Dodaj do ulubionych

Slonce w NZ

03.11.06, 00:17
Duzo slysze o niebezpiecznym sloncu tutaj. Staram sie chronic dziecko, ale tak
w 100% to nie ma szans. Sama widze u siebie, ze skora mi sie postarzala
ostatnio! Lata leca... Jednak odnosze wrazenie, ze to przez slonce!
Patrzac na kiwuskie biale babki, widze, ze one wygladaja starzej niz
faktycznie sa! Maja duzo zmarszczek. Czy to od tego ostrego slonca? Czy tez
macie wrazenie, ze Wasza skora sie tu szybciej starzeje?
Widze tez, ze Azjatki bardzo chronia sie przed sloncem. Nie wiem, czy z tego
powodu, czy po prostu zolta rasa tak ma, ale Azjatki maja gladsza i mlodsza
cere niz biale kobitki.
Obserwuj wątek
    • r7777r Re: Slonce w NZ 03.11.06, 00:38
      nie martwcie się białe kobitki a szczególnie POLKI.Jesteście i tak
      najładniejsze na świecie także jedna czy dwie zmarszczki więcej nic
      Wam ujmy w piekności nie zrobią. Niech się martwią inne a Wy i tak
      bedziecie najładniejsze bo ,,najwięcej witaminy mają Polskie dziewczyny,, i
      Rosiewicz ma racje.
      • aikus Re: Slonce w NZ 03.11.06, 02:02
        W NZ jest najwieksza na swiecie dziura ozonowa. Konieczne jest nakrycie na
        glowe oraz dobre okulary przeciwsloneczne. w szkolach primary w termie letnim i
        jesiennym, konieczne sa kapelusze z rondem. dzieci, ktore nie przyniosa do
        szkoly kapeluszy siedza w klasie podczas lunchu i nie wolno im wyjsc na dwor.
        • poledownunder Re: Slonce w NZ 03.11.06, 04:28
          mala to pociecha, ale czytalam gdzies ze za jakies 15 lat dziura ma sie zaczac
          kurczyc, a ok 2070 r. zamknie sie calkowicie. nie wiem czy zdarzylo sie Wam
          kiedys przypadkiem zostawic gazete na sloncu, po 15 minutach robi sie zolta i
          pomarszczona jakby wyciagnieta z archiwow po stu latach...strach pomyslec ze to
          samo slonce robi z nasza skora.
          • beatrix10 Re: Slonce w NZ 03.11.06, 13:07
            Moja kolezanka,ktora jest angielka o porcelanowej skorze i dodatkowo
            kosmetyczka powiedziala mi ze my europejki nie mamy sie czego obawiac,bo nasze
            najmlodsze lata spedzilismy w Europie gdzie slonca az tyle nie ma.Musimy jednak
            chronic skore naszych dzieci wychowywujacych sie NZ poniewaz one i ich
            delikatna skora narazona jest na szkodliwosc promieni slonecznych i zmiany
            spowodowane nadmiernym naslonecznieniem beda zmianami nieodwracalnymi.CZyli
            inaczej mowiac "czym skorupka za mlodu nasiaknie ......smile
            • bonzee Re: Slonce w NZ 03.11.06, 13:49
              > Moja kolezanka,ktora jest angielka o porcelanowej skorze i dodatkowo
              > kosmetyczka powiedziala mi ze my europejki nie mamy sie czego obawiac,bo
              nasze
              > najmlodsze lata spedzilismy w Europie gdzie slonca az tyle nie ma.Musimy
              jednak

Kolezanka nie ma racji. NZ ma najwieksza zachorowalnosc na raka skory 12 K
              przypadkow rocznie. Zarowno UVA i UVB powoduja spustoszenia (u malych i duzych)
              takie jak uszkadzenie DNA, zamrszczki, oslabienie systemu immunologicznego czy
              raka.
              Moze kolezance chodzilo o czrniaka (w tym przypadku faktycznie male dzieci
              wystawiane na slonce sa w grupie bardzo wysokiego ryzyka)

Pamietam jak wrocilam z dwutygodniowego trekkingu z wyspy poludniowej. Moja
              czarna kangurka i czarny plecak byly tak wyblakle, ze nadawaly sie tylko do
              wyrzucenia.
    • bonzee Re: Slonce w NZ 03.11.06, 13:55
      Ja w wieku 28 lat przez rok w NZ, przybylo 10 razy wiecej zmarszczek mimicznych
      (nie przesadzam!) niz przez dwa lata w UK. (W NZ nie ruszlam sie nigdzie bez
      SPF 35. Tutaj uzywam kremow z SPF 15.)
      • bonzee Re: Slonce w NZ 03.11.06, 14:00
        www.cancer.org.au/content.cfm?randid=960742
        Lepiej dmuchac na zimne!

• bonzee Re: Slonce w NZ 03.11.06, 14:05
          Musze znikac, a tak apropos jeszcze azjatyckich kobiet. One czesto wygladaja 10
          lat mlodziej niz ich biale rowniesnice (Geny) Szczesciary smile
          • kowalsia Re: Slonce w NZ 04.11.06, 05:59
            Wlasnie! Dzis poznalam kolejna Koreanke 10 lat starsza ode mnie, ktora wyglada
            jak moja rowiesnica i ma bardza ladna cere.
        • poledownunder Re: Slonce w NZ 16.11.06, 01:03
          i troche statystyk z NZ ku przestrodze.

www.stuff.co.nz/stuff/0,2106,3861872a11,00.html
          W mojej przychodni wizyta w celu zbadania opdejrzanego pieprzyka jest
          bezplatna, objeta specjalnym programem "mole check" czy jakos tak. Warto sie
          dowiedziec, jezeli chcialoby sie pieprzyka zbadac a koszt wizyty u lekarza
          zniecheca.
      • kowalsia Re: Slonce w NZ 23.11.06, 00:10
        Myslalam, ze te Kiwuski tak pozno dzieci maja, a one po prostu tak staro
        wygladaja! Slyszalam tez opinie, ze te pochodzenia angielskiego maja
        delikatniejsza cere i szybciej maja zmarszczki. Podobno nasza polska cera jest
        troche inna, oby...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka