Dodaj do ulubionych

Noc Generala

12.12.06, 23:46
Dzis mija 25 lat od ogloszenia stanu wojennego.

Mialam tego dnia isc do zoo ze swoja druzyna harcerska i rodzice nie mogli mi
wyperswadowac wyjscia z domu. Pewnie nie wiedzieli jak dziecku wytlumaczyc
co sie dzieje. Uparlam sie i poszlam na zbiorke, ktorej oczywiscie nie
bylo. Niewiele z tego dnia pamietam, glownie ogolne poczucie dezorientacji i
strachu, telewizje grajaca non stop Chopina i niezadrukowana pierwsza strone
gazety. Chyba przeczytam sobie jeszcze raz Noc Generala.

Wyrazy szacunku dla wszystkich, ktorzy walczyli o wolna Polske. Podejrzewam,
ze nie spelnila ona ich oczekiwan, ale moze sie myle.
Obserwuj wątek
    • kowalsia Re: Noc Generala 13.12.06, 00:14
      Ja pamietam, ze rano nie bylo Teleranku czy jakiegos takiego porannego progrmu
      dla dzieci.
      A poza tym to uwazalam, ze jest wojna z Niemcami, bo jako dziecko myslalam, ze
      wojny sa tylko z NiemcamismilePamietam jak rodzice tlumaczyli mi, ze to nie jest
      wojna dwoch panstw, tylko problem wewnatrz jednego panstwa. Ni w zab tego nie
      kumalam.
      • beatrix10 Re: Noc Generala 13.12.06, 18:16
        Super,bardzo mi sie spodobalo jak napisalas ze myslalas ze wojny sa tylko z
        Niemcami smilesmileJa tego konkretnego dnia nie pamietam ,tylko idac w niedziele do
        kosciola pamietam stos rozsypanych po chodnikach ulotek z napisem
        SOLIDARNOSC ,wzielam sobie troche do kieszeni a potem pochwalilam sie nimi
        rodzicom ;0 Pelna konspiracja oczywiscie.
        • kotkanadachu Re: Noc Generala 13.12.06, 20:24
          Trudno powiedziec ze Polska nie spelnia naszych oczekiwan, walczylismy o wolna
          Polske i taka mamy. Cieszy mnie to ze polacy moga jezdzic po swiecie, uczyc
          sie, wracac, wprowadzac w czyn to czego sie nauczyli. Jakie beda dalsze losy
          naszego kraju, trudno powiedziec, jest to w rekach nowego pokolenia.
          Uwazam ze moje pokolenie zrobilo co moglo, demokracja to ciagle budowanie,
          naprawianie. Mlodzi maja pole do popisu, maja wieksze szanse niz my mielismy,
          wiecej do powiedzenia. Moze nie jest najlepiej ale nie jest zle, na wszystko
          potrzeba czasu. Jestem przekonana ze bedzie lepiej smile
          • kowalsia Re: Noc Generala 13.12.06, 21:12
            Tak powoli pewnie wszystko idzie w dobrym kierunku, jednak to co sie oststnio w
            Polsce dzieje pod rzadami braci K. nie napawa optymizmemsad Jak czytam np.
            podziekowania premiera dla Rydzyka i Radia Ma ryja za wklad w rozwoj polskiej
            demokracji to mnie mierzi! Poska sie uwstecznia i wynosi na piedestal
            sredniowieczne wartosci. Wroce do Polski, ale boje sie potegi czarnych i
            prostego ludu...
            • beatrix10 Re: Noc Generala 14.12.06, 09:57
              Kotkanadachu powiedziala" Uwazam ze moje pokolenie zrobilo co moglo, ".Ostatnio
              zastanawoalam sie nad tym "starszym " pokoleniem ,pokoleniem naszych
              rodzicow.Czyli 50 - 60 latki.Urodzenie po wojnie ,przesiedleni (bardzo
              czesto) ,uczacy i pracujacy w "komunie",rozpijani po uszy przez
              system ,nieuczeni obowiazkowosci ,szacunku do pracy ,pieniadza,prowadzeni przez
              system "za raczke",czesto rowniez kretacze( bo co sie wynioslo z zakladu pracy
              to bylo twoje i nie bylo to postrzegane przez spoleczenstwo jako zle a wrecz
              przeciwnie "jaki to zaradny czlowiek z niego" ).Mozna by pisac i pisac ,ja nie
              daj boze nie chce tu generalizowac ale po polrocznym pobycie w Polsce i obecnym
              systemie widze wciaz tych samych ludzi i ta sama komunistyczna metalnosc.
              Poczawszy od przedszkolanek , lekarzy , budowlancow , fachowcow, prawnikow ,
              sekretarek , sklepowych no i oczywiscie krolujacych in biurokratow i
              urzednikow. Sa to przewaznie ludzie kolo 50-tki zyjacy w innej epoce.Doszlam
              wiec do smutnego i okrutnego wniosku ze ten kraj bedzie normalny dopiero wtedy
              gdy to pokolenie powojenne wymrze i mlodsze wychowane juz w normalnosci
              przejmie stery. Czyli nastepne 25.
              • kowalsia Re: Noc Generala 14.12.06, 20:44
                No cos ty! 25 lat to stanowczo za malo! Przeciez wielu mlodych ludzi nadal
                wychowywanych jest w kulcie kretactwa i pozornej religijnosci - nic sie nie
                zminia! Obawiam sie, ze 50 lat moze nie wystarczyc...
          • poledownunder Re: Noc Generala 14.12.06, 21:31
            Dawno juz nie mieszkam w Polsce, wiec moze nie powinnam sie wypowiadac, ale
            odnosze wrazenie ze ta wywalczona wolnosc Polska trwoni, tak ja chciala miec, a
            jak wreszcie ma, nie bardzo wie co z nia zrobic. O tym myslalam piszac, ze nie
            spelnia oczekiwan ludzi ktorzy o wolnosc walczyli. Moze to faktycznie kwestia
            czasu, demokracji trzeba sie nauczyc a tego sie nie da zrobic w pare lat.
            Czytajac wypowiedzi beatrix i kowalsi zastanawiam sie jednak, czy jest sie od
            kogo uczyc.
            • kowalsia Re: Noc Generala 14.12.06, 23:20
              Moim zdaniem duza nadzieja w tych, ktorzy wyjechali, ale wroca. Przywioza
              "otwarte glowy", doswiadczenia. Pytanie tylko, czy wroca, a jak wroca, to czy
              zostana, czy moze rozczaruja sie i wyjada ponownie... Sama sie nad soba w tym
              kontekscie zastanawiam...
              Jezeli Polska bedzie nadal dryfowac ku Radiu Ma ryja i "wartosciom rodzinnym"
              gloszonym przez LPR i moher, a PiS nadal krzewic bedzie homofobie, brak
              tolerancji i wietrzyc spisek we wszystkim, to ja chyba dlugo nie wytrzymam...
              Nie mam tez frajdy w sledzeniu tych wszystkich afer i obserwowaniu co porabia
              kolejna komisja do badania czegos tamsad
            • kowalsia Re: Noc Generala 15.12.06, 08:55
              O prosze w takim kierunku zmierza Polska... Sam smutek...
              wiadomosci.onet.pl/1450821,11,item.html
              • beatrix10 Re: Noc Generala 16.12.06, 16:51
                JA mysle ze ci co za Polske walczyli sa z niej jak najbardziej zadowoleni.
                Siedza na wysokich stolkach i tylki grzeja.Minister Sikorski zwial z Polski w
                81 roku bo dzialacz byl z niego za piec groszy na studiach.Jak wiadomo kazda
                okazja zeby sie wtedy wyrwac z Polski byla dobra.Gosc poprosil w Anglii o
                status uchodzcy tam sie podksztalcil, angole go podchowali dali mu obywatelstwo
                i wszelka pomoc a teraz zostal panem ministrem ,bardzo wazna szycha ,gnojek
                chyba jeszcze czterdziestki nie ma?No chyba ze za nazwisko mu sie ta funkcja
                nalezy. Demokracja jest tu pelna geba i pelna para.To nawet nie jest problem ze
                my do demokracji nie doroslismy ,mamy te swoja specyficzna ,polska
                demokracje.Mnie po tak dlugim pobycie i zyciu "na zachodzie " wkurza tyko ta
                metalnosc ludzka w tym Polska odbiega od reszty Europy i wciaz przypomina te
                rosyjska komunistyczna przewalankesmile
                • poledownunder Re: Noc Generala 16.12.06, 23:00
                  eee, jak nie ma jeszcze czterdziestki to w 81 nie mial jeszcze 15 lat, to jaki
                  z niego dzialacz mogl byc i tym bardziej na studiach?
            • kowalsia Re: Noc Generala 17.12.06, 22:27
              facet.wp.pl/kat,1007819,wid,8640625,wiadomosc.html?rfbawp=1166389506.785&ticaid=12e07
              artykul o polskich mezczyznach w polityce.
              czy ktos wie co dzieje sie z tym poslem bestrym? czy zostal ukarany? jesli jego
              pedofilskie zachowania z przeszlosci uszly mu na sucho, to juz jest szczyt
              wszystkiego!
            • kowalsia kto rzadzi Polska... - cd. 18.12.06, 04:54
              no dobra, to juz ostatni link politykujacy jaki wklejamsmile no, ale nie moge sie
              oprzec. na szczescie nasi naukowcy sa odwazni.
              serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3771934.html
              • beatrix10 Re: kto rzadzi Polska... - cd. 19.12.06, 15:25
                Ciemnogrod. Ta banda rzadzaca to chyba najgorsza jaka milismy tu w Polsce od
                wiekowsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka