co sobą reprezentuje, czy jest bystry, czy szybko się uczy. Bardziej patrz na wymagane umiejętności i zakres obowiązków niż na staż pracy. Lepiej zatrudnić pracowitego bystrzaka bez doświadczenia niż leniwca z doświadczeniem. Aha, ja bardzo cenię doświadczenie zdobyte jako handlowiec. To piekielnie ciężka praca i jak ktoś przeszedł taką "szkołę" i miał jakieś wyniki, to z wieloma zadaniami w przyszłości sobie poradzi. Niestety trzeba bardzo uważać na warunki jakie proponują niektórzy tzw."pracodawcy".
                • kuraiko Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 00:24
                  no cóż, tam gdzie ja wysyłałam CV i byłam zapraszana na rozmowę, to
                  w większości przypadków pracodawcom zależało na doświadczeniu :/ nie
                  mówię, że wszędzie, ale jednak...
                  • quleczka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 00:30
                    no wiadomo, ze czesto zalezy im na tym ...tylko, ze doswiadczenia wcale nie trzeba zdobywac na stazu z urzedu pracy :)

szczerze, to nie rozumiem co akurat w tej opcji jest takiego fajnego? to, ze urzad doplaca te 500zl bodajze?

bo przeciez na sam staz dla wiedzy mozna sie zalapac do wielu firm i to nie przez urzad pracy :)

to ja juz bym chyba wolala poszukac jakiegos ciekawego stazu sama (takiego, ze warto go robic nawet za darmo) albo szukac normalnej pracy

• plica Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 07:13
                      > no wiadomo, ze czesto zalezy im na tym ...tylko, ze doswiadczenia wcale nie trz
                      > eba zdobywac na stazu z urzedu pracy :)
                      >
                      > szczerze, to nie rozumiem co akurat w tej opcji jest takiego fajnego? to, ze ur
                      > zad doplaca te 500zl bodajze?

staz to nie taka zla opcja. sama odbylam chyba pol roczny - umowilam sie z pracodawca, ze dostaje kase z urzedu pracy, a drugie tyle od pracodawcy bezposrednio. dla pracodawcy to mniejsze koszty na poczatku, kiedy pracownika mozna sprawdzic. wszystko to kwestia dogadania. znam osoby, ktore same sobie zalatwily staz wychodzac na przeciw pracodawcy :)
                      • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 10:56
                        No to fajnie mialas, jak pracodawca dodatkowo Ci placil. Ja wsrod znajomych nie
                        slyszalam o takim przypadku...
                        • kuraiko Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 17:56
                          ja się starałam o staż w porozumieniu z urzędem pracy, gdzie
                          pracodawca był skłonny płacić jeszcze premię (jeśli wszystko byłoby
                          ok), w sumie jakieś 900zł na rękę łącznie z pensją od urzędu. no ale
                          tylko robiłam u nich za friko 4 godziny próbne (bez nadzoru na
                          kasie!) i tak nie oddzwonili :/
                  • tfu.tfu Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 17.07.09, 20:10
                    kuraiko, moze Ty źle szukasz? ja wiem, jak to jest, kiedy się szuka
                    dłuuuuuuuuuuuugo, ale może spróbuj jakiejś innej metody? ja mam pracę marzeń
                    teraz, ale zanim znalazłam, było cholernie niefajnie. tylko to jest tak: jak
                    masz coś pilnego, co musisz zrobić (np. zlecenie) to nagle ci sie sypią oferty
                    :) jeśli się jesteś w stanie zmobilizować, to z którejś skorzystasz.
                    może spróbuj najpierw jakichś zleconych/dorywczych? to też kasa, a za jakiś czas
                    będzie stała :)
      • kuraiko Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 00:27
        staż można też odybwać bez ukończenia studiów ;)
    • limonka_01 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:20
      edytaf5 napisała:

> umowy o prace na pol etatu jako pracownik biurowy.

Twoich przyszłych pracodawców będzie interesować, jakie masz doświadczenie, a termin "pracownik biurowy" nie kojarzy się dobrze. Korzystnie byłoby dla Ciebie, gdybyś w CV napisała nieco o zdobytych w tej pracy umiejętnościach, gdyż w znacznej mierze pod tym katem będziesz oceniana.
      • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 21:23
        Zawsze dopisuje, jakie obowiazki wykonywalam na danym stanowisku. A samo
        "pracownik biurowy" musze okreslic jako nazwe stanowiska, ktore mam wpisane w
        swiadectwie pracy.
    • kotwtrampkach Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 15.07.09, 23:55
      > Zadaje te pytania, bo nie wiem czy jest sens isc jutro na rozmowe

iść!! Chodzenie na rozmowy kwalifikacyjne to nic prostego, to ciężka praca i
      czasem tego trzeba się uczyć długo i boleśnie. Im więcej treningu, tym lepiej -
      kiedy trafisz na rozmowę do wymarzonej pracy, nie dasz się zjeść np. tremie.
      A czy możesz być przyuczana do zawodu - to powinna wiedzieć Pani, która Cię
      zatrudnia.
      • kuraiko Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 00:26
        o oni są cwani i każą dzwonić kandydatom do urzędu i się samym
        dowiadywać. mimo, że mają obowiązek to wiedzieć :/
        • quleczka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 00:32
          od kiedy ktos robiacy rekrutacje "ma obowiazek" cos wiedziec?

owszem fajnie by bylo jakby wiedzial...nie ma co ukrywac ale jak nie wie, a nam
          sie nie chce dowiadywac to po prostu dziekujemy takiemu potencjalnemu pracodawcy
          i tyle i bierzemy, sie za szukanie innego :)
          • kuraiko Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 17:56
            no właśnie teoretycznie ma obowiązek ;)
      • quleczka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 00:34
        dokladnie :)

gdzies slyszalam takie fajne zdanie...ze zeby znalezc naprawde dobra i
        odpowiadajaca nam prace to zalezy szukanie pracy potraktowac tak jakby to byla
        praca...

czyli wlozyc w to odpowiednio duzo nauki, czasu, wysilku, energii itp. :)
        • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 05:47
          Juz traktuje to szukanie jak prace, bo jest 5.46 a ja zajadam sniadanie ;) Ide
          na ta rozmowe, bo poprzednio bylem na rozmowie kwalifikacyjnej 2 lata temu i
          chcialabym sie dowiedziec chociazby czego sie moge spodziewac, jakich pytan itd.
    • luliluli Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 07:42
      edyta, gdzieś już to pisałam, ale uważam, że najlepiej składać CV do firm, które
      nawet nie ogłosiły nigdzie, że szukają pracownika:) z doświadczenia swojej firmy
      wiem, że gazetowe ogłoszenie to ostateczność (gdy nie znajdzie się nikt w teczce
      złożonych w ostatnim czasie CV, albo ktoś kogo np. zna pracownik, ktoś polecony
      z innej firmy, itd.). Po zamieszczeniu ogłoszenia w gazecie należy się
      przygotować na najazd "chętnych", kupę CV, jeszcze większą kupę telefonów i całą
      masę głupich pytań. A potem jeszcze trzeba coś wybrać sposród sporej ilości
      aplikacji.

Wybierz branże i stanowisko jakie Ci się podoba, a potem śmiało ślij aplikacje,
      gdzie masz ochotę:) nie licz na urząd, bo możesz czekać sto lat. A jeśli chodzi
      o staż, to ja bym się zastanowiła. Praca za pół darmo, jeżdżenie do urzędu z
      papierkami... osobiście wolałabym znaleźć "tradycyjny etat";) skończyłaś
      kierunek, który (w przeciwieństwie do np. moich zupełnie niepraktycznych
      studiów) powinien zapewnić Ci dobrą pracę, przyuczenie do innego zawodu to chyba
      pomysł dla osób, które mają długofalowe trudności ze znalezieniem pracy w swoim
      dotychczasowym zawodzie. Czy tak jest w Twoim przypadku?
      • yaga7 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 08:00
        To zależy od branży.

Luby jak wysyłał CV do firm, które nikogo nie szukały, dostawał najczęściej
        odpowiedź, że rekrutacji nie prowadzą i jeżeli będą prowadzić, info będzie na
        ich stronie.
      • luliluli Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 09:55
        albo jeszcze coś:) wiele firm korzysta z zewnętrznych agencji rekrutacyjnych,
        żeby uniknąć tego o czym pisałam wyżej. Warto zarejestrować się w jakiejś jako
        poszukujący pracy, takie firmy cyklicznie wysyłają CV kandydatów z
        kwalifikacjami na konkretne stanowiska w firmach. Tu przykład takiej firmy:
        www.manpowerprofessional.pl
      • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 10:51
        Chcialabym sprobowac wysylac cv do firm, w ktorych chce pracowac, a ktore nie
        zamiescily nigdzie ogloszenia pracy, ale co ja mam wtedy wpisac do listy
        motywacyjnego? Pisac o tym, co chcialabym w tej firmie robic bez podawania
        konkretnego stanowiska?
        • kasiamat00 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 12:00
          Tak, zdecydowanie.
    • iczanka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 09:52
      Na stronie internetowej UP powinny być informacje na ten temat. Jak
      nie ma to dzwoń do nich i pytaj. Taki staż nawet z urzędu pracy może
      być szansą na znalezienie pracy w zawodzie. Dużo zależy od
      pracodawcy rzecz jasna. Ale znajomej zdarzyło sie tak że po odbyciu
      stażu przyjęto ją na stałe. Nie wiem jaki procent stażystów spotyka
      takie szczęście ale zawsze to lepsze niż siedzenie w domu. Nie
      przeszkadza mi to zbytnio też w szukaniu pracy. Dlatego jeśli
      zdecydujesz się na staż to w pierwszej kolejności pozbądź się
      skromności i uderzaj od razu do wymarzonej firmy. I mówię ci to ja
      obecna stażystka świeżo po studiach z miejsca gdzie w konkursach
      wymagają przynajmniej 3 lat doświadczenia w pracy w administracji
      samorządowej:D
      • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 10:55
        Bylam dzisiaj w urzedzie i moge odbyc staz :)
        Co do samej firmy, w ktorej mialam dzisiaj rozmowe, to pani powiedziala jasno,
        ze moze byc stac i ze oni beda chcieli miec kogos na tym stazu nawet rok. Z
        jednej strony fajnie, bo bede miala prace przez rok i wiecej sie naucze, a z
        drugiej lipa, bo to tak zabrzmialo, jakby chcieli miec tego pracownik przez rok
        za pol darmo. Rozumiem, ze ktos chce sprawdzic mnie przed zatrudnieniem i staz
        jest dla niego dobrym rozwiazaniem, bo nie musi mi placic, ale chyba jak ktos
        zaklada staz na rok, to raczej nie byloby mowy o stalym zatrudnieniu...
        Nie zrozumcie mnie zle, nie zrezygnuje z tej oferty, bo wiele sie moge nauczyc,
        ale milo byloby miec jakies perspektywy...
        • jehanette Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 11:10
          Staż z urzędu pracy to całkiem dobre wyjście, choćby dlatego, że raczej Cię nie
          wyrolują i to "stypendium" dostaniesz - a firmy lubią stażystom wykręcać numery
          :/ i im nie płacić albo płacić mniej :/
          Dobrze rozumiem Twój problem z szukaniem pracy bo to prawda, że obecnie
          większość ofert to mniej lub bardziej zakamuflowana sprzedaż, a do tego nie
          każdy się nadaje. Wykorzystaj staż maxymalnie i nie przestawaj przeglądać ofert,
          najlepiej szukać jak się ma jakieś zarobki, bo wtedy można przebierać w
          ofertach. chyba ze stażu można odejść jak z każdej innej pracy, jakby się
          znalazło coś fajnego?
          • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 11:12
            Wlasnie zastanawiam sie nad tym, czy bedac na stazu moglabym z niego odejsc
            przed ukonczeniem, w przypadku, gdybym dostala inna oferte?
    • iczanka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 12:15
      Z tego co czytałam to jeśli znajdziesz pracę musisz ich powiadomić w
      ciągu 7 dni i poprostu tracisz status bezrobotnego. Natomiast nie
      wiem czy nie trzeba zwracać składki ubezpieczeniowej. Życzę ci miłej
      atmosfery w pracy:)
      • quleczka Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 18:49
        no wlasnie, traci sie na pewno status bezrobotnego czyli o ile dobrze kojarze to
        takze ewentualne ubezpieczenie zdrowotne - tak wiec chyba nie ma sprawy jesli
        odejdziesz pod warunkiem, ze masz pewna inna prace, ktora daje ci normalna umowe
        z ubezpieczeniem :)
        • edytaf5 Re: Skonczylam studia i szukam pracy... 16.07.09, 20:56
          To dobrze, ze nie robia wiekszych problemow :)
    • nieco8 ciekawa alternatywa 16.07.09, 13:29
      Możesz też odbyć staż za granicą. Moja siostra skorzystała z oferty AIESEC i
      rozpoczęła pracę w szkole językowej w Turcji (jest po studiach filologicznych).
      Wiem, że są tam oferty dla ludzi po studiach ekonomicznych. Jest na razie bardzo
      zadowolona, zdobywa doświadczenie, płacą jej za to i baluje jak na studiach z
      innymi ludźmi z AIESEC.
    • jul-kaa Ubezpieczenie 16.07.09, 23:08
      Pewnie większość o tym wie, ale może znajdą się sieroty takie jak ja, które nie
      wiedzą, że jeśli mąż (lub żona, ale w przypadku stanikomaniaczek to niestety na
      razie raczej wątpliwe) pracuje i ma ubezpieczenie, to przysługuje ono również
      współmałżonkowi.
      • edytaf5 Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 03:14
        No niestety nie mam meza ;) I dlatego pomimo tego, ze jest 3.13, jem sobie
        sniadanie i zaraz bede musiala jechac do urzedu pracy... Trzymajcie kciuki, zeby
        udalo mi sie dostac.
        • kuraiko Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 03:54
          jej, to musisz strasznie daleko dojeżdżać O__o ja się jeszcze spać
          nie położyłam ;)
          a ja marudziłam, że do mojego urzędu muszę chodzić na zadoopie, a
          teraz czasem jestem wdzięczna za to losowi, jeśli muszę się tam
          wybrać, bo obok jest pałac, w którym się mieści oddział szpitala,
          zaniedbany park przypałacowy oraz dosyć ponury pomnik i to wszystko
          sprawia mi wielką przyjemność, łącznie z pomnikiem, którego się
          bałam jak byłam mała ;)
          static.panoramio.com/photos/original/18664609.jpg
        • quleczka Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 11:35
          > I dlatego pomimo tego, ze jest 3.13, jem sobie
          > sniadanie i zaraz bede musiala jechac do urzedu pracy... Trzymajcie kciuki, zeb
          > y
          > udalo mi sie dostac.

o matko :/ to ten urzad gdzies daleko czy tam trzeba byc tak bladym switem i na cos czekac?

u mnie to wyglada normalnie, czasem kolejka jest ale spokojnie da sie dostac :)
          • edytaf5 Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 15:22
            Urzad nie jest ajkos daleko, ale trzeba przyjsc wczesnie, zeby sie dostac. Byalm
            tam po 4 i bylam 2!!! Wczoraj chlopak byl o 6 i sie nie zareejestrowal juz...
            • quleczka Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 17:11
              o matko...niezly macie tez urzad :/

to co od 6tej to oni juz tylko przyjmuja tych co wstali miedzy 4-6 i sie
              zarejestrowali? :/

jakas porazka :/

u nas mozna normalnie w ciagu dnia przyjsc o ile mi wiadomo bo moja mama bywa
              tam regularnie :)
            • kuraiko Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 17:53
              chodzi o normalną rejestrację jako bezrobotna?
              ja słyszałam mrożące krew w żyłach opowieści z jakiegoś urzędu w
              krakowie. a u mnie było spokojnie, przyszłam bodajże ok 13, czekałam
              chwilkę. w ogóle do urzędu pracy zazwyczaj przychodzę ok 13-14 i
              jest luz ;)
              • edytaf5 Re: Ubezpieczenie 17.07.09, 21:14
                Przed 6 trzeba byc, jesli idzie sie ktos zarejestrowac, a jesli ktos idzie
                potwierdzic, ze nadal jest bezrobotnym, to moze przyjsc o ktorej chce :)
    • edytaf5 Staż... 17.07.09, 21:22
      Zarejestrowalam sie dzisiaj w urzedzie pracy i od razu pomyslalam, ze zapytam o
      staz. Zostalam wyslana do innego okienka, a tam... pani naskoczyla na mnie, ze w
      ogole przyszlam! Odeslala mnie do innej kobietki, ktora na szczescie juz byla
      mila i wyszukala dla mnie oferty na staz dla ksiegowej :) Ucieszylam sie, ze to
      cos w zawodzie. Od razu pomyslalam, zeby jechac na rozmowe do tego biura
      rachunkowego, zeby ktos nie dostal go przede mna. Chlopak podwiozl mnie do domu,
      zebym sie przebrala (biala bluzka+spodnica). Wydrukowalam cv i list motywacyjny.
      Wrocilam z powrotem do miasta i udalam sie pod wskazany adres. Pomine, ze przy
      30 stopniach, zanim doszlam do tego biura, to juz sie ze mnie lało (dobrze, ze
      nie zalozylam rajstop ;) ), ale mina wlascicielki troszke mnie zaskoczyla.
      Stwierdzila, ze wczoraj zmienili zamowienie na stazyste na
      stanowisko...krawcowej!!!
      Mialam tylko zachodu z tymi wszystimi dojazdami, no i z tym, ze musze sie
      rozliczyc z tego stazu :/ Podaje do urzedu w poniedzialek i mam nadzieje, ze juz
      tam nie wroce i znajde prace przed odnotowaniem sie za miesiac ;)

Dodam, ze mimo tego, ze czekajac pod urzedem spedzilam czas z naprawde fajnymi
      ludzmi, to sama swiadomosc tego, ze jestem oficjalnie bezrobotna, troszke byla
      dobijajaca...
      • quleczka Re: Staż... 17.07.09, 21:40
        dlatego ja nie jestem oficjalnie bezrobotna :p

choc wie, ze to glupie bo ubezpieczenie bym miala jakbym sie zmobilizowala by
        tam pojsc ;)

ehhh...pora znalezc legalna prace chyba :p
      • kuraiko Re: Staż... 17.07.09, 21:53
        ja jestem oficjalnie bezrobotna od marca :/ przynajmniej nie każą mi
        przychodzić co miesiąc na podbicie karty, ale co 3 miesiące.
        co słyszę na obowiązkowej "wizycie"? "szuka pani pracy? była pani na
        jakiś rozmowach kwalifikacyjnych? jaka praca panią interesuje? nie,
        nie mamy w tej chwili ofert. proszę, oto adresy stron www i agencji
        pośrednictwa. następna wizyta za 3 miesiące"
        częściej chodzę po pieczątkę potwierdzającą ubezpieczenie zdrowotne,
        bo ważna jest tylko miesiąc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka